Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Re: Икономическата криза 2020-2022

Мнение от ukelichko » 01 Юни 2022, 22:37

Grozdanoff написа:
ukelichko написа:
.... свещи и печки на дърва, това е..

Айде стига с тия клишета. Двадесет и първи век сме, не 70-те в разгара на зрелия социализъм. Соларни системи звучи по-добре :D

Соларните панели няма как да стане, няма държава в света, която да си произвежда цялата ел.енергия от панели, мислиш ли, че ще сме първите!? :lol: От инженерна гледна точка няма как да стане - скъпи са и могат да покрият много малки мощности, панелите са просто утилизация, нищо повече!
Петрол откъде ще вземем... Я се разровичкай по въпроса и ми кажи!
Съжалявам, но да си мразите Русия и това да Ви мачка егото по някакъв начин, но самата истина е че без нея сме за никъде... Да не говорим, че газ и петрол не са единствения ни внос от нея, всички метали идват от Русия, уранът ни се обогатява в Русия... Добре, че този човечец Путин не обърна внимание на палячовщите ни, защото при желание можеше да ни върне в първи клас... Кофти работа, но е истина. От тази зависимост към Русия, относно всичките и природни благини, не само ние, но и цяла Гейропа не може да се отърве. Ако можехме щяхме да сме го направили, ако недай си боже засилим търговските си взаймоотношения със САЩ тогава наистина ще ни се разкаже играта!

"Дружбата със СССР е тъй жизнено необходима като слънцето и въздуха за всяко живо същество." Грозднака, да не се преродил в теб Гошо тарабата? :D :D :D
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 01 Юни 2022, 23:17

Grozdanoff написа:Който разбрал - разбрал, който не зимата ще Ви питам :lol: Какво означава за вас "зависими", аз както го разбирам от други писания: ако сме зависи от Русия - лошо!!!! завсими от САЩ - велико! ?!?
Ние сме зависими, защо нямаме природни ресурси. Винаги ще бъдем зависими, въпроса е от кой! Към този въпрос е най-разумно да се размишлява без идеологии, а чисто икономически...

Нямаме ресурси, така е. Можем да работим в посока ядрена енергия, което не правим и даже клякахме не знам колко пъти в обратната посока през миналите 10 и повече години. Имаме и опция въглища, но сме първи да плюеме, че е мръсен вариант.
Нуждата от газ в голяма степен си е наш избор, както в частния, така и в държавния сектор. Аз не хейтя Русия и ако трябва да съм честен, през онова ми е за нея и за щатите. Както и за политиците ни. Газ ни трябва защото правим така, че да ни трябва газ. С това се изчерпва цялата полемика. А зимата... ми зимата ще е с толкова по-скъпо или дори повече, колкото беше всяка година преди пандемията. Днеска е виновна войната, преди беше виновна някаква друга криза и тн. :banghead:

ПП. Както писах назад, всеки си гласува с портефйла. Като нещо ти е скъпо, отебаваш го и търсиш варианти. Някои неща като топлофикация нямат вариант Б - ще го плащаш дори и да не го ползваш. Ама за останалите неща има опции. От транспорт, през това като собственик на бизнес да търсиш алтернативи (в селото, където живее майка ми за последната една година почти всички предприятийца си направиха фотоволтаични ферми). Като няма газ, не ползваш газ :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 02 Юни 2022, 8:21

vixx написа:
Grozdanoff написа:Който разбрал - разбрал, който не зимата ще Ви питам :lol: Какво означава за вас "зависими", аз както го разбирам от други писания: ако сме зависи от Русия - лошо!!!! завсими от САЩ - велико! ?!?
Ние сме зависими, защо нямаме природни ресурси. Винаги ще бъдем зависими, въпроса е от кой! Към този въпрос е най-разумно да се размишлява без идеологии, а чисто икономически...

Нямаме ресурси, така е. Можем да работим в посока ядрена енергия, което не правим и даже клякахме не знам колко пъти в обратната посока през миналите 10 и повече години. Имаме и опция въглища, но сме първи да плюеме, че е мръсен вариант.
Нуждата от газ в голяма степен си е наш избор, както в частния, така и в държавния сектор. Аз не хейтя Русия и ако трябва да съм честен, през онова ми е за нея и за щатите. Както и за политиците ни. Газ ни трябва защото правим така, че да ни трябва газ. С това се изчерпва цялата полемика. А зимата... ми зимата ще е с толкова по-скъпо или дори повече, колкото беше всяка година преди пандемията. Днеска е виновна войната, преди беше виновна някаква друга криза и тн. :banghead:

ПП. Както писах назад, всеки си гласува с портефйла. Като нещо ти е скъпо, отебаваш го и търсиш варианти. Някои неща като топлофикация нямат вариант Б - ще го плащаш дори и да не го ползваш. Ама за останалите неща има опции. От транспорт, през това като собственик на бизнес да търсиш алтернативи (в селото, където живее майка ми за последната една година почти всички предприятийца си направиха фотоволтаични ферми). Като няма газ, не ползваш газ :dunno:

Съгласен съм с всичко, което написа. Ядрената енергетика е единственото, което може да ни спаси от газа(а и производството на ток е в пъти по-евтино), друг е въпроса, че това далеч не е толкова лесно! Защо си спряхме 4 блока на АЕЦ Козлодуй?! Защото сме глупаци ли... не, "Запада" ни принуди, този запад, който днес боготворим! Никой няма да остави България да се развива свободно, както е било по СССР. На Европа не и трябва втора Швейцария! При положение, че ни накараха да си спрем атомната централа и дори Германия няма атомна енергетика, сами се сетете дали ще оставят да си развиваме атомната енергетика! То и сега можем да се отървем от газа, защото единия блок на АЕЦ-а би могъл да ни покрие потребностите(по-голямата част), но ЕС дали ще остави да се случи!?
Относно останалата зависимост от Русия, просто няма как да стане да се отървем. Не е само газ и петрол, куп други неща има. Един приятел има магазин за метални профили, в момента се моли на всички богове Русия да не спре износа на стомана и цветни метали. Няма да пострада само той обаче, а целия народ, защото строителството тотално ще умре!
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 02 Юни 2022, 8:55

Германия защо не е спряла атомните централи на останалите страни в Европа, ние ли сме най-голямата заплаха за Запада?? :D
Ще вземат да фалират горките, а ние ще цъфнем.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 02 Юни 2022, 9:16

Е как, само немците ни спират руснаците да ни направят втора Швейцария :mhihi:
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 02 Юни 2022, 9:22

Grozdanoff написа:...Защото сме глупаци ли... не, "Запада" ни принуди, този запад, който днес боготворим! Никой няма да остави България да се развива свободно, както е било по СССР. На Европа не и трябва втора Швейцария...

Направо ще подминем Швейцария с руснаците :mhihi: :shock: :shock: :shock: :mhihi: :mhihi: :ok:

Западът ни спирал :mhihi: Кога ще приемете факта, че сме по-скоро сган, а не нарад и всичко си го правим сами?
Такъв ни е материалът просто - скапан. Щото последните 32 години ни управляват българи, не извънземни, а ние им се радваме.
Да не казвам колко се радвахме, че и още боготворим една мутра от Банкя, дето дори не може да говори правилно...

TNT написа:Е как, само немците ни спират руснаците да ни направят втора Швейцария :mhihi:

Грешиш :idea: С руснаците ще сме първата Швейцария, а ония михлюзи там в подножието на Алпите ще са втори!
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 02 Юни 2022, 9:45

Малко тъжна работа, че всичко Ви е конспирация, защото сте големи фенове на ЕС, и ако нещо не е анти-руско много трудно се приема... :lol:
Ей, колеги! Запада ще ни оправи! :lol: Само дето инфаструктурата ни е още от соца, защо сега ако едва ли не сме по-добри... защо инфракструктура ни е от омразния соц, дето много лошо е било. Как в ужасния соц сме построили АЕЦ с 5 блока и десетки заводи, които са ни хранили доволно!? Ние сме тъпи, че сме разрушили всичко или... Мислили ли сте по въпроса или стана много сложно... :lol:
Само че, след още 30г още ще сме със соц инфраструктурата, за това Русия ли ще е виновна? :lol: :lol:
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 02 Юни 2022, 9:59

Не мога да повярвам колко заблудени хора има...
мислех, че само бабите и то някои са такива, всичко е построено по СОЦ-а, ако не беше той, нямаше да сме излезли от землянките още..
Ами то в цял свят всичко е построено в началото и средата на миналия век общо взето.
Ама хората не бяха заключени и като стана 89 и 1/3 от работоспособното население си биха шута до днес.
Що така, а на в Европа не си бият шута, даже напротив, милиони от хубавия Източен блок са там и се мъчат и до днес..

Ако не е имало СОЦ и ако Русия не ни беше помогнала 45 год, сега щяхме да сме нормална страна.
Само да ти кажа, че комунягите - СССР взеха стотици фабрики, работещи и ги национализираха, най-голямата грешка е национализирането на всичко частно, фабрики, предприятия, банки, земи, дюкяни и т.н.

Ние сме там където се полага, нито по-нагоре, нито по-надолу.
Наистина материала е такъв какъвто е и си заслужава участта .

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 02 Юни 2022, 10:09

alekangg написа:Ако не е имало СОЦ и ако Русия не ни беше помогнала 45 год, сега щяхме да сме нормална страна.
Само да ти кажа, че комунягите - СССР взеха стотици фабрики, работещи и ги национализираха, най-голямата грешка е национализирането на всичко частно, фабрики, предприятия, банки, земи, дюкяни и т.н.

Точно. Постоянно се говори какво било построено тогава, но тактично не се споменава колко неща са национализирани и колко семейства и фамилии са разбити. В моето семейство също е било. Сега можеше да съм земеделец или пивовар :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 02 Юни 2022, 10:18

Нали и сега се повтаря, Русия си национализира самолетите, ама няма къде да лети с тях...

Аватар
Кара: CLS350 и Е39

Мнение от ivoo » 02 Юни 2022, 10:25

TNT написа:
alekangg написа:Ако не е имало СОЦ и ако Русия не ни беше помогнала 45 год, сега щяхме да сме нормална страна.

Точно. Постоянно се говори какво било построено тогава, но тактично не се споменава колко неща са национализирани и колко семейства и фамилии са разбити. В моето семейство също е било. Сега можеше да съм земеделец или пивовар :mhihi:

Как дрънчат кухите лейки,а? Чуй,чуй :mhihi:
Ами 32г вече Русия " НЕ ВИ ПОМАГА". Що не станахте нормални? :mhihi: 32г пак ли тя ви пречеше?
Да стане Бг " нормална" трябва 3 дни да вали бензин и на 4- я да падне мълния .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 02 Юни 2022, 10:33

Нищо, важното е, че ти поне си помогнал, като си ни лишил от присъствието си.
Колкото по-бързо такива като теб отидат някъде, толкова по-бързо ще стане нормална държава.
Също сме благодарни, че с данъците си финансираш изпращането на модерни оръжия на Украйна. :mrgreen:
Последна промяна steeN на 02 Юни 2022, 10:35, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 02 Юни 2022, 10:35

#Grozdanoff е прав разбира се!
Преди години едно от условията да влезем в ЕС , беше, кой знае защо да се спрат няколко реактора на АЕЦ Козлодуй.
Много добре си спомням, как идваха всякакви експерти от всякакви държави, рязаха някакви проби от реакторите за тестове и всички тестове показваха, че са надеждни и няма проблем да работят.
Но в крайна сметка пътя ни към ЕС минаваше през затваряне на тези реактори, дори мисля, че има опция и сегашните да не се модернизират повече и те да заминат.
После имаше и други предложения , несъвместими с реалността в България, които разбира се доведоха не до модернизация на производството ни а до закриване на цели отрасли, някой стратегически.
Те (ЕС) си имат достатъчно производители, че да искат още такива, особено тежка промишленост и селско стопанство.
Иначе да, ако имаше истински бизнесмени тук във форума, не някой държи железарийка, прекупвач е и вече е спец в трансграничната търговийка, щяха да знаят истинският смисъл на поговорката "Интереса клати шапката" и щяха да отбират неща, които нас не ни касаят.
Но уви, такава ни е съдбата и пътя и посоката, справяме се както можем и според мен, не се справяме чак толкова зле, въпреки усилията на политиците ни да ни закопаят, еле пък последният "спасител", дето е толкова ентусиазиран , че е готов да затвори собствената си държава (говорим за България, че там не се знае коя му е държавата) само да покаже на европейските и американските ни "партньори", как успешно ставаме на стрес тестове и всякакви други уйни, вредни за България.

Между другото, подхода на ЕС е същият, като подхода на СССР едно време.
Излиза Урсула фон дер дрън и оповестява някакво чисто немско решение или мнение по някой въпрос (по-скоро US) и задължава всички страни членки да го подкрепят.
И се почва едно хулене , ако някоя държава членка не е съгласна, един вид тази държава не трябва да НЕ е съгласна , защото ...така!
Тея са по-комунисти от едновремешните комунисти.
То и доктрината на ЕС си е комунисти и комуна, ама гарнирана с малко повече материални блага разбира се.
И за това става смешно и шизофренично, когато някой възхвалява ЕС и заклеймява комунистите :mhihi:
Последна промяна Е.Димитров на 02 Юни 2022, 10:41, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 02 Юни 2022, 10:38

Т.е. половината управляващи са бивши ДС-та, половината в образованието също, строим тръби за техния газ за наша сметка, зареждаме шибано гориво... от Лукойл, немско-франко-австрийска фирма, регистрирана на центъра на Брюксел :lol: Колко руски шпиони бяха само последните 2 години хванати ? Иначе да, руско влияние няма в България. И за бонус - бай Ганьо си мисли, че нефт, газ и пшеница има само в Русия.
Изображение

Аватар
Кара: CLS350 и Е39

Мнение от ivoo » 02 Юни 2022, 10:58

steeN написа:Нищо, важното е, че ти поне си помогнал, като си ни лишил от присъствието си.
Колкото по-бързо такива като теб отидат някъде, толкова по-бързо ще стане нормална държава.
Също сме благодарни, че с данъците си финансираш изпращането на модерни оръжия на Украйна. :mrgreen:

Мдааа,и ти припозна от кухите лейки,доволен съм :mhihi:
Нямаш представа колко хора тук ще направиш щастливи,ако ги лишиш от присъствието си

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата