Колко дългове имате?
Модератор: Общи модератори
- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4
Re: Колко дългове имате?
150к евро ипотечен.
Един от колегите ми има вече 7 къщи, 4-5 етажни... ако беше разчитал на кеша явно щеше да има само една къща, на 47години е, и спокойно може да се пенсионира.
+1111111
Един от колегите ми има вече 7 къщи, 4-5 етажни... ако беше разчитал на кеша явно щеше да има само една къща, на 47години е, и спокойно може да се пенсионира.

DigitalExile написа:Хората които никога не са теглили кредити говорят колко е зле да имаш ипотека![]()
Прави са. Хора без финансова култура не трябва да имат кредити, това са трудни иструменти, които ако бъдат управлявани правилно могат да бъдат адски полезни.
+1111111
- xaxo
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 320d, E46,150 hp, 2002, automat
- Детайли за колата: facelift
Офф
С всяко влизане в този форум се комплексирам все повече
Единия имал 800 гаража, другия притежавал цял квартал... Дай боже всеки му.
Отивам в дачия форума, да се почувствам човек.

- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
xaxo написа:Офф

- peshehodetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: Lexus
xaxo написа:Офф
С всяко влизане в този форум се комплексирам все повече.
Не е от дачия форума, но все пак .....

Sent from my SM-G950U using Tapatalk
keep walking
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
- E34
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Ееее шейсе
- Мечтае да кара: кънки
Exclusive89 написа:150к евро ипотечен.
Един от колегите ми има вече 7 къщи, 4-5 етажни... ако беше разчитал на кеша явно щеше да има само една къща, на 47години е, и спокойно може да се пенсионира.![]()
Е що не се пенсионира? И този колега в Брюксел ли е, от обслужващия персонал на някой баровец? Въобще не се заяждам или нещо такова, просто ми е супер интересно. Щото 7 къщи ако са в Белгия...нале...
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост
Имах около 200к евро ипотека, която изплатих предсрочно за около 5 години. Сега тегля нов заем, около 200к евро отново, но ще ги изплатя за година две. То с тази инфлация, вече парите не са това което бяха.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- anttonev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: M62B44
За бизнес или имот ги взимаш?
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
E34 написа:Е що не се пенсионира? И този колега в Брюксел ли е, от обслужващия персонал на някой баровец? Въобще не се заяждам или нещо такова, просто ми е супер интересно. Щото 7 къщи ако са в Белгия...нале...
Не се пенсионира, защото работим 14 дни месечно и спокойно може да свърши друга работа през остналото време, той без това работи около 10 дни. Да, колегата е от Брюксел, къщите му също са в Брю.... Само къщата, в която живее е съвсем ''леко'' извън Брюксел (Dilbeek)

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Exclusive89 написа:E34 написа:Е що не се пенсионира? И този колега в Брюксел ли е, от обслужващия персонал на някой баровец? Въобще не се заяждам или нещо такова, просто ми е супер интересно. Щото 7 къщи ако са в Белгия...нале...
Не се пенсионира, защото работим 14 дни месечно и спокойно може да свърши друга работа през остналото време, той без това работи около 10 дни. Да, колегата е от Брюксел, къщите му също са в Брю.... Само къщата, в която живее е съвсем ''леко'' извън Брюксел (Dilbeek)Иначе се оглежда за имот в Испания, само и само дечицата му го спират за да не си бие шута
Голяма грешка... Да продава всичко и да търси нещо в Сочи

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
xaxo написа:С всяко влизане в този форум се комплексирам все повече
Нищо му нЕма на форума, само трябва да затрият целия раздел, не само да заключват теми от него

Ubi dubium, ibi libertas
- carmanf1
- младши ентусиаст
-
Exclusive89 написа:150к евро ипотечен.
DigitalExile написа:Хората които никога не са теглили кредити говорят колко е зле да имаш ипотека![]()
Прави са. Хора без финансова култура не трябва да имат кредити, това са трудни иструменти, които ако бъдат управлявани правилно могат да бъдат адски полезни.
+1111111
И това го е постигнал сам самичък ли, с честен и полезен труд в Белгия на 47г., без никакви наследства, без криминални схеми и без никакви финансови шутове от някой роднина?

Имам колеги белгийци (повечето са в Льовен) и знам колко им е труден живота от към финанси, когато се отнася за придобиване на недвижими имоти и всичко свързано с тези имоти в последствие.
Може би този човек е някакъв мега топ мениджър или адски рядък специалист в някаква област.
Иначе, не мога да си представя.
Ще ми е интересно да разбера как се постига това, ако не се става въпрос за наследство, крими схеми и т. н.
- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
Първите 3 или 4 къщи купили заедно с брат си 50/50, останалите са негови. Иначе първата къща е купил на 25г, а брат му е бил на 23г. И никакъв топ мениджър не е.. купува, реновира, отдава под наем и наемателите му изплащат къщата/и + това му остават и някакви пари 

- bai_ILIA
- ентусиаст
-
- Кара: '16 Q7 S Line 3.0 TFSI Supercharged
- Детайли за колата: Stage 1 435hp/545NM, заредена до гърба
nero_ написа:Почти всички успешни хора с финансова грамотност при добра възможност използват чужди пари. Съответно имат кредити, лизинги и т.н. - дължат пари. Разбира се нещата, не са в права зависимост - да имаш кредит не те прави успешен или финансово грамотенДа стискаш пари или да събираш пари за да закупиш нещо е пропусната полза. Пропусната полза от парите ти, които само се обезценяват и пропусната полза от това да притежаваш това което искаш в настоящето, а не в бъдещето. По-важно е балансът на активите и пасивите да е положителен - или както е популярно на запад - Net worth. Или с други думи - да, имам заем за половин милион, но имам актив (апартамент) за 600к. По-добре актив с годишен доход 3% (+ място за живеене) и пасив (кредит) на 2% лихва от колкото 100к в банката, които само да се обезценяват. Разбира се има десетки условности и променливи, за това няма една рецепта, но просто го давам за пример.
Кратко и ясно

"Чемодан, вокзал, Москва"
- carmanf1
- младши ентусиаст
-
И аз така го играя от гледна точка на CF & CWC, но както казаха по-горе има много условности.
За това съм много внимателен, защото много често, личните активи не са това, за което си ги мислим.
Само собственика си ги оценява на еди колко си.
Много често, дори не са и ликвидни.
С тия нарастващи лихви из цяла Европа и целия карминьол, който се случва в целия Supply Chain, и изродските цени на енергията из цяла Европа, с най-добри чувства, НО, успех пожелавам на инвеститорите на кредит в тоя момент.
За това гледам баланса между по-горе споменатите.
И винаги, ама винаги, след последната криза 2008 ли беше, спазвам и правилото:
Cash is the King. Който да се използва в правилния момент.
Никога не оставам без сериозен кеш приготвен. Пък нека си говорят, как инфлацията го яде.
Когато с тоя кеш можеш да хванеш адските отстъпки, инфлацията да си го забие отзад
Разбира се, кеша не са пари в сак вкъщи
Вкъщи я имам 50 - 100 лв, я не. Всичко плащам с карта.
ПС. Така си купих през последните години на лок-даун, много сериозни и скъпи неща, с адските отстъпки, заради кеша, който използвах като leverage.
За това съм много внимателен, защото много често, личните активи не са това, за което си ги мислим.
Само собственика си ги оценява на еди колко си.
Много често, дори не са и ликвидни.
С тия нарастващи лихви из цяла Европа и целия карминьол, който се случва в целия Supply Chain, и изродските цени на енергията из цяла Европа, с най-добри чувства, НО, успех пожелавам на инвеститорите на кредит в тоя момент.
За това гледам баланса между по-горе споменатите.
И винаги, ама винаги, след последната криза 2008 ли беше, спазвам и правилото:
Cash is the King. Който да се използва в правилния момент.
Никога не оставам без сериозен кеш приготвен. Пък нека си говорят, как инфлацията го яде.

Когато с тоя кеш можеш да хванеш адските отстъпки, инфлацията да си го забие отзад

Разбира се, кеша не са пари в сак вкъщи

Вкъщи я имам 50 - 100 лв, я не. Всичко плащам с карта.
ПС. Така си купих през последните години на лок-даун, много сериозни и скъпи неща, с адските отстъпки, заради кеша, който използвах като leverage.