Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

големия брат на Монтоя
Аватар

Re: Икономическата криза 2020-2022

Мнение от BMW_POWER » 06 Юни 2022, 22:54

steeN написа:Знам къде ти си го учил. В теорията за "принадена стойност", която е тотален абсурд... от там идва и цялата ти обосновка. Като си стъпил на нещо грешно, всичко нагоре е грешно и ще продължава да е грешно, докато не спреш да я позлваш за обяснение. Простичко казано, че като сглобиш един боклук, е напълно възможно пазарната му цена да е по-малко от сбора на частите и труда вкаран в него... освен ако някой не те кара да го купуваш на сила, както е било в СИВ.

А аз знам, че ти защо изобщо не си учил. В момента, в който нямаш доводи и започваш за комунизъм, социализъм, СИВ ... Апропо, каква е разликата между СИВ и ЕС? Лимити, квоти, ограничения, изисквания, забрани и т.н. скрити зад мотото на свободното движение на хора и товари.

Опитай се веднъж да водиш спор или да защитиш теза, без да говориш за социализъм. Можеш ли? И какво общо има станалото през 1989г със санкцийте през 2022г? Какво е общото между 1989г с отказа да работиш ида изнасяш продукция за определени пазари? От +200 страни в Света санкциите се поддържат от 30-тина. Това са 450 милиона в ЕС и още 330 в САЩ и няма и 40 в Канада. Малко над 820 милиона срещу +7 милиарда ... 1:9. Добро съотношение :yes:

Тази есен Африка няма да има какво да яде и няколко десетки милиона ще тръгнат на Север. Сещаш ли се, какво се надига?

Още нещо. Понеже "конкуренцията допринася за свалянето на цените" и бла бла теории, които обикновенно високото търсене изпраща в килера, ето нещо интересно:

https://www.zerohedge.com/markets/marke ... cLmE34t2tk

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 07 Юни 2022, 8:07

теорията за "принадена стойност", която е тотален абсурд...

Абсурда е че не можеш дори да формулираш с две изречения как се формира печалбата при капиталистическия начин на производство . Поне така си мисля на база нещата които пишеш :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 07 Юни 2022, 10:12

https://offnews.bg/sviat/politiko-vladi ... 78400.html

Хубава статия на тема бъдещето между Китай и Русия. Особено във форума само се мяка "сащ тва, американците онва", но Китай ще е следващият лидер на световната карта. САЩ залязва. В момента чета новата книга на Рей Далио - World changing order. Там много подробно се описват циклите на една империя, а следващата такава е Китай. В момента дръпнатите влизат в позиция да извиват ръце и на Путин няма да му е лесно.

От пишещите, никой не е живял преди WW2. Но от четеното досега... вървим към много предпоставки за WW3. Има война в Европа. По арабските страни не са спряли да се гърмят, както и в Африка. Има напрежение в Кореа. Има напрежение Индия - Китай. Предишните сили не са това, което бяха. Нито САЩ, нито Русия, нито Европа. Икономически санкции навсякъде. Счупена монетарна система и яка инфлация. Следващите 10-20 години няма да са много приятни за никого.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 07 Юни 2022, 10:52

Русия и Китай са естествени геополитечски партньори срещу САЩ . Ако САЩ не са фактор на световната сцена , да вероятно Китай би унищожил Русия икономически . Но докато САЩ се напъват да са световния хегемон Китай няма да пипне с пръст дори Русия защото Русия е гарант че Китай няма да бъде следващата жертва . Китай е слаб във военно отношение , има голяма армия но ядрения арсенал е малък . Ракетите са повечето със среден обсег и не представлява реална военна заплаха за САЩ . Поне следващите 20 години едва ли ще достигне капацитет да противостои на САЩ .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 07 Юни 2022, 12:52

BMW_POWER написа:...

Не е социализъм, а марксистка политикономия, която седи в основата на светогледа ти :kuku: Срамуваш се да наречеш нещата с имената им? Според теб щом някой произвежда някакъв боклук, то автоматично някой трябва да му го купува (тва е въпросната теория сведена на една елементарно ниво). Затова такъв като теб не може да приеме, че е нормално да се затвори завод, който произвежда боклуци за да се освободи ресурс. На това се основаваше цялата тая икономика, за която рониш крокодилски сълзи. Като цяло общи приказки пак. Щом ти харесва да си живееш в 80те и 90те, остани си там, но не си мисли, че света е длъжен да те последва :idea: .

Истината е проста. Соц носталгиците адски много злобеят по балтийските републики и въпреки, че имам някаква идея защо, все още съм впечатлен от нивото на злоба :mrgreen:

Jordana написа:Поне така си мисля на база нещата които пишеш :dunno:

Пак като си мислиш нещо изобщо, файда е. :mrgreen:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 07 Юни 2022, 14:02

steeN написа:Истината е проста.

Истината е много проста. Когато имаш малко магазинче (в случая трите икономики, тясно свързани с руската) и се скараш с комшиите (в случая Русия), то те спират да пазаруват от теб. Тогава ония от съседния квартал няма да дойдат. А ти обвинявай Маркс, Енгелс, соца (дето ти е винаги в устата), международната обстановка, положението на звездите, наклона на Млечния път и т.н. и т.н.

Пак ще те питам. защото пропускаш. Къде е разликата между ЕС и СИВ. Кога СИВ е забранявал да търгува с някого?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 07 Юни 2022, 14:06

Обвинявам теб, че не си положил усилия да излезеш от античността. Иначе, ние защото не се скарахме с Русия, растем на половина сравнено с тях. А те ако не бяха щяха да растат поне 4 пъти по-бързо от нас, ама шанс... сега само 2х бързо :mhihi: Щом ви кефи злобейте си. Кервана си върви. Вече почва да ми става скучна тая абсолютно беззъба реторика честно казано. Беззъба, казах един път защо, не ги гледай какво говорят, а какво правят. Т.е. от сърцето на запада да ми пишеш за загниването му и как никога няма да се махнеш от там :mhihi: Всичката ви е такава.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 07 Юни 2022, 14:44

steeN написа:...Т.е. от сърцето на запада да ми пишеш за загниването му и как никога няма да се махнеш от там :mhihi: Всичката ви е такава.

Това си е тенденция. Имам много познати, които са разни бачкатори на Запад. Последните години заливат фейсбука с постове против Ковид, Бил ГейЦ, капитализма, САЩ, слагат си руски знамена, мечки и т.н. Ама си стоят на Запад :mhihi:

P.S. И, да. Точно от тия има големи фенове на Копейкин и Славчо, които щели да спасят България и да ги върнат да получават тук западни заплати :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 07 Юни 2022, 14:58

Някой гледа ли цената на американската газ? Чудо е. В момента е 9,47 USD/MMBtu. Тая евтина американска газ само я чакам да потече по българските тръби да я вземаме за без пари. Руската, разбира се продължава да пада.
Интересно е как американците искат да монополизират половината цивилизован свят със стока, която не могат да осигурят в даже половината количества, които са необходими. Трагедията е, че и тяхната икономика и тази в тяхната зона на влияние пострадва жестоко от това.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 07 Юни 2022, 15:16

steeN написа:Обвинявам теб, че не си положил усилия да излезеш от античността. Иначе, ние защото не се скарахме с Русия, растем на половина сравнено с тях. А те ако не бяха щяха да растат поне 4 пъти по-бързо от нас, ама шанс... сега само 2х бързо :mhihi: Щом ви кефи злобейте си. Кервана си върви. Вече почва да ми става скучна тая абсолютно беззъба реторика честно казано. Беззъба, казах един път защо, не ги гледай какво говорят, а какво правят. Т.е. от сърцето на запада да ми пишеш за загниването му и как никога няма да се махнеш от там :mhihi: Всичката ви е такава.

Нито един довод, нито един факт, нито една цифра... позиция на пенсионер пред блока, докато пие ракийка и плюе по правителството. Всъщност има един факт. Понеже нямаш нищо в покритие на думите си, минаваш на личностна основа.

Дай адрес до поискване, са ти пратя един календар. Виж годината.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 07 Юни 2022, 15:22

Нито един факт :mhihi: Конвергенцията на Латвия с ядрото на еврозоната е над 4% (на година) нашата е малко над 2% не е ли факт? На всичкото отгоре една от най-бързите в източна Европа. Тактиката като не са ти удобни фактите да се правиш на обидена ученичка затова, че съм ти казал, че обясняваш някакви неща с марксистка икономика ти казах, че ми е банална. Понеже има нужда от повтаряне.

Щом ви кефи злобейте си. Кервана си върви. Вече почва да ми става скучна тая абсолютно беззъба реторика честно казано.

п.с.
Още 20 страници (понеже е затворен от повече от 20 години) ти предлагам да оплакваш завода, който произвеждаше на баба ми транзисторите :lol:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 LCI 320D xDrive
Детайли за колата: N47/184 Hp

Мнение от nikola59 » 07 Юни 2022, 16:36

:mhihi: Показателен анализ. Специално за плоскомислещите, че светът ще бъде вечно еднополюсен и всичко ще бъде както преди - е няма: https://rutube.ru/video/9eb45d4bcbb4e67 ... 89e37f152/

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 07 Юни 2022, 17:20

steeN написа:Нито един факт :mhihi: Конвергенцията на Латвия с ядрото на еврозоната е над 4% (на година) нашата е малко над 2% не е ли факт? На всичкото отгоре една от най-бързите в източна Европа. Тактиката като не са ти удобни фактите да се правиш на обидена ученичка затова, че съм ти казал, че обясняваш някакви неща с марксистка икономика ти казах, че ми е банална. Понеже има нужда от повтаряне.

Щом ви кефи злобейте си. Кервана си върви. Вече почва да ми става скучна тая абсолютно беззъба реторика честно казано.

п.с.
Още 20 страници (понеже е затворен от повече от 20 години) ти предлагам да оплакваш завода, който произвеждаше на баба ми транзисторите :lol:

Земята вика Стинката!
Земята вика Стинката!
Земята вика Стинката!
Мелмак, чувате ли? Навън е 07 юни 2022г. Соца умря преди 33 години. Какви баби, какви пет лева. В ЕС има само три страни, на които пристанищата стоят празни, спадът им е двуцифрен в проценти, режат релси и продават на скрап подвижния си състав. Ако познаеш поне една, имаш бутилка плодова, да почерпиш наборите пред блока :bchug:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 07 Юни 2022, 22:06

Одеве гледам по тв, че за пръв път през годината зеленчуците поевтинели. Някакво гръмко заглавие, ама три пъти го казаха. Викам си 100% става дума за домати и краставици и то е защото им идва сезона. :mhihi: Така се и оказа и някак обаче поевтинели с мижави проценти, но на годишна база скочили с над 30. :mhihi: Което не пречи да залъгват хората първоначално с такива заглавия.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 07 Юни 2022, 22:38

BMW_POWER написа:...

То и 80те и 90те бяха преди 30 години, ама не спираш да говориш за тях. Дали не са взаимосвързани двете неща? Аз му показвам, че износа на електроника е нарастнал 4 пъти и продължава да расте за последните 20 години, той били режели... ми да режат ве (вероятно пак става дума за неща от преди 20 години). Докато си обясняваш стойността на тва дето режат с теорията на принадената стойност, никога няма да разбереш що го режат и как може да струва по-малко дори от цената на метала в него :winky: Колко пъти да ти го повторя за да разбереш къде бъркаш с тези примери?

https://eng.lsm.lv/article/culture/hist ... y.a460476/

А това дето местят Альошата в гробищата идея си нямаш колко ще им вдигне стандарта :winky:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата