Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Re: Икономическата криза 2020-2022

Мнение от Grozdanoff » 01 Авг 2022, 23:23

KoolyO написа:
Grozdanoff написа:Теб те съжалявам малко, завалията. На приятно момче ми правиш впечетление, но живееш в тотална заблуда за това какво се случва по света и у нас, медиите така са те шибнали в главата, че не е възможно да възприемаш информация извън официалните медии. Жалко... Началото на Февруари като казах на няколко човека, че ще има война в Украйна и те се смяха... Отговора беше "Русия няма да посмее, НАТО ще ги смачка". Март месец им казах, че ние ще пострадаме от санкциите срещу Русия, пак се смяха... Не, че съм някакъв пророк, всъщност доста други хора ги видяха тези неща. Тук им казват "русофили", истината е, че тези хора НЕ са русофили, просто за разлика от теб могат да мислят аналитично.

Ох горкичкият съжалител. Ти не ме мисли. ;)
Особено откъм шибване на медии в главата. Аз телевизия и тям подобни (мас)медии не следя от вече десетки години... Рядко само се информирам какво точно предават към хорицата като теб.
А позволи ми малко повече да познайвам какво се случва по света и у нас. Особено по света. ;)
А имайки предвид изказванията ти, позволи ми да се усъмня в аналитичното ти мислене. Аз единствено виждам преповтаряне на абсолютна и преднамерена пропаганда. Но знам ли и аз какво е аналитично мислене в днешно време...

Jordana написа:Е тебе ли да слушам ? Емигранта в Дубай дето го боли патарата за газа в БеГето ? :mhihi:

Ти който си искаш слушай. Но по никакъв начин не можеш да ми обясниш мене колко ме бОли "патрата" за нещата, които се случват в БеГето.
Та плямпай си. То май вече на никого не пречиш...
Та така де. Ще плащаме ли газ на баснословни цени и ще студуваме ли зимата? Както и да го гледам, зависи от следващото служебно правителство и следващите избори. Сигурен съм, че ако нещата вървят, както трябва - не.

Не те разбрах... Коментара ти беше малко като последните изказвания на Джо Байдън - лишено от всякакъв смисъл и логика :mhihi:
Абе демократ си ти, виждам те! Не те знам откъде се "информираш", препоръчвам ти Fox, CNN и DW :mhihi: :mhihi: Там казват цялата истина, и защото има "свобода на словото" ЕС медиите повтарят също, ефекта и тук виждаме... :mhihi:
Последна промяна Grozdanoff на 01 Авг 2022, 23:27, променена общо 1 път
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е63 650iLCI&E93 325i&Z3 1.9
Мечтае да кара: 612

Мнение от KoolyO » 01 Авг 2022, 23:25

Grozdanoff написа:
KoolyO написа:

Не те разбрах... Коментара ти беше малко като последните изказвания на Джо Байдън - лишено от всякакъв смисъл и логика :mhihi: :mhihi:

О! Наистина съжалявам. Обещавам следващият път да обясня всичко доста по-простичко. Много съжалявам, че нищо не си разбрал.
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 02 Авг 2022, 5:05

steeN написа:
BMW_POWER написа:...

Кандаския долар ти се е сринал просто. За амариканците е обратното, ходят в Канада и им е евтино :)

Няма такова нещо. Стоките Щатите бяха в пъти по-евтини, отколкото при нас. Практически всичко. В момента е обратното. Едно и също нещо при мен е по-евтино. Разликата не идва от курса. Минахме през Walmart във Watertown преди няколко часа. Пилешкото е нагоре с 50%. Дрехите и те. Успях да си купя единствено една въдица ($23), няколко подправки (те са по-скъпи тук) за BBQ, младежът си хареса една раница и три фланелки, едни намалени маратонки на жената и по един комплект боксерки. $180 :shock: Преди 10г с тези пари разкрачвахме Санта Фе-то на жената. Биг Мак Щатите го платихме $5.19, при мен е $5.69 (1:1.29 курс в момента).

Дървото е голямо.
Последна промяна BMW_POWER на 02 Авг 2022, 13:55, променена общо 1 път

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 02 Авг 2022, 7:17

То хубаво Щатите, ама какво правим с метана тук? От вчера гони 6 лв. за килограм на места. :ahah: Сега заредих последно на "евтиния" от 4 лв. и не знаят с колко точно ще го вдигнат тука, но при положение, че вече варира из страната 5.40-5.80...
Дано скоро идват евтините кораби. :mhihi: Новото служебно ако възстанови доставките с Газпром може да стане нещо, но не се знае.
Иначе аз вече минах на газ, но ще покарам тая седмица на метан за да се почувствам баровец. :ahah: Кой да ти предположи, че някога може 100 октана бензин да ти идва по-скъпо от метан. :ok:
Едит: 5.50, продават на минимума тука защото иначе ще трябва да го затворят този метан. То и сега мисля натам ще идат нещата. Някои ще карат на бензин, други ще слагат газ на метановите коли.
След 1.6 млн. километра минати на метан в последните почти 11 години казвам чао на това гориво. Поне докато не дойдат по-добри години.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 02 Авг 2022, 8:22

Нещо ви гърбят с метана ми се струва ...да не са сложили на касовия бон с дребен шрифт "данък Путин" или друга подобна уловка за шарани ??!! :mhihi:
Та така де. Ще плащаме ли газ на баснословни цени и ще студуваме ли зимата? Както и да го гледам, зависи от следващото служебно правителство и следващите избори. Сигурен съм, че ако нещата вървят, както трябва - не.

Как ще студуваш ти сигурно и топла вода не плащаш щото слънцето я топли ...нали си в Дубай . Честита баня - така са си викали софиянци преди 100 години когато не са имали природен газ и ТЕЦ. 100 години по късно вече също няма ТЕЦ пък то и газ няма ...честита баня така да се каже :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 02 Авг 2022, 9:02

Top Gun Maverick написа:Някои ще карат на бензин, други ще слагат газ на метановите коли.

Нагледно се вижда какво става като имаш един доставчик на нещо. Ако искат и 60 лв. на килограм могат да го направят, но хората имат алтернативи, на които доставчика не е един и просто ще ползват тях. Урок по икономика, който удря всички теоретици с мокър парцал през лицето :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 02 Авг 2022, 9:25

Ами не знам колко от потреблението на Газпром реално идва от метанови коли, вероятно мизерен процент на фона на другото. Но сега веднъж минат ли на газ колите, много трудно някой ще се върне не метан след време, пък дори цената да е по-евтина. Ако стане тройно по-евтино от другите горива, може пак някой да се върне. Понеже сега вече с готови коли се издържаше на 4 лв кило, обаче на 5.50 при 5 кг на сто разход...айде аз съм свалял до 4 като и се моля, но не става реално. Газаджиите са заети за две три седмици напред. :mhihi: Масово има обаждания от вчера за преобразуване коли от метан на газ. Сега е момента да си купите някоя с фабричен метан, слагате и газ и сте вие. Цените им ще паднат доста.

Иначе си прав, мисля няма разумен човек в темата, който да не се съгласи, че ако имаш един доставчик, винаги си прецакан, дори когато мислиш, че ти продават евтино. :yes:
П.п: Чакали го 8 лв да става.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 02 Авг 2022, 9:25

Диверсификация според интернет означава „отказ от едностранчива специализация” или по-популярното, да имаш повече от един доставчик на нещо си.
Оказва се обаче, че в България "Диверсификация" означава буквално да махнем един доставчик на цената на всичко.
Слушам ония ден някакви коментари на някакви тотално неадекватни типове, който обясняват как вече сме "свободни" от Русия в частта газови доставки и може да дишаме спокойно...
Добре е да имаме повече от един доставчик, но в момента не се говори за това а за тотално отказване от руската газ.
Да се чуди човек, от кое се освободихме, от ниските цени или от парите си.
Зорлем са ни натискали руснаците да купуваме по-евтин газ преди и ние отхвърлихме тоя хомот...Угаждаме си :)

И другото, защо Германия управлява еднолично ЕС, както правеше СССР преди сателитите си?
Едно време спускаха някаква тъпня от СССР и всички поемахме в тая посока. Нямаше двупосочно мислене и обмяна на мнения и за това му се викаше "Диктатура"
Е сега положението е същото, Германия казва какво да се случва с общата политика на ЕС и спуска решенията, тоест налага решенията на останалите.
Останалите са длъжни да се съобразят и точка!
Решиха Германия, че ще са "зелени" и почнаха с тая политика , затварят централи на въглища и поставят условия и на другите държави от ЕС да ги затварят и това е.
Ама сега заради войната, която обясняват как била в Европа (все едно в другите държави, където се води война не са хора, пък ЕС се бият в гърдите , колко са толерантни и либерални и ценят човешкият живот без значение религия и цвят на кожата) и за това ние трябва да поддържаме едната държава и да сме толерантни и съпричастни.
Като самите немци взимат решение да си стартират пак централите на въглища.
Тоест еднолично си определят правилата.
А, и понеже ценят (ЕС) човешкият живот и като така човешкият живот няма значение, изпращат се оръжия, не се водят преговори за мир и тн.
За мен това пак си е диктатура.
Я да видим какво пише за диктатурата:
"Диктатурата (на латински: dictatura) е автократична форма на управление, при която властта е концентрирана в една личност (диктатор) или ограничена група от хора (партия, хунта, семейство и други). За разлика от абсолютната монархия диктатурата не легитимира съществуването си чрез позоваване на историческа традиция или с религиозни аргументи, а най-често с нуждата от преодоляване на някаква извънредна заплаха или от излизане от временна криза.

Тъй като диктатурите обикновено не търсят широко обществено съгласие, те често разчитат на насилие и ограничаване на човешките права за запазване на властта си. В повечето случаи това е свързано с премахване на независимостта на съдилищата, въвеждане на цензура върху средствата за масова информация, ограничаване на дейността на независимите от правителството организации. Крайните форми на диктатура, стремяща се да контролира цялостно обществения и дори личния живот, се нарича тоталитаризъм.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 02 Авг 2022, 9:31

Е.Димитров написа:Оказва се обаче, че в България "Диверсификация" означава буквално да махнем ЕДИНСТВЕНИЯ доставчик на цената на всичко.

Поправих ти го :mrgreen: Аз не съм против да купуваме от Русия. Аз съм против да купуваме САМО от Русия.
Рано или късно ще се договорим пак с тях за ЧАСТ от доставките, но при много по-изгодни условия, защото вече няма да сме 100% зависими от тях.
Последна промяна steeN на 02 Авг 2022, 9:35, променена общо 2 пъти
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 02 Авг 2022, 9:34

steeN написа:
Е.Димитров написа:Оказва се обаче, че в България "Диверсификация" означава буквално да махнем ЕДИНСТВЕНИЯ доставчик на цената на всичко.

Поправих ти го :mrgreen: Аз не съм против да купуваме от Русия. Аз съм против да купуваме САМО от Русия.

Правилно си го поправил, така е, напълно съм съгласен. :yes:
Смисъла беше друг.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 02 Авг 2022, 9:39

Аз разбирам смисъла, но явно пътя към някаква сравнителна независимост минава през поредица от радикални действия докато най-накрая стигнем някакъв баланс. Нещата са били прекалено крайни в другата посока прекалено дълго време.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 02 Авг 2022, 9:48

Е.Димитров написа:И другото, защо Германия управлява еднолично ЕС, както правеше СССР преди сателитите си?

Защото сегашната форма на управление на ЕС е по-кофти комунизъм от СССР! Всичко е умело прикрито с идеята за "демокрация". След 24.02. режима на САЩ и ЕС показаха, че са всичко друго, но не и демокрация. Какво направи "демократично" настроения ни алианс през 2022г: дискриминираха един цял народ, отнеха свободата на словото, пропагандата успешно накара обикновенните американци/европейци да мразят руснаците! Няма нищо демократично, морално или хуманно в това, напротив анти-хуманно е!
Промиха мозъците на младото поколение, тяхната "демокрация" ги накара да изпитват омраза и презрение! Общественото мнение е толкова успешно контролирано, че хората вече отказват да приемат новини относно Русия, освен ако те не са анти-руски! Грозна картинка... Стийнката ми говори, че "трябвало да страдам/търпя заради демокрацията", нормално ли е?
Танкерите на Киро Харвард-а са въображаеми! Цяла Европа продължи да купува газ от Русия, ние ще "морим" Русия! Правилно ли е, нормално ли е...
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 02 Авг 2022, 10:01

Grozdanoff написа:Стийнката ми говори, че "трябвало да страдам/търпя заради демокрацията", нормално ли е?

Не, не ти говоря това. Говоря ти, че не заслужаваш ако ги мислиш тези неща. На теб на всяка крачка ти се привижда, че някой щял нещо да ти направи. Щели по затвори да те вкарват да те репресират да ти забраняват да говориш. Какво си мислиш, че толкоз казваш, че на някой му пука толкова? Просто не може да разбереш, че не си на страната на преобладаващото настроение в тази държава. То бива самочувствие ма чак пък толкоз :kuku:

Аз наистина се надявам Възраждане да направят референдум за НАТО за да лъсне реалната ситуация :lol:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 02 Авг 2022, 10:08

steeN написа:

Рано или късно ще се договорим пак с тях за ЧАСТ от доставките, но при много по-изгодни условия, защото вече няма да сме 100% зависими от тях.

И вероятно тази част пак ще е най-голямата. Но ако сме 50/40/10 Руски/Азерски/Американски, нито един от трите доставчика няма да спре доставки. Аз съм 100% убеден, че руснаците нямаше да ни спрат газта, ако имахме три доставчика. А ако не бяха спряли проучванията за шистов газ и имахме добив... да не коментирам. Време е да се вземе поука и да се децентрализират други сектори. Щото следващия път ще ни секнат бензин/дизел и ще стане още по-голям проблем.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 LCI 320D xDrive
Детайли за колата: N47/184 Hp

Мнение от nikola59 » 02 Авг 2022, 10:17

:mhihi: Не че ни засяга де: Булгаргаз увеличи на 60% искането си за поскъпване на газа от август: https://dariknews.bg/novini/bylgariia/b ... st-2319721 И това няма да бъде окончателно.
Някои вече са се усетили :ok:
photo_2022-07-31_13-14-44.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата