Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Re: Икономическата криза 2020-2022

Мнение от ildivvy » 03 Май 2022, 20:03

Сега гледам в брошурата на 'Била', че предлагат олио на 4,30лв ( с някакво ограничение от 12лтр на човек)...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 03 Май 2022, 22:02

BMW_POWER написа:
zAcK написа:Цитат от статията. Далеч от тия 5 евро:
...a cheap bottle which cost less than €1 a few months ago now costs almost €2.

Заки, ще ти го обясня като на малко дете :ok:

Дори поскъпването да е от 1 евро на 2 евро, това е инфлация от 100%. Съмнявам се в този форум да има хора, на които заплатата да се е вдигнала със 100% за няколко месеца. Говорим за същата работа на същата позиция и на същото място.

Твоите доходи вдигнаха ли се чисто със 100%? Съмнявам се :dunno: Да не намесваме прогресивното данъчно облагане, че ще стане страшно ...

Ти само на олио ли преживяваш?
Водя си стриктно всеки разход и приход през последните 3 години. Очевидно е че всичко е нагоре, но според моите харчове е около 20%.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 03 Май 2022, 22:15

Днес пак една разправяше как приятелката и се оплаквала, че в Германия масово нямало олио и брашно по магазините. Чай се чудя все олио ли ядат наистина някои?
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: тази
Мечтае да кара: онази

Мнение от Stoqnov_1979 » 03 Май 2022, 22:23

Живея в дълбоката провинция и да ви кажа тук цените растат всяка седмица. Днес отново всичко е вдигнато. Незнам какво ще става,но много хора взеха да се ограничават в купуването. От друга страна магазините,за да избият заплатите на работниците си,вдигат още и още.
Като стана въпрос за олиото в чужбина. В момента мой братовчед прави курсове през няколко дни и изнасят олио от тук за Франция,Германия и Англия,като цените са под 2 лв на литър за износ

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 03 Май 2022, 22:31

Те тука не смеят да го намалят пустото олио да не вземе да умре някой пенсионер на опашката .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 04 Май 2022, 0:20

Просто олиото стана олицетворение на тазгодишната инфлация :mhihi: Тя и неговото цена като всичко останало - спекула.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus

Мнение от peshehodetz » 04 Май 2022, 2:47

keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

Аватар
Кара: CLS350 и Е39

Мнение от ivoo » 04 Май 2022, 3:36

Stoqnov_1979 написа:Живея в дълбоката провинция и да ви кажа тук цените растат всяка седмица. Днес отново всичко е вдигнато. Незнам какво ще става,но много хора взеха да се ограничават в купуването. От друга страна магазините,за да избият заплатите на работниците си,вдигат още и още.
Като стана въпрос за олиото в чужбина. В момента мой братовчед прави курсове през няколко дни и изнасят олио от тук за Франция,Германия и Англия,като цените са под 2 лв на литър за износ

Запазете спокойствие . Ей сега ще дойде оня оптимист Стийна, да ви обясни че нещата не са такива каквито ги виждате и че всичко е наред. :mhihi:
Ще ви начертае графики и таблици как в Европа е си е"брало лайката" с невиждана инфлация, а БГ е в пъти по добре
Р.S Не разбирам какъв е проблема да е 5 евро за литър, при положение че пакет цигари е 6-7 евро и се купуват всеки ден.Или важното е паника да има :mhihi:
Тук от ₤1 стана ₤1.30 и няма битки за него. Що така,не знам :mhihi:

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 04 Май 2022, 4:13

3186 написа:Ти само на олио ли преживяваш?
Водя си стриктно всеки разход и приход през последните 3 години. Очевидно е че всичко е нагоре, но според моите харчове е около 20%.

Не! Ставаше въпрос за продукт и говоря за него. Аз и дърво не ям, ама имам са правя ограда, ама дървеният материал поскъпна три пъти. "Тунинговах" градината. Девет парчета 4х4 8 фита дълги излязоха $200. Още стотина заминаха за осем дъски 8 фита и едно 2х2 осем фита. Намерих хубав "компост", ама ми излезе $240. В нормалните магазини и него го вдигнаха с над 20%...

Казах за бялото сирене. Беше $125 преди шест седмици, вече е $160 за тенекия....

Дълга история, но не са 5%, както твърдят властите.

Стинка, ще минат ли лихвите по моргиджите 4% до 1 юни ;)

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 04 Май 2022, 6:12

https://m.24chasa.bg/novini/article/11482737
А дали е така, кой ще ни каажеее...
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 04 Май 2022, 8:09

Top Gun Maverick написа:https://m.24chasa.bg/novini/article/11482737
А дали е така, кой ще ни каажеее...

Много е интересно как започва да се дава думата само на разни хора с пълна липса на реална преценка и компетентност. Или по-скоро толкова корумпирани, че не им пука какво приказват. 3 пъти по-евтин щял да бъде газа. Сигурно и нафтата ще е по-евтина, и стоманата, и тора. България направо я виждам как става с най евтината газ в света (западния де, то другото вече не се брои май). :banghead:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 04 Май 2022, 8:28

След 10 години ? Той и преди 4 месеца беше 26лв за мегават руския газ цена която втечнения американски газ няма достигне и след 20 години . По незнайна причина стана по скъп в цяла европа газа . В момента плащаме 140лв за мегават. На тази цена е изгодно и от марс да го носят , да не говорим американски втечнен газ . Това има предвид "експерта" от линка - че цените ще останат спекулативно високи следващите 10 години и ще стане цената изгодна на втечнения газ . :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 04 Май 2022, 9:14

Не знам, не съм толкова запознат в това, но според мен ако беше толкова лесно щяха да са го стартирали това още от ден първи на управлението си, ако приемем, че преди това Боко е бил руски агент и нарочно бил саботирал диверсификацията на доставките. :mhihi: 10 години. :mhihi: Според мен усетиха накъде духа вятъра и почнаха да хвърлят още повече прах в очите на хората с цел печене на време. А народът не знам колко ще спи, но съм чувал крайни мнения как ако случайно войната се пренесе тука и ни дадат по един калашник, масово хората няма да стрелят по руснаци, ами с автомата директно към депутатите и който видят...тъй де. А като споменах очите, от 10-ти май може да спре целия автобусен транспорт в страната защото превозвачите (и товарните)искат намаляне акциза на гориватаз преразглеждане на тол таксите и оставка не на целия кабинет, но на трима министри сред които Хасан Очите.
https://fakti.bg/bulgaria/675293-ot-10- ... ki-prevozi
Значи подлогите ни може да имат ТРИ предложения за изпращане на военна помощ към Украйна, ама не могат да намалят акциза и т.н. на горивата както някои западни страни в тези условия(не знам точно какво направиха по този повод Италия и Германия)и да искат някое евро от същите тези западни страни, които ни натискат да пращаме оръжия като разбира се всичко е натиснато от големия кукловод САЩ. А същите тези отвъд големия гьол като са толкова загрижени и ще ни пращат газ( :ahah: ) защо не си отклонят част от доставките на петрол на договорените за тях цени, че да купуваме и ние на по-евтино? Изобщо някой пита ли се, че ако на САЩ реално и дремеше за просперитета на Европа нямаше да плащаме редовно двойно по-скъпи горива от тях? На САЩ и дреме за Европа, колкото да я държи зависима в тяхна полза и да не може Европа да стане онова, което беше преди ВСВ, а именно заплаха за самите тях, макар и чисто теоретична разбира се.
Затова ние сега ще помагаме на Германия и Япония, ама да не разбработват свои оръжия, че налЕ, не се знае с тези мозъци какво ще измислят. :mhihi: Ще ги пазим защото имат нужда някой да ги пази, все пак сме НАТО и го командваме цялото. :mhihi: Ама Тръмп като дойде и взе да вика колко много давали те, пък колко малко давала Европа и трябвало да преосмислят ресурсите, които влагат, изведнъж Европа се сети, че нещо сме прекалено зависими от тоя САЩ и май не ни мислят много доброто. И ето резултата, правят си какво си искат в момента като разпалиха една война точно те и никой дори не ги сочи за виновни понеже са в сянка и всеки обвинява само видимия Путин.
И всъщност аз не мога да повярвам, че е пълно с умни хора, които се вързаха на това нещо и повярваха на всичките изприказвани от запада неща. Но това е магията на всеки фокус. Няма магия, просто показваш нещо видимо на жертвата(в случая всички ние)и реално му отнемаш там вниманието като същевременно извършваш същинското действие. И той знае, че е фокус, но стои и гледа и не може да разбере как става в крайна сметка така.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 04 Май 2022, 9:38

Сондьора написа:И на мен...поддръжниците на корифеите, че обърнаха нещата с главата надолу..Цитат: цената няма значение.
Само едно уцели, без да искаш, че от много години са хвърлили око на Булгаргаз и Булгартрансгаз...и са на път да го постигнат.
П.п 100 пъти...газа не се произвежда...гледай си сладките.

Ти си част от тия корифеи, които донасраха прехода ве мен. Затова историята ви превръща в безгласни букви. Освен да пускате партенки на ляво и на дясно друго вече няма какво да правите. Ае чаЛ, че трябва да проверя едно нещо в комбинираната ми фурна на газ и ток :mrgreen:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 04 Май 2022, 9:49

Top Gun Maverick написа:Не знам, не съм толкова запознат в това, но според мен ако беше толкова лесно щяха да са го стартирали това още от ден първи на управлението си, ако приемем, че преди това Боко е бил руски агент и нарочно бил саботирал диверсификацията на доставките. :mhihi: 10 години. :mhihi: Според мен усетиха накъде духа вятъра и почнаха да хвърлят още повече прах в очите на хората с цел печене на време. А народът не знам колко ще спи, но съм чувал крайни мнения как ако случайно войната се пренесе тука и ни дадат по един калашник, масово хората няма да стрелят по руснаци, ами с автомата директно към депутатите и който видят...тъй де. А като споменах очите, от 10-ти май може да спре целия автобусен транспорт в страната защото превозвачите (и товарните)искат намаляне акциза на гориватаз преразглеждане на тол таксите и оставка не на целия кабинет, но на трима министри сред които Хасан Очите.
https://fakti.bg/bulgaria/675293-ot-10- ... ki-prevozi
Значи подлогите ни може да имат ТРИ предложения за изпращане на военна помощ към Украйна, ама не могат да намалят акциза и т.н. на горивата както някои западни страни в тези условия(не знам точно какво направиха по този повод Италия и Германия)и да искат някое евро от същите тези западни страни, които ни натискат да пращаме оръжия като разбира се всичко е натиснато от големия кукловод САЩ. А същите тези отвъд големия гьол като са толкова загрижени и ще ни пращат газ( :ahah: ) защо не си отклонят част от доставките на петрол на договорените за тях цени, че да купуваме и ние на по-евтино? Изобщо някой пита ли се, че ако на САЩ реално и дремеше за просперитета на Европа нямаше да плащаме редовно двойно по-скъпи горива от тях? На САЩ и дреме за Европа, колкото да я държи зависима в тяхна полза и да не може Европа да стане онова, което беше преди ВСВ, а именно заплаха за самите тях, макар и чисто теоретична разбира се.
Затова ние сега ще помагаме на Германия и Япония, ама да не разбработват свои оръжия, че налЕ, не се знае с тези мозъци какво ще измислят. :mhihi: Ще ги пазим защото имат нужда някой да ги пази, все пак сме НАТО и го командваме цялото. :mhihi: Ама Тръмп като дойде и взе да вика колко много давали те, пък колко малко давала Европа и трябвало да преосмислят ресурсите, които влагат, изведнъж Европа се сети, че нещо сме прекалено зависими от тоя САЩ и май не ни мислят много доброто. И ето резултата, правят си какво си искат в момента като разпалиха една война точно те и никой дори не ги сочи за виновни понеже са в сянка и всеки обвинява само видимия Путин.
И всъщност аз не мога да повярвам, че е пълно с умни хора, които се вързаха на това нещо и повярваха на всичките изприказвани от запада неща. Но това е магията на всеки фокус. Няма магия, просто показваш нещо видимо на жертвата(в случая всички ние)и реално му отнемаш там вниманието като същевременно извършваш същинското действие. И той знае, че е фокус, но стои и гледа и не може да разбере как става в крайна сметка така.

Умни хора много, но не знам дали има интелигентни хора. Умните хора на 20-век съчетаваха ума си с начетеност и много съществена информация още от млади. Кажи ми колко % под 40 г. четат? И четенето не е просто поемане на информация, то развива сложни връзки в мозъка, които Тик-ток не развива. А за да се мисли сложно и в преспектива, трябва да се мисли комплексно. И като няма такива хора, дори и умните се хващат на въдицата и започват да вярват на това, което изглежда най-симпатично. По-лошо - използват ума си, за да играят игричките на запада - виж какви хора влезнаха в последния парламент - умни, но наивни до безбожие. Може и продажни да са, но смятам, че едно поне 50% са имали чисти намерения и още имат.
Ся преди Стийна да ме заклейми като русофил, подчертавам, че това се случва и с изтока. Играта е същата и се ползва един и същ коз от трите владетеля на света. Лошото, че ние сме на границата.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата