Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Икономическата криза 2020-2023

Мнение от Jordana » 11 Ное 2022, 19:04

По тая логика фалира България 1989г с 10 милиарда дълг , по тая логика и фалира Гърция с 80 милиарда дълг ако не се лъжа по спомен .
По тая логика и аз съм фалирал
Ако имаш персонален рейтинг в Standard & Poor's или Fitch може и това да ти се случи очаквай изненади :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 11 Ное 2022, 19:16

Да, с 10 милиарда дълг България беше 100% съотношение дълг към БВП.
Тогава кредиторите не си поискаха парите, ние нямахме с какво да обслужваме текущите задължения.

Гърция беше малко отгоре като почти потопи еврозоната.

Някои неща трябва да се повтарят, защото явно са трудни за осмисляне :lol:
Въпреки, че щом с най-елементарните концепции трябва да се бори някой като с прасе с тиква, кво остава за по-сложни неща.

п.с.
За да стигнем 100% съотношение, трябва да вземем още 180 милиарда дълг (ако ползвам твоите данни, в която достоверност се съмнявам :mhihi: ).
Сигурен съм, това ще стане през следващата година... две :mhihi: Не споделям оптимизма ви :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 11 Ное 2022, 19:28

Тогава кредиторите не си поискаха парите, ние нямахме с какво да обслужваме текущите задължения.

С нов кредит бре , викат му рефинансиране на стари задължения . А сега щото имаме ??!! Ти явно не осмисляш факта че тия 16 милиарда сега дето ще вземат са за покриване на падежите по стари вземания на кредиторите . Тоест няма откъде да ги вземем за да ги платим , капиш ?!! Съответно закъснението на този кредит който трЕбвало да влезе пролетта още води до 1 милиард повече лихви . Явно някои хора не разбират факта че ако не вземе кредит държава няма да плати заплатите на ушаците примерно за 1 година , или на мафията с белите престилки , или на държавна администрация , или на всички заедно . Пенсионерите не ги броя щото така и така ги чакат да мрът . Найс аааа НЕфалиралия !
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ше...Е60 LCI 530d xDrive manual

Мнение от savo_ » 11 Ное 2022, 23:31

Jordana написа:

С нов кредит бре , викат му рефинансиране на стари задължения . А сега щото имаме ??!! Ти явно не осмисляш факта че тия 16 милиарда сега дето ще вземат са за покриване на падежите по стари вземания на кредиторите . Тоест няма откъде да ги вземем за да ги платим , капиш ?!! Съответно закъснението на този кредит който трЕбвало да влезе пролетта още води до 1 милиард повече лихви . Явно някои хора не разбират факта че ако не вземе кредит държава няма да плати заплатите на ушаците примерно за 1 година , или на мафията с белите престилки , или на държавна администрация , или на всички заедно . Пенсионерите не ги броя щото така и така ги чакат да мрът . Найс аааа НЕфалиралия !

Хайде да си мериш малко приказките, а? Лично се засягам, щото аз съм от мафията с белите престилки, с 30 и кусур г. стаж. Когато съм взел първото 99г. и после съм се регистрирал в този форум, сигурно си карал колело с помощни гуми... Гледал съм ги такива като теб, почват да заекват още на вратата на кабинета, а като влязат в операционната се изпускат от шубе, иначе са смели на клавиатурата. Нищо лично, пък и сигурно имаш поглед за здравната система на запад /имам няколко специализации там/-не е цвете за мирисане.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 12 Ное 2022, 1:37

Jordana написа:
имаш 2 варианта
- купуваш употребяван опел на 7-8 години и започваш да работиш, колата е стара, чупи се отвреме навреме, събира максимум 4ма пътници и тн.
- взимаш на лизинг нов да кажем ФВ Транспортер, струва 80 000 лева, 20 първоначална, остатъчна още 15к, вноската ти е към 800 лева за 5 години. Но с него вече качваш 8 човека, в сервиза влизаш основно за масло и филтри, харчи колкото дъртия опел. разполагайки с такава кола, вече можеш да въртиш по-скъпи и дълги курсове, като приходите ти на месец се увеличават.

:nono: Има и трети вариант
https://www.youtube.com/watch?v=xFQgPVWhY3I

Мда, а третият вариант колко разновидности има...не е истина просто. Иначе Петролът дава хубав пример за полезност, но 8 човека за такси в БГ не е позволено, не сме в Германия все пак и тука лобито на автобусните превозвачи е над желанията и потребностите на гражданите за да не се конкурират такситата чак толкова с автобусите. То и сега имаме сериозен конфликт на интереси де, чак мутри тука се мъчиха да ни пращат, ама...като магаре на лед сме, корави селяни и хич не обичаме мутрите пък ако ще и на известни хора да са.
Иначе е ясна тази идея, само където тоя Ваген дори нов има в пъти по-големи експлоатационни разходи от 6-местната ми 9 годишна Зафира, но да кажем, че можеше да взема алтернативна кола, нова пак не бих взел в БГ защото както и да го смятам ми излиза много по-скъпо от няколко годишна за тази ми работа.
Не отричам, че безплатните пари във всички случаи са лоши, а че просто края там е изтърван и се ползват за щяло и нещяло, което доста засили проблема и пак казвам - всичко случващо се е следствие от това.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 13 Ное 2022, 23:35

В Молдова вече започнаха да идват новите сметки за газ. Изглежда не са разбрали, че газът е поевтинял.

Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 14 Ное 2022, 9:35

Това го ставям тука за Стина , щото пита често къде е батко . България вече Е във дългова спирала . 30% дълг представлява огромна опасност за недоносчета като българската икономика .
https://offnews.bg/politika/ivajlo-mirc ... 87870.html

старши ентусиаст
Аватар

Икономическата криза 2020-2023

Мнение от steeN » 14 Ное 2022, 9:51

Заглавието показва единствено, че още се карат за бюджета... продължавай да панираш. Казах ти, като приемат бюджет ще забравиш пак за темата.

Виж как удобно вече не говориш за влизането в еврозоната... станал си жертва на мейнстрийма.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 14 Ное 2022, 11:40

Аз не мога да разбера колко трябва да си заблуден да си мислиш, че тия дългове някога ще се плащат от някого. Отдавна минахме момента в който беше възможно това. И аз си мислих преди 10 години, че "и внуците ми ще го плащат тоя дълг дето го визимаме" примерно за Белене. Да ама вече знам, че никой няма намерение да плаща дългове и ще се взимат кредити докато системата просто не гръмне. Или докато не вкарат целия свят в една хубава хипер инфлация и общия дълг от 300 трилиона не стане 300 милиарда и воала, за 2-3 години всички ще го изплатят и на ново. :mhihi: Та, в момента всяка страна която спазва тая "фиансова дисциплина" губи, защото "непослушните" харчат докато ние се стискаме, а накрая всички ще плащаме цената.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 14 Ное 2022, 11:49

Добре де, тези дето теглят кредити са установили 'истината', че никой няма да ги връща..! Но тези, които ги дават, с какъв акъл го правят? Все още си мислят, че някой ще ги върне или :dunno: ..? Каква им е схемата на тях? И какъв е смисъла да ти давам кредити, да дойде 'зануляване' и аз да си загубя парите и по тази линия? Има нещо, което не е много ясно, но какво е... Или просто чакат да дойде един ден и да кажат - ти вече си мой и аз те притежавам?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: B48B20А

Мнение от streetz » 14 Ное 2022, 11:52

https://btvnovinite.bg/svetut/v-germani ... z-tok.html
Screenshot 2022-11-14 103645.jpg

Tия където отиват, ние от там се връщаме :D
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 14 Ное 2022, 12:28

ildivvy написа:Добре де, тези дето теглят кредити са установили 'истината', че никой няма да ги връща..! Но тези, които ги дават, с какъв акъл го правят? Все още си мислят, че някой ще ги върне или :dunno: ..? Каква им е схемата на тях? И какъв е смисъла да ти давам кредити, да дойде 'зануляване' и аз да си загубя парите и по тази линия? Има нещо, което не е много ясно, но какво е... Или просто чакат да дойде един ден и да кажат - ти вече си мой и аз те притежавам?

Така е, първите са установили, че все нещо ще измислят и пара няма да връщат.
Другите, дето дават са наясно ще не само ще си вземат парите, но и ще вземат доста от горе дали под лихва, дали с прокарване на нечии интерес.
Просто в един момент се намесва ЕС и изсипва едни чували с пари на кредитора и задължава задлъжнелият да предприеме някакви неща.
Иначе, както се вижда, кредит не се дава на някакви закъсали държави извън ЕС и подобни организации, или се дават ама там няма мърдане.
Кредита винаги е зависимост, ние по принцип сме малка държавица и лесно се правят зависими политиците ни да изпълняват нечии интереси, а кредита е допълнително натискане на главата и страха.
Да не говорим за какви чудовищни проценти става въпрос, на фона на това, което се отпуска за населението.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 14 Ное 2022, 12:50

b_u_b_o написа:Аз не мога да разбера колко трябва да си заблуден да си мислиш, че тия дългове някога ще се плащат от някого.

Винаги се плащат от някой. Абсолютно винаги. Дълга както всичко е инструмент, който трябва да се управлява.
Радикалните мнения от рода на... не трябва да взимаме дълг изобщо, трябва да взимаме колкото се може повече дълг са далече от истината.
Изобщо не съм съгласен, че държавите които запазват фискална дисциплина са в по-лоша позиция. Гледай какво clown show е в Англия и ще става само по-зле.
Всички са се фокусирали в еврото, но аз както ги виждам нещата, тапети ще правим баш с британски лири.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 14 Ное 2022, 15:12

steeN написа:тапети ще правим баш с британски лири

Просто тези ще са първите, но това е съдбата на всички фиатни пари, рано или късно се стига до там. И да прав си, че винаги се плаща, въпроса е от кой, дали от тоя дето е харчил или от всички.

ildivvy написа:Но тези, които ги дават, с какъв акъл го правят?

Ами замисли се, кой купува държавни облигации? Ритейла много рядко държи облигации, основно се изкупуват от огромни фондове. Да ама хората дето ги управляват тия фондове дали им пука, че някога в бъдещето всичко това ще изгърми? Съмнява ме, пука им да закрепят някакъв процент доходност сега и в края на годината да си получат тлъстия бонус. Техните пари на дали са в общия кюп и са си вързали гащите с други активи. А това, че спестяванията на милиони хора ще заминат...квот такова.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 14 Ное 2022, 15:12

ildivvy написа:Добре де, тези дето теглят кредити са установили 'истината', че никой няма да ги връща..! Но тези, които ги дават, с какъв акъл го правят? Все още си мислят, че някой ще ги върне или :dunno: ..? Каква им е схемата на тях? И какъв е смисъла да ти давам кредити, да дойде 'зануляване' и аз да си загубя парите и по тази линия? Има нещо, което не е много ясно, но какво е... Или просто чакат да дойде един ден и да кажат - ти вече си мой и аз те притежавам?

Тези пари носят добра доходност , освен това са гарантирани с държавни ценни книжа тоест нискорискова инвестиция. Никога няма да ги върнат но ще плащат до гроб и децата и внуците , всяка година все повече и повече докато финасовата система на страната избуши тавана . Дълговата спирала е точно това , все поголямо задлъжняване въпреки че плащаш постоянно докато накрая вече кредиторите те притежават и са ти взели парите чрез лихвите . Щото те се вземат да покриват дупки в бюджета , без тях държавата ще се срине както 1989г . И да , може да си ги поискат един ден като каталясаш не можеш да плащаш . Така се изгавриха с гърците , там кредиторите им бяха обаче главно американски банки и се наложи европейската банка да им изкупи дълговете иначе потъваха . Тоест ето една добра схема как се печели от такива дългове . При нас е малко по различно , би трябвало нашия дълг да е структуриран само към кредитори от еврозоната . Тоест гръцкия вариант е много вероятен и в даден момент да ни запорират и да си прибират парите директно от джоба на държавата .

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата