Имотният пазар
Модератор: Общи модератори
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Re: Имотният пазар
ekalchev написа:anttonev написа:Всички тук вещаещи големия "буй" за хората с кредити, които изплащат жилища, сигурно знаят, ама има и "нормални" кредитополучатели
Аз се опитвам да ти кажа, че това че предвещаваме големия "бум" на имотния балон, не значи, че ти мислим злото. Дали ще има спукване на имотния балон или не, няма да промени факта, че има инфлация и че лихвите скачат, което ти е проблема на теб. Тези неща са факт в момента и не е нужно да ги предвещаваме.
1. С колко скачат лихвите, че аз не съм разбрал

2. Ако лихвата "скочи" с 0.5% или дори с 1% , с колко ще ти "скочи " вноската?
3. При официална инфлация 15% и лихва 2% , кое точно е "набутването "
Зак - купуват няколко типа хора:
- такива които нямат избор и трябва някъде да живеят
- хора с покачващи се доходи, по-бързо и от инфлацията.
При 4-6к доход на съпругът и 3к на половинката - колко време според теб те ще плащат 1000лв наем
- купуват и хора които си мислят че имота е най-сигурното вложение на света , също както проката от "братска русия"
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
На мен ми е ясно кои купуват, ама някак тоя процес в обезлюдяваща държава не ми е от най-логичните
Ако переш пари, да. Шишеш, че си го купил на 300 евро/м2, както се оказа, че ги купуват всички политици, държавни служители и т.н.
После продаваш на 2000 евро/м2 и си ОК.
Ама ако наистина искаш да инвестираш в имоти и имаш пари, за чий ще купуваш тука
Има много по-сигурни държави, където можеш да вложиш парите. Или се очаква тук да станат като във Виена
Питам не за друго, ами защото тук всичко е тотал щета. Като се почне от инфраструктурата и се стигне до качеството на новите сгради.
Каква инвестиция е това. Да не говорим, че след 10 години ще сме 5 милиона и дори София ще е намаляла
Това ако е сигурна инвестиция...

Ако переш пари, да. Шишеш, че си го купил на 300 евро/м2, както се оказа, че ги купуват всички политици, държавни служители и т.н.
После продаваш на 2000 евро/м2 и си ОК.
Ама ако наистина искаш да инвестираш в имоти и имаш пари, за чий ще купуваш тука

Има много по-сигурни държави, където можеш да вложиш парите. Или се очаква тук да станат като във Виена

Питам не за друго, ами защото тук всичко е тотал щета. Като се почне от инфраструктурата и се стигне до качеството на новите сгради.
Каква инвестиция е това. Да не говорим, че след 10 години ще сме 5 милиона и дори София ще е намаляла

Това ако е сигурна инвестиция...
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
Това че българите намаляваме не значи, че територията ще остане пуста.
Ще се продава на разни мангусти в най-лошия случай и така.

The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Да, то по принцип факта, че намаляваме... не означава, че няма да се купуват жилища да стоят празни 

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
те и сега са празни около 30%, а след 5-10години след нови строежи и още намаляване ще станат повечко.
На кои мангусти ще се продават за 200к евро или може би подаряват?
На кои мангусти ще се продават за 200к евро или може би подаряват?
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Толкова години слушам, как някакви щели да дойдат, ама нещо тая теория на Болен Лидеров и Копейкин не се оправдава
Толкова бежанци минаха от тук, никой не ще да остава. Защо си мислите, че след 10 години ще е по-различно?
Кои ще са тези, които ще искат да остават тук? Може ли пример, че вече наистина не се сещам.
Щом и украинците с български произход и македонците не искат, кои ще са тези?
Да не говорим за сирийци, авганистанци и т.н., дето дори не искат за едно кафе да се задържат тука.....

Толкова бежанци минаха от тук, никой не ще да остава. Защо си мислите, че след 10 години ще е по-различно?
Кои ще са тези, които ще искат да остават тук? Може ли пример, че вече наистина не се сещам.
Щом и украинците с български произход и македонците не искат, кои ще са тези?

Да не говорим за сирийци, авганистанци и т.н., дето дори не искат за едно кафе да се задържат тука.....
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

- ekalchev
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2016 m550d
acho.rs написа:Зак - купуват няколко типа хора:
- такива които нямат избор и трябва някъде да живеят
- хора с покачващи се доходи, по-бързо и от инфлацията.
При 4-6к доход на съпругът и 3к на половинката - колко време според теб те ще плащат 1000лв наем
- купуват и хора които си мислят че имота е най-сигурното вложение на света , също както проката от "братска русия"
То винаги ще има някакви хора, които ще купуват, въпроса е какъв ще им е броя спрямо броя на жилищата, които ще се продават. Като намалеят купуващите, нещата отиват надолу. Иначе логиката че ако плащаш 1000лв наем, значи трябва бързо да си купиш апартамент не е вярна. Ако си купиш апартамент вероятно вноската ти ще е 1000лв главница + 1000лв лихва първите години на изплащането. Трябва да си направиш сметката добре. София е голяма и ако си вземеш жилище и после трябва да се преместиш заради нова работа или училище на другия край на града и разходите и времето за транспорт. Потенциално живеенето под наем ще става все по-изгодно в София, защото се настроиха много жилища за отдаване под наем, има 40% празни жилища в момента, всичките инвеститори ще ги изкарат скоро на пазара и това е възможно да натисне стойността на наема надолу и да се окаже, че е по изгодно да си под наем. Разбира се всеки си преценява според нужните но тая фиксация ще ако нямаш собствено жилище значи, задължително това трябва да ти е целта в живота за мен не е вярна. Човек и да изкарва много пари може да живее под наем и да използва излишъка от парите си да генерира доходност от стоковите борси.
Последна промяна ekalchev на 25 Юли 2022, 11:59, променена общо 2 пъти
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
За мен най-интересен е въпроса с панелките. Там като подпитвам произволни хора казват, че очакват държавата да помогне, защото са наясно че ако няма масови освежителни ремонти (които изобщо не се свеждат до лепене на стиропор) в един момент просто ще се стигне до събаряне.
https://bntnews.bg/bg/a/rusiya-s-ambits ... te-panelki
тва е от 2017 ама при нас няма да се стигне до по-различно
https://bntnews.bg/bg/a/rusiya-s-ambits ... te-panelki
тва е от 2017 ама при нас няма да се стигне до по-различно

Тази седмица руското правителство предложи амбициозен план за реновиране на емблематичните панелки. Реновирането обаче предвижда обитателите им да бъдат настанени в новопостроени жилища, а хрушчовките да бъдат съборени. Инициативата не беше приета добре от част от столичаните.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- TNT
- младши ентусиаст
-
В централните части на големите градове има къщи на над 100 години. Според мен и с панелките ще е същото, докато някоя не падне.

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Нали им помагаха със саниране, ама гледам няма и 30% да го направиха.
Страх, че ще им ги вземат, що си мислиш, че ще е по-различно следващия път
Страх, че ще им ги вземат, що си мислиш, че ще е по-различно следващия път
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
TNT написа:В централните части на големите градове има къщи на над 100 години. Според мен и с панелките ще е същото, докато някоя не падне.
Какъв е шанса да обявят панелен блок за паметник на културата (което е единствената причина да има такива)

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- TNT
- младши ентусиаст
-
Зависи кой живее в тая панелка
Тук нищо не може да ме изненада.
Има прекалено много бавноразвиващи на територията за масово саниране. Слушал съм аргументи от типа на "не искам, щото банята ми е нова и ще ми я разкъртят"
, "не искам, щото имам хубава дограма, а те ще ми сложат по-лоша". Нито сменят тръбите в баните, нито ти сменят дограмата, ако не искаш
Ако има пък един да си е сложил изолация, няма шанс да му я свалят или пребоядисат. Абсолютни кретени има навсякъде, а като в един блок има 60-80 апартамента... стават много кретените.

Има прекалено много бавноразвиващи на територията за масово саниране. Слушал съм аргументи от типа на "не искам, щото банята ми е нова и ще ми я разкъртят"

- ekalchev
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2016 m550d
Дядо ми, бог да го прости, гледаше разни долнопробни телевизии и си спомням, че беше казал, че няма да подписва за саниране защото "Бойко Борисов щял да му вземе после апартамента". За малко до бой да се стигне в семейството заради тея глупости. Направо е чудно как може да е толкова тъп тоя народ, особенно по вързрастните. Даваш и нещо безплатно - комфорт през зимата и лятото, по ниски сметки за 0 пари и никаква работа не се изисква от тях и те викат НЕ. Сега като е санирано всички са много доволни но колко блока не се санираха заради такива тъпаци не е истина.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Това тръгнах да пиша, но steen е започнал темата... Полека все повече хора ще търсят алтернатива на панелките и това ще движи пазара на нови имоти в следващите 20-30г. А това за държава като България е твърде далечен хоризонт, че да го мислиш. Причините са много и различни, но нивата на цените вече са такива, че е безсмислено да се нагърбваш с кредит, за да изплащаш панелен (или ЕПК) апартамент, които освен лошо построен, няма нито едно от конструктивните предимства на новото строителство, с изключение светлата площ помещенията, която обсъждахме по-рано в темата.
Never mistake motion for action...
Не всеки който иска да взима жилище е луд или тъп.
Живея от 3-4 години в София, наема ми е над 800 лева за Оборище. Търся жилище в София и в Бъргас за покупка от над година. Не мога да разбера, защо смятате, че да плащаш наем и после да нямаш нищо е по-добре, отколкото да плащаш ипотека и след години да имаш нещо зад гърба. Най-малкото на децата ще оставиш нещо. Да, определено не ми се дават 150 000 евро за кутийка някъде, като знам, че цял живот ще работя за нея, но какъв е другия избор ?
Може би единствената най-жестока грешка на хората е, че всичко се фокусира в София. За 80 000 евро в Бургас мога да си взема супер апартамент изплащайки който ще имам пари за храна най-малкото. В София обаче, положението е доста по-различно.
Живея от 3-4 години в София, наема ми е над 800 лева за Оборище. Търся жилище в София и в Бъргас за покупка от над година. Не мога да разбера, защо смятате, че да плащаш наем и после да нямаш нищо е по-добре, отколкото да плащаш ипотека и след години да имаш нещо зад гърба. Най-малкото на децата ще оставиш нещо. Да, определено не ми се дават 150 000 евро за кутийка някъде, като знам, че цял живот ще работя за нея, но какъв е другия избор ?
Може би единствената най-жестока грешка на хората е, че всичко се фокусира в София. За 80 000 евро в Бургас мога да си взема супер апартамент изплащайки който ще имам пари за храна най-малкото. В София обаче, положението е доста по-различно.