Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Икономическата криза 2020-2023

Мнение от steeN » 23 Авг 2022, 18:32

Не мисля, че служебното има правомощия, а дори и да има... няма да посмеят.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 23 Авг 2022, 19:30

carmanf1 написа:
Настоящите служебни умници, направиха страшната простотия да откажат 6-те танкера.
Всъщност те нарочно я направиха тая тъпотия, за да имат причина пред народа, да обслужат интересите на мада раша.

Почти съм сигурен че го отказаха, защото нямаше как да ги получим, просто си беше поредната лъжа на Киро, че всичко е ОК. Но това не означава че не са про-руско настроени.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 LCI 320D xDrive
Детайли за колата: N47/184 Hp

Мнение от nikola59 » 23 Авг 2022, 19:33

:OT:
:mhihi: Има свободни слотове за разтоварване на Марс и Венера. Там ще се стоварят отказаните 6 танкера. А дедо Коледа предлага евтини дългосрочни и краткосрочни договори - бЕз гЪз . Ще се доставя по космическият дървопоток :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 23 Авг 2022, 19:47

carmanf1 написа:
///M Power написа:Спокойно момчета, ето ще се договаряме с Газпром, макар че нали си имаме договор?

Имаме договор, но той е до края на тази година.

И братушките искат след това 10г договор с обвързаности, като количества например.
И няма мърдане после - каквото кажат това става, няма пазар, няма нищо - хванати за топките от мада раша.

А да се обвържеш с тия за 10г напред е лудост :kuku:

Да, ще има ценообразуваща формула в евентуалния нов договор с газпром.
Но рашъните са царе на шантажа - като например да ти спрат газа в началото на януари с предтекст, че имат някаква авария някъде си.

И после ти дават морковче, че може да ти дадат от газа, който е складиран за някоя друга страна, обаче ще е на много по-висока цена, щото уж тая страна на толкова го плаща.

Така показват "милосърдие", предлагайки помощ да не останеш без газ и отделно ти показват, "колко си им близък и мил и за това имаш много ниска цена на газа" :lol:

Та трябва да си им много благодарен, до гроб и да слушаш какво ти казват :mrgreen:

Настоящите служебни умници, направиха страшната простотия да откажат 6-те танкера.
Всъщност те нарочно я направиха тая тъпотия, за да имат причина пред народа, да обслужат интересите на мада раша.

Еми естественно, че доворора ще бъде както Русия иска, а не както ние искаме! Някои хора, на коя планета живеете? Ние имаме зор(който сами си създадахме), Европа има зор, Русия има решението, тя ще каже как и на каква цена, точно това Ви обясняваха "путинофилите" още от Март, че този момент ще дойде и ние ще се молим, защото противно на пропагандираното -друг избор освен икономически връзки с Русия нямаме! Точно затова Ви се обясняваше, че възможно най-тъпото нещо са санкции и хулене по Русия.
Европа ще ги подпише тези нови договори с газпром, защото е ясно, че газа е необходим.

пс: един приятел е собственик на склад за метали във Варна, от него знам, че стоманените и алуминиеви профили(внасяме ги от Русия) са поскъпнали с 50%, това беше Юни месец.
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 23 Авг 2022, 20:05

///M Power написа:
carmanf1 написа:

Почти съм сигурен че го отказаха, защото нямаше как да ги получим, просто си беше поредната лъжа на Киро, че всичко е ОК. Но това не означава че не са про-руско настроени.

Гърците казали, че имат слотове и сега.

Турците нямат до нова година, ама Гърците имали (което го крият удобничко нашенските експерти)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 23 Авг 2022, 20:36

Grozdanoff написа:
carmanf1 написа:
///M Power написа:Спокойно момчета, ето ще се договаряме с Газпром, макар че нали си имаме договор?

Имаме договор, но той е до края на тази година.

И братушките искат след това 10г договор с обвързаности, като количества например.
И няма мърдане после - каквото кажат това става, няма пазар, няма нищо - хванати за топките от мада раша.

А да се обвържеш с тия за 10г напред е лудост :kuku:

Да, ще има ценообразуваща формула в евентуалния нов договор с газпром.
Но рашъните са царе на шантажа - като например да ти спрат газа в началото на януари с предтекст, че имат някаква авария някъде си.

И после ти дават морковче, че може да ти дадат от газа, който е складиран за някоя друга страна, обаче ще е на много по-висока цена, щото уж тая страна на толкова го плаща.

Така показват "милосърдие", предлагайки помощ да не останеш без газ и отделно ти показват, "колко си им близък и мил и за това имаш много ниска цена на газа" :lol:

Та трябва да си им много благодарен, до гроб и да слушаш какво ти казват :mrgreen:

Еми естественно, че доворора ще бъде както Русия иска, а не както ние искаме! Някои хора, на коя планета живеете? Ние имаме зор(който сами си създадахме), Европа има зор, Русия има решението, тя ще каже как и на каква цена, точно това Ви обясняваха "путинофилите" още от Март, че този момент ще дойде и ние ще се молим, защото противно на пропагандираното -друг избор освен икономически връзки с Русия нямаме! Точно затова Ви се обясняваше, че възможно най-тъпото нещо са санкции и хулене по Русия.
Европа ще ги подпише тези нови договори с газпром, защото е ясно, че газа е необходим.

пс: един приятел е собственик на склад за метали във Варна, от него знам, че стоманените и алуминиеви профили(внасяме ги от Русия) са поскъпнали с 50%, това беше Юни месец.

Колега, може би трябва да погледнеш малко по-дългосрочно на ситуацията.

И да не разсъждаваш толкова пораженчески. С най-добри чувства, без нападки или личностни квалификации. Обсъждаме си и споделяме мнения.

Да, в момента е трудно и това, което казваш е вярно. Европа е зависима в момента.
Но това означава ли, че трябва отново да подаваме задни части за 10-15г. напред и така завинаги.
И в паралел, ще ги направим още по-безкомпромисни и надменни. Виждайки, че ни контролират, като кученца на каишка.

Ами ако следващата цел сме ние, Румъния, Полша, балтийските републики и т.н.
Какво, да им се кланяме, че имали газ. Газ има на много места по света. Просто трябва време.
После да си го ползват сами. И да ги видим на какви цени ще го продават и колко ще са наперени/ербапи.

Има страшно много и всякакви варианти Европа да изпрати раша в 9-та глуха, във всяко едно отношение.
Но разбира се, за това трябват време, усилия, търпение, стратегия и малко воля.
Ще изстрадаме определен период, но после …

Аз лично предпочитам да ми е трудно в някакъв период, но да знам че се боря за свобода, отколкото да се кланям и подавам г*з, само и само да ми е леко сега, и с цената на цял живот робство.

Ако и нашите народни будители навремето са разсъждавали пораженчески, като теб ………..

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 23 Авг 2022, 21:34

carmanf1 откъде информация за свободни слотове ? Аз друго четох. Слушах и изказване на някой си от Булгаргаз, че не можело да се резервират слотове без договор за доставка пък производителя (САЩ примерно ) казва, че не подписва договор ако няма подсигурени слотове. Питам , защото не съм запознат , но лично мнение второто по-реално ми звучи. Слотове предполагам се предплащат с капаро най-малко и има клаузи ако не успееш да ги ползваш навреме, може да се преотстъпят на трети страни с някаква глоба примерно ама ще е по-евтино от да се чака последен на опашката. За зависимостите си прав. И в зависимостите обаче няма гаранции, ако ги смениш, новия "господар" не ти гарантира нищо различно от написано на хартийки особено като се намесят форсмажорни обстоятелства. А това "да се изстрада" за някои означава оцеляване пък който успее....тъй че не става въпрос за един двама или 20000 човека, доста повечко са зависимите от това страдание с лош изход. Ердоган се гъне като бамбук на бурен вятър и успешно движи своите интереси. Факт обаче е че от години се отдалечаваме от независимости в коя да е сфера. И сега в конкретна криза нямаме нито топки нито позиции нито опит да постигнем нещо приличащо на независимост . Мое мнение.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 23 Авг 2022, 21:50

Американския газ идва с още по големи зависимости за такива като нас - втора ръка европейци унтерменшени на унтерменшените . Аз не виждам друга зависимост от Русия освен тази зависимост че купиха стотици хиляди имоти тука и пълнеха курортите до миналия сезон. И построиха една АЕЦ която работи вече 50 години и едвам я опазихме да не я затворят . От американците няма да има нищо положително за България, не е имало миналите 200 години няма и да има следващите 200. До тука затриха всички енергийни проекти на България с изключение на 1 централа на въглища която трябваше да бъде затворена вече . Някой ако е скубал вълна от костенурка да ми пише на лично може да си променя мнението . :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 24 Авг 2022, 5:37

steeN написа:Руснаците трябва чавка да им е изпила мозъците да обещават нещо преди да са видяли редовното правителство. Това са пълни превземки в момента. "Преговаряли".

Не знам на кого кой и какво му е изпито. Руснаците ни се подиграват :dunno:

Изображение

И без "заробващи договори" при това.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Икономическата криза 2020-2023

Мнение от steeN » 24 Авг 2022, 6:42

Аз не виждам нищо подигравателно в тези заглавия, но по принцип и ние на тях им се подиграваме също, така че е взаимно :)

Лена поне не пускаше клипове как хапва ягодки :mhihi:

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 24 Авг 2022, 9:14

carmanf1 написа:
Аз лично предпочитам да ми е трудно в някакъв период, но да знам че се боря за свобода, отколкото да се кланям и подавам г*з, само и само да ми е леко сега, и с цената на цял живот робство.

Какво робство Ви гони някои хора, какво Ви причиниха медиите... Русия ни предлагам газ на най-изгодни цени, ако цените на Газпром бяха лоши и имаше по-добри алтернативи, Европа нямаше да купува руски газ. Ако робство означава енергийна зависимост, то тогава ние винаги сме били "роби" и винаги ще бъдем такива. Докато не открият газ и нефт в България, това означава, че тези ресурси ще се купуват. Американският газ ако беше по-евтин и по-малко робство, Германия вече щеше да си е скъсала отношенията с Русия, но Германия купува още руски газ, защо... Единия газ Ви върви по тръба, другия ще пътува с танкери, а ние нямаме дори терминали за разтоварване на газа, нямаме и тръбопроводи, и хранилища. "Роби" ше бъдем на САЩ ако сключим дългосрочен договор, руският газ със сигурност е по-евтин. Просто ако не беше, Европа нямаше да го купува, не сме по-умни от останалите европейски държави с измислянето си на харвардския газ...
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 24 Авг 2022, 10:20

Grozdanoff написа:
carmanf1 написа:

Какво робство Ви гони някои хора, какво Ви причиниха медиите... Русия ни предлагам газ на най-изгодни цени, ако цените на Газпром бяха лоши и имаше по-добри алтернативи, Европа нямаше да купува руски газ. Ако робство означава енергийна зависимост, то тогава ние винаги сме били "роби" и винаги ще бъдем такива. Докато не открият газ и нефт в България, това означава, че тези ресурси ще се купуват. Американският газ ако беше по-евтин и по-малко робство, Германия вече щеше да си е скъсала отношенията с Русия, но Германия купува още руски газ, защо... Единия газ Ви върви по тръба, другия ще пътува с танкери, а ние нямаме дори терминали за разтоварване на газа, нямаме и тръбопроводи, и хранилища. "Роби" ше бъдем на САЩ ако сключим дългосрочен договор, руският газ със сигурност е по-евтин. Просто ако не беше, Европа нямаше да го купува, не сме по-умни от останалите европейски държави с измислянето си на харвардския газ...

Робство е да си зависим от един източник на газ и то дългосрочно. Газпром това искат.

За това говорим за диверсификация на доставките - 2 - 3 - 4 - 5 различни източника. Което ще отнеме време, но си заслужава.

Газ има на много места, не са само русия и САЩ.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 24 Авг 2022, 10:27

Робството не е щото купуваш Газ от Газпром. Газа върви с други работи..не е ли ясно ? Това не са чисто търговски отношения, а средство за оказване на натиск или за извличане на други облаги.
Винаги е хубаво да имаш алтернативи за каквото и да е, дори и да са по-скъпи.
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: B48B20А

Мнение от streetz » 24 Авг 2022, 10:32

Няма лошо да взимаш суровини от различни доставчици, но първо трябва да ги имаш тия доставчици преди да си отрежеш клона и да преебеш и без това немощната си икономика. На пълен тумбак е лесно да се биеш в гърдите колко е важна свободата :)
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 24 Авг 2022, 10:34

carmanf1 написа:Газ има на много места, не са само русия и САЩ.

Не четеш внимателно форума. Само в Русия има :yes:

За днес гледам нов протест срещу правителството се гласи :wave:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата