Колко дългове имате?
Модератор: Общи модератори
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Re: Колко дългове имате?
Lenco написа:немо написа:Банкерите понякога са особено "умно" племеПри последният потребителски , който теглих ( 4 цифрена сума ) само в г_з@ ми не бръкнаха, само щото съм самоосигуряващ се. Питам : добре, ако съм някъде на заплата по-лесно ли се случват нещата ? О, да господине , ако сте на заплата и трудов договор е много по-лесно.
![]()
![]()
![]()
И казвам на шефката на банката: що не ми погледнеш оборота и кредитната история ?
Ау, не съм се сетила , ще измислим нещо....
ЧСИ-тата се оправят по-лесно с хора на заплата. При нас има хора със 7-8 запора, нямам идея как им дават пари/стоки, но си ги прибират после през работодателя.
По темата, трудно спестявам пари, затова ползвам на изплащане и гледам да е с нула лихва.
Изплатих една ипотека преди 2 месеца. Беше в лева 2006 г., мина през евро и стигна до швейцарски франк с помоща на който загубих 25 000 лв за няколко часа.
Но най-забавното се случи тази година, трябваха ми малко пари да си изпълня детската мечта (докато още имам коса) и взех малко пари от Пощенска банка. След 3 месеца се обажда едно девойче и вика "Не получавате заплата, ще вдигнем лихвата", викам си долна шега, получавам всеки месец две заплати и аванс в същата банка. Като започна войната и световната криза усетих, че вноската ми е вдигната от 370 на 400лв, викам си вдигнали са лихвата идиотите, майната им.
Като ходих след още два месеца да заличавам ипотеката в офис, питах инспекторката, няма ли да ми дадат нов план като са вдигнали лихвата и тя"Не сме вдигали лихвата".
Тогава започна забавното, два офиса в София и Бургас поне с 10 посещения, безброй обаждания и поне 10 мейла и винаги започват "Аааааа нямате заплата", след като я видятмълчание.
След 3 месеца някой се светна, че трябвало да ползвам някакъв пакет "семейство и нещо си", трябва ло да ползвам някакви безплатни облаги и нещо друго, но никой не го е обяснил и най-вероятно е трябвало да направят нещо със сметките ми.
Платих си наказателните лихви за предсрочно изплащане и приключих с може би най-шиб@ната банка в България - Пощенска.
Искаха да ми върнат надвзетите суми, но им казах всичко или нищо. Сега чакам КЗП да се произнесат.
Не е до конкретната банка! Всички са така... Отделно понякога човек изтегля и 'късата клечка' и нещата стават - 'Ходи обяснявай, че нямаш сестра!'
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
За съжаление май всички са така. Такива тъпотии съм имал и в Пощенска, и в ДСК. Другото любимо ми е да ми сложат някаква застраховка без да ме питат. После само ме занимават да пускам молби да я спират.
Самите служители също много зависи. По мои наблюдения в клон има по макс 1-2 адекватни и ако си при тях се случват нещата, при другите... Редовно с моите уж стандартни въпроси, едната отива да пита друга и накрая трета им казва как да стане... Отделно с Пощенска и една дебитна карта имах драми, дори онлайн съпорта им беше неадекватен и първият път нищо, вторият път при друг човек оправихме нещата...
Самите служители също много зависи. По мои наблюдения в клон има по макс 1-2 адекватни и ако си при тях се случват нещата, при другите... Редовно с моите уж стандартни въпроси, едната отива да пита друга и накрая трета им казва как да стане... Отделно с Пощенска и една дебитна карта имах драми, дори онлайн съпорта им беше неадекватен и първият път нищо, вторият път при друг човек оправихме нещата...

Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV
- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
Petrolhead написа:с всички лизинги, ипотеки, кредитни карти, овърдрафти и тн. съм около половин милион на минус.
и май няма преспектива да намалеят някога. хубавото е че половин милон днес са доста по-малко от половин милион преди 5 години. а парите не са похарчени по кръчми.
нямам представа колко точно давам всеки месец на банките, ама май са доста
Не ти ли е много неспокоен живота? Реално си като роб, защото системата ще те повлече ако случайно спреш да работиш. Стресът не е ли в повече?
Аз не съм имал заеми и кредити, но получих жилище(макар и маломерно) от баща ми някога за старт, фактически и наем не съм плащал.... Не е малко да те "побутнат" в началото, но и аз като тинейджър много му помагах с работа. Никога не е било с някаква скрита помисъл, просто бях откърмен с труд. За което тогава не бях, но сега съм благодарен.
Точно толкова му трябва на някой пресметлив и работлив човек и може да прескочи заемите и кредитите, в случай, че не търси бързи резултати и е търпелив.
Точно колко му трябва на някой пресметлив и работлив човек?
Някой да му подари най-скъпата покупка в живота на средностатистическият човек? Точно това визирах и напред в темата... Доста от хората без никакви кредити, особено ипотека, или са млади все още и са ок под наем (или да живеят с техните), или са наследили имот най-вероятно
И по темата за "робството" така е, но айде напусни работа и спри да получаваш доходи, пък си имай жилище, да видим колко точно ще оцелееш
П.С.: Не се заяждам, но това е другата гледна точка. Иначе при добри доходи 500к заем за 20-30 години не трябва да те притеснява особено. Докато събереш тези 500K за имот примерно, той ще е станал 1М, та по добре лихва, отколкото да се гониш с инфлацията - пример последните 2 години. Ако си спестявал последните 10 години, последните 2 са ти изяли 50% от спестеното за няколко месеца и си пак до никъде, а живота си тече

Някой да му подари най-скъпата покупка в живота на средностатистическият човек? Точно това визирах и напред в темата... Доста от хората без никакви кредити, особено ипотека, или са млади все още и са ок под наем (или да живеят с техните), или са наследили имот най-вероятно

И по темата за "робството" така е, но айде напусни работа и спри да получаваш доходи, пък си имай жилище, да видим колко точно ще оцелееш

П.С.: Не се заяждам, но това е другата гледна точка. Иначе при добри доходи 500к заем за 20-30 години не трябва да те притеснява особено. Докато събереш тези 500K за имот примерно, той ще е станал 1М, та по добре лихва, отколкото да се гониш с инфлацията - пример последните 2 години. Ако си спестявал последните 10 години, последните 2 са ти изяли 50% от спестеното за няколко месеца и си пак до никъде, а живота си тече

Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV
- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
Rainbow написа:Точно колко му трябва на някой пресметлив и работлив човек?![]()
Прави си.
Имах предвид, че каквото съм получил съм го надградил, доста. Примерно х20 как ти се струва? Без работа и пресметливост дали става? Какво е щяло да бъде ако не е било така, божа работа. Има хора не са мръднали откъдето са тръгнали.
Почти всички успешни хора с финансова грамотност при добра възможност използват чужди пари. Съответно имат кредити, лизинги и т.н. - дължат пари. Разбира се нещата, не са в права зависимост - да имаш кредит не те прави успешен или финансово грамотен
Да стискаш пари или да събираш пари за да закупиш нещо е пропусната полза. Пропусната полза от парите ти, които само се обезценяват и пропусната полза от това да притежаваш това което искаш в настоящето, а не в бъдещето. По-важно е балансът на активите и пасивите да е положителен - или както е популярно на запад - Net worth. Или с други думи - да, имам заем за половин милион, но имам актив (апартамент) за 600к. По-добре актив с годишен доход 3% (+ място за живеене) и пасив (кредит) на 2% лихва от колкото 100к в банката, които само да се обезценяват. Разбира се има десетки условности и променливи, за това няма една рецепта, но просто го давам за пример.

- Petrolhead
- Потребител
-
sub_eleven написа:Petrolhead написа:с всички лизинги, ипотеки, кредитни карти, овърдрафти и тн. съм около половин милион на минус.
и май няма преспектива да намалеят някога. хубавото е че половин милон днес са доста по-малко от половин милион преди 5 години. а парите не са похарчени по кръчми.
нямам представа колко точно давам всеки месец на банките, ама май са доста
Не ти ли е много неспокоен живота? Реално си като роб, защото системата ще те повлече ако случайно спреш да работиш. Стресът не е ли в повече?
Аз не съм имал заеми и кредити, но получих жилище(макар и маломерно) от баща ми някога за старт, фактически и наем не съм плащал.... Не е малко да те "побутнат" в началото, но и аз като тинейджър много му помагах с работа. Никога не е било с някаква скрита помисъл, просто бях откърмен с труд. За което тогава не бях, но сега съм благодарен.
Точно толкова му трябва на някой пресметлив и работлив човек и може да прескочи заемите и кредитите, в случай, че не търси бързи резултати и е търпелив.
няма стрес. даже напротив, колата ми е кола, домът - дом, ако ми трябва нещо не трябва да планирам, пестя и тн, бегом в банката и така
Petrolhead написа:
няма стрес. даже напротив, колата ми е кола, домът - дом, ако ми трябва нещо не трябва да планирам, пестя и тн, бегом в банката и така
И ако не дай си боже,ти се случи нещо непредвидено ( щото никой не е застрахован от инциденти) ти заминава и дома и колата и целият ти живот....че даже може да се озовеш и на улицатата

Не разбирам хората м/ у 35-40 години, взели кредити за 20,25 -30 години,без да си дават сметка че в момента може и да са добре,но светът се променя както и правилата за съществуване. Само след 5 год примерно може да са тотално занулени....ама заема си стои нали?
И ако на 30-40 год са с добре платена работа, на 60 + със сигурност няма да е така, ама банката си чака поредната вноска
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
ivoo написа:Petrolhead написа:
И ако не дай си боже,ти се случи нещо непредвидено ( щото никой не е застрахован от инциденти) ти заминава и дома и колата и целият ти живот....че даже може да се озовеш и на улицататаС 2 думи- живота ти е под наем, зависещ от други хора и фактори.
Не разбирам хората м/ у 35-40 години, взели кредити за 20,25 -30 години,без да си дават сметка че в момента може и да са добре,но светът се променя както и правилата за съществуване. Само след 5 год примерно може да са тотално занулени....ама заема си стои нали?
И ако на 30-40 год са с добре платена работа, на 60 + със сигурност няма да е така, ама банката си чака поредната вноска
Никой ме плаща ипотека 30 години. Хората пускат кредита за такива периоди , за да може да са свободни да погасяват предсрочно, когато пожелаят - на бонус, на някоя сделка или просто като и остант няколко хиляди лева. Средния "живот" на ипотече кредит в момента е между 8 и 11 години. Рядко някой плаща 15г, а ипотека от 2002г е бяла лястовица.
Положението е че ако се изхранваш от заплата и няма апартамент от родители/ роднини , нямаш друг избор.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Егати заема половин милион.
Аз преди около година погасих предсрочно заем/ипотечен кредит от 150к лева, където плащах лихва иляда лева на месец.
То на половим милион са над 3к лева погасяване на месец, вероятно заплатата е над 6к за да е спокоен човек с подобен кредит.
Аз преди около година погасих предсрочно заем/ипотечен кредит от 150к лева, където плащах лихва иляда лева на месец.
То на половим милион са над 3к лева погасяване на месец, вероятно заплатата е над 6к за да е спокоен човек с подобен кредит.
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
acho.rs написа:ivoo написа:Petrolhead написа:
И ако не дай си боже,ти се случи нещо непредвидено ( щото никой не е застрахован от инциденти) ти заминава и дома и колата и целият ти живот....че даже може да се озовеш и на улицататаС 2 думи- живота ти е под наем, зависещ от други хора и фактори.
Никой ме плаща ипотека 30 години. Хората пускат кредита за такива периоди , за да може да са свободни да погасяват предсрочно, когато пожелаят - на бонус, на някоя сделка или просто като и остант няколко хиляди лева. Средния "живот" на ипотече кредит в момента е между 8 и 11 години. Рядко някой плаща 15г, а ипотека от 2002г е бяла лястовица.
Положението е че ако се изхранваш от заплата и няма апартамент от родители/ роднини , нямаш друг избор.
Бонус, сделка, някоя хилядарка? В провинцията масовия работник в завод взима да кажем 1к - 1,5к лв, какви сделки, какви бонуси и хилядарки......
Във форума на милионерите може и така да е, но в реалния живот хората си плащат 20-30 години и така.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

acho.rs написа:Никой ме плаща ипотека 30 години. Хората пускат кредита за такива периоди , за да може да са свободни да погасяват предсрочно, когато пожелаят - на бонус, на някоя сделка или просто като и остант няколко хиляди лева. Средния "живот" на ипотече кредит в момента е между 8 и 11 години. Рядко някой плаща 15г, а ипотека от 2002г е бяла лястовица.
Ммммм шта замолА,щото имам познато семейство военни,които прецениха че по добре да изтеглят кредит за апартамент( 65к ) евро ,отколкото да плащали наем. Ок,ама плащат около 6000лв на година.Кога ще ги върнат според теб? И след събитията от последните месеци притесненията им стават все повече. А има хиляди като тях ,вЕрвай ми
- Petrolhead
- Потребител
-
acho.rs написа:ivoo написа:Petrolhead написа:
аз да не живея за купчина ламарина или тухли? ако се наложи още утре продавам всичко и който от къде.
нямам никакво намерение да изплащам нещо предварително.
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Хората които никога не са теглили кредити говорят колко е зле да имаш ипотека
Прави са. Хора без финансова култура не трябва да имат кредити, това са трудни иструменти, които ако бъдат управлявани правилно могат да бъдат адски полезни. На някои хора им стигат маломерни апартаменти по 50 квадрата и си казват "поне нямам кредит", други пък теглят кредит и имат 500 квадрата къща с декар двор и си казват "може да имам кредит, но не живея в кутийка" и така, разни хора, разни идеали.

Прави са. Хора без финансова култура не трябва да имат кредити, това са трудни иструменти, които ако бъдат управлявани правилно могат да бъдат адски полезни. На някои хора им стигат маломерни апартаменти по 50 квадрата и си казват "поне нямам кредит", други пък теглят кредит и имат 500 квадрата къща с декар двор и си казват "може да имам кредит, но не живея в кутийка" и така, разни хора, разни идеали.
- Petrolhead
- Потребител
-
сега погледнах още нещо.
последната кола, която купих миналата зима, вече струва с 10-12к повече отколкото аз платих за нея. всъщност аз даже не съм я и платил кой знае колко, дадох някакви къси пари в началото, и сега им пускам по по-малко от 500 лева на месец. ако трябваше да пестя и събирам щях да карам дедовия.
със съвсем новите коли е малко по-дървена схемата, но ако я държиш дълго време пак си е далавера
последната кола, която купих миналата зима, вече струва с 10-12к повече отколкото аз платих за нея. всъщност аз даже не съм я и платил кой знае колко, дадох някакви къси пари в началото, и сега им пускам по по-малко от 500 лева на месец. ако трябваше да пестя и събирам щях да карам дедовия.
със съвсем новите коли е малко по-дървена схемата, но ако я държиш дълго време пак си е далавера