Имотният пазар
Модератор: Общи модератори
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Re: Имотният пазар
Дори във Варна по хубави места се предлагат имотчета на чертеж по 3000-4000евро на метър.
Мисля че, ако не сме на първите места, съвсем скоро ще станем, ако се гледа съотношението цена на квадрат дори да е средна за големите градове и минимална или средна заплатата.
Няма нужда да се казва, че % сме в челните редици по притежание на имот на човек.
Интересно ще бъде в по-далечно бъдеще, явно е, че докато има пара по схеми, ще се купува без значение от цената.
Пак така без значение ще се продава един ден, по простата причина, че ония с многото имоти, ще им е все тая дали ще спечелят или загубят, като дойде реда да продават по една или друга причина.
Вчера ми казаха за дупка в Младост 4, след Лидъла, на 50м от полето до обръщача на автобуса, там е мега шумно, мръсно и т.н. цени 2500е на чертеж! Без пари
Мисля че, ако не сме на първите места, съвсем скоро ще станем, ако се гледа съотношението цена на квадрат дори да е средна за големите градове и минимална или средна заплатата.
Няма нужда да се казва, че % сме в челните редици по притежание на имот на човек.
Интересно ще бъде в по-далечно бъдеще, явно е, че докато има пара по схеми, ще се купува без значение от цената.
Пак така без значение ще се продава един ден, по простата причина, че ония с многото имоти, ще им е все тая дали ще спечелят или загубят, като дойде реда да продават по една или друга причина.
Вчера ми казаха за дупка в Младост 4, след Лидъла, на 50м от полето до обръщача на автобуса, там е мега шумно, мръсно и т.н. цени 2500е на чертеж! Без пари
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
madafaka_donkele написа:Верно, че форумът беше мЕлЕонер до мЕлЕонер и между тях друг мЕлЕонерСите с палати, като на ваньо алексиев
![]()
Много ги оплювате "оборите", ама ако ви ги дадат за 50к с а16 друга песен ще запеете, нал'
За 50 бих го взел да!И да го направя на птицеферма например,но за тази цел съм сигурен,че има по евтини и подходящи постройки.Демек пак е дърво офертата

- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Мисля че покупката на жилище в София вече е невъзможна, освен ако не си схемаджия или нямаш пари от продажба на друг имот
Вчера звъннах на един винил,веещ се на апартамент в жк Връбница 1:
Нов 3-стаен апартамент 120м2, с довършителни работи, с гараж е EUR 225 000.
Отделно обзавеждане, нот такси, комисионни...гоним EUR 300 000
Не виждам как нормално семейство ще си позволи такива покупки.

Вчера звъннах на един винил,веещ се на апартамент в жк Връбница 1:
Нов 3-стаен апартамент 120м2, с довършителни работи, с гараж е EUR 225 000.
Отделно обзавеждане, нот такси, комисионни...гоним EUR 300 000
Не виждам как нормално семейство ще си позволи такива покупки.

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Така е, аз си вдигнах цената на къщата със 100 бона. Който иска, все ми е тая вече, понеже колата ми се продава и получих капаро, след няколко дена пари няма да ми трябват за това за което ми трябваха сравнително спешно в моята си глава. Знам, че да се построи сега тая къща ще струва на някой вероятно още 100 над моята цена и не виждам защо да я подарявам. Та щом не ми трябват, къщата си остава, на пазара е просто колкото да е там, както много други, но да речем, че просто бих живял в по-малка, а с разликата в парите да направя нещо си. Вдигнах си и цената на една апетитна нива с 10 бона, а психологическата ми цена на която щях да я дам се вдигна с 20 бона отгоре в моята глава. И това съм аз, господин мишкар с таксито. Смятайте хората с много пари кога ще ви свалят пари, че да ви продадат жилище на ниска цена, пък вие може да се смеете колкото си искате, че са само нагоре.
Няма смисъл да ви питам през няколко месеца пак кога ще слезнат надолу, ама вече минаха години откак го казахте пък те са си все така нагоре. Ще питам пак другата година като мине апокалиптичната зима и е вече крайно време да има жилища за без пари.
Разбира се пазара в София и този тук са много различни, но тези и за мен абсурдно високи цени при вас не виждам как ще слезнат осезаемо надолу.
Няма смисъл да ви питам през няколко месеца пак кога ще слезнат надолу, ама вече минаха години откак го казахте пък те са си все така нагоре. Ще питам пак другата година като мине апокалиптичната зима и е вече крайно време да има жилища за без пари.

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

Принципно пазарът се движи от търсенето и предлагането. Когато има голямо търсене и малко предлагане, цените отиват нагоре. Когато на теб ти е все тая дали ще ти купят имота, то ти не продаваш, а се хвалиш с него в нета. И аз мога да пусна кола, дето струва 10к на цена 30к и да разправям, че ми е все тая дали някой ще я купи. И реално никой няма да я купи...
Ето тази къща преди година беше 450к€, което ми се струваше брутално скъпо.
След началото на войната съответно мина през 500, лятото 550, и изчезна. Тогава си казах, че наистина нищо не разбирам от пазар на имоти и няма смисъл изобщо да гледам. Но ето ни пак 4 месеца по-късно.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5 ... 7_KTjUDSgw
Та явно собственикът не го интересува парата, той си има, съответно я продава на цената на готова за живеене къща в Хайдълберг или Франкфурт. ОК, няма грижи, той си е оплел кошницата, ако някой му иска къщата, да заповяда с милионите
Само че има и хора, които ги инрересуват парите и искат да продадат. И ако те имат тази къща и НАИСТИНА искат да я продадат, ще се съобразят с пазара и ще я пуснат на 350-400, за да имат шанс за сделка.
Та в заключение. Още одавна бях гласувал за срив 2023. Имайте предвид, че последните 2 години разрешителните в строеж в София са рекордни на брой всяка година и са х2 на издаваните за предходните години... Какво ще се случи с всички тези затворени пари в бетон, когато банката си ги поиска?
Ето тази къща преди година беше 450к€, което ми се струваше брутално скъпо.
След началото на войната съответно мина през 500, лятото 550, и изчезна. Тогава си казах, че наистина нищо не разбирам от пазар на имоти и няма смисъл изобщо да гледам. Но ето ни пак 4 месеца по-късно.
Та явно собственикът не го интересува парата, той си има, съответно я продава на цената на готова за живеене къща в Хайдълберг или Франкфурт. ОК, няма грижи, той си е оплел кошницата, ако някой му иска къщата, да заповяда с милионите

Само че има и хора, които ги инрересуват парите и искат да продадат. И ако те имат тази къща и НАИСТИНА искат да я продадат, ще се съобразят с пазара и ще я пуснат на 350-400, за да имат шанс за сделка.
Та в заключение. Още одавна бях гласувал за срив 2023. Имайте предвид, че последните 2 години разрешителните в строеж в София са рекордни на брой всяка година и са х2 на издаваните за предходните години... Какво ще се случи с всички тези затворени пари в бетон, когато банката си ги поиска?
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Та не си чел явно всичко. Да се хваля?
Да виждаш някъде снимки или обява дори, пари? И на кой да се хваля и за какво? Не вдяваш. Написал съм, че цената на която според мен някой ще построи тая къща в момента би му излезнала над 100 разлика нагоре от моята обявена цена.
Тоест аз не я продавам на завишена цена в моите очи, а просто се водя от инфлацията и най-вече за тия пари какво мога да си купя след това.
Понеже нямам 10 къщи всичко би било свързано с неудобства като местене, деца, локации, котки, хиляда неща за пренасяне и т.н. което само като си го помисля и си викам ужас. Та тая работа си има цена след като някой иска да влезе в къща готова за живеене, а не да влезе в някаква за ремонт за още толкова примерно.
А това, че на мен ми е все тая значи, че съм си написал домашното и нямам зор за пари, а не да хукна и да се моля на някой да ми купи къщата защото съм закъсал за тях, прави разликата.

А това, че на мен ми е все тая значи, че съм си написал домашното и нямам зор за пари, а не да хукна и да се моля на някой да ми купи къщата защото съм закъсал за тях, прави разликата.

In God we trust, all others we track.

- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Повечето сгради са покрити защото са купени още на зелено и разплащането с банката от страна на строителя е минало още преди или на акт14.
Те реално 50% като продадът на зелено парите са сградата ги имат,а те продават дори и повече. Едни познати си търсиха апартамент началото на лятото, на копка има по 5-6 свободни апартамента в 6-8 етажните блокове с по 4-5 апартамента на етаж., на акт14 вече имаше по 1-2.
На Акт15/16 частни лица купили апартаментите на зелено почват да ги пускат за да изкарат лев. Имало е случай в който дори частното лице прави апартамента до ключ и продава за печалба.
Та не ги мисли банките, те хич не обичат да отпускат кредити на хора/фирми който няма да плащат,а ще им оставят бетон
А с къщите положението е сложно, ако е на добро място само земята ти оскъпява имота с адски много.
А тая къща от 65-та година няма как да е адвекватна в 21 век, разпределенията и всичко вътре ще е трагично, никой нормален няма да даде толкова пари.
Те реално 50% като продадът на зелено парите са сградата ги имат,а те продават дори и повече. Едни познати си търсиха апартамент началото на лятото, на копка има по 5-6 свободни апартамента в 6-8 етажните блокове с по 4-5 апартамента на етаж., на акт14 вече имаше по 1-2.
На Акт15/16 частни лица купили апартаментите на зелено почват да ги пускат за да изкарат лев. Имало е случай в който дори частното лице прави апартамента до ключ и продава за печалба.
Та не ги мисли банките, те хич не обичат да отпускат кредити на хора/фирми който няма да плащат,а ще им оставят бетон

А с къщите положението е сложно, ако е на добро място само земята ти оскъпява имота с адски много.
А тая къща от 65-та година няма как да е адвекватна в 21 век, разпределенията и всичко вътре ще е трагично, никой нормален няма да даде толкова пари.
^^ Казах го в кръга на шегата това, не визирах конкретно теб. Дадох конкретен пример, в който хора продават къща за 1,5 млн лева. И те не се хвалят, просто я държат на обява. Но самият подход, "не ме интересува дали ще я продам, цената е толкова и точка" говори, че не те интересува пазарът. Ако искаш наистина да я продадеш, ще се наложи да се съобразиш. Както и обратното. Ако НАИСТИНА искаш да купиш, ще трябва да извадиш 300к € за апартамент във Връбница... Искаш ли обаче наиситна, при условие, че наемите там са в порядъка 300-600€ на месец, а кредитът за 300к€ ще е 1500€ на месец?
@Digital - аз не визирам конкретно строителите, а самите собственици на имоти, които са ги купили на зелено най-често с цел спекулативна препродажба. Не мога да си представя, че такова количество имоти са купени с готови пари и при евентуален блокаж на пазара от постоянно растящи лихви и по-консервативно кредитиращи банки, всичко ще продължи да е като преди и някой ще купува апартаменти във Връбница и Обеля на 1500€/м2 вместо да си наеме за 3 пъти по-малко пари месечно.
@Digital - аз не визирам конкретно строителите, а самите собственици на имоти, които са ги купили на зелено най-често с цел спекулативна препродажба. Не мога да си представя, че такова количество имоти са купени с готови пари и при евентуален блокаж на пазара от постоянно растящи лихви и по-консервативно кредитиращи банки, всичко ще продължи да е като преди и някой ще купува апартаменти във Връбница и Обеля на 1500€/м2 вместо да си наеме за 3 пъти по-малко пари месечно.
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Като вдигнат лихвите нищо няма да е както сега, пазара доста ще се успокой, до тогава няма да има значителна промяна.
Аз очаквам да има някакво раздвижване на пролет, зависи колко вдигнат лихвите в лева.
Аз очаквам да има някакво раздвижване на пролет, зависи колко вдигнат лихвите в лева.
- TNT
- младши ентусиаст
-
Тези обяви обаче висят и вдигат изкуствено средната цена. От там брокери, инвеститори и т.н. показват - "глей ся имот.бг, средна цена за района ХХХХ евро".
"Ама ще остане нещо накрая"
Познавам много хора, които взеха ипотеки за разни дупки, ателиета с капандури, един нормален прозорец нямат, ама важното е ипотека да има. "То наема бил равен на ипотеката". И се сравнява дупката с приличен апартамент, разбира се.
Има го и другото. Много хора го гледат като на вид спестяване. Щото като плаща 500е наем, вместо 1500е ипотека, тея 1000е разлика кво ги прави ? Взима се БМВ/Мерцедес, отива се на СПА всеки уикенд и т.н. Изключително малко са хората, които влагат парите в нещо друго.
pampo написа:Искаш ли обаче наиситна, при условие, че наемите там са в порядъка 300-600€ на месец, а кредитът за 300к€ ще е 1500€ на месец?
"Ама ще остане нещо накрая"

Има го и другото. Много хора го гледат като на вид спестяване. Щото като плаща 500е наем, вместо 1500е ипотека, тея 1000е разлика кво ги прави ? Взима се БМВ/Мерцедес, отива се на СПА всеки уикенд и т.н. Изключително малко са хората, които влагат парите в нещо друго.

- Jorixa
- младши ентусиаст
-
- Кара: X5 G05/X1 F48
pampo написа:След началото на войната съответно мина през 500, лятото 550, и изчезна. Тогава си казах, че наистина нищо не разбирам от пазар на имоти и няма смисъл изобщо да гледам. Но ето ни пак 4 месеца по-късно.
Та явно собственикът не го интересува парата, той си има, съответно я продава на цената на готова за живеене къща в Хайдълберг или Франкфурт. ОК, няма грижи, той си е оплел кошницата, ако някой му иска къщата, да заповяда с милионите![]()
![]()
![]()
Строена преди 60 години за 450 тоя луд ли е, то има чисто нови луксозни къщи за толко. 780 няма да го коментирам дори
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
TNT написа:"То наема бил равен на ипотеката".
Ако наема ти е равен на вноската реално си си яко на далавера. Това което според мен трябва да се гледа е лихвата да не е повече от наема, тогава си се прецакал. Във всички останали случаи ипотеката е по-изгодно от наем. Щото ако ти е 1500 вноската, от които 500 лихва то е все едно да плащаш 500 наем и да спестяваш другите 1000. Да ама след 10г вече 1500 вноска лихвата ще ти е 250, а наема няма да ти е паднал по-вероятно да се е вдигнал, нито тия 120К дето си ги събрал ще са същите 120К.
- TNT
- младши ентусиаст
-
То ако е равна вноската ясно, че по-добре да купуваш. Но обикновено, за да е равна вноската... се сравняват круши с пастърма
Или тактично се пропуска първоначална вноска от 50к примерно
Аз разглеждам разликата в наем/вноска по ипотека като свободен капитал за инвестиране. Бутай парите в буркан не е вариант.
Пример:
500е наем + 1000e в S&P 500 (или нещо друго, или няколко неща)
1500е ипотека
В края на периода къде си ?
Да не говорим на 200-300к евро апартамент за първоначални вноски и т.н. При наем от 500е имаш първоначална вноска депозит и евентуално за брокера нещо
Както казваш "след 10 години"... след 10 години в единия случай дължиш 1500е всеки месец, а в другия имаш 6 цифрена сума, с която ще можеш да правиш каквото си искаш.
Проблема според мен е, че за повечето хора в България не съществува нищо различно от имот и вноската по ипотека го разглеждат като спестяване. Който е купувал 2011-2017 е добре, другите ще чакат по-добри времена
Да не говорим и колко хора живеят под наем в един и същи апартамент от ~10 години и са на смешни пари. Познавам хора в района на Мол София в 3-стаен за 550лв в момента. И не, не е със соц мебели и мизерия. Искам някой да ми обясни как е по-добре тоя човек да си купи апартамента на съседния етаж за 300к евро примерно

Пример:
500е наем + 1000e в S&P 500 (или нещо друго, или няколко неща)
1500е ипотека
В края на периода къде си ?

Проблема според мен е, че за повечето хора в България не съществува нищо различно от имот и вноската по ипотека го разглеждат като спестяване. Който е купувал 2011-2017 е добре, другите ще чакат по-добри времена

Да не говорим и колко хора живеят под наем в един и същи апартамент от ~10 години и са на смешни пари. Познавам хора в района на Мол София в 3-стаен за 550лв в момента. И не, не е със соц мебели и мизерия. Искам някой да ми обясни как е по-добре тоя човек да си купи апартамента на съседния етаж за 300к евро примерно