Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Re: Икономическата криза 2020-2022

Мнение от Nickelback » 06 Апр 2022, 23:34

С години не се ангажирам, само казвам тенденцията каква е :)
Просто, за да има прогрес в смислена посока (на Марс искаме да ходим :mhihi: ) трябва да се сведат тривиалните дейности до минимум и интелектуалния и производствен капацитет да се съсредоточат за смислени неща, а не ми еконтаджии да ми разнасят пратки насам-натам, да речем, като може същия тоя куриер да работи по проектирането на някой модул на адронния колайдер :mhihi: Просто трябва ментално да поизраснем, за да мръднем напред в еволюцията, явно и това е целта на тия програмирания, не мислиш ли? :ok: Това е в духа на темата, нали :)

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 06 Апр 2022, 23:44

В духа на темата е дошло време тия ит еконта да работят в енергетиката... и е майка плаче положението, а им се ще да взимат заплати като на ИТта. Та така... успех...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 07 Апр 2022, 0:02

slatanic написа:От трети почват... от трети... ма здраве да е...
Не виждам нищо ненормално в това, при положение че преди почти 35 години още е било нещо нормално :mhihi:Изображение

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 07 Апр 2022, 0:14

Nickelback написа:
slatanic написа:От трети почват... от трети... ма здраве да е...
Не виждам нищо ненормално в това, при положение че преди почти 35 години още е било нещо нормално :mhihi:Изображение

Деба тоя BASIC :mhihi: Или когато разбереш, че можеш да накараш компютъра да прави някакви неща и не можеш да спиш от кеф :bowdown: Хубави времена бяха :angel: :bowdown:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 07 Апр 2022, 0:23

Малкият ходи на курсове по роботика от първи клас - сглобяват робот от Лего и после го програмират какво да прави.
Та щом дете във втори клас може да обясни какво е ултразвуков датчик и да го ползва да управлява робота си, какво остава за по-големите. Важен е подходът.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 07 Апр 2022, 1:23

drago_pavlov написа:Малкият ходи на курсове по роботика от първи клас - сглобяват робот от Лего и после го програмират какво да прави.
Та щом дете във втори клас може да обясни какво е ултразвуков датчик и да го ползва да управлява робота си, какво остава за по-големите. Важен е подходът.

Драго, трябва да има профилиране. Трябва да се търси най-доброто от и за детето и да му се дава насока натам за развитие. Баджанакът ми е IT в Холандия на много високо ниво. За него в софтуера тайни няма. Но за сметка на това нито може винт да завие, нито може гума да смени. Стига с тия всестранно (недо)развити личности. Щом го влече, нека майстори, нека се развива. Но това не означава, че ще трябва да учи медицина или стоматология. На едни хора силата им е в главата, на други в ръцете, на трети в краката ... Не може всички да са под един калъп. Имаше някъде стара тема, че не могат да намерят стругар в София. Ми за това ти трябват и ръце, не само глава. Отделно машината и умението да работиш. Дърводелецът ми в София беше голям шемет. Обаче носи каталози на западни фирми и казва "Избери си, аз ще ти го направя!"...

Само с услуги не се правят пари. Надува се балон, който периодично гърми. Пак ще дам пример отпреди време:

Аз правя на някого услуга и той ми плаща 100лв. Той ми прави на мен услуга и аз му плащам 100лв. Да, свършиха ми работа, аз съм свършил работа. Платил съм 20лв данък и имам 80лв в джоба. Къде е далаверата в случая от услугите? Това се опитвах да обясня на моите шефове, ама те не разбират. Какво стана с бизнеса и услугите след две години КОВИД? Всичко се продава или дава под наем. Тези с производството не могат да смогнат и цените на продукцията им е в небесата. Европа, ако не и увре главата, скоро ще затвори всичко. И какво правим тогава? Скъпи енергоносители, високи призводстени разходи, докога ще издържат? Всеки ден говорят за затворени фабрики. Фолксваген, Мишелин, химически производства ... 30% от зърното на световния пазар няма да го има със следващата реколта. А по-следващата няма да е много добра. Дано да сте го (ме) разбрали.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 07 Апр 2022, 8:29

BMW_POWER написа:
drago_pavlov написа:Малкият ходи на курсове по роботика от първи клас - сглобяват робот от Лего и после го програмират какво да прави.

Драго, трябва да има профилиране. Трябва да се търси най-доброто от и за детето и да му се дава насока натам за развитие.
....

Обясняваш ми това, което съм написал няколко часа по-рано в другата тема за средното :dunno:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 07 Апр 2022, 8:42

Колеги, то да беше само програмирането проблем... В момента българското образование, не произвежда инженери, в мащабите които са нужди за производство. Говоря както за машинни инженери, така и за електро и строителни инженери. Да не говорим, че голяма част от сегашните студенти инженери ще излязат навън, както медиците ни.
С медиците е дори по-зле положението, и на фона на баланса, на заплатите между квалифициран и неквалифициран труд в БГ, е напълно разбираемо...
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 07 Апр 2022, 9:01

Икономиката на България е изградена изцяло на това, колко ще пусне ЕС като субсидии.
И разбира се и политиката е в съответствие с това, кой ще пусне нещо на България.
А както е известно, "който плаща поръчва музиката"
Хората/политиците в другите държави се интересуват кое как ще се отрази на производството в държавата им, как и кое ще удари икономиката им и как да повишат производството (с изключение на последните месеци и войната в Украйна, просто политиците взеха връх срещу икономиката и това ще им струва скъпо.)
В България икономиката , с някой изключения се базира на някакви дюкянчета , някой друг хотел и много малко производство.
Понеже мисленето на политиците ни е ограничено и нямат никаква представа , как се прави икономика в перспектива, изграждане на производствени мощности и смятат, че ЕС ще изсипва пари тук и виждането им е до следващият мандат да изкласят.
Докато сме "бананова" република с политици, които нямат идея, мислене и са изцяло зависими от външни фактори, подобрение няма да видим.
Ето го унгарските управляващи начело в Орбан.
Те мислят за икономиката си и много не ходят по гайдата на някой елементи от ЕС.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 07 Апр 2022, 9:21

Не мисля че производството в бъдеще ще се надигне от това ниво в момента кой знае колко нагоре . Системата на генериране печалби така работи - препродава се едно нещо по 20 пъти и всяка от 20те маймуни по веригата генерира печалби и съществува на база 1 производител който е в дъното на процеса . Глобализацията позволява да нямаш никакво производство , но си обречен да стоиш под летвата на тези които произвеждат особено за продукт с голяма добавена стойност .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 07 Апр 2022, 10:16

Nickelback написа:и да са ефективни те самите в един модерен свят.

Масовото мислене е завършваме училище/университет и приключва ученето. С родителите на приятелката често водим разговор "ее то това по наше време го нямаше". "Наше време" е соц-а, където са били на 25 и 28 години съответно, като е приключило. И се получава едно изоставане 10-20-30 години от модерният свят, постоянно. Ако ги накарам да си поръчат нещо онлайн (което го има от 20 години, от 10-15 е масово), абсурд да се оправят. Сега на ~60 години донякъде нормално да не им се учат нови неща, но разговора обикновено го водим, щото не се знаят неща... които са били на 35-40 като са се появили :dunno: И не са отделен случай, масово е това. От там се губи и ефективността в модерният свят. Аз обяснявам как нещо, за което си губят няколко часа,го правя за 3мин от телефона... то се почва от 7 кладенеца да се носи що еди-как-си :ok: То и във форума го има това в някои теми. Някои хора с години не отделят 2 часа да научат нещо, но отделят 10 часа да обясняват как другите са прости :mhihi:

BMW_POWER написа:Но за сметка на това нито може винт да завие, нито може гума да смени.

И аз знам за един хирург (от тея ходили в казарма, да не кажете нещо :mhihi: ), който си вика майстор, за да му пробие дупка за пиронче. Подариха му картина на човека, не може да си я окачи :ok:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 07 Апр 2022, 10:27

Той нека е добър в това, което оперира (хирурга имам предвид), пък все ще се намери кой да му пробие дупка за пиронче...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 07 Апр 2022, 10:31

TNT написа:

Масовото мислене е завършваме училище/университет и приключва ученето. С родителите на приятелката често водим разговор "ее то това по наше време го нямаше". "Наше време" е соц-а, където са били на 25 и 28 години съответно, като е приключило. И се получава едно изоставане 10-20-30 години от модерният свят, постоянно. Ако ги накарам да си поръчат нещо онлайн (което го има от 20 години, от 10-15 е масово), абсурд да се оправят. Сега на ~60 години донякъде нормално да не им се учат нови неща, но разговора обикновено го водим, щото не се знаят неща... които са били на 35-40 като са се появили :dunno: И не са отделен случай, масово е това. От там се губи и ефективността в модерният свят. Аз обяснявам как нещо, за което си губят няколко часа,го правя за 3мин от телефона... то се почва от 7 кладенеца да се носи що еди-как-си :ok: То и във форума го има това в някои теми. Някои хора с години не отделят 2 часа да научат нещо, но отделят 10 часа да обясняват как другите са прости :mhihi:

Именно :yes: Подобни разговори съм водил с на жена ми майка ѝ (a.k.a. "тъщата"), наслушал съм се на репертоара и съм спрял да споря :ok: Просто избягвам темите :mhihi: Хубавото е, че като че ли вече се повлиява малко в положителен аспект и възприема някои удобства :D
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 07 Апр 2022, 10:34

TNT написа:

BMW_POWER написа:Но за сметка на това нито може винт да завие, нито може гума да смени.

И аз знам за един хирург (от тея ходили в казарма, да не кажете нещо :mhihi: ), който си вика майстор, за да му пробие дупка за пиронче. Подариха му картина на човека, не може да си я окачи :ok:

Всяко поколение си има предимства.
Ти може да поръчаш от интернет неща , ама по-старите могат да отгледат продукция за ядене, да направят "зимнина" , да...държат оръжие :)

Пък като спре тока или нета к'во прайм :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 07 Апр 2022, 10:37

Grozdanoff написа:Колеги, то да беше само програмирането проблем... В момента българското образование, не произвежда инженери, в мащабите които са нужди за производство.

Доста познати момчета завършили инженерни специалности, набързо смениха професията и станаха ИТ-та. Навсякъде им предлагаха работа за някакви смешни пари. Да, нищо не знаят имат да учат, ама то пък не може да седиш гладен и като има по-добра алтернатива...

ПС: Software също е продукт :winky:
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата