България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Моджо » 03 Дек 2022, 20:07

Да се променят нещата съм за. Да кажем, че съм умерен песимист в случая обаче.
Нали виждаш в темата с войната какво е. Умен си, екстраполирай))) след 1-2 поколения се надявам да сме се отърсили от много неща. Очаквах поне за моите деца да стане, ама явно ще е за внуците.
ПП е Премятах телевизора и загледах новините. Копейки протест срещу еврото. Цитирам - "Не знаем с какво ще ни навреди ..." Значи не знаем обаче по дефолт ще ни навреди. :)) Еми... чалга + Боко + Копейкин..те ти на.
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 03 Дек 2022, 22:27

Моджо написа:ПП е Премятах телевизора и загледах новините. Копейки протест срещу еврото.

Тия днес така ми се искаше да се засиля през тях с колата...
Ама имам деца да гледам... :lol:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 M50B20
Мечтае да кара: e36 M3

Мнение от shlosera » 03 Дек 2022, 22:48

zAcK написа:

shlosera написа:В Англия имах подобна случка, видях как ми пляскат глобата на стъклото пред нас на тротоара, взех си я платих я веднага и след може би две седмици (не помня точно може и повече) ми дойде напомнящо писмо че имам глоба и след 10-15 телефонни разговора с различни женици и още 10 мейла с доказателство, че съм платил точно тази глоба нещата се оправиха . Случи се веднъж а платих поне 20 глоби за паркиране там.

На този, който я е наложил ли я плати и в него ли беше проблемът?
Ако от 20 глоби само за една се е случило, явно не е практика? :dunno:

Платих онлайн там кеш на този който я налага не може да се плати или поне не съм опитвал. Не се случват често такива неща, но случи ли ти се си мечтаеш за нашите кисели лелки с тетрадки и тефтери В много отношения “белите” държави не са чак толкова бели, особено като не си роден там.

Sent from my iPhone using Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 04 Дек 2022, 0:43

Моджо написа:Администрацията така работи у цел свет бре, колкото и сбъркано или несбъркано да ти се струва.

https://www.facebook.com/dimitar.stanch ... 1525581504

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 04 Дек 2022, 1:24

zAcK написа:
Моджо написа:Да провери. Хубаво. Ама къде да провери по-точно. И дали тя треа да провери или тоя дето и дал да пише.. А той па от своя страна откъде да знае. А дали случайно не е задължително да има такова писмо се тая платил ли си или не.
Както казах, не я разбираш администрацията и как работи.
Ако нещо накрая стигне до съд, който също не го разбираш, документацията, мойто момче, треа да я има от-до.

Не си 100% прав. Имат информация кой, кога и кое задължение е платил. Включително ЕГН и т.н.
Да не говорим, че знаят, че преводът е направен от собственика на колата.

Заки, наистина нямаш идея. Директен пример :ok:

Получавам писмо от CRA (местната данъчна администрация), че дължа данък $207 за предходната година. Допуснал съм грешка и любезно ме подсещат да си доплатя. Това се развива 2016г :idea: Аз имам счетоводител, който върши всичко и той с подписа си гарантира, че всичко е ОК. Свързвам се с него, показвам писмото и той казва, че имат грешка. Свързвам се с данъчните и след тежък близо 30мин разговор стигаме до извода, че не дължа нищо. След месец идва второ писмо, в което с много настоятелен тон ме подсещат да си платя $207. Този път близо час на телефона с представител на Светата данъчна администрация разглеждаме страница по страница (той има в досието ми всичко), цифра по цифра и пак стигаме до извода, че всичко е ОК. На третото, заплашващо ме със съд писмо забравих цялото си възпитание и ги подкарах както аз си знам. Попитах, откъде са им цифрите? Оказа се, че ми били намерили "инком извън страната за 2014г" :shock: :shock: :shock: Казах им, че нямам имоти, сметки, авоари и каквото и да е извън страната. Ако намерят нещо, ще им го даря заедно със всички доходи от него. Обясних им, че ще ги съдя за харасмант и много внимателно си записах данните на човека отсреща.... Писмата престанаха :idea:

После говорих с познат данъчен тук. Просто имат различни департаменти, които не контактуват помежду си по никакъв начин. Аз пък му казах, че те (данъчните съединители) изпращат по 100К (примерно) подобни писна на различни хора и дори 10% да им се вържат, все правят пари от въздуха. Който си прави сам данъците ще плати $200, за да го оставят на мира :dunno:

И те така, администрация :ok:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 04 Дек 2022, 9:32

https://automedia.investor.bg/a/2-novin ... a-24-chasa
Та така де, а тука реват, че ги снимали за винетка всеки ден. :mhihi:

https://automedia.investor.bg/a/2-novin ... -skorostta
А тоя снимал даже пък тука се възмущават на някакви клипове и как само пишлемета ги правели. Не ми се рови още, някакъв пилот останал и той без книжка след ПТП в пияно състояние, само да ти се четат културните западняци как слушат и не нарушават.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 04 Дек 2022, 11:19

Зак, ти нямаш ли банкиране от телефона? Защо не си плати глобата през него? Държавни общински и т.н обикновено работят с ЕГН или ЕИК. Ако не е написан на правилното място, автоматичната им система, не знае къде да то отнесе и си стои задължението неплатено. Съгласен съм, че служителите трябва в такива случаи да го оправят, но никой не се занимава. Никой не се интересува, кой плаща задължението и откъде.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 04 Дек 2022, 11:36

Top Gun Maverick написа:https://automedia.investor.bg/a/2-novini/51489-avtomobilen-pilot-ostana-bez-knizhka-sled-troyno-previshenie-na-skorostta
А тоя снимал даже пък тука се възмущават на някакви клипове и как само пишлемета ги правели. Не ми се рови още, някакъв пилот останал и той без книжка след ПТП в пияно състояние, само да ти се четат културните западняци как слушат и не нарушават.

И не се изключва Кордил, който наскоро подписа договор с тима на Virtuosi Racing за 2023 г., да бъде отстранен от участие в състезанията.

:idea:

Това със западняците сме го говорили и преди. В чужбина (на север и на запад) всички "новобранци" са големи философи, след това почват да валят глобите и им скача застраховката и бързо влизат в правия път. Тоя филм има безброй римейка :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 04 Дек 2022, 12:15

Тоест отново отиваме до онази опорка, че купето скача според тоягата. Първоначално не вярвах като ми обясняваха едно време как много западняци попаднали за малко по-дълго време в България започват да я карат по наше му. После видях няколко примера, после още хора взеха да ми го казват, още някакви примери се появиха и вече няма как някой да ме убеди в противното. Още повече като гледам и такива новини. Просто наказуемостта там е друга и в крайна сметка всеки си плаща за дяволъците. А и откакто се появиха триногите още по-отчетливо се вижда, че кучето скапа според тоягата. Вчера влизам в града на мястото където винаги се летешени застигам един селски бек, военен, който винаги лети или караше пиян. Сега го гледам на ограничението 50 той кара с 45 и аз със 60 го минах като спрял, а обикновено като ме види и умишлено дава газ. :mhihi: Всъщност с 60 задминах всички като спрели, а преди със 120 се караше нормално там. :ahah: За два месеца всички са като преродени в този район.

П.п: Още по-назад във времето се сещам и как масово караха без застраховки, но откакто го вкараха в системата това и куките почнаха да те проверяват без да те спират, а глобите станаха големи, много рядко някой си позволява да не плаща. Даже си проверяват кога изтича масово един вид са разтревожени. mhihi: Сещам се и за глобите като те чешеха на пътя когато не си ги платил и не си знаел, как масово се ревеше и всеки проверяваше. Та така, куче - тояга. Нещо като, че когато котката я няма, мишките пируват. :mhihi:

Аааа, за винетките да казвам ли? Масово се караше без винетка, а сега олелеееее, ама как са ме глобили 70 пъти за 70 дена. :ok: Тоя горе го глобили десетки пъти за един ден, ама нашенеца се чуди как така за всеки ден имал по една глоба. :ahah: Кога последно ви е хрумвало да карате без винетка и да минавате пост? :mhihi:
Кога последно на непознат път при ограничение 50-60 и никакви коли не се замислихте, че трябва да намалите? А едно време как беше извън града, карай щом няма коли може и със 150. Но сега се чудиш тия къде ли са се скрили, някои ги псуват, други не, трети през зъби намалят, но намалят. Който не намаля си плаща рано или късно в някаква форма била тя и анти радар за 2 бона.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 04 Дек 2022, 12:40

Top Gun Maverick написа:Тоест отново отиваме до онази опорка, че купето скача според тоягата.

Иначе нямаше да е увековечено в народна мъдрост :mrgreen:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 04 Дек 2022, 13:06

ID A написа:Зак, ти нямаш ли банкиране от телефона? Защо не си плати глобата през него? Държавни общински и т.н обикновено работят с ЕГН или ЕИК. Ако не е написан на правилното място, автоматичната им система, не знае къде да то отнесе и си стои задължението неплатено. Съгласен съм, че служителите трябва в такива случаи да го оправят, но никой не се занимава. Никой не се интересува, кой плаща задължението и откъде.

Аз се опитвам да платя данъка на служебна кола онлайн, но дърво.. само с Ипей. Но там не иска да ми регистрира служебната карта. На практика не откривам начин да платя електронно без да ходя някъде за да проверявам колко точно ми е данъка.
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 04 Дек 2022, 15:21

bum_bum написа:
ID A написа:Зак, ти нямаш ли банкиране от телефона? Защо не си плати глобата през него? Държавни общински и т.н обикновено работят с ЕГН или ЕИК. Ако не е написан на правилното място, автоматичната им система, не знае къде да то отнесе и си стои задължението неплатено. Съгласен съм, че служителите трябва в такива случаи да го оправят, но никой не се занимава. Никой не се интересува, кой плаща задължението и откъде.

Аз се опитвам да платя данъка на служебна кола онлайн, но дърво.. само с Ипей. Но там не иска да ми регистрира служебната карта. На практика не откривам начин да платя електронно без да ходя някъде за да проверявам колко точно ми е данъка.

Пробвах през сайта им, ама нещо не стана. Затова отидох в изипей, но и там се плаща с ЕГН, та си мисля, че е същото :dunno:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 04 Дек 2022, 15:55

@ zAck асо лелята от изипей не е попълнила нещо където трябва може да се случи.

@bum bum защо не пробваш с кеп в страницата на общината? Даже май и в сайта на НАП сложиха МДТ раздел.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 04 Дек 2022, 17:04

ID A написа:@ zAck асо лелята от изипей не е попълнила нещо където трябва може да се случи.

Попълнила е всичко, защото преди да отида да платя глобата ми излизаше на сайта на общината, а след като платих и се прибрах, нямаше глоба :bchug:

Ей тука - https://pay.sofiatraffic.bg/
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 04 Дек 2022, 17:43

Виж как си идват нещата по места.
ЦГМ не е общината. Та преди да скачаш на лелките скачай по ЦГМ, което е нещо съвсем друго какво са подавали към общината. Де факто парите в банката няма да са дошли веднага, само едно тхт файлче от изипей, че нещото е станало. Пари в банката реално обаче няма. Тука колегата Стевал да каже кога се закрива едно вземане ;)) Гато са парите в банката и нито секунда по-рано. И ЦГМ кат се занимава само да налага, ама не и да събира и се получават някакви разминавания. Треа да вида в Сливен как работеха, че съм забравил. Не че ще е същото де. Най-малкото Сливен работят в една база данни, а тия вероятно не. Помня само че подаваха някакви отчети към общината..обаче месечно ли беше, седмично ли...дневно ли...не си спомням.
Хм,хм...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата