Имотният пазар
Модератор: Общи модератори
- Spit-Fire
- Scrapyard user
-
- Кара: Peugeot 3008 + Yamaha MT-09
Re: Имотният пазар
@drifty
Ами с две думи банката се опитва да заобиколи собствените си закони за това колко пари могат да ти дадат като ти набутват потребителски отгоре на ипотеката като уж му уеднаквяват лихвата с тази на ипотеката и го пишат за обзавеждане/довършителни работи или някаква друга простотия. Не, че има нещо лошо, просто така прилъгват хората да им дадат повече пари отколкото уж по техните изисквания могат. Аз не разбирам толкова от банкови дела, ама по моята логика щом е отделен кредит, винаги може да дойде момент в който тези пари ще ги връщаш при други условия. Единствения вариант, за който се сещам да е ОК е да вземеш потребителски преди ипотеката и веднага като вземеш ипотеката да го погасиш изцяло.
А това "Но дори и да си го изплащам сам, след 20-25 години ако го продам парите пак са си в мен." май пак не е точно така, защото в нот. акт ще сте вписани 1/2 на 1/2 и винаги има варианта да останеш без апартамент, с платен от теб кредит, още повече ако имате и дете.
П.С. като кандидат купувачи, ще ти дам един съвет от моята камбанария - търсете ниско блокче и апартамент по възможност на последния етаж
Ако сте във висок блок, било то и на 2-рия етаж, един път ще ти потрябва асаньор ма ще си изпсуваш псуването да го чакаш 15 минути. А другото - едно време бягах като дявол от тамян от последен етаж - да не протече покрива, това ти, онова ти. Ама сега като ми тропнат комшиите отгоре направо червата ми се обръщат колко съм прост и що не си взех последен етаж.
Ами с две думи банката се опитва да заобиколи собствените си закони за това колко пари могат да ти дадат като ти набутват потребителски отгоре на ипотеката като уж му уеднаквяват лихвата с тази на ипотеката и го пишат за обзавеждане/довършителни работи или някаква друга простотия. Не, че има нещо лошо, просто така прилъгват хората да им дадат повече пари отколкото уж по техните изисквания могат. Аз не разбирам толкова от банкови дела, ама по моята логика щом е отделен кредит, винаги може да дойде момент в който тези пари ще ги връщаш при други условия. Единствения вариант, за който се сещам да е ОК е да вземеш потребителски преди ипотеката и веднага като вземеш ипотеката да го погасиш изцяло.
А това "Но дори и да си го изплащам сам, след 20-25 години ако го продам парите пак са си в мен." май пак не е точно така, защото в нот. акт ще сте вписани 1/2 на 1/2 и винаги има варианта да останеш без апартамент, с платен от теб кредит, още повече ако имате и дете.
П.С. като кандидат купувачи, ще ти дам един съвет от моята камбанария - търсете ниско блокче и апартамент по възможност на последния етаж

The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Офф: в нот акт, при покупка с ипотечен кредит, не пише 50:50 а 100% изцяло в полза на банката.
Първи и последен етаж не се купува, както и под открита тераса.
Апартамент с големи тераси също не ти трябват.
Първи и последен етаж не се купува, както и под открита тераса.
Апартамент с големи тераси също не ти трябват.

- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
@Spit-Fire
Имам колега така, потребителски + ипотечен, ама както казваш, той нямаше друг вариант да купи жилище, защото няма сума за самоупастие.
За първи етаж и апартамент под голяма тераса съм съгласен, за последен и аз не разбирам защо всички бягат от него, освен покрива, който може да протече и е задължение на целия вход да се ремонтира, но не и и толкова скъп ремонт, ние правихме и ни излезе под 5к ремонта на покрива, на 12 апартамента са нищо пари.
@badxboy - съгласен съм с теб, но ако тия 20 години едва ще проживявал в случай, ще едната заплата си отиде, не е офертаю А и както каза колегата, може да плащаш кредит и апартамент да нямаш накрая.
Имам колега така, потребителски + ипотечен, ама както казваш, той нямаше друг вариант да купи жилище, защото няма сума за самоупастие.
За първи етаж и апартамент под голяма тераса съм съгласен, за последен и аз не разбирам защо всички бягат от него, освен покрива, който може да протече и е задължение на целия вход да се ремонтира, но не и и толкова скъп ремонт, ние правихме и ни излезе под 5к ремонта на покрива, на 12 апартамента са нищо пари.
@badxboy - съгласен съм с теб, но ако тия 20 години едва ще проживявал в случай, ще едната заплата си отиде, не е офертаю А и както каза колегата, може да плащаш кредит и апартамент да нямаш накрая.

- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
BaDxBoY написа: Но дори и да си го изплащам сам, след 20-25 години ако го продам парите пак са си в мен. Докато при наема ще съм ги хвърлил в нищото.
Ако си мислиш, че като си даваш почти цялата заплата за ипотеката, ще живеете със заплатата на приятелката ти и накрая апартамента ще е само твой - объркал си се. Дори с посредствен адвокат набързо ще докаже приноса си и ще делиш с нея.
За ипотеката намираш кредитен посредник, даваш му цялата информация и той ще ти даде готови оферти от всички банки. Сам забрави да договориш нещо изгодно директно с банката. Пари няма да ти вземе посредника.
Нещо такова ще ти дадат и си избираш коя оферта те устройва (това е от преди 3 години, но едва ли много са се променили условията) https://dox.abv.bg/download?id=5a93716d1b#
BaDxBoY написа:За разходи по нотариус и обзавеждане ги слагам още 30 000 -40 000 евро, нали правилно смятам ?
На жилище за 125 000 евро разходите за нотариуса ми бяха около 10 000 лв, + за брокера 2% от сделката. Обзавеждането и довършителните работи са според възможностите - може да стане и за 20 000 евро, може и за 200 000. Ако оценителя е твой човек може да завиши леко оценката и самоучастието (почти) да ти отпадне, за да не се налага потребителски кредит.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- Spit-Fire
- Scrapyard user
-
А ако оценителя е негов човек и човек на банката е най-добре, щото при мен оценката на оценителя я оценяха и в банката т.е. тях ги интересуваше предимно тяхната си оценка. Моя оценител не беше човек на никой т.е. беше си ги смятал нещата както си трябва, та нямах проблеми. Ама на мен ми трябваше кредит доста по-малък от пазарната оценка, та не съм се борил за проценти.
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.
- streetz
- младши ентусиаст
-
B48B20
Тая магария с повторната собствена оценка я правят само в Пощенска банка май, останалите не се занимават чак толкова. Говорим за някакво разумно завишение разбира се, не за 30% отгоре.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- Spit-Fire
- Scrapyard user
-
За там не знаех, аз съм в ПИБ, та явно са ПБ и ПИБ 

- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Тия кредитни посредници и те са пълна измет като брокерите. Аз ползвах няколко и вкрайна сметка офертите им не бяха нищо особено, отидох сам по банките и ми дадоха по добри оферти, в централните офиси на банките дават най добрите оферти и хората са най адекватни.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Абе и аз мислех така, ама не е баш. Ако е читав може да ти даде полезни съвети най-малкото. Иначе по тия "институции" банките им плащат % да пробутват точно техния продукт.
Та повечето са зле, очевидно. Можеш и сам, ама си иска обикаляне и малко акъл.
Та повечето са зле, очевидно. Можеш и сам, ама си иска обикаляне и малко акъл.
Хм,хм...
- msi200
- ентусиаст
-
- Кара: X5+M2
Да се има предвид, че вноската по кредита може да се вдигне с много - за период от 20-30 години лихвите са непредвидими. По книгите пише максимум 1/3 от дохода да ходи за погасяване на кредити. Разумно е да имаш голям буфер между доходите и вноската.
Последен етаж е ОК, но пак може да имаш шумни съседи. Просто вероятността е по-малка.
Приземните етажи са по-студени и влажни и бих ги избягвал.
Както са написали по-напред, ако се разделите с приятелката и никой от двамата не може сам да поеме вноската, става зле.
Също, ремонтите и обзавеждането при хората без опит в тези неща излизат двойно като време и пари.
Аз съм за кредитен консултант, стига да ти е препоръчан от някого.
Последен етаж е ОК, но пак може да имаш шумни съседи. Просто вероятността е по-малка.
Приземните етажи са по-студени и влажни и бих ги избягвал.
Както са написали по-напред, ако се разделите с приятелката и никой от двамата не може сам да поеме вноската, става зле.
Също, ремонтите и обзавеждането при хората без опит в тези неща излизат двойно като време и пари.
Аз съм за кредитен консултант, стига да ти е препоръчан от някого.
I love the sound of V8 in the morning...
Която и да е банка няма да ти даде на повече от 50% задлъжнялост на база официалният ти доход. Доколкото знам врътките със служебните бележки вече ги няма. Всичко над 50% (над 45 дори) би било плод на късмет, връзки или изключително добра и богата кредитна история.
Пинизи/измами които биха ти "помогнали":
- Кредитен консултант или човек от банката да те светне дали е по-добре да криеш приятелката си, да е съдлъжник, но само като приятел или да им кажеш, че живеете заедно. Различните банки "харесват" различен сценарии. Аз бих заложил на соло.
- Има вариант, да теглиш потребителски от една банка паралелно с разглеждането за одобрение на ипотечния в друга. Ако нацелиш тайминга или ти помогнат да го направиш можеш да изтеглиш по-малък ипотечен и по този начин да се справиш с процента задлъжнялост. Това си е измама обаче!
- Можеш да предложиш второ обезпечение, като допълнително към закупувания имот и така да ти падне процентът на финансиране.
Пинизи/измами които биха ти "помогнали":
- Кредитен консултант или човек от банката да те светне дали е по-добре да криеш приятелката си, да е съдлъжник, но само като приятел или да им кажеш, че живеете заедно. Различните банки "харесват" различен сценарии. Аз бих заложил на соло.
- Има вариант, да теглиш потребителски от една банка паралелно с разглеждането за одобрение на ипотечния в друга. Ако нацелиш тайминга или ти помогнат да го направиш можеш да изтеглиш по-малък ипотечен и по този начин да се справиш с процента задлъжнялост. Това си е измама обаче!
- Можеш да предложиш второ обезпечение, като допълнително към закупувания имот и така да ти падне процентът на финансиране.
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Тази описана горе измама ако я разберат ще те разчекнат, нищо чудно и да си поискат всичките пари накуп защото аз съм виждал такива договири за ипотека където при нередност банката може да ти поиска всичко което ти е дала. Тотално незаконно е, същото е като да си продадеш апартамента кеш на двама човека, реално е напълно осъществимо правиш си нотариусите през 1 час с двама души и си готов. Ама после пак ще те разчекнат.
Категорично е сериозна измама. Ако "банката" разбере може да направи кредита предсрочно изискуем.
Дали обаче има интерес да го прави е друг въпрос. Виждал съм как схемата минава и в последствие поне до ниво регионален мениджър разбират и не предприемат нищо.
Разбира се след това клиентът попада в черен списък почти винаги.
Дали обаче има интерес да го прави е друг въпрос. Виждал съм как схемата минава и в последствие поне до ниво регионален мениджър разбират и не предприемат нищо.
Разбира се след това клиентът попада в черен списък почти винаги.
- streetz
- младши ентусиаст
-
B48B20
.
Последна промяна streetz на 23 Окт 2022, 13:00, променена общо 2 пъти
Някой ако му се занимава, може ли да обясни по-подробно и на по-прост език за тази схема ? От чисто любопитство ми стана интересно. Няколко пъти го прочитам и не загрявам, как печелиш по-точно от това ? Нали в крайна сметка си връщаш и потребителския кредит и ипотеката към двете страни ?