Имотният пазар

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: Имотният пазар

Мнение от TNT » 21 Ное 2022, 14:53

Второто.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 21 Ное 2022, 15:02

Много хора имат по няколко коли + няколко паметника, които само заемат място.
Фандъкова скоро си заминава и на тая лудост и се вижда края.
Позволи се броя на колите да нарасне неконтролируемо.
Последна промяна steeN на 21 Ное 2022, 15:03, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 21 Ное 2022, 15:02

Jorixa написа:
Е.Димитров написа:При тая инфлация цените само ще растат а "падането" на имотите или "имотният балон" ще се пука само в разни статии.

п/п
Преди 2 години продадох имот и още ми звънят да го купуват.

Ти по тая логика що си го продал преди 2 години, ами не след 3 години примерно, когато си щял да му вземеш двойно :lol:

Няма логика в питането ти!
Беше апартамент, който не ползвам и не ми се занимаваше с наематели.
Тогава реших да го продам и го продадох успешно и бързо.
Направете си експеримент, вместо да четете статии и само сухи теории.
Снимайте си апартамента и го пуснете за продажба, дори и само фиктивно и вижте какво става.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 21 Ное 2022, 15:25

steeN написа:Много хора имат по няколко коли + няколко паметника, които само заемат място.

Тези с паметниците ме изнервят много. Една има в двора на блока, една полу-паметник - мести се един-два пъти в месеца. Една на улицата до положение спаднали гуми :dunno: И не е само в София това, но в София най-много се усеща.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48

Мнение от Jorixa » 21 Ное 2022, 16:49

kiko написа:35% празни жилища,а места за паркиране даже вече и в крайните квартали на 100% фулл..или нещо статистиката се разминава,или строителстовото ни е сбъркано :dunno:

Щото първо никой не строи паркинзи, второ всеки втори има по 3 коли от които 2 не ползва. В моя квартал е пълно с някви паркирани барутарници дет ги пипат 2 пъти в годината.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 21 Ное 2022, 16:58

Значи махаме колите, които не се ползват и бутаме всяка трета сграда :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 21 Ное 2022, 17:58

TNT написа:
steeN написа:Много хора имат по няколко коли + няколко паметника, които само заемат място.

Тези с паметниците ме изнервят много. Една има в двора на блока, една полу-паметник - мести се един-два пъти в месеца. Една на улицата до положение спаднали гуми :dunno: И не е само в София това, но в София най-много се усеща.

Много възрастни хора примерно, с тази 1 кола си ходят на село 5 пъти в годината, и това че не я карат редовно, нямаме никакво право да искаме от тях да я разкарат.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 21 Ное 2022, 18:58

Има много барутници поради същата причина, поради която има и хора с по 10 апартамента, които стоят затворени :idea:
Да вдигат всички шибани налози, че ми писна. Познавам хора с много ниски доходи, които имат по 2 коли и един джип :kuku:
Ако трябва да засегна темата за здравословното, тия също и пушат и т.н. Ама иначе, бедни били. Социално трябвало да е, не знам си какво.
И накрая сме клошарите на Европа и т.н. Яко сбъркано е всичко.

Като се замисля, всъщност познавам яко много хора с по няколко автомобила, дърти скрапери всичките :banghead: :banghead: :banghead:
И всичките са паркирани по тротоари, в градинки и т.н. :evil:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 21 Ное 2022, 19:00

Е аз имам комшии с 2 джипа за по 30к++ , но цялото семейство се движи с 25 годишната Тойота дизелче :yes: Джиповете се вадят само по празници от двата гаража. Че всичко е сбъркано - съгласен :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 21 Ное 2022, 20:02

Е.Димитров написа:...
Направете си експеримент, вместо да четете статии и само сухи теории.
Снимайте си апартамента и го пуснете за продажба, дори и само фиктивно и вижте какво става.

Това, че като снимаш апартамента и го пуснеш, и дойдат 10 агенции да го "гледат", за да ти предложат сътрудничество, не значи, че има интерес. Принципно следя пазара на имоти по една или друга причина. В началото на войната имах над 40 обяви, които ми бяха интересни и следях. За по-малко от 3 месеца се редуцираха до 25 (15тина изчезнаха, най-вероятно продадени, сигурно част от тях и свалени от продавачи, не мога да знам) Тогава вече цените бяха скочили сигурно с 20% за това кратко време. След тези 3 месеца, от лятото насам изчезнаха не повече от 3 имота и то най-евтините от наблюдаваните. Отделно при отделни търсения виждам едни и същи имоти, които се продават с години. Така че каквото и да се говори, хората готови да дадат 3000€/м2 в манастирски ливади намаляха.
Статията е от сериозен вестник, има интервюирани доста брокери и си казват открито, че вече хората само гледат и не купуват.
Ето още една статия с интересна информация
https://www.investor.bg/a/109-imoti/363 ... li-poveche
Тоест, банката ти оценява имота, но цената на техните оценители е с 30% по-ниска от обявената. Съответно ако искаш да ти финансират имот на цена от 100к, банката ти казва, че според тях струва 70к, а те ти отпускат макс 80%, тоест 56к. Ти като купувач трябва да си много на зор и да имаш полвината сума, за да можеш да си купиш имота, а отделно много ще ти се охладат страстите, след като банката каже, че е брутално надценен.
Това са мои догадки разбира се, другата година, като излязат данните от агенцията по вписванията за сделки в последното тримесечие, ще можем да сме сигурни. Но аз бих се обзаложил на дребна сума, че ще е много слабо тримесечие.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 21 Ное 2022, 20:30

Сега, аз давам пример какво да направите и да разберете каква е ситуацията.
Не искам да давам повече реални примери и доказателства поради лични причини.
Имам наблюдения и за това го пиша. Никого не убеждавам в нищо. Всеки прави това, което смята за правилно и стиска палци да е прав.
Сега има имоти яко надценени , примерно някакви ултра лукс и цена 3к евро м2 на място, където са по 1200-1500 евро на м2 ще се застоят разбира се.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 22 Ное 2022, 13:51

@pampo Щях да съм силно притеснен, ако не намаляваха идиотите дето дават по 3к за Ливадите... ама в неделя ми се наложи да мина през целия квартал и има поне 5-6 нови строежа на 2 улици във вече презастроената част, нищо че едва се минава. Ако не са оцелелите тук-там къщи и едно дърво няма да има. А към Околомръсното е страшно... Та, това дето си го мислим ние и реалността са две различни неща. Със сигурност ще се отвори ножицата между ново строителство (с всичките му кусури) и надценени стари сгради за тотално саниране. Пазарът с кредити е твърде малък, за да влияе ефективно върху цените. Колкото и нелепо да звучи, тия с рушветите и неофициалните доходи май спряха да купуват заради политическата ситуация, че не е ясно кой колко ще им поиска да се отчитат. Ако си позволя волна сметка на тоя "пазар", в подкупи и други далавери се излиат поне колкото варват емигрантите тук. И едните, и другите са сериозен фактор на пазара на имоти. На банките даже не им се занимава вече с кредити, те изкарват много повече от такси в последните 2 години.
Never mistake motion for action...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 22 Ное 2022, 14:02

^ Има логика и в тази теория. То и като загледа човек автопарка, толкова супер скъпи коли се движат в Сф, може да се предположи, че собствениците им са нагрухали по 5+ празни имота ей така, за черни дни...
Иначе пропорцията кредити/собствени средства е разпределено грубо 50 на 50 май, доколкото съм чел в разни статии.
В момента близък приятел от 1 седмица продава панелка в Бъкстон на средна за района цена от 1900€/м2!!! Ако тази продажба мине на такава цена, спирам да пиша в тази тема завинаги :mrgreen:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 22 Ное 2022, 14:11

Кредитите ако не са били фактор това е било преди ковид някъде горе долу. Неизбежно е да имат все по-голяма тежест и само ще се увеличават от тука нататък. В момента единствено това движи пазара.

Това как на банките не им се занимавало да дават кредити е малко странно заключение :lol:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 22 Ное 2022, 14:20

Не че не им се занимава, ама искат да видят нещо за да дадът, малко са затегнали изискванията. Не дават чак на куцо, кьораво и сакато както преди няколко години.
Преди 2 години имам приятел който изтегли кредит без да има доходи в България и без да ипотекира нищо, единственото което има на негово име е кола на която стойността и е под 5000лв и с една хвърчаща бележка която имаше,че доходите му идват от САЩ изтегли кредит, а сумата която тегли от банката беше за един приличен двустаен в тухла.
Към днешна дата няма да се случи това според мен, те дори преди 2 години имаше няколко банки който категорично му отказаха. :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата