Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Re: Икономическата криза 2020-2023
b_u_b_o написа:Мене няма да ме бутнат, но масово хората ще ги бутнат. Пък и аз живея в къща и планирам да си сложа едни 50кв.м. волтаици на покрива на гаража и още повече няма да ме засяга, ама все пак да не изпадаме до нивото "да го духат бедните".
Колкото ги бутна нафта на 3,50... или там колкото беше. Тия дето си потребяват средно до малко нищо няма да усетят. Тоест "да го духат бедните" няма да има.
Хм,хм...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Аз като им намеквам, че изобщо не се усещат
За бедните се били притеснявали
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

За бедните се били притеснявали

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Има линк за изследването, виж го. Па и забележката беше към Зак, не към теб.
А то не е много трудно и да се сметне. 1 хладилник, един телевизор, 1 бойлер, 2 котлона и фурна, 5 крушки. Ето ти бедното потребление да си го сметнеш сам. Ма имал си 5 телевизора и 12 климатика и 6 фризера - значи не си беден.
А то не е много трудно и да се сметне. 1 хладилник, един телевизор, 1 бойлер, 2 котлона и фурна, 5 крушки. Ето ти бедното потребление да си го сметнеш сам. Ма имал си 5 телевизора и 12 климатика и 6 фризера - значи не си беден.
Хм,хм...
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Т.е. ако имаш климатик не си беден. Бухай дървата, после искаме да сме зелени 

- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
TNT написа:На мен малко ми изглежда като "който се топли на дърва" ще е на евтината тарифа, който се топли на ток - на скъпатаНе знам кой се топли на ток зимата и плаща 70лв.
Точно така излиза

А аз от години надъхвам всички роднини и приятели, да си купуват климатици, да махат дървата и т.н.

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Моджо написа:Ми средното потребление е толкова бре, ти как ще го измислиш по-добре ?
И как на база средно потребление решаваш кой е богат и кой беден?

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Дърва сме бухали откак съществуват хората, така че....
Факт е, че сме енергийно бедни като цяло.
И да, климатика е "екстра".
А и 1-2 климатика да сложиш към сметката няма да се промени особено много.
Да не говорим, че само допреди 1 година топленето с климатиЦи беше най-скъпо. Пелети, газ и дърва беше много по-евтино.
Факт е, че сме енергийно бедни като цяло.
И да, климатика е "екстра".
А и 1-2 климатика да сложиш към сметката няма да се промени особено много.
Да не говорим, че само допреди 1 година топленето с климатиЦи беше най-скъпо. Пелети, газ и дърва беше много по-евтино.
Хм,хм...
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
Моджо написа:А и 1-2 климатика да сложиш към сметката няма да се промени особено много.
А неща като пенсионери да носят дърва цяла зима до петия етаж хич не ги включваш в сметката? Няма проблеми, нали

Те са богати, че имат климатик и ще плащат повече, щото не замърсяват

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
zAcK написа:Моджо написа:Ми средното потребление е толкова бре, ти как ще го измислиш по-добре ?
И как на база средно потребление решаваш кой е богат и кой беден?
Айде дай ти методология тогава. Та хем агнето цяло, хем вълка сит.
Много си е точно средното за тая цел. Щото тия с малкото ток , а даже и с повечко ще влязат в това "средно" или ще са малко отгоре.
По сметката по електруреди дето си я измислих мога да ти кажа, че ще си на около 100-150 кв месечно. Демек има запас двоен отгоре. Да има и за климатик и за духалка даже.
Хм,хм...
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
Моджо написа: Демек има запас двоен отгоре. Да има и за климатик и за духалка даже.
Една духалка тия 250 kWh ще ги навърти за 10 дни и то без да духа по цял ден, та някак не мога да я приема тая сметка.
И, да. Има бедни, които се топлят и с духалки. Включително такива на квартира. Ама няма проблеми

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
А тия дето живеят по селата в къщи , а и по градове също и немат пари и за храна даже да умрат ли? И са много повече от 2-та ти родители. Преди да съществуват даже климатици, което не беше много отдавна ко са правили ?
И повтарям, че в тия 300 кв спокойно се вместват 2 климатика може би с малко отгоре.
Ми да, няма проблеми. Дай методология, айде, че само критикуваш.
Като изходните данни са така - Ще се плаща повече, приемаме 100%.
Как да го рапределим това повече така щото бедните да не го усетят, средно потребяващите да го усетят малко и много потребяващите да си платят масрафа.
Тва за духалката ми се е изплъзнало. Нещо друго съм си мислил. Се едно не съм го написал.
И повтарям, че в тия 300 кв спокойно се вместват 2 климатика може би с малко отгоре.
Ми да, няма проблеми. Дай методология, айде, че само критикуваш.
Като изходните данни са така - Ще се плаща повече, приемаме 100%.
Как да го рапределим това повече така щото бедните да не го усетят, средно потребяващите да го усетят малко и много потребяващите да си платят масрафа.
Тва за духалката ми се е изплъзнало. Нещо друго съм си мислил. Се едно не съм го написал.
Последна промяна Моджо на 19 Окт 2022, 12:19, променена общо 1 път
Хм,хм...
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Как 250kWh, мен графиката ми почва от 200 

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аз съм за стъпаловидна цена на електричеството, при това съм от потребяващите много (под 350кВч не падам в нито един от месеците). Но така хвърлено в пространстово бакалски 250кВч е безумно. Ясно е, че само опипват почвата, но...
Без да се вземе предвид квадратура, брой живеещи и редица други неща(наличие на ТЕЦ примерно), е много вероятно хора живеещи в къща в провинцията да са сериозно ощетени спрямо същите живеещи в апартамент в голям град с ТЕЦ. На мен една сериозна част от сметката за ток ми е бойлера например, при това в къщата не разхищаваме и къпем бързо децата. В София децата играят под душа и въпреки това сметката за топла вода там даже не се доближава до това което плащам за бойлер в къщата.
Да не говорим за дребни детайли от рода на две партиди в един имот както съм аз. Потенциално имам опцията за "спасение по единично", ако балансирам потреблението между партидите. Ако регламента това го пропусне очаквам бум на регистрация на партиди за отделни етажи и постройки.
Без да се вземе предвид квадратура, брой живеещи и редица други неща(наличие на ТЕЦ примерно), е много вероятно хора живеещи в къща в провинцията да са сериозно ощетени спрямо същите живеещи в апартамент в голям град с ТЕЦ. На мен една сериозна част от сметката за ток ми е бойлера например, при това в къщата не разхищаваме и къпем бързо децата. В София децата играят под душа и въпреки това сметката за топла вода там даже не се доближава до това което плащам за бойлер в къщата.

Да не говорим за дребни детайли от рода на две партиди в един имот както съм аз. Потенциално имам опцията за "спасение по единично", ако балансирам потреблението между партидите. Ако регламента това го пропусне очаквам бум на регистрация на партиди за отделни етажи и постройки.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Това практически означава потребителите над 250квт да плащат сметките на тия под 250квт . Щото разликата най вероятно ще е 100% и повече между двете тарифи . Справедливия начин е всички до 250квт да плащат по една тарифа , след надвишаване да се плаща по скъпата тарифа . Но всичко това означава брутално вдигане цената на електроенергията . До съвсем скоро обясняваха как тока няма да се пипа , как свръх печалбите на енергийните дружества ще се разпределят между потребителите ..Минаха изборите и извадиха брадвата 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Дривер, откак съм сложил солар за топла вода и съм минал на пелети бойлер не съм пускал.
Солара го имам от 10-на години вече, хем е никакъв, само от него спестения ток за топла вода съм го "избил" тройно сигурно вече. Поддръжка - НУЛА, даже не го мия.
Теб какво те спира да си сложиш солар и то хубав, не кат моя
Солара го имам от 10-на години вече, хем е никакъв, само от него спестения ток за топла вода съм го "избил" тройно сигурно вече. Поддръжка - НУЛА, даже не го мия.
Теб какво те спира да си сложиш солар и то хубав, не кат моя

Хм,хм...