Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Икономическата криза 2020-2023

Мнение от Jordana » 14 Ное 2022, 21:39

Някои хора вече зимат 3к пенция , вие работете общаци за 120 надник :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 14 Ное 2022, 21:43

Е някои хора де...
И за едното и за другото...
И всички знаем как завършва това....или поне повечето от нас в тази сфера яли дедовият предишният път... :mhihi:
Въпреки всичко да напомня,че с работа се гърбавее или поне моят опит това е показал...ама вече е късно... :oops:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 14 Ное 2022, 21:46

Данните се събират от предприятия и организации, извършващи дейност на територията на страната. Основен източник на информация е счетоводната документация на предприятието (ведомости за заплати, трудови договори, таблици за явяванията и неявяванията на работа и други).

Е да вие имате по-добри данни от НСИ, сигурен съм. Реалните с под масата колко стават?

Изображение
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 14 Ное 2022, 22:22

Binev_OuT написа:
drago_pavlov написа:
Binev_OuT написа:Пращат два чертежа с технология и изисквания и готово.На нашия от тук на там му трябват стругари , оператори някакви , секретарки , някой и друг близач да му глади ръба на панталона , тук-там некоя по-овъртяна длъжност -тип "за шурето" ... и до тука с нуждата от кадри в БГ-то :mhihi:

То ако така ставаше... :mhihi:

И как става ? :mhihi:

Пращат 3D модел най-много, никакви чертежи, никакви технологии... А досега не съм виждал стругар да работи с 3D модели...
Та от там се почва, конструктори, технолози, снабдяване, планиране...
Не са много тия дето измислят 3D моделите, но и тези след тях не са просто писарушки...

///M Power написа:
drago_pavlov написа:
///M Power написа:Ако недостига беше толкова голям както се твърди, заплатите щяха да са други. :mhihi:

Те са други... 120 лв/ден за общак как ти се струват? И това в провинцията, не в София.
Да не говорим за нещо по-квалифицирано, като заварчик например.

Посмали малко де, цял ден съм по строежите, пък даже и знам какви пари взима дадения строител :mhihi:

Какво да посмалявам като преди две седмици едвам намерих кой да измете 500 кв. склад. Накрая двама се навиха за по 150 лв на човек, за 1 ден работа...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 15 Ное 2022, 0:50

drago_pavlov написа:
Binev_OuT написа:
drago_pavlov написа:
Binev_OuT написа:Пращат два чертежа с технология и изисквания и готово.На нашия от тук на там му трябват стругари , оператори някакви , секретарки , някой и друг близач да му глади ръба на панталона , тук-там некоя по-овъртяна длъжност -тип "за шурето" ... и до тука с нуждата от кадри в БГ-то :mhihi:

То ако така ставаше... :mhihi:

И как става ? :mhihi:

Пращат 3D модел най-много, никакви чертежи, никакви технологии... А досега не съм виждал стругар да работи с 3D модели...
Та от там се почва, конструктори, технолози, снабдяване, планиране...
Не са много тия дето измислят 3D моделите, но и тези след тях не са просто писарушки...

Снабдяване и планиране ... демек - двама склададжии,единия може да кара мотокар,втория с елка в ръка и третия с по-развита мисловна дейност ,да сметне един детайл колко време върви и на колко смени да го пръсне , че оператора да не си бърка в носа половин смяна?

3д модел може да свърши работа за някаква втулка с две фита .... но нещо сложно....?
Дума по дума се казва , как да се направи.Клиента изисква от изпълнителя да си купи точно определени машини , програмите за които им се пращат готови , написани.Един настройчик тука се явява просто преписвач.
3-измерните машини по ОТК отделите , също са съгласувани точно какви да са.Нали , резултатите трябва да едини и същи и в Бг и в Италия , примерно.
Хората , дори не знаят какво всъшност произвежат.Произвеждат нещо правоъгълно с три дупки и два R-а , за толко стинки на бройка ... тва е - за съжаление!!!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 15 Ное 2022, 3:41

steeN написа:
Данните се събират от предприятия и организации, извършващи дейност на територията на страната. Основен източник на информация е счетоводната документация на предприятието (ведомости за заплати, трудови договори, таблици за явяванията и неявяванията на работа и други).

Е да вие имате по-добри данни от НСИ, сигурен съм. Реалните с под масата колко стават?

Изображение

Ти това за данните сериозно ли го мислиш и ти, че и го смяташ за достоверно? Разочароващо зле си. Реалността ти е размита. Стигайки до частта с "данни от счетоводна документация"трябваше да ти светне голяма червена ламБа ама ти е изгоряла очевадно, не е заяждане. Немалка част от високите ( над средно реалното ниво) заплати са незаслужени. Т.е. те не са оптимално изработени пари, което не показва достоверно нивото на държавата в икономическия аспект. Плащат се едни суми нереално високи и неотговарящи на прости финансово икономически отношения. Има обяснение.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 15 Ное 2022, 7:02

Binev_OuT написа:Снабдяване и планиране ... демек - двама склададжии,единия може да кара мотокар,втория с елка в ръка и третия с по-развита мисловна дейност ,да сметне един детайл колко време върви и на колко смени да го пръсне , че оператора да не си бърка в носа половин смяна?

3д модел може да свърши работа за някаква втулка с две фита .... но нещо сложно....?
Дума по дума се казва , как да се направи.Клиента изисква от изпълнителя да си купи точно определени машини , програмите за които им се пращат готови , написани.Един настройчик тука се явява просто преписвач.
3-измерните машини по ОТК отделите , също са съгласувани точно какви да са.Нали , резултатите трябва да едини и същи и в Бг и в Италия , примерно.
Хората , дори не знаят какво всъшност произвежат.Произвеждат нещо правоъгълно с три дупки и два R-а , за толко стинки на бройка ... тва е - за съжаление!!!

Това е твоят отпит от една фирма с 20-30 служителя, в която работиш.
Аз обаче имам малко по-широк поглед върху почти всяко машиностроително предприятие в страната и част от тези в съседните страни. Та стругарите и двамата склададжии в някои заводи правят (измислят и произвеждат) уникални за балканите продукти. Тук-там има и уникални за Европа производства :D
Пък ти си вярвай в приказката за нещото с трите дупки...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Икономическата криза 2020-2023

Мнение от steeN » 15 Ное 2022, 7:57

vladobate написа:...

Смятам, сериозно, че си показал многократно, че анализа на достоверността на неща в големи мащаби, особено свързани с икономиката не ти е сила. Никой не завишава заплати (хора на трудов договор) в счетоводна документация, защото това води до по-големи данъци. Напротив, ако има недостоверност е в обратната посока и останалото се дава на ръка. Това кой какво заслужавал (според теб), в крайна сметка е коренно различно от това кой колко получава...

п.с. това с по-големите увеличения на заплатите при смяна на работа, сравнено с хора които седят на една и съща работа, не е някаква аномалия... това е начина по който работи пазара на труда абсолютно навсякъде. затова и точно хората на "свободна" професия (примерно строителни работници и други занаятчии) виждат толкова големи увеличения в ситуации като сегашната (прегрял трудов пазар). нормално е, сигурността струва пари.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 15 Ное 2022, 9:48

Според мен, колегата Бинев се шегува и силно иронизира нещата или наистина се бъзика с малките фирмички на разни псевдо-чорбаджии... При нас в завода нещата са доста различни! Няма да изпадам в подробности, защото не е необходимо, но за да произвеждаме това, което не сме измислили ние :mhihi: , си произвеждаме дори машини! Има и доста на брои големи и супер сложни машини, които, за да работят и да произвеждат, искат доста сериозна инженерна поддръжка. И лаборатория има, в която се тестват доста неща 'хрумнали' на някой, защото няма как и кой да ги измисли... От друга страна, в града има един производител на вани за баня (не били много в Европа, доколкото разбрах). Мой приятел в квартала работи като 'управител' във фирмата... Производството е супер допотопно и на ръка :shock: ! Работят с акрил... Искали да купят някаква машина, евентуално, и искаха информация от мен. Като разбраха за какво става дума им се сви... Ще си останат май в предишния век, че няма да има пари за ... тях :mhihi: !
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 15 Ное 2022, 11:40

steeN написа: ако има недостоверност е в обратната посока и останалото се дава на ръка.

Аз затова през няколко години пускам по една анкета на темата :lol: Резултата е, че хората с пари на ръка и недекларирани са все по-малко. В момента познавам такива само по малки градове плюс майстори. Майсторите са ясни - там е голяма дупка :no:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 15 Ное 2022, 14:06

ildivvy написа: От друга страна, в града има един производител на вани за баня (не били много в Европа, доколкото разбрах). Мой приятел в квартала работи като 'управител' във фирмата... Производството е супер допотопно и на ръка :shock: ! Работят с акрил... Искали да купят някаква машина, евентуално, и искаха информация от мен. Като разбраха за какво става дума им се сви... Ще си останат май в предишния век, че няма да има пари за ... тях :mhihi: !

Това, че нещо се изработва на ръка не е критерий в случая. Оня ден попаднах на клип в тубата как се произвежда Гегата на Мерцедес, еми всичките заварки ги правят на ръка. Останах силно изненадан, щото все пак е по-масов автомобил от Ролс-Ройс примерно....
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 15 Ное 2022, 14:16

И съм в завод. Нито завода е български, нито поръчваме нещо от България като материали и части.

Основно работим с машини от различни специализирани фирми от Швейцария и Германия, като частите си ги купуваме пак от тях в 90% от случаите.
Всички срокове за доставка нарастват постоянно, без значение дали става дума за някаква платка, част или най-прост огъвач или нож, в който няма чипове или някакви чудеса.
Дори най-много се бавят тези дребни железни части, като под бавене имам предвид 5-6 месеца! Това се прави на ръка от парченце стомана, не са изобщо някакви сложнотии и струват като златни, но това е положението. Преди доставяха за 3-4-5 седмици сега стана 3-4-5-6 месеца.
Обяснение никой няма, дори от производителите, имам чувството, че нарочно бавят, за да вдигат цени и да сеят паника .

Отделно цените са нещо много разтегливо. Имали сме случай, когато са ни продавали нещо което струва 3лв направено от друг производител, за 120лв и говорим за стотици бройки.
Всички фирми не са български, пак да поясня.

Та такива надценки няма и най-наглия български търгаш..

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 15 Ное 2022, 15:25

НемА се пУашите, инфлацията тръгна надолу :mhihi: Според НСИ :dunno: Аз освен горивата, не съм видял друго да е поевтиняло. Всичко е напред и нагоре :ok:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 15 Ное 2022, 15:35

TNT написа:НемА се пУашите, инфлацията тръгна надолу :mhihi: Според НСИ :dunno: Аз освен горивата, не съм видял друго да е поевтиняло. Всичко е напред и нагоре :ok:

Тя тръгна надолу, но не е дефлация все пак :winky:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48

Мнение от Jorixa » 15 Ное 2022, 16:08

TNT написа:НемА се пУашите, инфлацията тръгна надолу :mhihi: Според НСИ :dunno: Аз освен горивата, не съм видял друго да е поевтиняло. Всичко е напред и нагоре :ok:

Те НСИ до скоро твърдяха че инфлацията е 9%..

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата