Имотният пазар

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2016 m550d

Re: Имотният пазар

Мнение от ekalchev » 25 Юли 2022, 16:29

madafaka_donkele написа:
ekalchev написа:В крайна сметка изчаках и си взех апартамент, който се продаваше 2009г. за 65 хил. евро за 35 хил. след като се сринаха цените но минаха 3 години от пика.

Много зависи тези 3г. къде си живял. Едно е да чакаш при мама и тати, в наследствен, в собствен и т.н. имот и да спестяваш, съвсем друго е самостоятелно на квартира, да плащаш наем и да си мислиш, че си на кирия, като чакалиш.

Ами под наем бях и спестявах пари и след 3 години влязох с по-голямо самоучастие и по-малък кредит. Ако бях го взел по-рано щях да взема много по-голям кредит, защото нямах пари и съответно по-големи лихви и нямаше да съм спечелил повече. Аз съм потресен, че много хора тук не разбират, че като вземат кредит за тоя апартамент в който ще купят, плащат наем за парите, които са взели от банката и това което изплащат, не е само жилището ами жилището + наема на парите. И когато наема на парите е равен на наема, който би плащал за апартамент под наем, тогава нищо не печелиш след 20 години като изплатиш всичко. Да, ще имаш апартамент ама ти може да го имаш и ако живееш под наем и спестяваш и накрая след 20 години със спестеното купиш кеш апартамента, а парите, които си пестил ще се въртят в някой фонд да генерират доходност за да не ги яде инфлацията. Не казвам, че задължително това е правилния начин, но виждам че повечето хора, си мислят, че купуването на жилище е единствения и най-удачен начин да си управляваш парите в дълък период от време и живеейки под наем е задължително да губиш пари.

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 25 Юли 2022, 16:39

ekalchev написа:
madafaka_donkele написа:
ekalchev написа:В крайна сметка изчаках и си взех апартамент, който се продаваше 2009г. за 65 хил. евро за 35 хил. след като се сринаха цените но минаха 3 години от пика.

Много зависи тези 3г. къде си живял. Едно е да чакаш при мама и тати, в наследствен, в собствен и т.н. имот и да спестяваш, съвсем друго е самостоятелно на квартира, да плащаш наем и да си мислиш, че си на кирия, като чакалиш.

Ами под наем бях и спестявах пари и след 3 години влязох с по-голямо самоучастие и по-малък кредит. Ако бях го взел по-рано щях да взема много по-голям кредит, защото нямах пари и съответно по-големи лихви и нямаше да съм спечелил повече. Аз съм потресен, че много хора тук не разбират, че като вземат кредит за тоя апартамент в който ще купят, плащат наем за парите, които са взели и това което изплащат, не е само жилището ами жилището + наема на парите. И когато наема на парите е равен на наема, който би плащал за апартамент под наем, тогава нищо не печелиш след 20 години като изплатиш всичко. Да, ще имаш апартамент ама ти може да го имаш и ако живееш под наем и спестяваш и накрая след 20 години със спестеното купиш кеш апартамента, а парите, които си пестил ще се въртят в някой фонд да генерират доходност за да не ги яде инфлацията. Не казвам, че задължително това е правилния начин, но виждам че повечето хора, си мислят, че купуването на жилище е единствения и най-удачен начин да си управляваш парите в дълък период от време и живеейки под наем е задължително да губиш пари.

Не мисля, че си прав, колега - повечето хора смятат, че е по-добре да плащат 1000 лева вноска за заем, вместо 1000 лева наем. И са прави в общия случай.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 25 Юли 2022, 16:42

Колко са жилищата, където наема е 1:1 към ипотеката ? Ама без сметки "вадиш 80к първоначална и става 1:1" :wave:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 25 Юли 2022, 16:50

Мисля, че съм го писал и преди - имам два апартамента, купени 2009 и 2014г, в един и същи вход, мястото се води добро (като за София). Цената на този, който купих 2014г. беше точно 2.2 ПЪТИ по-ниска на квадрат. Има подробност, че го взех от ЧСИ, но цените се бяха сринали яко, даже и по най-топ местата.
Последна промяна msi200 на 25 Юли 2022, 16:51, променена общо 1 път
I love the sound of V8 in the morning...

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 25 Юли 2022, 16:50

Ако говорим само за ипотека, имаш до 80% финансиране в общия случай, доста са жилищата.
Кръстова вада - средна цена 160 за двустайни, среден наем 533е, ипотека на 128к е 560е.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 25 Юли 2022, 16:55

Добавете и ремонта на новозакупения апартамент по днешните цени. Също, за 30 години задължително правиш поне още един основен ремонт. А на какво ще прилича сграда на 30г в кръстова вада - това дори и строителя не знае :mhihi:
I love the sound of V8 in the morning...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 25 Юли 2022, 17:01

TNT написа:Ама без сметки "вадиш 80к първоначална и става 1:1" :wave:

:wave:

Според НСИ средната БРУТНА заплата е ~2300лв, което прави ~1750лв месечно. Т.е. тая първоначална е 3 годишни заплати. За двустаен.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2016 m550d

Мнение от ekalchev » 25 Юли 2022, 17:35

Общо взето цените на наема и покупката на жилище се балансират едни други в нормални икономически периоди. Покупката е малко по-изгодна, защото тогава поемаш някакъв риск за 20 години и винаги когато поемаш някакъв финансор риск цената, която плащаш е надолу. Но тоя риск съществува, да ти стане нещо и да не може да плащаш и да загубиш жилището и т.н. Сега обаче не сме в нормален икономически период, сега сме в балон, така че аз лично не смятам, че в момента неможе да се окажеш на каквата и да е печалба ако купиш жилище. Като мине това и цените пак станат реални, тогава покупката на жилище ще е пак малко по-изгодна спрямо наема, ако не те притеснява риска от заем за 20 години. Аз не казах, че няма да ти излезе по-евтино да си купиш жилище при нормални цени, а казах че ако плащаш наем и въртиш свободните пари, които ти остават може и да излезе, че под наем е по-добре ама това е условно, защото ако играеш на фондовите пазари и там има риск и може да загубиш.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 25 Юли 2022, 17:41

В предната криза в София наемите бяха почти същите, но в Пловдив познавах хора на наеми от рода на 100лв, 130лв, 150лв. И трите за етаж от къща. Разбира се, не бяха лукс, но сега за 100лв гараж или паркомясто. Искам да кажа, че дори и тогава беше драстично по-евтино под наем там.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 25 Юли 2022, 17:49

ekalchev написа:сега сме в балон, така че аз лично не смятам, че в момента неможе да се окажеш на каквата и да е печалба ако купиш жилище.

И според мен от всякаква гледна точка в момента е лоша идея да се купува. Все тая дали за живеене или с цел препродажба след време.
В първия случай плащаш адски много за нещо, което няма как при приключването на тоя цикъл да не му спадне с някакъв процент цената. В другия случай инвестираш, ама ще го чакаш незнайно колко години до следващия цикъл за да отиде стабилно цената над сегашната.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328i

Мнение от BaDxBoY » 25 Юли 2022, 18:02

А според вас, балонът навсякъде ли е или в София предимно ?

Защото в Бургас намирам жилище каквото търся, за около 80-90 000 евро. Тоест ако уж има балон значи това жилище ще струва под 70 000 евро така ли ?

В нещо ето такова си представям да живея

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5 ... 9aojz&f1=1

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 25 Юли 2022, 18:10

Това не е Бургас, а реално е село до летището на Бургас, което е станало на квартал малко преди 89г. Има си причина да е евтино там. Виж Поморие, Крайморие, Черноморец...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 25 Юли 2022, 19:23

ekalchev написа: Аз съм потресен, че много хора тук не разбират, че като вземат кредит за тоя апартамент в който ще купят, плащат наем за парите, които са взели от банката и това което изплащат, не е само жилището ами жилището + наема на парите. И когато наема на парите е равен на наема, който би плащал за апартамент под наем, тогава нищо не печелиш след 20 години като изплатиш всичко.

Максималната лихва, тоест тази в първата ми вноска по кредита, беше 490 лв преди 3 години и оттогава логично си пада надолу. Наем на апартамент в същата сграда беше 900-1000 лв тогава, сега не знам .. може и повече да е. При други лихви сигурно и сметките щяха да са други, но последните години така стояха нещата. Та така за наема на парите и спестяването докато сме под наем. :)
Колкото до страшното увеличаване на лихвите - с тези 0.5%, които обявиха от ЕЦБ вноската ще ми скочи с 24 лв ... ужас, фалирах, утре банката ми взима жилището :lol:
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 25 Юли 2022, 19:34

steeN написа:10-15% били паднали след 2009? :kuku:

Започна и да не четеш....това е са само на наистина хубавите /тези които аз бих си взел/
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328i

Мнение от BaDxBoY » 27 Юли 2022, 11:50

Виждам, че има няколко човека тук, които разбират от имоти. Бихте ли споделили в момента в София, къде си заслужава да се вземе 3-стаен ако нямате избор ? До колкото успявам да се ориентирам, кварталите с бъдеще са Витоша, Кръстова вада и Овча купел 1 и 2. Долу в тая Връбница гледам, че се строи брутално много, но все си мисля, че колкото по-далеч от Люлин,Обеля и Надежда, толкова по-добре. Както и каква цена за квадрат се приближава до нормална при ново строителство, на тапа или до ключ,без акт 16.

Също някой спомена нещо за старите панелки, че щели да променят пазара след няколко години . Какво се има в предвид ?

Нещо такова не си ли заслужава в момента ?

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5 ... 9hal2&f1=1

ап_1_Плош_104м2_етаж3_цена_108297_евро
ап_6_Плош_109м2_етаж3_цена_114020_евро

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5 ... 9hal2&f1=1

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата