Имотният пазар
Модератор: Общи модератори
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Re: Имотният пазар
madafaka_donkele написа:Пример - наем 1000лв., за 10г. платени 120 000лв. и празни ръце. Имот - 275 000лв. 10% от теб - 27 500лв. първоначална. Ипотеката става 250 000лв. или около 1000 лв. на месец, което много грубо е около 500лв. главница. За 10г. платени 120 000лв., 60 000 главница, 60 000 лихви, остатък за погасяване 190 000лв. Решаваш да продадеш за 275 000. След погасяване ти остават 155 000, което е горе-долу същото, което си вадил от джоба за тези 10г. Реално все едно си живял под наем безплатно![]()
Тая сметка хич не е така...
В момента живея в апартамент 120 квадрата с наем 1000 лв.
Подобни апартаменти в района започват от 200к евро на шпакловка и замазка... + още 30-50к евро за довършване и отиде на 500к лв, не 275к...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
https://www.homes.bg/offer/apartament-z ... /as1156405
Да разчупя темата за имотите в София с нещо от с. Арбанаси, Търновско.
В момента на такива пари вървят апартаменти в града със същата или по-малка квадратура, като може дори да са на шпакловка или за яко къртене, ако са стари имоти. Та това дори ми се вижда изгодно.
Естествено остава въпросът какви хора обитават останалата част от къщата и дали не се отдава под наем поради локацията. Но като цяло за мен е интересна обява.
Да разчупя темата за имотите в София с нещо от с. Арбанаси, Търновско.
В момента на такива пари вървят апартаменти в града със същата или по-малка квадратура, като може дори да са на шпакловка или за яко къртене, ако са стари имоти. Та това дори ми се вижда изгодно.
Естествено остава въпросът какви хора обитават останалата част от къщата и дали не се отдава под наем поради локацията. Но като цяло за мен е интересна обява.

- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Интересно, а при вас как вървят имотите в новите сгради, тези който са на АКТ14 например, т.е почнати след като вдигнаха всички материали?
Колеги, може ли съвет за продължителността на ипотеката ? Като бъдещ купувач на имот с ипотека, как е по-добре да гледам- 20г или 30г срок ?Заплатата ми при всички положения ще отива цялата за ипотеката. След като е по-добре да отлагаш и отлагаш, не е ли по-добре да връщам 700 евро 2050год, отколкото 900 евро 2040год примерно ? Горе-долу жилищата които гледам са около 140 000-160 000 евро цена. За разходи по нотариус и обзавеждане ги слагам още 30 000 -40 000 евро, нали правилно смятам ?
Съдейки по този калкулатор обаче, ми дава разлика от 15 000 евро повече, ако взема ипотеката за 5 години отгоре. Ако гледам разликата между 20 години срок и 30 години разликата вече отива на 30 000 евро. Дали за тези 10 години инфлацията ще компенсира тази цифра, или пак си е набутвация ?
Отделно има ли някакви основни тънкости при гледането на ипотеките, които да играят голяма роля ?
Също така, понеже никога не съм купувал имот, може ли теци които сте минали през това да ми кажете, има ли възможност за договаряне на цената ? Примерно дадено жилище е обявено за 160 000 евро, а да го вземеш за 150 000 евро, или при имотите ги няма пазарлъците ?
https://www.moitepari.bg/ipotechni_kred ... Emag1cci38)-9MR-KhGMYk557)urRWCbcI-dajMHA07aEslbH-HLPDd1-QiEP9YLRxMFlKYMdVHbjvEW8sgwlITO7VACA64ato*NKmKbYx*faGTlTgSyD(l)RJ*D(VSqHZHiHMJ6U4xzYQIoMaLJYHqLJqkhmkQ1WpbTBqyEJt-rrn4(rB*)X)aB1aoc!1_Dvps_J*kw*lTvq(ZsFpHtLSsp4KEGQyXaFsbsXOA7EGrv6ePLpkKXRqwO*CuQo7v)Z7Rx45L
Съдейки по този калкулатор обаче, ми дава разлика от 15 000 евро повече, ако взема ипотеката за 5 години отгоре. Ако гледам разликата между 20 години срок и 30 години разликата вече отива на 30 000 евро. Дали за тези 10 години инфлацията ще компенсира тази цифра, или пак си е набутвация ?
Отделно има ли някакви основни тънкости при гледането на ипотеките, които да играят голяма роля ?
Също така, понеже никога не съм купувал имот, може ли теци които сте минали през това да ми кажете, има ли възможност за договаряне на цената ? Примерно дадено жилище е обявено за 160 000 евро, а да го вземеш за 150 000 евро, или при имотите ги няма пазарлъците ?
https://www.moitepari.bg/ipotechni_kred ... Emag1cci38)-9MR-KhGMYk557)urRWCbcI-dajMHA07aEslbH-HLPDd1-QiEP9YLRxMFlKYMdVHbjvEW8sgwlITO7VACA64ato*NKmKbYx*faGTlTgSyD(l)RJ*D(VSqHZHiHMJ6U4xzYQIoMaLJYHqLJqkhmkQ1WpbTBqyEJt-rrn4(rB*)X)aB1aoc!1_Dvps_J*kw*lTvq(ZsFpHtLSsp4KEGQyXaFsbsXOA7EGrv6ePLpkKXRqwO*CuQo7v)Z7Rx45L
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Първо ако цялата ти заплата отива за вноска по добре да не теглиш кредит, пък и те няма да ти дадът такава сума, максимума е 50 или 55% от заплата, което пак е адски много за вноска, оптималното е 30-35% или по малко от заплатата ти.
За мен цаката е да вземеш за максималния период който ти дават да кажем 35г. и след първата година да почнеш да отделяш повече пари и в края на всяка година да вкарваш всичко събрано в ипотеката, така погасяваш само главницата, вноската ти става все по малка всяка година, не пипаш срока от 30г., а винаги искаш вноската да ти е по малка, така по мой сметки се изплаща най бързо и плащаш най малко лихви. Много зависи и колко пари може да заделяш отгоре годишно.
За мен цаката е да вземеш за максималния период който ти дават да кажем 35г. и след първата година да почнеш да отделяш повече пари и в края на всяка година да вкарваш всичко събрано в ипотеката, така погасяваш само главницата, вноската ти става все по малка всяка година, не пипаш срока от 30г., а винаги искаш вноската да ти е по малка, така по мой сметки се изплаща най бързо и плащаш най малко лихви. Много зависи и колко пари може да заделяш отгоре годишно.
DigitalExile написа:Първо ако цялата ти заплата отива за вноска по добре да не теглиш кредит, пък и те няма да ти дадът такава сума, максимума е 50 или 55% от заплата, което пак е адски много за вноска, оптималното е 30-35% или по малко от заплатата ти.
https://www.investor.bg/a/127-strategii ... -si-kredit
Нещо такова да целя ? А за заплатата, дано не си прав, понеже по договор ми е около 1300лв брутното. 50% ще са 650лв, което значи че трябва да гледам ипотека за срок от поне 60 години

- drifty
- кандидат ентусиаст
-
DigitalExile написа:Интересно, а при вас как вървят имотите в новите сгради, тези който са на АКТ14 например, т.е почнати след като вдигнаха всички материали?
Нямам представа, колега. Аз съм се насочил към готова къща за покупка в обозримо бъдеще, апартаменти не ме вълнуват независимо в какъв етап на строеж са, за Търново, тъй като не си заслужават цените за това което получаваш - кутийка.
Този ми хвана окото заради локацията, много ми харесва селото, пак ми е над възможностите, но за парите си е повече, от това, което бих получил за имот в Търново на същата цена, което е странно. Тук има някакъв двор, селото е спокойно, доста спретнато и има панорамна гледка към целия град.

- Spit-Fire
- Scrapyard user
-
- Кара: Peugeot 3008 + Yamaha MT-09
BaDxBoY написа:DigitalExile написа:Първо ако цялата ти заплата отива за вноска по добре да не теглиш кредит, пък и те няма да ти дадът такава сума, максимума е 50 или 55% от заплата, което пак е адски много за вноска, оптималното е 30-35% или по малко от заплатата ти.
https://www.investor.bg/a/127-strategii ... -si-kredit
Нещо такова да целя ? А за заплатата, дано не си прав, понеже по договор ми е около 1300лв брутното. 50% ще са 650лв, което значи че трябва да гледам ипотека за срок от поне 60 годиниПо принцип ми се искаше 20 години да не разполагам с пари, но да си махна банката от главата, отколкото 30 години да я влача и да ми остават някакви жълти стотинки. Но сега като се зачетох за това което си написал, май е най-добре за възможно най-дълго да се взима ипотека.
По принцип има банки, които биха приели и "бележка с доходи" от работодател а не официални данни от НАП, ама това хич не е в твой интерес. Другото важно e, че по закон човек не може СУМАРНО да има кредити повече от 40/50/60% от дохода му (колко беше точно забравих) т.е. съвкупността от всички кредити, които имаш например телефон на изплащане, TBI и прочие.
Аз като вземах ипотеката си правих сметка колко % от една минимална към средна работна заплата ще ми е вноската и гледах да е не повече от 30-35% от тази сума. Да, спрямо сегашния ми доход вноската ми е доста по-малко от 30-35%, но просто аз съм си такъв човек и обичам да съм подготвен за worst case scenario. Пиниза наистина е да събираш пари. Плащай по 300 лева ипотека, събирай по 10к на година и погасявай. Така хем ще я изплатиш по-бързо и без лихви (ако имаш възможност), хем ако те удари някаква персонална финансова криза, няма да се чудиш от къде да вземеш 1000 лева за вноска.
А това с периода пак е въпрос на вкус, дето се вика. Аз можех да я пусна и за 35 години и вноската ми да е колкото наем на общежитие. Ама така нямаше да върна примерно 150к а 230к. Тръгвайки с нагласата за предсрочно погасяване, ти може да не върнеш дори и 150к ами да кажем с 5-10-20к отгоре на това, което си взел. Ама в worst case scenario, ще върнеш 230к след 35 години. Един вид определи си първо комфортния за теб максимум на месечната вноска и от там си определи периода, за който получаваш тази или около тази вноска. И един съвет - не се изхвърляй, може да си ИТ, може да си бизнесмен и т.н. Не знаеш какво те чака след 1,2,5 или 10 години. Може утре (както обича да казва баща ми) всички да станем земеделци и на никой да не му трябва ИТ, който до вчера е взимал 10к на месец и си е плащал смело ипотеката от 3-5к. Може утре някой да реши всички ИТ-та да взимат 1к таван. Примерно де, ама и аз не очаквах, че ще преживея пандемия ама...

The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
BaDxBoY написа:Заплатата ми при всички положения ще отива цялата за ипотеката.
От любопитство, от какво ще живееш 20-30 години, ако цялата ти заплата отива в кредита? И има ли смисъл?

- Spit-Fire
- Scrapyard user
-
drifty написа:BaDxBoY написа:Заплатата ми при всички положения ще отива цялата за ипотеката.
От любопитство, от какво ще живееш 20-30 години, ако цялата ти заплата отива в кредита? И има ли смисъл?
Според мен той има предвид, че ще се опитва да я набутва цялата (ако е 10к - живее там с колкото може и другото за ипотека) т.е. съзнателно да мизерства само и само за да се изплати ипотеката по-бързо. Което е приложимо като план, но при подходящите условия (тип вноската ти е 300, ти събираш по 20к на година и буташ ипотеката за 5). Другия сценарий е много по-опасен тип вноската ти е 5к за 10 години щото си искал да се изсилиш и да смъкнеш ипотеката по-бързо.
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.
drifty написа:BaDxBoY написа:Заплатата ми при всички положения ще отива цялата за ипотеката.
Ами от това с което живея до сега. Сега наемът ми е 800 лева, със сметки около 1000лв. Заплатата ми чисто е 1600лв. Да чукна на дърво с моите 600 лева и със заплатата на приятелката ми оцеляваме.След храната, за друго пари не остават,то и друго не правим де, но за съжаление като сме решили да живеем в тази дупка-държава ще си сърбаме попарата. Мисля си, че до 1200-1400 лева ипотека ще успеем да плащаме и да живеем с още толкова от нейната заплата и остатъка от моята. Обаче не знаех за тези проценти от заплата, които могат да бъдат кредит законово. Излиза, че всички планове дето си правихме ще са сметки без кръчмар и пак ще почна да следя повече темата за емиграция, отколкото тази ..
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
BaDxBoY написа:Обаче не знаех за тези проценти от заплата, които могат да бъдат кредит законово. Излиза, че всички планове дето си правихме ще са сметки без кръчмар и пак ще почна да следя повече темата за емиграция, отколкото тази ..
Аз лично за пръв път чувам за такава глупост... Това са вътрешни правила на банките. Не вярвам да има закон, който да определя ти колко можеш да задлъжнееш...
А и по принцип се гледа дохода на домакинството. Ще впишат и приятелката ти като съкредитополучател и ще гледат общия доход. Ако нямате деца ще са по-либерални в процентите от дохода.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- Spit-Fire
- Scrapyard user
-
Това, че ти я чуваш за пръв път тази "глупост" не означава, че той няма да я чуе като седне на стола да говори за ипотека. То и друго ще чуе, че ипотеката ти не може да бъде по-дълга от 60/65 години - твоята възраст (забравих и тея срокове какви бяха). Абе на думи да теглиш е лесно ама като идеш в банката и ти обявят 50 условности и нещата се променят. А това беше преди 1 година. Сега с тази очаквана криза и повишения на лихвите, банките може да са решили да стегнат колана дори повече.
Иначе да, тея неща по-горе са си правила на банките, ама не само на една
П.С. а другото най-гадно нещо, с което могат да те извъртят, е да ти "помогнат" с един потребителски към ипотеката, щото не ти стигат парички, уж на лихвата на ипотеката.
Иначе да, тея неща по-горе са си правила на банките, ама не само на една

П.С. а другото най-гадно нещо, с което могат да те извъртят, е да ти "помогнат" с един потребителски към ипотеката, щото не ти стигат парички, уж на лихвата на ипотеката.
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
Spit-Fire написа:
Може ли малко разяснение? Минавало ми е на ума вместо с потребителски за покупка (при мен ценовия диапазон позволява да съм и без ипотека) , да дръпна 10-15к за да покрият самоучастие и всички такси, а останалото да е с ипотека.
Badxboy - може имотът да го купите заедно с приятелката ти и мисля, че може и кредитът да се подели между двама ви, един вид да ви смятат тия 40-60 процента от общия доход като домакинство.
Но лично за мен, пак разчиташ на едни пари (дохода на приятелката ти), които не са много сигурни, имам познати, двойка, купиха апартамент и в последствие решиха, че не са един за друг и остана единият да изплаща кредита..

drifty написа:Spit-Fire написа:
Може ли малко разяснение? Минавало ми е на ума вместо с потребителски за покупка (при мен ценовия диапазон позволява да съм и без ипотека) , да дръпна 10-15к за да покрият самоучастие и всички такси, а останалото да е с ипотека.
Badxboy - може имотът да го купите заедно с приятелката ти и мисля, че може и кредитът да се подели между двама ви, един вид да ви смятат тия 40-60 процента от общия доход като домакинство.
Но лично за мен, пак разчиташ на едни пари (дохода на приятелката ти), които не са много сигурни, имам познати, двойка, купиха апартамент и в последствие решиха, че не са един за друг и остана единият да изплаща кредита..
Минавало ми е през акъла, още повече в предвид факта, че при нея е огромна манията за апартамент. От сутрин се почва, та до вечер разправията. Но дори и да си го изплащам сам, след 20-25 години ако го продам парите пак са си в мен. Докато при наема ще съм ги хвърлил в нищото.