Здравословен живот, или...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от bum_bum » 25 Авг 2022, 13:59

Купи си 500 грама от нея и ще разбереш :mhihi:
Другия вариант, пиши "рибна борса софия" в гуглето и ги подкарвай по телефона наред.

Относно сготвената храна, силно се съмнявам да има смислена храна, която сготвена да е с повече микроелементи от суровия вариант. Говоря за меса, яйца, мляко и т.н. Другите неща аз лично не ги възприемам като храна.
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 25 Авг 2022, 14:02

bum_bum написа:Купи си 500 грама от нея и ще разбереш :mhihi:
Другия вариант, пиши "рибна борса софия" в гуглето и ги подкарвай по телефона наред.

Относно сготвената храна, силно се съмнявам да има смислена храна, която сготвена да е с повече микроелементи от суровия вариант. Говоря за меса, яйца, мляко и т.н. Другите неща аз лично не ги възприемам като храна.

Не съм казал, че има повече :ok: По-добре се усвояват. И, да, зависи от храната :bchug: Като цяло не зная горещата храна да има друго предимство, освен вкуса :mhihi: :ok: :bchug:

-------

За кламарите, прав си. Ще трябва да купя повечко и вероятно ще станат нещата :mhihi: :bowdown: Мерси :ok: :mhihi:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 25 Авг 2022, 14:06

Да, грешно се изразих. Но пак остава вярно, че важните храни най-добре се усвояват сурови.

Другия вариант е да поискаш да видиш какво точно съдържат, защото да речем не искаш да ядеш консерванти (а те със сигурност имат).

Продавачката ще бъде длъжна да ти покаже сертификат за съответствие със състава или оригиналния етикет. И на двата ще има производителя / вносителя.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 25 Авг 2022, 16:25

А за протокола- аз ям в 99% от случаите сурово месо и яйца.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от blqsu4ko » 25 Авг 2022, 16:43

zAcK написа:
За кламарите, прав си. Ще трябва да купя повечко и вероятно ще станат нещата :mhihi: :bowdown: Мерси :ok: :mhihi:

Дано не се приема като реклама, но много голяма част от рибните продукти се внасят от:
https://alexfish.bg/?website=main&langu ... ntent=home
Live it like you Love it

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 07 Окт 2022, 19:20

Да попитам, че вече и сланина Иберико не мога да намеря :censored: :banghead:
Някой знае ли в София може ли да се купи и къде? Преди продаваха във Вивенда, ама вече няма.
Напоследък все повече храни не мога да намеря :censored:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 LCI 320D xDrive
Детайли за колата: N47/184 Hp

Мнение от nikola59 » 07 Окт 2022, 22:37

zAcK написа:Да попитам, че вече и сланина Иберико не мога да намеря :censored: :banghead:
Някой знае ли в София може ли да се купи и къде? Преди продаваха във Вивенда, ама вече няма.
Напоследък все повече храни не мога да намеря :censored:

:mhihi: Не че нещо ама следи и холестерола с тези сланинки.
Иначе сериозно - ако държиш наистина на сланина близо до София на един пазар само в неделя се продава - прясна, осолена, има и един вариант варена (тя е по тънка ммного леко осолена направо за ядене със праз лук и някакви подправки и слагат). Осолената беше преди седмица 14лв. кг. за другата не знам. Ако ти се прави разходка сутрин в неделя пиши на лично да те насоча къде точно.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 08 Окт 2022, 8:23

:OT:
Това с холестерола малко е странно.
Познавам хора , които имат висок холестерол а не ядат никакво месо и не пият никакъв алкохол.
Водят напълно разнообразен живот и е 45 килограма (жена), но холестерола и е над нормата.
От друга страна познавам един , дето е над 110 килограма и яде всичко човека, но холестерола му е в нормата.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 08 Окт 2022, 8:32

Ми то без мръвка и пийване живот ли е :mhihi: :mhihi: :mhihi: Природата й дава знак да освободи място :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 08 Окт 2022, 8:59

TNT написа:Ми то без мръвка и пийване живот ли е :mhihi: :mhihi: :mhihi: Природата й дава знак да освободи място :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Не така, че ми е сестра :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 08 Окт 2022, 10:26

Е.Димитров написа::OT:
Това с холестерола малко е странно.
Познавам хора , които имат висок холестерол а не ядат никакво месо и не пият никакъв алкохол.
Водят напълно разнообразен живот и е 45 килограма (жена), но холестерола и е над нормата.
От друга страна познавам един , дето е над 110 килограма и яде всичко човека, но холестерола му е в нормата.

Това, че яденето на храни, които съдържат холестерол ще повиши екзогенното му ниво е схващане от преди амнайсе години, което отдавна е отречено като невярно. Всеки втори веган е с висок холестерол.

А не яде никакъв или почти никакъв. Холестерола, който е в кръвта се произвежда от черния дроб при нужда. Екстремно високоте му нива са резултат от възпалителни процеси, лошо здраве, лошо хранене и т.н. и всъщност са следа от опита на тялото ни да ни предпази от промененото РН на кръвта.

Освен това абсолютните цифри там значат твърде малко. Далеч по-важни са нивата на отделните компоненти и съотношението между тях.

И освен всичко холестерола е много важен компонент от диетата. Той е прекурсор на много от хормоните и е вероятно най-силния индиректен анаболен хормон.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 08 Окт 2022, 19:54

За предците ни само до преди 80 години не е имал значение тоя прекурсор - холестерола . За преди 1000 - 2000 години пък изобщо не е бил фактор , умирали са в битки със диви зверове и враговете си на 20-25- 30 на 40 са били старци ветерани достойни за почит . Всичко негодно е дало фира 2-5 години след раждането . Обаче сега когато средата за живот е 1000 пъти по благоприятна за оцеляване и продължителноста на живота е в пъти над това което е било десетки хиляди години проблемите се натрупват . "Прекурсора" става важен фактор за натрупване плаки и запушване артериите . Отделно почват да играят важна роля генетичните изменения за такъв продължителен живот което е извън всякакви природни норми . Индивида става бреме за племето и последните 80 години медицина не са фактор да променят физиологията . Човек не е приспособен да живее толкова дълго , винаги има изключения но както и преди съм писал много пъти , около 50 години организма удря кепенците на биологично ниво и почва да брои до финала . С холестерол без холестерол разликата е само колко бързо се случват нещата .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 08 Окт 2022, 22:37

Бях ти обяснил преди ама си забравил ;)

Средната продължителност на живота през 18-ти век не е била толква ниска заради това, че не е имало хора на 70-80 години, а заради високата детска смъртност, глад и недохранване, лоши хигиенни условия, липса на здравна помощ, инфекции и зарази и войни. И поради тия причини далеч по-малко хора са имали шанса да доживеят до възраст, която днес е масова.

Теоритичната максимална възраст, която можем да достигнем според това изследване е 125 години https://link.springer.com/article/10.1007/s10522-008-9156-4 И тя не се е променила от каменната ера до днес.

Има статистически данни за нивата на холестерол при починалите от сърдечни заболявания. Не ми се търси, но може да ги намериш ако се интересуваш. Ще се изненадаш вероятно, че една голяма част от починалите не са били диагностицирани с висок холестерол. Също така има редица изследвания, които не намират никаква корелация от понижения чрез статини ЛДЛ и нивата на смъртност от инфаркт. С други думи - хапчетата за висок холестерол просто не работят.

Проблемите, които са имали векове назад сега са решени. За сметка на други- храната.

Знанията в тази насока са в толкова дълбок регрес, че е трудно да се опише.

Някои смятат, че като ядат ябълки, ориз, моркови и бяло месо например са на някаква магическа диета от чиста храна, която е особено здравословна. И като си видят биомаркерите изпадат в недоумение от какво всичко им е извън нормите.

Други пък (понеже сме в автомобилен форум сравнението ми изглежда подходящо) си карат колите с най-доброто гориво, което може да намерят, слагат най-хубавото масло, но към горивото за собствените си тела нямат абсолютно никакви изисквания.

Двете ми любими хобита са да наблюдавам хората в магазините какво пазаруват - масово полуфабрикати, десерти с огромни количества захари и брашна, плодове и алкохол. И рекламите - първо някакви неща, които само по име са храна и после хапчета за подут корем, запек, диария, разширени вени, неработещ хой, мигрени, кръвно и въобще всичко онова, което сме си причинили с продуктите от предходната реклама.

И любимата теза - аз като по-млад не бях така, но сега като напреднаха годинките метаболизма ми се забави и затова така. А мога да цитирам една камара изследвания, които сочат, че до над 70 години способността за натрупване на мускулна маса и сила остава почти непокътната. Също и метаболизма, който не се забавя съществено с възрастта. Причините за това някой на 50 да няма преса каквато е имал на 20 са основно 3. 1- годините лошо хранене увреждат всички органи и системи. 2- заседнал начин на живот (3-4 пъти фитнес в седмицата не са достатъчна активност) и поради тази причина идва и последната - загуба на мускулна маса, която значително понижава метаболизма в покой.

Мога да разбера фактори като стреса. Аз самия имам цели тонове от него и въпреки всичките ми старания с храната вероятно ще ритна камбаната далеч по-рано отколкто ми се иска. Но ще ме заровят във формата в която съм бил и на 20 години, ако не и по-добра. Обаче още на 30-40 години да станеш на плужек и да търсиш какви ли не причини и оправдания не го рабирам никак.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 09 Окт 2022, 8:18

Средната продължителност на живота през 18-ти век не е била толква ниска заради това, че не е имало хора на 70-80 години, а заради високата детска смъртност, глад и недохранване, лоши хигиенни условия, липса на здравна помощ, инфекции и зарази и войни. И поради тия причини далеч по-малко хора са имали шанса да доживеят до възраст, която днес е масова.

Имало е 80 годишни , не са били много обаче - такива някой трябва да ги храни и обгрижва което е абсурдно и изключение . Преди време четох едно антропологично проучване за варненския некропол , 294 погребения на хора от 4000 години преди новата ера . Описани са останките като приблизителна възраст , като част от общия брой починали по възрастови групи . Сравнени са със съотношението при съвременните погребения , сега знаем точно колко е общата смъртност . Колко деца , колко на 30 колко на 80 има в гробищата това днес е напълно точно . И като се сравнят с 294 погребения от преди 4000 години които са съответно датирани и проучени може да се каже с приблизителна точност колко е била средната продължителност на живота в тази популация . Детската смъртност е била ужасяваща , вероятно над 30%. Според мен тези които са достигали възраст 50 са били вече амортизирани напълно от болести рани и оскъдна храна . Такова нещо като "здравословен живот" не е имало никога досега в човешката история . Едва последните 70 години примерно , може да се говори за нещо подобно .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 09 Окт 2022, 10:12

То и сега го няма :mhihi:

Вероятно най-близо до това понятие сме били в началото на миналия век.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата