Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: Икономическата криза 2020-2022
Аз пък много обичам да ходя пеша, да карам колело, тротинетка, мотор. По-бързо, по-евтино, по-екологично .. ама не става просто.

Това според Общината не се е случило. (Снимките са от миналата седмица и далеч не са най-лошото, което съм виждал на това място. Бях събрал завидна колекция, която изпратих на Общината без последваща реакция. Ядосах се и изтрих всичко като се зарекох повече да не се занимавам. От тогава насам съм се обадил още няколко пъти, защото просто не мога да трая. Последния път, когато казах, че на неправомерно отстранената от строежа мантинела без никакви знаци, маркировка и указания вече се случи катастрофа отговорът от Инспектората беше "аз какво да направя".)
При проверката всичко е изрядно и чисто.
2-3к евра на зелено апартаментите, а нямат пари за да си изчистят или да направят така, че да не цапат.
Общината харчи по 1 милиард ?!?! за чистота на всеки 4 години, но е все по и по- мръсно.
Малко извън темата, но не съвсем.. поправете ме ако греша, че ми е слаба математиката, но 237 милиона лева годишно правят по 650 000 лева ДНЕВНО е бюджета за чистота на София. 27 бона на час за чистене или 500лв на секунда!
Каква криза, каква липса на пари..? За град от селски тип с размера на София.

Това според Общината не се е случило. (Снимките са от миналата седмица и далеч не са най-лошото, което съм виждал на това място. Бях събрал завидна колекция, която изпратих на Общината без последваща реакция. Ядосах се и изтрих всичко като се зарекох повече да не се занимавам. От тогава насам съм се обадил още няколко пъти, защото просто не мога да трая. Последния път, когато казах, че на неправомерно отстранената от строежа мантинела без никакви знаци, маркировка и указания вече се случи катастрофа отговорът от Инспектората беше "аз какво да направя".)
При проверката всичко е изрядно и чисто.
2-3к евра на зелено апартаментите, а нямат пари за да си изчистят или да направят така, че да не цапат.
Общината харчи по 1 милиард ?!?! за чистота на всеки 4 години, но е все по и по- мръсно.
Малко извън темата, но не съвсем.. поправете ме ако греша, че ми е слаба математиката, но 237 милиона лева годишно правят по 650 000 лева ДНЕВНО е бюджета за чистота на София. 27 бона на час за чистене или 500лв на секунда!
Каква криза, каква липса на пари..? За град от селски тип с размера на София.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Don_Diego написа:Не е толкова страшно колкото го изкарват всички
Ето, при колегата Ивански е 2 часа дневно. Т.е. над денонощие на месец. 250 работни дни само да смятаме... 500 часа годишно! Всичко е до зависи. Ако ще се пестят 5мин, лиготия е. На предишната ми работа в Пловдив... там пък бях извън града. Имаше рейс, но в някои дни с повече овъртайм изпускаш последния. Нито веднъж не съм ходил с рейса, но да кажем, че щях да си удължа с час и половина в посока пътя. С по 3 часа на ден в пътни за 25км, ми е леко абсурдно.

- drifty
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
bum_bum написа:Аз пък много обичам да ходя пеша, да карам колело
И аз, на месец имам между 120 и 180км пеша, колелото ще го подкарвам до седмица-две, но основно за удоволствие, далеч от хора. Поне там криза не удря

Решението на проблема с транспорта е елементарен, но работи само за 8-9 месеца - скутер, мотопед, мотор. В рамките на 1000лева стигаш до всяка точка на града за не повече от 20-30минути. Паркирането също отпада като проблем, задръстването и то, зони... А в парично изражение е смешно евтино спрямо автомобил. Ползвах едно лято в София скутер(докато не роди) и ми излизаше по-евтино отколкото да си купя карта за градския транспорт. 

- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Не случайно в азиатските метрополиси е такова положението с дву-колесните! Хората отдавна са го измислили.. Разбира се, никой не 'зачертава' колите! Да не каже някой сега, че само с двуколесни не става..? Някои задачи искат кола - така е! Въпроса е сега, всеки за себе си да реши, наистина ли всеки път му трябва колата?
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
За много хора е решение това, да. Особено сега с цените на горивата.
Мен обаче няма шанс да ме качиш на скутер,тротинетка, колело по софийските улици или булеварди. Другият проблем за много хора е къде да държат скутера, аз например като го обмислях сериозно се бях договорил с етажната собтственост на близък блок, да им го паркирам в двора под покривало за някаква минимална такса.
А сега в малкия град няма нещо, което да не е достъпно с колело или пеша, съответно скутерът леко се обезмисля.
Онтопик - Последния месец трябваше да купувам доста детски неща като доста от тях не бяха масово предлаганите. Счупих се от търсене и най-честия отговор беше "не е налично". В крайна сметка намерих това което ми трябваше, но в процеса установих, че има сериозен недостиг на материали и други проблеми свързан с високите цени.
Един румънски бранд за ширпотреба детски пластмаси - Мони изпитва сериозен недостиг на материали. Немците от Hayner също с подобни проблеми се оправдаха. Едни неща внос от Канада вносителя каза, че при настоящите цени на транспорта спира да ги внася нацяло.
За един MacBook ми писаха сега доставчиците цитирам "ситуацията с производството на процесори е трагична" и общо взето срок за доставка вече няма. Изглежда са по-навити да ми върнат парите, отколкото да ми обещават, че процесори ще има. 
Мен обаче няма шанс да ме качиш на скутер,тротинетка, колело по софийските улици или булеварди. Другият проблем за много хора е къде да държат скутера, аз например като го обмислях сериозно се бях договорил с етажната собтственост на близък блок, да им го паркирам в двора под покривало за някаква минимална такса.
А сега в малкия град няма нещо, което да не е достъпно с колело или пеша, съответно скутерът леко се обезмисля.
Онтопик - Последния месец трябваше да купувам доста детски неща като доста от тях не бяха масово предлаганите. Счупих се от търсене и най-честия отговор беше "не е налично". В крайна сметка намерих това което ми трябваше, но в процеса установих, че има сериозен недостиг на материали и други проблеми свързан с високите цени.
Един румънски бранд за ширпотреба детски пластмаси - Мони изпитва сериозен недостиг на материали. Немците от Hayner също с подобни проблеми се оправдаха. Едни неща внос от Канада вносителя каза, че при настоящите цени на транспорта спира да ги внася нацяло.

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Колко точно ще им пръденм на оная работа на Русия като не им купуваме НИЕ и цяла Европа нефта:
https://www.bloombergtv.bg/a/19-svetat- ... -ikonomika
А междувременно санкциите се засилиха, сега по банване минава не кой да е, а...руския ПАТРИАРХ Кирил. Да се чудиш дали да се смееш или да плачеш докъде може да падне Европа в тази ситуация. Покрай него още бая народ и банки, руски телевизии и още и още, ама това с патриарха вече ме съсипа.
https://www.bloombergtv.bg/a/19-svetat- ... -ikonomika
А междувременно санкциите се засилиха, сега по банване минава не кой да е, а...руския ПАТРИАРХ Кирил. Да се чудиш дали да се смееш или да плачеш докъде може да падне Европа в тази ситуация. Покрай него още бая народ и банки, руски телевизии и още и още, ама това с патриарха вече ме съсипа.

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Те тия санкции за петрола са 5 или 6 пакет вече им изгубих броя . Русия винаги е била под някакъв пакет санкции така че едва ли е нещо ново . През СССР епохата беше същата работа , не само петрола дори златото им не искаше да купува запада и правеха какви ли не пречки на международните пазари .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Само, че този път границите са отворени и никой няма да им седи в бутафорния зоопарк.
В крайна сметка, важното е, че Киро предателя ни спря руския петрол

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i
- Мечтае да кара: E39 ALPINA B10
steeN написа:Само, че този път границите са отворени и никой няма да им седи в бутафорния зоопарк.
Стийнка, вече ми идва като трагедия да ти чета глупостите... Без руски петрол означава да минаваме на каруци, защото петрол в момента няма откъде другаде да ни дойде. Второ близо 2000 души ще останат без работа, и ако смяташ че извратената ти русофобска страст е по-важна от горе изброеното, значи наистина не е добре работата!
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Каруци друг път. То и сега Уралса е зорлем 60%..па другите 40 от небето идват /щото нема откъде , нали/. За 2000 иляди души даже нема и да го коментирам.
ПП Сутринта в колата слушах ...некой. Без да съм проверил
1. Защо като получваме 35$ отстъпка на..барел или тон - в цената на горивата това не се усеща нещо ?
2. Къ така от 2007 „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД не е платила 1 лев данък. Се на загуба са видиш ли, при положение, че на практика са монополист.
1. Защо като получваме 35$ отстъпка на..барел или тон - в цената на горивата това не се усеща нещо ?
2. Къ така от 2007 „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД не е платила 1 лев данък. Се на загуба са видиш ли, при положение, че на практика са монополист.
Хм,хм...
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
Моджо написа:Каруци друг път. То и сега Уралса е зорлем 60%..па другите 40 от небето идват /щото нема откъде , нали/. За 2000 иляди души даже нема и да го коментирам.
Те са си монополист в БГ, цената на руския петрол не се е вдигнала дори(поне до началото на Май), и да в Нефтохим работят близо 2000 човека, които биха останали без работа. В момента освен от Русия няма откъде да вземем петрол, краварите са натиснали арабите; руснаците също произвеждат повече петрол в момента, защото великата демокрация изкупува колкото петрол може...
Пак, че е човек Путин, защото ако ни беше спрял газа и нефта за 1 месец, тогава щеше да стане веселото...
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно
- barabqga
- кандидат ентусиаст
-
Grozdanoff написа:Моджо написа:Каруци друг път. То и сега Уралса е зорлем 60%..па другите 40 от небето идват /щото нема откъде , нали/. За 2000 иляди души даже нема и да го коментирам.
Те са си монополист в БГ, цената на руския петрол не се е вдигнала дори(поне до началото на Май), и да в Нефтохим работят близо 2000 човека, които биха останали без работа. В момента освен от Русия няма откъде да вземем петрол, краварите са натиснали арабите; руснаците също произвеждат повече петрол в момента, защото великата демокрация изкупува колкото петрол може...
Пак, че е човек Путин, защото ако ни беше спрял газа и нефта за 1 месец, тогава щеше да стане веселото...
стига с тая глупост, нямало от къде да се вземе петрол, само от русите нали
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
barabqga написа:Grozdanoff написа:Моджо написа:Каруци друг път. То и сега Уралса е зорлем 60%..па другите 40 от небето идват /щото нема откъде , нали/. За 2000 иляди души даже нема и да го коментирам.
стига с тая глупост, нямало от къде да се вземе петрол, само от русите нали
Еми вярно е, колега. Не е хубаво, че е така, но е истина... Газ също няма откъде и как точно да вземем. Краварския газ е просто теоретичен-газ.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Смешно е. Добре, че са руснаците, по цял свят да карат коли и да имат найлонови торбички.