Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Икономическата криза 2020-2022

Мнение от steeN » 06 Юни 2022, 10:48

zAcK написа:А истината е, че не струваме като народ и сме по-скоро мърша. И става все по-зле. Тия 2-3 милиона, които са се евакуирали, ако бяха тук, можеше и да е по-различно, ама нейсе.

Не бе човек, ЕС и американците ни държат бедни. Как не го разбра най-накрая :mrgreen: Тука сме най-умните, най-хубавите с най-специален ген.

Това с тези дето са се евакурирали е малко сомтаймс уин, сомтаймс люн, има доста, които е по-добре да не се връщат. Мисля, че Възраждане беше топ
избор на доста места в изборите в чужбина :mhihi: Иначе доста читави хора се върнаха последните 2-3 години, предполагам го виждаш дори на локално ниво, примерно там където работиш.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 06 Юни 2022, 11:21

steeN написа:Това с тези дето са се евакурирали е малко сомтаймс уин, сомтаймс люн, има доста, които е по-добре да не се връщат.

:yes: :yes: :yes:

Това, че хората в чужбина гласуват масово за СлавитУ и Възраждане показва масата какви са. Поне от моите познати, берачите на ягоди/ринещи лайна на птици са в пъти повече от образованите, които работят нещо нормално. 3:1 съотношение да кажем :mhihi:
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 06 Юни 2022, 11:24

Което и мен ме учудваше, но вече го приемам нормално това с връщането. По едно време когато се върнеха нормално хора, никой не ми казваше, че от тука по-хубаво няма и само викаха как бързат да се връщат там, че тука нали всичките там негативи изреждаха. Сега гледам или се връщат, или тия които са там като се върнат за малко взеха да обясняват как от тука по-хубаво няма. :shock: Разбира се има една огромна част, които са устроени там и не биха се върнали поради много фактори защото смешно или не, тука ще се почувстват като емигранти, както са се чувствали в началото там.
Обаче сега циганите като се връщат, те останаха да ми говорят как бързат да се връщат там и че тука няма живот и т.н. всичките неща, които съм ги слушал години наред от нормалните хора преди. Предполагам понеже там за обикновен труд си им плащат стабилно, а тука почти нищо. Но още по-странното е, че и от тях почнаха да се появяват такива, които казват как от тука по-хубаво няма. :mhihi:

Относно гласуването, нормално, те не виждат как е тука и не могат да селдят изкъсо нещата, затова виждат разби като Слави и Копейкин по-различно от нас и виждат надеждата за промяна понеже им е писнало. А няма по-силна мотивация от надеждата.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328i

Мнение от BaDxBoY » 06 Юни 2022, 12:30

steeN написа:
zAcK написа:А истината е, че не струваме като народ и сме по-скоро мърша. И става все по-зле. Тия 2-3 милиона, които са се евакуирали, ако бяха тук, можеше и да е по-различно, ама нейсе.

Не бе човек, ЕС и американците ни държат бедни. Как не го разбра най-накрая :mrgreen: Тука сме най-умните, най-хубавите с най-специален ген.

Това с тези дето са се евакурирали е малко сомтаймс уин, сомтаймс люн, има доста, които е по-добре да не се връщат. Мисля, че Възраждане беше топ
избор на доста места в изборите в чужбина :mhihi: Иначе доста читави хора се върнаха последните 2-3 години, предполагам го виждаш дори на локално ниво, примерно там където работиш.

Продължаваме падението беше топ избора на почти всички в чужбина.
Иначе аз съм твърдо против емигрант да има право да гласува, това е най-голямото лицемерие, което съществува .

За върналите се читави хора към БГ да ти обясня някой неща. Казвал съм го, имам 3 години в Германия и най-жестоката грешка която съм допуснал в живота ми е това,че се върнах обратно.. Имах приятели от там, които се върнаха и си провалиха животите тука, разказвал съм преди време. Една приятелка разбрах че се е върнала преди година и си говорихме наскоро. Там изкарвала около 2500 евро, тука почнала в call center с немски на 2000 лева. Седи и ми разказва как си харчи спестените пари за да живее и да работи. Аз бях по същия начин. Върнах се с добра сума в евро, тука за няколко години работа и живот изхарчих всичко и сега като нямам вече немските пари. оцелявам със заплати.
Щото хората които не са излизали от България и не са работили с евро, никога няма да разберат и няма да знаят какво е нормален живот. Да можеш да ползваш нормални услуги и стоки, да се движиш по нормален път,хората да са нормални и т.н .

90% от тия хора за които говориш, съм сигурен, че до 1 год. са се върнали обратно от където са дошли и най-много да си идват веднъж в годината отново.
Имам роднини с деца в Германия и всеки път като дойдат насам се чудят българите как си отглеждат децата тук....
Да не споменавам, че до 10 години мангалите ще са ни завзели. Не виждам квартал на София в момента без такива и все повече се увеличават.
Бонус -
https://btvnovinite.bg/predavania/tazi- ... te-ni.html

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 06 Юни 2022, 12:33

steeN написа:Според твоите описания (които не е задължително да са верни, ако мога да се изразя дипломатично :mrgreen: ) го описваш, че следваме руския модел на икономика и си недоволен.

Дипломатично признаваш, че ти липсват факти и се отдаваш на откровено заяждане. Коя е държавата с най-малък дефицит в ЕС и най-голям ръст на БВП? Защо тази държава от 2007г насам е все в дъното на всички пласации в ЕС? Ще стигнат ли още 30 години, за да може тази държава да докара поне до средните нива на показателите на ЕС?

Баси, толкова хвалите и повтаряте бб, не е истина.

BaDxBoY написа:Иначе аз съм твърдо против емигрант да има право да гласува, това е най-голямото лицемерие, което съществува .

+1

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 06 Юни 2022, 12:52

Дипломатично ти казвам, че затварянето на завод за транзисторите на баба ми не е сринало латвийската икономика и да излезеш от 90те, в които не си застинал :lol:

И аз не съм голям привърженик на това, но трябва да се промени конституцията за да не може. Т.е. шанса да се промени клони към 0.

BaDxBoY написа:...

Какво да ми обясниш на мен, като ти сам не правиш това, което обясняваш? Първо на себе си обясни... кой те спира да се върнеш в Германия?
В тоя феодален цирк там, колкото и пари да ми дават, няма да стъпя дори (не си единствения, който има роднини там).
Последна промяна steeN на 06 Юни 2022, 13:03, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BaDxBoY » 06 Юни 2022, 12:56

Ако не беше жената, нямаше и дрехи да си взимам дори. С колелото щях да съм тръгнал. Надявам се скоро да се спасим, понеже и тя вече колкото и да е против това, вижда че тук не може да се живее .Дано на никой от тук не му се налага той или негов познат да влиза в болница в българия. :bowdown:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 06 Юни 2022, 13:04

Аз имам достатъчно ужасни истории от болници от преди 89г. Вкл. и такава за мен, от която имам вреди и до ден днешен. Здравеопазването в Бг винаги е било пълни лайна. Поне наскоро разрушиха шибаната болница и на нейно място има библиотека :twisted:

Дано не се налага на никой да влиза в болница където и да е било. :bowdown: Пак злобичката проби.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BaDxBoY » 06 Юни 2022, 13:13

Ами налагало ми се е в Германия и да ти кажа там си бял човек. Познат имам с много тежко заболяване, тука едвам оцеляваше, майка му и баща му го гледаха, а от държавата взимаше някакви мисля 150 лева. Събраха си багажа и заминаха в Германия в града в който бях и там след точно 6 месеца го гледаха като писано яйце. Почнаха да му превеждат бая пари, на 100% безплатно здравеопазване + му наеха от общината болногледачка + му взеха електрическа колическа за не знам си колко хиляди евро. Няколко нощи съм бил свидетел как плачат хора на по 50 години .

Друг роднина при инцидент си защипа пръстите на краката и да видиш как линейката идва за 3 минути, след още 3 сме в спешното, след още 3 вече го оперираха. Една приятелка пък се преби и се изпотроши на една писта в Австрия. От там с шейната за 5 минути до спешното в града, оперираха я, сложиха и някакви супер ултра модерни пирони и не знам си кво. Лежа една седмица там и ми снимаше менюто в болницата. Всяка вечер избора беше между телешки стек, сьонга или пилешко филе. Гарнитури можеше от 4-5 различни да избираш. За всичко това не е платила и стотинка. Тука ходеше на контролни прегледи и си плащаше по 200 лв някъде в София на посещение.
Тука пред очите ми умориха 2-ма познати, здрави и прави. Лека им пръст. Мен също щяха да ми уморят. С менингит на 1 седмица ми предписват антибиотици и парацетамол. Вкъщи са документите. Приели са ме в спешното с пулс 30 и трагично кръвно. Като преди това ходих 3 пъти на лекари в рамките на над седмица с оплаквания от ужасна болка в главата и припадъци. Лежах 1 месец и благодарение на тия лекари дето не им се е работило съм с няколко мозъчни кръвоизлива ..
Последна промяна BaDxBoY на 06 Юни 2022, 13:21, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 06 Юни 2022, 13:19

Особено в държави с по 50%+ нагоре данъци, нищо никой не е платил :mhihi:

В държавата всичко е пълен абсурд, но пък погледнато от друга гледна точка... имаме огромен потенциал да се развием във всички посоки, дори едновременно :lol: Тва пътища, тва здравеопазване, това работа за прокуратура, тва спорт, туризъм, образование... ако всичко ни беше наред, за какво щяхме да мечтаем :ok:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 06 Юни 2022, 13:30

Не знам как са я оперирали и не са ѝ взели пари, при мен в Австрия за едно извадено рамо за линейки и в болницата сметката беше 1500+ евра, и даже не поискаха едно морфинче да ми сложат преди да го наместят...скръндзи. :mhihi:

Иначе аз познавам буквално десетки хора които се върнаха последните 5 години и всички са си тук и нямат никакви мераци да ходят никъде. Само едно момиче сега замина пак, тоя път за Швейцария, ама при нея е по-скоро психически проблем който се опитва да реши със смяна на мястото. Е, трябва да уточня, че всичките ми познати са завършили там висше образование и са работили по специалността си няколко години и тогава се връщат. Тия дето отидоха да хамалуват там, още са си там...ама те не ми и липсват.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BaDxBoY » 06 Юни 2022, 13:39

b_u_b_o написа:Не знам как са я оперирали и не са ѝ взели пари, при мен в Австрия за едно извадено рамо за линейки и в болницата сметката беше 1500+ евра, и даже не поискаха едно морфинче да ми сложат преди да го наместят...скръндзи. :mhihi:

Иначе аз познавам буквално десетки хора които се върнаха последните 5 години и всички са си тук и нямат никакви мераци да ходят никъде. Само едно момиче сега замина пак, тоя път за Швейцария, ама при нея е по-скоро психически проблем който се опитва да реши със смяна на мястото. Е, трябва да уточня, че всичките ми познати са завършили там висше образование и са работили по специалността си няколко години и тогава се връщат. Тия дето отидоха да хамалуват там, още са си там...ама те не ми и липсват.

Пожелавам им успех в живота и дано са щастливи.

Аз съм на мнение, че след като имам 1 живот за живеене, искам в този живот да имам нормални съседи, да карам по нормални пътища, да ям качествена храна, да имам красиви гледки, да карам хубава кола, хората в ежедневието ми и по улиците да изглеждат нормално и да се държат така. Децата ми да не растат в тази среда, жена ми да не я засичат и избутват от пъта на улицата. Като се обадя на линейка да има кой да дойде. Същото и с полицията.

За това в Австрия не знам какво си правил. Пред очите ми се случи всичко. Карта с европейска здравна застраховка имаше ли ? Щото освет тия неща дето написах, имаше и още бонуси. Едни патерици и дадоха също от там безплатно, дето струват маса пари.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 06 Юни 2022, 16:21

Бъркате нещо. От няколко милиона в чужбина, гласувалите сигурно са под 1% :mhihi: Аз познавам страшно много готини хора, които са в чужбина. Супер специалисти и т.н. Да, връщат се, но са много малко. По-голямата част от читавите нито гласуват, нито им се прибира тук :bchug:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 06 Юни 2022, 17:59

steeN написа:Дипломатично ти казвам, че затварянето на ...

... предприятие, което е сред най-големите производители в света, затваряне на 65% от производствените предприятия в дадена индустрия, намаляване обемите със сериозен двуцифрен процент, директните закривания на отрасли, уволнение на 2000 работници са симптоми на икономически растеж? WOW, това къде го учи?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 06 Юни 2022, 18:44

Знам къде ти си го учил. В теорията за "принадена стойност", която е тотален абсурд... от там идва и цялата ти обосновка. Като си стъпил на нещо грешно, всичко нагоре е грешно и ще продължава да е грешно, докато не спреш да я позлваш за обяснение. Простичко казано, че като сглобиш един боклук, е напълно възможно пазарната му цена да е по-малко от сбора на частите и труда вкаран в него... освен ако някой не те кара да го купуваш на сила, както е било в СИВ.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата