Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
Re: Икономическата криза 2020-2022
E34 написа:nikola59 написа:За умниците дето показват доматите да погледнат колко струва отоплението за месец на едно тристайно жилище там при сериозна зима и после пак да пишат за домадетата
Аз често се чудя, тоя народ масово на някакви наркотици ли е или е постоянно пиян?! Бате тука ше умрем от студ много скоро, управляват ни тотални олигофрени, горивата нямат таван вече, обаче доматете биле скъпи у Русия и тва е показател, че там са много ама много зле!Алооо икономистите, тя Украйна много скоро ше ни задмине...дето е уж у война....вие за Русия се кахърите
Какво ти пука, нали ще ходиш в Сочи

"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
- vixx
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320d
За някои неща ние сме си за бой. Ясно, че има много хора, на които работата им е свързана с колата и не могат да не я карат, ама при повечето в големите градове това не е вярно. За мен, включително. От както станаха такива цените на нафтата просто заебах колата пред блока. Сигурен съм, че мниого хора могат да го направят, обаче уви, няма.
Олиото като удари там някакви извънземни цени и се чувам с майка ми, а тя в някаква паника вече как ще оцелява. Викам добре, ние вкъщи не помня кога сме купували последната бутилка олио, ама на тея цени със сигурност знам, че няма да купиме друга. Не знам някой да е умрял защото не е пържил ла*ната, които си е купил от магазина. Тя обаче каза, че не можело къща без олио, нямало как да се готвят манджите.
И ей така ще си гласуваме за всяко увеличение с портфейлите, щото бабите ни цял живот с коли са ги возили, а олио е имало поовече и от домашна ракия, нали.
ПП. Олио и нафта как и да е, мене за някакъв тъп малък апартамент сметката ми за топлофикация за последната една година е 1600лв, а сега следва 40% повишение, ако правилно съм чул. А от тях отказване няма
Питай ме дали мисля да продължа да съм толкова изряден с декларирането на приходи като досега.
Олиото като удари там някакви извънземни цени и се чувам с майка ми, а тя в някаква паника вече как ще оцелява. Викам добре, ние вкъщи не помня кога сме купували последната бутилка олио, ама на тея цени със сигурност знам, че няма да купиме друга. Не знам някой да е умрял защото не е пържил ла*ната, които си е купил от магазина. Тя обаче каза, че не можело къща без олио, нямало как да се готвят манджите.
И ей така ще си гласуваме за всяко увеличение с портфейлите, щото бабите ни цял живот с коли са ги возили, а олио е имало поовече и от домашна ракия, нали.
ПП. Олио и нафта как и да е, мене за някакъв тъп малък апартамент сметката ми за топлофикация за последната една година е 1600лв, а сега следва 40% повишение, ако правилно съм чул. А от тях отказване няма

- drifty
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Прав си за оставянето на автомобила пред блока. В голям град не би било кой знае какъв проблем. За София знам, че градският транспорт е доста евтин и удобен, във Варна бих карал колело, но тук, въобще не мога и да си го помисля. А градският ни транспорт е плачевен, особено покрай пандемията вече и разписанията не се спазват, а ценово не е особено изгоден, защото можеш да си извадиш карта за една линия, а често ти трябва повече от 1. Но често се случва, отиваш на спирката, автобусът е минал преди разписанието си или въобще не се и появява, щото, ми щото така, няма причина. А като се появи, обикновено е раздрънкан, адски шумен, щото е на 30 години и нерядко комплектован с нагъл шофьор и кондукторка, а лятото пък вътре не се стои от жега. С две думи - много неприятно изживяване, отнемащо и доста време на всичкото отгоре. А като добавим и въпросът с връзката със съседни градове, които около Търново са няколко, си е направо твърдо не - най-близките ми приятелите живеят в две съседни градчета, вечер след 7:30 - 8 автобуси към тях няма, единствено можеш с такси да се придживиш, което в двете посоки отива на 20-30лв в зависимост от дестинацията.
Пък в крайна сметка сме автомобилен форум, предполага се, че сме се събрали фенове с общо хоби и страст и за нас автомобилът не е просто средство за придвижване от точка А до точка Б. Сигурен съм, че много хора тук биха могли да използват по-малко личния си автомобил като транспорт, но по-трудно биха се отказали от него като хоби.
Пък в крайна сметка сме автомобилен форум, предполага се, че сме се събрали фенове с общо хоби и страст и за нас автомобилът не е просто средство за придвижване от точка А до точка Б. Сигурен съм, че много хора тук биха могли да използват по-малко личния си автомобил като транспорт, но по-трудно биха се отказали от него като хоби.

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
///M Power написа:E34 написа:nikola59 написа:За умниците дето показват доматите да погледнат колко струва отоплението за месец на едно тристайно жилище там при сериозна зима и после пак да пишат за домадетата
Аз често се чудя, тоя народ масово на някакви наркотици ли е или е постоянно пиян?! Бате тука ше умрем от студ много скоро, управляват ни тотални олигофрени, горивата нямат таван вече, обаче доматете биле скъпи у Русия и тва е показател, че там са много ама много зле!Алооо икономистите, тя Украйна много скоро ше ни задмине...дето е уж у война....вие за Русия се кахърите
Какво ти пука, нали ще ходиш в Сочи
Засега му е добре в Испания. Както и на пауърката в Канада.
Само точат лиги пред портрета на Путин и така ще си останат

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
drifty написа:разходи за отопление, вода, ток и т.н домашни разходи почти не са мръднали
Не си късметлия, така са буквално 90% от хората.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
vixx написа:За някои неща ние сме си за бой. Ясно, че има много хора, на които работата им е свързана с колата и не могат да не я карат, ама при повечето в големите градове това не е вярно. За мен, включително. От както станаха такива цените на нафтата просто заебах колата пред блока. Сигурен съм, че мниого хора могат да го направят, обаче уви, няма.
ПП. Олио и нафта как и да е, мене за някакъв тъп малък апартамент сметката ми за топлофикация за последната една година е 1600лв, а сега следва 40% повишение, ако правилно съм чул. А от тях отказване нямаПитай ме дали мисля да продължа да съм толкова изряден с декларирането на приходи като досега.
Не мога да се съглася.
Проблем с градския транспорт е време. Прост пример, ходя на курсове за категория А в момента, пътувам точно по 30 минути в посока, с градския час и 15-30 зависи колко го чакам, а ако трябва да зеведеш детето на градина, после ти на работа.....
Да в големия град има градски, да може да оставиш колата, но на цената на времето си и вече всеки сам решава кое му е по-важно....
Другото е че климатика в градския е мит и след час пътуване с него ..... сигурно е много готино за колегите в офиса после ...
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

- NGneer4eto
- ентусиаст
-
- Кара: Е90 330d
- Мечтае да кара: по Аутобан
- Детайли за колата: снегорин
Top Gun Maverick написа:Откакто са обявили онази ПРОСТОТИЯ с 25 стотинки на литър, бензина не е спрял да се качва. Обясняват го с повишеното търсене на запад заради...летния сезон. Никак не е понеже ние тука си говорихме, че докато дойде време за тази ПРОСТОТИЯ да влезе в сила, цената ще е отразена вече в цената от чистата спекула.
Като говорим за спекула, другата простотия идва - нулево ДДС върху хляба.Веднага си мисля, че тази отстъпка чрез ДДС ще засегне само и единствено производителите на хляб. И веднага видиш ли от тяхната организация излезли с изявление, че това ще се отрази незабавно в цената след като влезе в сила и директно хляба ще падне с 20%-та за крайния потребител. Хайде сега искам да ми кажете има ли и един човек във форума, който да вярва на това? Според мен или отдавна имат сигнал, че това ще се случи и си вдигат цените(на места вече е 1.80 хляба
)като тогава ще ги свалят и ще има ето, свалихме ги, или пък просто нагло нищо съществено няма да свалят.
Стийнът викаше, че тавана на цените не било хубаво, ама специално върху горивото вместо тия глупости с 25-те стотинки и ДДС за цената на хляба, можеше да вкарат таван. Или поне да го променят от време на време при голям скок на чуждите пазари. Сега обаче ще хрантутим хлебопроизводителите и крайния потребител пак ще го духа. Инфлация 12%-та, а хляба скокна двойно. Дали разходите на тези хлебопроизводители скочиха двойно за да вдигнат двойно цената? Ама и хората не спряха да тъпчат като луди този хляб. Я да спрем всички да ядем известно време, ще видят как ще свалят цените. Ама то дюнери, то хамбургери...
Не знам бензинът къде се качва, но дизелът седи на една и съща цена от поне 2-3 седмици. Даже преди два дена беше поевтинял с 4 ст. А световната цена на петрола се е качила с 10% за последната седмица https://tradingeconomics.com/commodity/crude-oil. Как мислиш, че ще се сложи таван на цените? Ако петролът стане 140-150$/барел какво ще стане с бензиностанциите? Нали никой няма да иска да продава и ще има недостиг на гориво, което е още по-страшно от скъпото. Киро поне си отдъхна когато явно са му позволили от горе да не реже руския петрол до 2024-та и поне гориво засега май ще имаме. Могат да сложат таван на надценката на бензиностанциите, но това не виждам до какво ще доведе освен до фалити и спадане на качеството за няколко стотинки от цената на горивото. Всички сме в кюпа с целия свят в тая пумия и пак като имаме 25 ст все е нещо. Ясно е, че бензиностанциите няма да останат длъжни и ще намерят как да си избият парите. Иначе не завиждам на тия на запад. Там ще стане страшно съвсем скоро. Да не си на мястото на големите икономики в момента.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Времето е основно. Често до степен, че просто не се получава и трябва да избереш кое няма да свършиш. Ако имаш опция наблизо метро - метро е добре, но ако трябва да вървиш повече, да сменяш и рейсове или пък много прекачвания... не става. Ако си само работа-вкъщи е едно. Ама най-малкото трябва да има кой да ти пазарува или да разчиташ само на онлайн магазините. Аз почти всеки ден трябва да правя нещо след работа, понякога и в обедната почивка излизам. Понякога едвам се оправям като съм хоум офис и с кола, а ако трябва да ходя до офис и с градски транспорт... просто нищо няма да свърша. Често гоня и работно време на нещо, т.е. и 10 минути по-бавно не ме устройва. Нещо тип колело/тротинетка е по-добро, ако разстоянията не са големи. Но ако си 10-15км в посока в София... ми не ставаivanski_2 написа:Проблем с градския транспорт е време.

- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
ivanski_2 написа:vixx написа:За някои неща ние сме си за бой. Ясно, че има много хора, на които работата им е свързана с колата и не могат да не я карат, ама при повечето в големите градове това не е вярно. За мен, включително. От както станаха такива цените на нафтата просто заебах колата пред блока. Сигурен съм, че мниого хора могат да го направят, обаче уви, няма.
ПП. Олио и нафта как и да е, мене за някакъв тъп малък апартамент сметката ми за топлофикация за последната една година е 1600лв, а сега следва 40% повишение, ако правилно съм чул. А от тях отказване нямаПитай ме дали мисля да продължа да съм толкова изряден с декларирането на приходи като досега.
Не мога да се съглася.
Проблем с градския транспорт е време. Прост пример, ходя на курсове за категория А в момента, пътувам точно по 30 минути в посока, с градския час и 15-30 зависи колко го чакам, а ако трябва да зеведеш детето на градина, после ти на работа.....
Да в големия град има градски, да може да оставиш колата, но на цената на времето си и вече всеки сам решава кое му е по-важно....
Другото е че климатика в градския е мит и след час пътуване с него ..... сигурно е много готино за колегите в офиса после ...
Намира се вече климатик в градския, не е като преди години няколко години. Обаче ако случиш да няма или да не е пуснат лятото направо не се живее

Относно: Такса Пътни условия на Еконт
Уважаеми клиенти,
Ценим доверието Ви, затова следваме политика на прозрачност.
Съобразно икономическите процеси в страната Ви информираме, че за месец юни ще начисляваме 20% такса Пътни условия по Вашите пратки.
Тази драстична промяна е свързана с повишаването на цената на горивата и различни такси на пътната мрежа.
Гарантираме Ви, че ще продължим да спазваме обещанията си към всички Вас за качествена услуга.
Поздрави,
Еконт
В пълен синхрон с петролното ембарго.
Признавам си, че последните години съм станал сериозно зависим от тези и ще трябва бързо да си променя начина на пазаруване.
ivanski е много прав за градския. Преди години между смяната на колите, реших Ноември-Март да го карам без лична кола в София. От 25-35 минути до работа, станаха 1.5-2 часа. Дори с метро в момента пътуването до офиса би ми отнело над 1 час. Изтърпях два месеца и казах край завинаги. Ползвам го градския, но само когато има смисъл - вечерно излизане в центъра с трамвай 7 винаги, ходене до Зоопарка и т.н.
В това отношение хората от малкия град сме ''по-виновни'', масово се ходи с кола до всяка дестинация която не е в обсега на погледа. Като има кажа, че ще ида пеша до нещо, което е на 15-20 минути и

Като ме видят да си върша работа с колелото също съм им много смешен.
П.С. Да се отбележи, че по принцип мразя колоездачите

Последна промяна TheDriver на 31 Май 2022, 9:51, променена общо 1 път
- nikola59
- младши ентусиаст
-
- Кара: E90 LCI 320D xDrive
- Детайли за колата: N47/184 Hp
Санкции, санкции, мноооого добре
За един ден близо $4 на брент нагоре. Найс а? 

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Това как не можело с градски транспорт са оправдания. Как ли са карали преди 30-40 год в София, не виждам да има нови квартали, изключая долините.
Имало ли е климатици тогава в чавдарите и икарусите, за метро да не питам. Не са ли работили някои в офиси и тогава, как ли са стигали там?Колите бяха поне 5 пъти по-малко рядко всяко семейство имаше дори една кола.
Просто сега като някой е свикнал на удобството няма да си наруши рахата, това е обяснението и се чуди от 10 кладенеца вода как да изкара, за да се самоуспокой, че няма друг начин.
Пак тогава, нито един магазин не е работил до 21 или 22 часа, както са сега масово, как ли са сварвали да си пазарят тия хора
И т.н. с примерите, я си представете сега как бихте изкарали и 1 месец в края на 80-те години.
Имало ли е климатици тогава в чавдарите и икарусите, за метро да не питам. Не са ли работили някои в офиси и тогава, как ли са стигали там?Колите бяха поне 5 пъти по-малко рядко всяко семейство имаше дори една кола.
Просто сега като някой е свикнал на удобството няма да си наруши рахата, това е обяснението и се чуди от 10 кладенеца вода как да изкара, за да се самоуспокой, че няма друг начин.
Пак тогава, нито един магазин не е работил до 21 или 22 часа, както са сега масово, как ли са сварвали да си пазарят тия хора

И т.н. с примерите, я си представете сега как бихте изкарали и 1 месец в края на 80-те години.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
А тогава каква част от населението е работила... до обяд ? до 16ч ? Бабата пенсионирана на 55 години и може да стои всеки ден на опашка - няма проблем. И не знам защо трябва да се мисли как да се намали качеството на живот, вместо да мислим как да живеем по-добре 

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
не знам да са работили по-малко от 8 часа, а като са свършвали в 5, са почвали в 7, ама сега преди 9 малдите не искат дори да чуят да станат често..
На 55 е ясно, до 55 как са я карали, как са пазарили как са стигали до работа.
Масово хората работеха, жените също, не знам защо реши, че повечето не са работили. Сега не работят повече жени от преди със сигурност
Аз не мисля да за намаляне, просто давам примери и искам да кажа, че много хора не искат да си нарушат кефа и започват да вадят доводи как то не може без една, даже без две коли, щото нали има фитнес, има кафе, има спане и т.н.
Ами има, няма лошо, ама може и без всичко това.
На 55 е ясно, до 55 как са я карали, как са пазарили как са стигали до работа.
Масово хората работеха, жените също, не знам защо реши, че повечето не са работили. Сега не работят повече жени от преди със сигурност
Аз не мисля да за намаляне, просто давам примери и искам да кажа, че много хора не искат да си нарушат кефа и започват да вадят доводи как то не може без една, даже без две коли, щото нали има фитнес, има кафе, има спане и т.н.
Ами има, няма лошо, ама може и без всичко това.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
alekangg написа:...
В това отношение има голям резон Европа да се нарича Гейропа.

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes