Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
Re: Икономическата криза 2020-2022
Унищожаването на транспортната система за теб е нищо, WOW. Празните пристанища и пустите складове са нещо нормално, това къде го преподават?
Забавлявай се и с добри новини от Естония. Препоръчват им да си затварят прозорците, за да не духа
https://eadaily.com/ru/news/2022/05/31/ ... otopleniya
Според Банк Luminor прогнозите (за 2022) за трите тигърчета са за 1% ръст на БВП при 13.5% инфлация. До колко това са внушителни цифри, всеки може сам да прецени.
Забавлявай се и с добри новини от Естония. Препоръчват им да си затварят прозорците, за да не духа
https://eadaily.com/ru/news/2022/05/31/ ... otopleniya
Според Банк Luminor прогнозите (за 2022) за трите тигърчета са за 1% ръст на БВП при 13.5% инфлация. До колко това са внушителни цифри, всеки може сам да прецени.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Вместо да си говорим за въображаемо унищожаване на транспортни системи и въображаемо празни складове, защо да не си поговорим за реалните прогнози за руската икономика на руската централна банка? Спасителната сламка на тигрите, от която те отчаяно се нуждаят, според някои дълбоки теоретици. А именно - 8-10% свиване на БВП за 2022 и инфлация над 20%. Последно годишната инфлация през април (пак според тях) е била 17.4%. До колко това са внушителни цифри, всеки може сам да прецени. Това никъде не го преподават, това е живота, които те удря с мокър парцал през лицето. 

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Че тя и тука инфлацията е къде 17% , смяташ че само в Русия има инфлация ? При всички случаи има свиване на икономиката и загуба на пазари , но това е силово принудително наложен резултат не разултат от лоши икономически показатели . Така че ще се преструктурират , тигри за сламки джанти ученички по цвички .. 
Поздравявам те с химна на сладкарите за тая гениална мисъл
https://www.youtube.com/watch?v=e1HrZAuIzKU

Пак като си мислиш нещо изобщо, файда е.
Поздравявам те с химна на сладкарите за тая гениална мисъл

https://www.youtube.com/watch?v=e1HrZAuIzKU
Последна промяна Jordana на 08 Юни 2022, 14:37, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- steeN
- старши ентусиаст
-
Достатъчно гениална, че два дни да се чудиш какво да отговориш
То според вас и в Европа е изкуствено причинено, все пак със санкциите си вредим сами, така че кво. Вижда се кое колко. 

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
"Това дето го виждаш не е онова, което си мислиш" - логиката на този, дето са го хванали на калъп
Изкарай целия пъзел, не само едно парченце от картинката. Попитай първия реднекс колко е плащал за да си зареди трактора миналата година или по-миналата година и колко сега. Попитай го, колко му е бил тока на месец на складовете с готова продукция и колко сега. Попитай го, колко са му е стрували торовете и колко сега. Пък после му обясни, че е са 30-50%.
Същото кажи и на оня, дето бачка в строителството. Няма цена на строителен материал, която да се е покачила с 50%. Пясък, цимент, желзо, дървен материал, всичко е горе в пъти.
И имаме 5% инфлация. БТВ и Нова

Въпрос към професионалните диванни икономисти:
Ще пробие ли днес рублата нивата под 1/60 спрямо USD?

steeN написа:По-миналата година петрола беше отрицателни цени вярно за един ден, ама илюстрира нещо. Не мога да разбера защо всички се правят на ударени, че това са нормални цени и са очквали да са вечни като е затворена икономиката. Така, че нито тук, нито там са скочили цените двойно. Цените са 50% нагоре и тук и там средно от преди ковид. През периода 2011-2015 цените бяха само 20-30% надолу от сегашните ама нямаше такава истерия също. Човек ако чете само тука ще си каже, че са скочили 5 пъти в целия свят, а това с постоянните цени дето са свикнали са пълни глупости. Абсолютна политическа истерия...$4.50 на галон е 2.20 лева на литър, направо живи умрели са
Аз като гледам и тука трафика не намаля нещо и не е от банчарки дето вършат работа да кажеш, че нямат избор. Направо да закриваме държавата според вас...
Изкарай целия пъзел, не само едно парченце от картинката. Попитай първия реднекс колко е плащал за да си зареди трактора миналата година или по-миналата година и колко сега. Попитай го, колко му е бил тока на месец на складовете с готова продукция и колко сега. Попитай го, колко са му е стрували торовете и колко сега. Пък после му обясни, че е са 30-50%.
Същото кажи и на оня, дето бачка в строителството. Няма цена на строителен материал, която да се е покачила с 50%. Пясък, цимент, желзо, дървен материал, всичко е горе в пъти.
И имаме 5% инфлация. БТВ и Нова

Въпрос към професионалните диванни икономисти:
Ще пробие ли днес рублата нивата под 1/60 спрямо USD?
- steeN
- старши ентусиаст
-
Първо БТВ и Нова и като цяло Бг телевизия кой изобщо гледа... да кажа ли? 90% пенсионери и емигранти, които не са се интегрирали в странта в която са. Второ според НСИ инфлацията е 14 и нещо на годишна база последно за Бг. Т.е. спрямо същия месец миналата година. Има си много ясна методология как се смята и в Бг смея да кажа, че е една от най-смислените. Ти последно колко цимент и желязо си купил, че тва да е определящо за потребителската ти кошница? Сигурен съм че цената на цимента ти е вдигнала цената на доматите
Може би ги ториш с него или циментираш зарзавата
За рублата, не знам, ти ни кажи, ама след като ни и кажеш вкарай едни 1000 кинта вътре поне да усетиш цената на празните си приказки за да не си диванен икономист като мен

За рублата, не знам, ти ни кажи, ама след като ни и кажеш вкарай едни 1000 кинта вътре поне да усетиш цената на празните си приказки за да не си диванен икономист като мен

- barabqga
- кандидат ентусиаст
-
https://www.bbc.co.uk/news/business-617 ... ampaign=64
Изпратено от моят moto e6 play с помощта на Tapatalk
Изпратено от моят moto e6 play с помощта на Tapatalk
steeN написа:Първо БТВ и Нова и като цяло Бг телевизия кой изобщо гледа... да кажа ли? 90% пенсионери и емигранти, които не са се интегрирали в странта в която са. Второ според НСИ инфлацията е 14 и нещо на годишна база последно за Бг. Т.е. спрямо същия месец миналата година. Има си много ясна методология как се смята и в Бг смея да кажа, че е една от най-смислените. Ти последно колко цимент и желязо си купил, че тва да е определящо за потребителската ти кошница? Сигурен съм че цената на цимента ти е вдигнала цената на доматитеМоже би ги ториш с него или циментираш зарзавата
![]()
Понеже си заврян зет и нямаш проблеми. Но понеже питаш, ще ти кажа. Отложих няколко проекта, защото всичкото ми идва скъпо наведнъж. Чувал хубава пръст беше $17, сега е $23. Купих 9 парчета (за да "повдигна" градината) 4х4х8 и ми излязоха почти $200. Миналата година бяха на половината като цена. Цимент купих само две чувалчета, защото ще ми стигнат за това, което правя.
Искам да ремонтирам малко оградата откъм едните съседи, но не ми се дават +$1000 за материали само. Преди три години излезе мнооого надолу същото удоволствие. Къщата си лапа непрекъснато разни дреболии. Добре, че миналата година ремонтирах банята и тоалетната, защото днес всичко щеше да ми е дабъл. Тази зима изхвърлихме старите плотове в кухнята. Сложихме гранит, плюс един шкаф на стената, плюс още един шкаф с плот в кухнята. Замина една $3К с гарнитура. Та тези цени ме бъркат.
Последна промяна BMW_POWER на 09 Юни 2022, 1:39, променена общо 1 път
BMW_POWER написа:Искам да ремонтирам малко оградата откъм едните съседи, но не ми се дават +$1000 за материали само. Преди три години излезе мнооого надолу същото удоволствие. Къщата си лапа непрекъснато разни дреболии. Добре, че миналата година ремонтирах банята и тоалетната, защото днес всичко щеше да ми е дабъл. Тази зима изхвърлихме старите плотове в кухнята. Сложихме гранит, плюс един шкаф на стената, плюс още един шкаф с плот в кухнята. Замина една $3К с гарнитура. Та тези цени ме бъркат.
С колко % ти се вдигна стойността на къщата за тия 3 години?
Spunky написа:BMW_POWER написа:Искам да ремонтирам малко оградата откъм едните съседи, но не ми се дават +$1000 за материали само. Преди три години излезе мнооого надолу същото удоволствие. Къщата си лапа непрекъснато разни дреболии. Добре, че миналата година ремонтирах банята и тоалетната, защото днес всичко щеше да ми е дабъл. Тази зима изхвърлихме старите плотове в кухнята. Сложихме гранит, плюс един шкаф на стената, плюс още един шкаф с плот в кухнята. Замина една $3К с гарнитура. Та тези цени ме бъркат.
О, не мога да отговоря точно. Тук пазара покрай грипа полудя и всичко е относително. Но да речем с едни 35-40% спрямо 2019. Това е много условно. Ние направихме много подобрения. В мазето си имах една стая, дето ми беше склад. Изхвърлих всичко в края на Октомври. Нов ламинат, боя стени и таван. Една гарнитура с маса плюс две малки масички. Нов телевизор 55 инча и цифрите летят. Цените на мебелите също отидоха в Космоса ... На двора направих две сандъчета за зеленчуци

Тук нещо, там нещо и накрая кредитната карта пак в небесата. Това лято трябва да боядисвам кухнята. $155 e само боята, за сега ...
https://www.homedepot.ca/product/behr-m ... 1000788045
Трябва да купувам две вратички за гардероб, и те са три стотака ...
https://www.homedepot.ca/product/masoni ... 1000133615
Два галона идват толкова. Отделно не знам и жена ми, какво ще измисли в движение. Та неуместния опит за шега на Стинката, ...
Последна промяна BMW_POWER на 09 Юни 2022, 1:59, променена общо 1 път
- peshehodetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: Lexus
BMW_POWER написа:
Понеже си заврян зет и нямаш проблеми. Но понеже питаш, ще ти кажа. Отложих няколко проекта, защото всичкото ми идва скъпо наведнъж. Чувал хубава пръст беше $17, сега е $23. Купих 9 парчета (за да "повдигна" градината) 4х4х8 и ми излязоха почти $200. Миналата година бяха на половината като цена. Цимент купих само две чувалчета, защото ще ми стигнат за това, което правя.
Искам да ремонтирам малко оградата откъм едните съседи, но не ми се дават +$1000 за материали само. Преди три години излезе мнооого надолу същото удоволствие. Къщата си лапа непрекъснато разни дреболии. Добре, че миналата година ремонтирах банята и тоалетната, защото днес всичко щеше да ми е дабъл. Тази зима изхвърлихме старите плотове в кухнята. Сложихме гранит, плюс един шкаф на стената, плюс още един шкаф с плот в кухнята. Замина една $3К с гарнитура. Та тези цени ме бъркат.
Нямате ли мексиканци на север при вас да я свършат цялата тази работа един вид почти за без пари. Значи подобни операции дето описваш съм ги смятал като си купя аз материалите от Хоум Депо или подобни и си ги правя сам не ми излиза кой знае колко по евтино да речем най-много 20-30% от колкото като си намеря контрактори мексиканци дето ми дават оферта със всичко. Сега материалите ги купуват на едро и понеже са корпоративни клиенти им дават доста големи отстъпки, ма на колко им излиза нито ме засяга нито е моя работа. Да не говорим че за някои неща ми е излизало 1:1 с това аз да си купя материалите и да го правя или директно да ми дадат оферта. Като сложим факта че ще го направят много по бързо от мен и по качествено щото това им е работата, специално на мен не ми се занимава с подобни дейности.
keep walking
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
Тук контракторите са тотални ненормалници. За един шкаф (нестандартен) 153х90х38см
и за другия на стената 90х50х40см
заедно с вратичките ми поискаха $2500 ($1985USD). Тотални ненормалници
Шкафовете ги поръчах от ИКЕА, вратичките Хоум Дипо и цената падна на половина. Само не ме питай, как съм монтирал вратичките, защото дойдоха без дупки. Който е сглобявал мебели, може да се сети. Малко сме в ремонтната тема, но Стинката го подкара натам. Всякакви контрактори и всякакви ремонти по имотите са безбожни. И така е навсякъде. Поне гранитаджията ми е приятел и направи плотовете и ми даде мивката на доставна цена ...
и за другия на стената 90х50х40см
заедно с вратичките ми поискаха $2500 ($1985USD). Тотални ненормалници

BMW_POWER написа:О, не мога да отговоря точно. Тук пазара покрай грипа полудя и всичко е относително. Но да речем с едни 35-40% спрямо 2019.
Това беше почти навсякъде... Та при вас, средната еднофамилна къща е около $300К нагоре за тия три години. Верно, по-скъпи са материялите, но аз предлагам, да не те мислим

Spunky написа:BMW_POWER написа:О, не мога да отговоря точно. Тук пазара покрай грипа полудя и всичко е относително. Но да речем с едни 35-40% спрямо 2019.
Това беше почти навсякъде... Та при вас, средната еднофамилна къща е около $300К нагоре за тия три години. Верно, по-скъпи са материялите, но аз предлагам, да не те мислим
Средната еднофамилна къща при нас в CAD започва от +$750К. Ако е надолу, има някаква причина. Терените също поскъпнаха. Но да се заемеш после да строиш, това е такъв филм ... Не вярвам контрактор сега да ти каже, колко ще ти излезе всичко, при положение, че не знае, кое колко ще струва след три месеца. Поскъпването на строителните материали стигна до четири пъти. Дървото излиза златно.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
С николко не се е вдигнала . Цените на жиилищата в САЩ в момента приравнени с цената на златото са приблизително равни на цените на жилищата преди 100 години в голямата депресия . Амортизацията на имота и обезценката на долара изяждат "вдигане стойноста " в долари дори на 100% за последните 20 години . Канадския имотен пазар не е много по различен . Не виждам как може да наричаш инфлационното поскъпване в долари "вдигане на стойноста " ..

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !