С какво се отоплявате зимата?
Модератор: Общи модератори
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Re: С какво се отоплявате зимата?
Top Gun Maverick написа: Явно бая вода има вече из София след водните кризи щом се пилее за подобни неща. Чудя се на това жарко слънце колко ли време му трябва просто да я изпари и колко ли пък вода ще успеят да пренесат за хубаво охлаждане. Едно е миене от праха, друго е това като количество.
Мин седмица ми направи впечатление, че засаждаха дървета по Г.М. Димитров и реално след 15 години като станат големи ще е супер.
Разхождаме се тия дни с жената от заведението Краси, което е на симеоновско и вървим по улиците зад посолствата. На няколко места има оставени необитаеми парцели, които са доста обрасли + дървета и не може да си представите колко хладно върви от там. Буквално на 10м встрани е страшната жега. Ако имаше повече зелено и по улиците и т.н. да не се напичат толкова, нямаше да е толкова неприятно.
Иначе аз съм от тия, дето обичат хладното и в нас спя дори под климатика. Ад ми е в момента.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
На “гемето” до метростанцията имаше чудесни високи стари дървета, но ги изрязаха преди няколко години, не знам и защо…
… аз другата седмица приключвам с нафтата. Инсталирам комерсиални 4х 3 тона Fujitsu Airstage vfr външни тела, 3x духалки да духат в съществуващите тръби на къщата и 5x 4- посочни касети в тавана… ще пост- на снимки като завърша проекта. Дават ги до -25 да си правят 3те тона така че няма да имам проблеми.
смених електрическата компания с такава която гарантира 100% зелена енергия… карам предимно и само електрички и с панелите на покрива мисля, да съм на нет нула а ако не съм- поне да съм зелен. От мене за глобалното затопляне- толкоз
смених електрическата компания с такава която гарантира 100% зелена енергия… карам предимно и само електрички и с панелите на покрива мисля, да съм на нет нула а ако не съм- поне да съм зелен. От мене за глобалното затопляне- толкоз
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
alx написа:… аз другата седмица приключвам с нафтата. Инсталирам комерсиални 4х 3 тона Fujitsu Airstage vfr външни тела, 3x духалки да духат в съществуващите тръби на къщата и 5x 4- посочни касети в тавана… ще пост- на снимки като завърша проекта. Дават ги до -25 да си правят 3те тона така че няма да имам проблеми.
Алх къде изчезна бе човек ? Защо не си взе 3х4 тона вместо тия 4х3 тона климатици ?

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Това със слънчевите панели е ОК. Ама как ги чистите, след като паднат +50см сняг??? Говоря за еднократен валеж.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Викаш си еднократно снегопочистваща фирма с високи технологии ...
https://www.youtube.com/watch?v=HbltgqA ... gGN4AaABAg

https://www.youtube.com/watch?v=HbltgqA ... gGN4AaABAg
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
BMW_POWER написа:Това със слънчевите панели е ОК. Ама как ги чистите, след като паднат +50см сняг??? Говоря за еднократен валеж.
Като цяло нямат нужда от чистене. Повърхонстта е доста гладка, гледат на юг, топли са при работа и са под наклон. Не задържат сняг при нормални обстоятелства. Дори в слънчев ден след снеговалеж са едни от най-добрите добиви - ниски температури, чист въздух и много отразена светлина.
- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на късмет и надежди...
- Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
- Детайли за колата: seats and a steering wheel....
В Германия не съм виждал да ги чистят от снега, чакат си го да се стопи. Иначе за тревата пускат някакъв добитък да пасе между редовете- я овце, я телета и определено вършат работа 

"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
С ток се отоплявам. Всъщност всичко е на ток, не само отопението. 100кв. чиста площ апартамент с климатик 18ка Мицубиши хеви и 2 конвектора ADAX по 2000w. Коридори и бани не отоплявам, всичко е вътрешно отвсякъде имам съседи което е + през зимата от към отопление и - от към всичко останало. Толкова. Като цяло съм доволен.
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
DigitalExile написа:С ток се отоплявам. Всъщност всичко е на ток, не само отопението. 100кв. чиста площ апартамент с климатик 18ка Мицубиши хеви и 2 конвектора ADAX по 2000w. Коридори и бани не отоплявам, всичко е вътрешно отвсякъде имам съседи което е + през зимата от към отопление и - от към всичко останало. Толкова. Като цяло съм доволен.
С Хевито две стаи ли отопляваш?
- DigitalExile
- ентусиаст
-
30 квадрата хол, вратата води към коридор в 2 посоки, който има 2 бани едно мокро и 2 спални, врати не затварям никога, климатика работи от октомври до към края на март зависи до кога е студено, не го спирам. Иначе не е хиперинвертор премиум серията се води. За хиперинвертора искаха 1000 лв отгоре на груби сметки излезна, че 10 години не мога да ги избия и нямаше смисъл да взимам хипер.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Някой може ли да ме светне как стои въпроса с конвекторите? В едната спалня сме с такова, но не го бива и мисля да го сменя, с оглед на това, че тази зима ще е добре ако може да се реализира и някаква икономия.
Гледам, че добрата опция е Адакс. Обаче, колко вата на квадрат, кубик или както там се мери? Отделно самата конструкция на конвектора има ли значение, че гледам различни форми и размери с еднаква мощност..
Гледам, че добрата опция е Адакс. Обаче, колко вата на квадрат, кубик или както там се мери? Отделно самата конструкция на конвектора има ли значение, че гледам различни форми и размери с еднаква мощност..
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
bum_bum написа:Някой може ли да ме светне как стои въпроса с конвекторите? В едната спалня сме с такова, но не го бива и мисля да го сменя, с оглед на това, че тази зима ще е добре ако може да се реализира и някаква икономия.
Преди години сме се топлили с такова Adax - едното харчи колкото 5 хиперинверторни климатика, без да преувеличавам

Тогава уж бях смятал и т.н., ама няма как с нещо за 300 лева да се топлиш евтино, иначе всички щяха да ги ползват само тях

Това е ако нямаш никакъв друг вариант, за малко и т.н. става, ама цяла зима е ебати скъпотията..... Освен ако къщата ти не е наистина пасивна?

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- Spit-Fire
- Scrapyard user
-
- Кара: Peugeot 3008 + Yamaha MT-09
Аз миналата зима имах един период в който топлихме хол 25-30 кв. изцяло в конвектор. За 1 месец сметката беше към 200 и, спрямо около 150 за климатик. Прецака ни се климатика на квартирата а след месец се местехме в новозакупен апарт и реших да избутаме с конвектора, който го бях купил за спалнята на новия апарт.
В новия апарт в спалнята в най-студените дни (-10/15 през нощта и около и под нулата през деня) мисля, че даваше консумация към 10-15 Kw за ден а в не толкова студените - около 4-5. Това доколкото може да му се вярва на приложението (някакъв Eldom е с Wi-Fi и си има и приложение).
Ама тази зима съм пред дилема дали да го ползваме пак или да сложа още един климатик в спалнята просто.
В новия апарт в спалнята в най-студените дни (-10/15 през нощта и около и под нулата през деня) мисля, че даваше консумация към 10-15 Kw за ден а в не толкова студените - около 4-5. Това доколкото може да му се вярва на приложението (някакъв Eldom е с Wi-Fi и си има и приложение).
Ама тази зима съм пред дилема дали да го ползваме пак или да сложа още един климатик в спалнята просто.
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.
- DigitalExile
- ентусиаст
-
bum_bum написа:Някой може ли да ме светне как стои въпроса с конвекторите? В едната спалня сме с такова, но не го бива и мисля да го сменя, с оглед на това, че тази зима ще е добре ако може да се реализира и някаква икономия.
Аз преди 2 години сложих в 15 квадарата спалня 2000w Adax който го дават за до 25кв. стая. (при 2.5м тавани)
Топли прилично, сметката обаче е 60лв отгоре в най студените месеци, държа го на 23 градуса и не го спирам цяла зима.
Харесва ми,че не разбирам че съществува. Не се чува, не пука като някой други конвектори и тн.
С климатик със сигурност би било по икономично, но мразя климатици да ми работят докато спя, така че това ми е варианта.