Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Икономическата криза 2020-2022
И аз не съм съгласен с този аргумент. И с VW golf и Бугати Вейрон заемаш същото място на пътя... та не го правят богатите това задръстване... примерно.
Аз мисля, че отговора е прост, стандарта на живот доста се вдигна последните години. Хората просто забравиха как беше преди едно 15 години.
Я проверете броя на личните автомобили колко е нарастнал за това време... а населението колко намаля. Тва от бедност ли е? Средната брутна заплата вече е 1700 лв. Като отчетеш сивата икономика е и по-висока.
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Аз мисля, че отговора е прост, стандарта на живот доста се вдигна последните години. Хората просто забравиха как беше преди едно 15 години.
Я проверете броя на личните автомобили колко е нарастнал за това време... а населението колко намаля. Тва от бедност ли е? Средната брутна заплата вече е 1700 лв. Като отчетеш сивата икономика е и по-висока.
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4
Re: Икономическата криза 2020-2022
Понякога нещата стоят така..
Скоро пък един познат, с който не бяхме се чували от близо 3-4г ми пише, дали ще мога да му изпратя една хилядарка в евро… а иначе през няколко дни пуска някакви снимки.. яденье, пиенье.. бе голям играч го раздава..
Баси хората, не мога да ги разбера.. хем нямат пари, хем го раздават бизнесмени 
Българската абитЮрентка..
Техните изтеглят 10 бона на бърз кредит, дадат половината за рокля и грим, а другата половина за разходите в кръчмата. Увъртят се в борчове за 4 години напреде, кажат си "Епа те гостите все че донесат нещо, от тех че избиеме" - гледат пресметливо-инвеститорски. Наш'та не спира да се хвали, обсъжда съученичките й с по-скромни рокли, не можела да разбере как имало момичета с рокли за по 200-300 лева. Балът бил веднъж в живота, било най-важното събитие, не било за бедни. Едвам изкласила до 12 клас, на матурата се скине да преписва, баща й покани 40 човека на бала, момичето му щело да записва виШо образование. Иде нашта на изпращането в дискотеката, надере се като Миле Китич на абитуриентския му бал, направи "Капричоза" на двама съученици в тоалетната, на другия ден на бала не яде от агнешкото - миришело й... Роднините й искат да се снимат с нея за спомен, она ги гледа важно, ходи тежко, били селяни, било я срам, дърпали я назад. Качи се в 10 годишния Мечок на шефа на баща й, на светофара гледа нормалните хора, като че ли баща й е капарирал новата "S" класа от шоу рума в Щутгарт. След малко до тях спрат две съученички с Панамера и Макларън, наш'та цъка с език, били ку*ви, не разбирала каква била цялата тази показност покрай баловете... Качи се на Мечока, почне да върти гюбеци, щрака с пръсти, почне да пръска с шампанско "Искра", гледа тарикатски, все едно пръска с "Вьов Клико" жълт етикет.
Влезнат у ресторанта, с целия клас 5 години едва се изтраят, даже и на класната правила интриги с другите учители, пуснат "един неразделен клас", запрегръща ги всички, ревне с пълно гърло. Родителите й останат да доизпратят гостите, они надиплят още 2 бона сметка, прилошее им. Бащата прегърне жената, вика: "Малкото ни момиче вече е голяма жена, всичко си струва, щом се забавлява. Какво ли прави в момента" - ревне от гордост. Она в тоя момент изшмъркала повече материал от SNOOP DOGG на участие в Сливен, запотила се като Веселин Маринов след третия антракт, грима й за 300 лева се размил, у лицето заприличала на Краля на нощта от "Игра на тронове". Трима съученици я напълнят като еклер от Ситняково...
Тръгнала без една стотинка, цяла вечер отваря едно по едно от пликчетата с парите от роднините, профука всичко за пиене и бело, сутринта нЕма два лева за такси, изчака да стане 5:30 - тръгне си с градския транспорт...
Скоро пък един познат, с който не бяхме се чували от близо 3-4г ми пише, дали ще мога да му изпратя една хилядарка в евро… а иначе през няколко дни пуска някакви снимки.. яденье, пиенье.. бе голям играч го раздава..

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Това описаното от теб е малко крайно, но за някои неща си е така. Може би затова си написал и понякога де. То обаче обхваща много неща и родителите тука не са за съжаление, че тя не се снимала с роднините. Тия родители къде спаха 19 години? Балът е веднъж в живота и много се кефя на такива родители и деца, които правят така, че се стига до думите "този костюм(или рокля)я го облека втори път, я не, та нека е нещо евтино, а другите пари ще си ги спестя".
В смисъл ей това ако му хрумне на някой родител или дете, то те има по-малка вероятност да се впишат в горната категория над Стийновия пост. Обаче сега е ужас. За моя бал преди 20 години не си купувах костюми, понеже бяхме решили да ходим в Гърция с курса и да нямаме такъв вид бал тука. И не съжалявам де, напротив. Миналият ден една как ми говори за дъщеря си как щели хем да ходят в чужбина, хем да имат и скъп бал тука. И вика ние едно време бе бяхме така или бал, или в чужбина, сега и двете. Ама не става дума за инцидентно да било така, масово били по този начин. Значи едно време беше абсурдно да си го помислиш защото парите ставаха много. Ние се притеснявахме, че някой съученик може да не дойде в чужбина заради парите, а сега не им ли дреме, че за две събития трябват бая пари не знам. Явно всички имат или не им пука за съучениците им примерно. А няма нищо по-тъпо от това да имаш беден съученик и да не дойде на бала ти. Бих предпочел бал да нямам, а да хапнем в някоя кръчма или да съберем пари да ги дадем нюза някоя кауза или пък просто да си ги спестим. Може би съм много скучен с това си разсъждение, не знам, но съм много против да се изръсиш купища пари за тая една вечер. И тука влиянието на Холивуд го има много, понеже във всеки един филм ти се натъртва колко е важен шибания бал, в смисъл да си издокаран и т.н. а той е важен, но според мен за да достигнеш някакво ниво на съзряване.
Та в ей тези неща според мен се крие и отговора на въпроса, който зададе колегата спит файър и Стойна даде много близко до моето определение. Стандартът се вдигна. Само се замислете преди 15 години колко трябваше да бачкаш за да идеш на екскурзия в Египет примерно.
Да не продължавам. Та вдигнат е, колкото и управлението на Боко да беше зле. От там хората отиват в онази клопка на достъпността на всичко, на лесната възможност. От там пък щом е толкова лесно защо не, ако не сега кога и т.н.
Та от тука произлизат много проблеми като основния е, ще хората губят чувството за това къде се намират, кои са важните неща, от там способността им да спестяват се изпарява, от там да инвестират дори с една кафе машина пред тях на пътя да им изкарва пари и от там вече са лесна плячка на системата, която прави всички ни роби, просто едни повече, други по-малко. Може и да бъркам последователността и да пропускам още неща, но всичко това завърта колелото на тая система.
Не ми се изреждат всички неща, които са просто следствия на тези горните и засилващите се комплекси сред хората с това да му мязало, което се отнася за всичко в живота. Щом човек не може да разбере, че кола от 2000 лв и кола от 10000 лв като статус са всъщност един и същи таралясник, няма как да му обясниш каквото и да е.

Та в ей тези неща според мен се крие и отговора на въпроса, който зададе колегата спит файър и Стойна даде много близко до моето определение. Стандартът се вдигна. Само се замислете преди 15 години колко трябваше да бачкаш за да идеш на екскурзия в Египет примерно.

Та от тука произлизат много проблеми като основния е, ще хората губят чувството за това къде се намират, кои са важните неща, от там способността им да спестяват се изпарява, от там да инвестират дори с една кафе машина пред тях на пътя да им изкарва пари и от там вече са лесна плячка на системата, която прави всички ни роби, просто едни повече, други по-малко. Може и да бъркам последователността и да пропускам още неща, но всичко това завърта колелото на тая система.
Не ми се изреждат всички неща, които са просто следствия на тези горните и засилващите се комплекси сред хората с това да му мязало, което се отнася за всичко в живота. Щом човек не може да разбере, че кола от 2000 лв и кола от 10000 лв като статус са всъщност един и същи таралясник, няма как да му обясниш каквото и да е.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

- peshehodetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: Lexus
Пичове, вие интересни истории раздувате особено тази за баловете не знам истинска ли е но ме изкефи. Сега обаче аз ще ви кажа една истинска случка при нас, преди малко повече от две години назначиха при нас едно пишлеме, току що завършило колеж с бакалавърска степен. Та дадоха ми го да го тренирам и в началото всичко потръгна много добре, води си записки, снима с телефона, даже видеа си прави как настройваме, тестваме и подготвяме обурудването, викам си тоя ще стане много добър инженер. Даже искаше да го пускаме да работи сам още по време на тренинга му, тъкмо трябваше да давам мнение да го повишат и един хубав ден точно преди големия локдаун пролетта на 2020 идва юнака и ми казва че напуска, питам го какво е станало и ми казва че спечелил $ 1, 275 мил от една от местните лотарии. Опитах се да му дам някакъв съвет, понеже това не че са малко пари, ма не са и кой знае колко имайки предвид тук се плаща и около 30% данък върху такава сума, обаче той не поема, живеело му се на момента. Та сега две години по късно са го назначили отново, не знам на кой от обектите ни, но потрошил всичко, поне доколкото разбрах е изплатил студентския си заем и доизплатил на майка си мортгиджа и и купил Ескалейд, тя го е отглеждала сама, баща му загинал в Ирак и тя повече не се е женила. Иначе всичко останало го е потрошил по Вегас и Карибите, а само като си помисли човек в онази пролет на 2020 от тези пари ако само една трета беше вкарал в Тесла, Епъл и малко крипто какво щеше да има сега.

keep walking
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
peshehodetz написа:Пичове, вие интересни истории раздувате особено тази за баловете не знам истинска ли е но ме изкефи. Сега обаче аз ще ви кажа една истинска случка при нас, преди малко повече от две години назначиха при нас едно пишлеме, току що завършило колеж с бакалавърска степен. Та дадоха ми го да го тренирам и в началото всичко потръгна много добре, води си записки, снима с телефона, даже видеа си прави как настройваме, тестваме и подготвяме обурудването, викам си тоя ще стане много добър инженер. Даже искаше да го пускаме да работи сам още по време на тренинга му, тъкмо трябваше да давам мнение да го повишат и един хубав ден точно преди големия локдаун пролетта на 2020 идва юнака и ми казва че напуска, питам го какво е станало и ми казва че спечелил $ 1, 275 мил от една от местните лотарии. Опитах се да му дам някакъв съвет, понеже това не че са малко пари, ма не са и кой знае колко имайки предвид тук се плаща и около 30% данък върху такава сума, обаче той не поема, живеело му се на момента. Та сега две години по късно са го назначили отново, не знам на кой от обектите ни, но потрошил всичко, поне доколкото разбрах е изплатил студентския си заем и доизплатил на майка си мортгиджа и и купил Ескалейд, тя го е отглеждала сама, баща му загинал в Ирак и тя повече не се е женила. Иначе всичко останало го е потрошил по Вегас и Карибите, а само като си помисли човек в онази пролет на 2020 от тези пари ако само една трета беше вкарал в Тесла, Епъл и малко крипто какво щеше да има сега.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ми сериозен човек.
Казал ти е
и го е изпълнилживеело му се на момента

Заел се е сериозно, очевидно може да му се разчита, като каже нещо

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Spit-Fire написа:Ей го, искам да си купя ел. скутер за новия сезон и гледам гамата, която не е много евтина (около 4К) - ми не мога да си купя бе, свършват още като заредят и аз все не стигам до тях.
Въпреки че никога не съм се качвал да карам мотор (с изключение на едно Балкан-че, което тормозех в 7-ми, 8-ми клас

Та ако 4к не е евтината гама дай да видим евтината

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Пешеходец аз пък съм на мнение, че такива пари от нищото точно това треа се направят. Особено па ако си млад. Ся ку изкарам 6-ца от тотото нема да ги профукам ма и на работа нема да ходя)) или ще ги вложа в нова къща и па треа се работи да го ева. Виж за лъскава ламарина не бих ги дал. Нов Кодиак или кореец и 1 Тесла евентуално ако е голема шестицата. Ма тва амг та, м х5 ци-не.
Хм,хм...
- Spit-Fire
- Scrapyard user
-
- Кара: Peugeot 3008 + Yamaha Tracer 9GT
Сори, за тротинетка говоря аз, не скутер (мотор). 4к за тротинетка е скъпо.drago_pavlov написа:Spit-Fire написа:Ей го, искам да си купя ел. скутер за новия сезон и гледам гамата, която не е много евтина (около 4К) - ми не мога да си купя бе, свършват още като заредят и аз все не стигам до тях.
Въпреки че никога не съм се качвал да карам мотор (с изключение на едно Балкан-че, което тормозех в 7-ми, 8-ми клас) като ги гледам как се навират по задаръстванията и аз се замислих за нещо електрическо та гледах Веспа, ама са по 13-14 бона... И ми се струват много за нещо, което ще се кара 4-5 месеца...
Та ако 4к не е евтината гама дай да видим евтинатаЗа 2-3к веднага бих взел нещо
Sent from my SM-G998B using Tapatalk
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
Spit-Fire написа:Сори, за тротинетка говоря аз, не скутер (мотор). 4к за тротинетка е скъпо.drago_pavlov написа:Spit-Fire написа:Ей го, искам да си купя ел. скутер за новия сезон и гледам гамата, която не е много евтина (около 4К) - ми не мога да си купя бе, свършват още като заредят и аз все не стигам до тях.
Въпреки че никога не съм се качвал да карам мотор (с изключение на едно Балкан-че, което тормозех в 7-ми, 8-ми клас) като ги гледам как се навират по задаръстванията и аз се замислих за нещо електрическо та гледах Веспа, ама са по 13-14 бона... И ми се струват много за нещо, което ще се кара 4-5 месеца...
Та ако 4к не е евтината гама дай да видим евтинатаЗа 2-3к веднага бих взел нещо
Sent from my SM-G998B using Tapatalk
Да, за тротинетка са много... Но аз искам нещо, на което да седя, а не да стоя прав. Тротинетката не ми е вариант.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Моджо написа:Пешеходец аз пък съм на мнение, че такива пари от нищото точно това треа се направят. Особено па ако си млад. Ся ку изкарам 6-ца от тотото нема да ги профукам ма и на работа нема да ходя)) или ще ги вложа в нова къща и па треа се работи да го ева. Виж за лъскава ламарина не бих ги дал. Нов Кодиак или кореец и 1 Тесла евентуално ако е голема шестицата. Ма тва амг та, м х5 ци-не.
Аз съм на обратното мнение! Труда, в общият смисъл, създава дисциплина и култура в човека.
Отпускане и неангажиране не водят до никаква продуктивност, в общият смисъл.
Да се шляеш по цял ден

peshehodetz написа: че спечелил $ 1, 275 мил от една от местните лотарии. Опитах се да му дам някакъв съвет, понеже това не че са малко пари, ма не са и кой знае колко имайки предвид тук се плаща и около 30% данък върху такава сума...
Toва не са много пари. След данъците са останали 892К. Ескалейда е стотарка, нямам идея колко е бил моргиджа. Но 500К ударени по живот си заминават за две години без никакви проблеми.
Погледни го от друга страна. Човекът си е поживял. Колко са тези, които някога имат такава възможност?
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
BMW_POWER написа:peshehodetz написа: че спечелил $ 1, 275 мил от една от местните лотарии. Опитах се да му дам някакъв съвет, понеже това не че са малко пари, ма не са и кой знае колко имайки предвид тук се плаща и около 30% данък върху такава сума...
Toва не са много пари. След данъците са останали 892К. Ескалейда е стотарка, нямам идея колко е бил моргиджа. Но 500К ударени по живот си заминават за две години без никакви проблеми.
Погледни го от друга страна. Човекът си е поживял. Колко са тези, които някога имат такава възможност?
Проблемът идва след двете години. Колко са тези дето след две години по кръчмите ще се върнат да бачкат с ентусиазъм?
Повечето такива приключения завършват с други бонуси - я алкохолизъм, я наркомания и други подобни...
Преди години гледах репортаж за няколко тото милионера в България. Единият беше спечелил 2-3 милиона, което си бяха много пари преди 15 години. Репортажът беше сниман на село, а тоя пасеше кравите... На въпроса за какво похарчи парите - "Сватба на едната дъщеря, сватба на другата, кола на едната дъщеря, кола на другата, по един апартамент в София им купих и те свършиха..."
И после пасем кравите на село

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Пасъл ги е преди , пасе ги и сега. Може би треаше да е със смокинг, кубинска пура и да има преуспяващ бизнес. Уредил си е децата с жилища, да не е малко. Можеше да ги изпие примерно 
Барти, аз мисля вече за пенсия..мани ти тая работа как труда възпитавал и не знам кво си. Трудил съм се достатъчно. А и да не ходиш на работа не значи, че нема да се трудиш. Едно барбекю да напалиш и да го почистиш после да не би да не е труд

Барти, аз мисля вече за пенсия..мани ти тая работа как труда възпитавал и не знам кво си. Трудил съм се достатъчно. А и да не ходиш на работа не значи, че нема да се трудиш. Едно барбекю да напалиш и да го почистиш после да не би да не е труд

Хм,хм...
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Абе за това последното си супер прав!!!
А и защо трябва да полагаш труд за пари някъде като може да се трудиш я с райграса, я да катериш някоя планина или каквото там ти кефне? Аз едни туи тука из двора имам чувството, че ги плевя всяка седмица и са безброй, а те са 20.
Не ми стигна това, ами казахме на дядото на жената да даде там 5-6 корена домати да засадим въпреки другите два двора където ги гледат и има, викаме айде да има и тука като се пресегнеш да го откъснеш, нали да ти направи кефа.
Е, той даде 20.
Та работа, работа...

In God we trust, all others we track.

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
BMW_POWER написа:peshehodetz написа: че спечелил $ 1, 275 мил от една от местните лотарии. Опитах се да му дам някакъв съвет, понеже това не че са малко пари, ма не са и кой знае колко имайки предвид тук се плаща и около 30% данък върху такава сума...
Вероятно и по малко са останали ако е погасил заема за университета , но това е един богат човек по всички социални критерии на америка . Къщата му е платена колата е платена не дължи пари на банките и ако работи парите му са негови всичките . Ако работи ще се пенсионира милионер . А тези които работят никога няма да разполагат с подобни пари кеш . Така че тоя вече е дръпнал напред дори да е изхарчил милката .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...