Имотният пазар
Модератор: Общи модератори
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
Re: Имотният пазар
zAcK написа:madafaka_donkele написа:TNT написа:масово и вноските по лизинга на колите не могат да си платят.
Тва може би е по-скоро заради масивните съкращения, най-вече в технологичния сектор. ...
Това съм го пропуснал? Кой от големите е съкращавал, да си сверя часовника, че ми е важно в момента. Не е заяждане
https://layoffs.fyi/
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Моджо написа:Значи да очакваме скоро много коли върнати от лизинг и в бг. Да си напазаря една.
С 1$ = 1 euro според мен ще умре далаверата с коли отвъд океана.

- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
madafaka_donkele написа:zAcK написа:madafaka_donkele написа:TNT написа:масово и вноските по лизинга на колите не могат да си платят.
Тва може би е по-скоро заради масивните съкращения, най-вече в технологичния сектор. ...
Това съм го пропуснал? Кой от големите е съкращавал, да си сверя часовника, че ми е важно в момента. Не е заяждане
https://layoffs.fyi/
Хммм. Нищо особено не е това. Booking, Uber, AirBNB и т.н.

При над 3 милиона заети в този сектор само в САЩ, това не е нищо.
Да не говорим, че всички големи наемат в страни като нашата

И в момента продължават да отварят офиси и работни места.
P.S. А и аз имам малко по-различни разбирания за технологичен сектор, ама това е от професията и си е мой проблем

333 startups w/ layoffs ∙ 51789 employees laid off 2022
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

Очква се до догодина лихвите по ипотеките да скочат драматично, което няма как да остане без последствия. Разни проекто-рентиери с по 5-6 апартамента на кредит, които "се изплащат" от наема, ще глътнат вода. Това по оная схема на разни инфлуенсъри, даваш 10% от цената на имота, другото кредит, и пускаш под наем. В предишната тема бях гласувал 2023 срив, не ми се вярва точно тогава да е, но 2024 ще има много промоции според мен.
b_u_b_o написа:Ти си знаеш едно и тва е.. Тука се говори за основни лихвени проценти на централни банки, лихвата на ипотеката ти или на телевизора на изплащане на бай Иван не са важни, те са следствие. Но там важи с пълна сила това което казвам, 2001ва е била 9%, а 80та е била 18%. И какво от това? В момента няма как да я вдигнат там просто защото ще ги изнесат с вили и факли и Джером Пауъл и Кристин Легард. Тая игра с лихвите все по-малко ще работи и за все по-кратко. Няма как иначе с тая задлъжнялост на всички икономики, единственият им шанс е инфлацията за да си обезценят дълга.
А ЕЦБ почват да вдигат с 0.25% през юли, ще видим кога и с колко ще продължат.
Не знам дали ще го видиш, ама нивото от 9% не е далечно

https://www.alterna.ca/Rates/Mortgages/
Има и по-ниски, признавам, ама и тези цифри са многозначителни. При 500К кредит тежи. И то много тежи. Да не говоря за 600К и плюс.
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Седя и умувам и аз какво да правя. Дали да излизам под наем или да купувам. Като при покупка ще е в някое село, намират се все още къщи по 40-50К лв в района, ама и аз подозирам, че ще се охлади рязко пазарът и все още стоянастрана от потребителски кредит, щото ще ми трябват едни 30-35к поне да мога да напазаря имот и да остане нещо и за някой ремонт.

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Според мен точно това, което търсиш няма да се охлади особено. Ще се охладят някакви безумни суми, които се искат сега за някакви къщи или апартаменти в силно населени градове. Това твоето накъде да пада и защо мислиш, че някой ще му свали особено цената ако изобщо свали? Според мен и сега има имоти, които може да клъвнеш, просто ти трябва човек, който иска да продава бързо. Ние сме си перманентно в криза и нашите имоти не ги засяга чак толкова както тези с многото кредити по белия свят. Виж вече въпроса с кредита ти как стои не мога да прогнозирам. Може би ще им качат лихвите леко, но за цената на самия имот не го мисли толкова. Поне така показва историята на имотите в последните кризи за България и пак казвам не за онези "елитни" апартаменти из София, които стоят необитаеми защото схемаджии и политици няма къде другаде да си държат парите.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Те са необитаеми но не значи че са непродаваеми тези празните имоти . Тоест хвърлят своята сянка върху имотния пазар без значение дали се продават . След тази криза ще има друга , ще се надува друг балон и т.н до като се срине тоя начин на правене пари . Така че единствения фактор в момента е цената на кредита за покупка на имот . Дори да паднат малко цените на изгодните имоти то инфлацията ще компенсира тази разлика автоматично . След 10 години 50 000 евра ще са 20 средни заплати най вероятно но подобни имоти ще са х2 или х3 минимум . Просто тая връзка между доходи и цени/инфлация е като скачени съдове . Или невидимата ръка на свободния пазар винаги прави така че като се види средностатистическия гражданин с малко повече кеш в джоба то цените вече са го изяли тоя кеш 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Не съществува ли варианта след 10 год да са с 30% надолу или дори 40%? Случвало се е и не само у нас, ама хората не искат да си спомнят за това.
Много са ми интересни тези предвиждания, то и биткойна трябваше да е в небето сега, ама е към дъното..
Много са ми интересни тези предвиждания, то и биткойна трябваше да е в небето сега, ама е към дъното..
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Имотния бранш ги вдига цените без да си мърдаш пръста дори . Брокерите само това правят - купуват евтино и продават скъпо . Ако смяташ че тоя бранш ще се срине и тия ще изчезнат от пазара тогава съм съгласен че след 10 години може да имаме тотално обезценяване на имотите . Но дори и то ще е временно докато почне да се надува следващия балон .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Който иска да си чака да паднат, ще се разочароваш накрая. Говорете с някой познат, който продава имоти, без значение земя или строежи, просто да е съгласен да ви сподели малко "тайни". Ще видиш тогава как имотите са една константа и дребни сривове са възможни, ама да речем на места като морето когато почна короната, в паниката някои продадоха евтино. Изключваме и обезлюдяване на район. В малките населени места много народ се занимава с търсене на евтини имоти, обвързани са в мрежа и много трудно може да ти падне нещо евтино за местните стандарти. Хората помагат на цялата тая паплач като когато продават нещо гледат да не казват на комшиите, понеже се счита за лузърско един вид да си продаваш къщата
а и да не им обсъждат цената. Въобще не ми се описва цялата работа захранваща тези кръвопийци агентите, а те захранват пазара.
Най-добрият момент да купиш жилище е когато можеш да си позволиш да отделяш средства за него ако е на изплащане. Ако е в кеш просто изчакваш да излезе нещо на далавера или ако не те бърка отиваш и купуваш.
Стийн, Джордане, тая книга за невидимата ръка, която споменавахте, къде мога да я мерна?

Най-добрият момент да купиш жилище е когато можеш да си позволиш да отделяш средства за него ако е на изплащане. Ако е в кеш просто изчакваш да излезе нещо на далавера или ако не те бърка отиваш и купуваш.
Стийн, Джордане, тая книга за невидимата ръка, която споменавахте, къде мога да я мерна?

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
alekangg написа:Не съществува ли варианта след 10 год да са с 30% надолу или дори 40%? Случвало се е и не само у нас, ама хората не искат да си спомнят за това.
То и ти май си спомняш избирателно

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
И аз така мисля, но масовото схващане, че падане не може да има изобщо. Тук е острова на спокойствието и много пари. След 5 год двойни заплати и т.н.
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
Те цените, че ще паднат ще паднат. Но това, което според мен много хора бъркат е с колко и кои ще паднат. Най-голяма корекция би следвало да има при идиотските имоти - коптор-панелка в младост, съборетина забита в гингирлика на майната си, без път до нея и всякакви такива измислени. Подобни имоти в момента са на някакви безумни надути цени. При тях корекцията от 30-40% може и да е минималното, няма да се учудя и на по-големи, особено на тези в провинцията и/или в труднодостъпни места.
От друга страна хубава, здрава, права, самостоятелна къща да кажем в драгалевци, не мисля, че ще претърпи такава голяма корекция. Не съм банкер или финансист, но не мисля, че ще е повече от 15-20% надолу и то за нещо, което да се нуждае от сериозен ремонт.
Изчакването да падне нещо изгодно е удачно, ако ще се купува нещо за "инвестиция" т.е. отдаване под наем. За лично жилище не ми се струва много оферта да си стоиш под наем с години и да чакалиш за нещо изгодно.
От друга страна хубава, здрава, права, самостоятелна къща да кажем в драгалевци, не мисля, че ще претърпи такава голяма корекция. Не съм банкер или финансист, но не мисля, че ще е повече от 15-20% надолу и то за нещо, което да се нуждае от сериозен ремонт.
Изчакването да падне нещо изгодно е удачно, ако ще се купува нещо за "инвестиция" т.е. отдаване под наем. За лично жилище не ми се струва много оферта да си стоиш под наем с години и да чакалиш за нещо изгодно.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Какво спокойствие бе Алек, ти съзнаваш ли, че ситуацията в България е коренно различна от тая по света относно жилище? Не говорим за това, че някой е купил 10 имота и е спокоен, че няма да падат, за ситуацията един човек има едно жилище. За Българинът е супер важно да има такова, за западняка не чак толкова защото се мести защото не го бърка да живее под наем. От там следва, че Българинът мноооооого трудно ще си продаде имота понеже направи ли го за него света свършва, а западняка не го бърка. Хайде сега ти ми кажи поради каква причина по време на криза Пенчо ще реши да си продава къщата след като дори да е затънал в дългове ако си е негова, а не на кредит държавата не може да му я вземе?
Щели да падат, както казах може да паднат някакви супер надути имоти в София или някой много голям град да речем ако някой строител го притискат срокове, а не продава нищо, но масовите жилища, които стават на работа въобще няма да мръднат или ще е пренебрежимо. И не значи, че инцидентно някой ако намери някакъв евтин имот и трябва да си каже, че са паднали защото и сега излизат, винаги са излизали. Нека колегата, който се оглежда за жилище в Търново да каже в следващите две години ще се промени ли кардинално пазара на имоти там, понеже тя рецесията почва и ще видите какво имам предвид. 2008-ма някъде и аз живеех с такива мисли като вашите и строителите в града просто спряха да продават за известно време докато хората осмислят, че това, което слушат по тв за падащи цени няма да се случи тук. Просто си казаха, че няма смисъл да продават на фитка защото това е загуба и никой като не им продава евтини имоти на хората след време пак ще почнат да дават исканите цени и толкова. В един момент хората взеха пак да купуват, а тия чакащите отстрани си останаха с чакането.
Щели да падат, както казах може да паднат някакви супер надути имоти в София или някой много голям град да речем ако някой строител го притискат срокове, а не продава нищо, но масовите жилища, които стават на работа въобще няма да мръднат или ще е пренебрежимо. И не значи, че инцидентно някой ако намери някакъв евтин имот и трябва да си каже, че са паднали защото и сега излизат, винаги са излизали. Нека колегата, който се оглежда за жилище в Търново да каже в следващите две години ще се промени ли кардинално пазара на имоти там, понеже тя рецесията почва и ще видите какво имам предвид. 2008-ма някъде и аз живеех с такива мисли като вашите и строителите в града просто спряха да продават за известно време докато хората осмислят, че това, което слушат по тв за падащи цени няма да се случи тук. Просто си казаха, че няма смисъл да продават на фитка защото това е загуба и никой като не им продава евтини имоти на хората след време пак ще почнат да дават исканите цени и толкова. В един момент хората взеха пак да купуват, а тия чакащите отстрани си останаха с чакането.