Здравословен живот, или...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от Jordana » 29 Ное 2022, 21:02

Това което практикуваш поне от коментираното във форума не води до "биволско" сърце , не е твоя случай и е далеч от профи спорта :bchug:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 29 Ное 2022, 21:32

Не става въпрос за професионален или непрофесионален спорт. Ако ходиш в местния фитнес и взимаш ААС шанса да получиш хипертрофия на лявата камера е значим.

Ако си професионалист и не използваш ААС мисля, че на праткика такава опасност няма. Цялото сърце ще хипертрофира, но това не е патология и функцията му се запазва нормална.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 29 Ное 2022, 21:49

Абсолютно не съм съгласен с това . Кардиомиопатията и спортното сърце са две различни неща но с еднаква опасност от внезапна смърт. Как го получаваш тоя "бонус" няма особено значение - и в двата случая си прецакан .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 29 Ное 2022, 23:41

Добре. Да спортуваш ще ти преебе сърцето.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 30 Ное 2022, 0:18

Профи спорта със сигурност ще ти преебе не само сърцето но и цялото тяло . Няма такава статистика която да показва че спортистите живеят по дълго . Точно обратното е , тези които "спортуват" с мозъка живеят по дълго . Причината е много проста и разбираема - мускулите се управляват и подържат в кондиция от мозъка , ако той се скапе отива на вятъра целия цирк. А мозъка не се подържа в кондиция с дигане на тежести.

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 30 Ное 2022, 0:28

Jordana написа:А мозъка не се подържа в кондиция с дигане на тежести.

Това не е вярно и всъщност, ако искате да живеете дълго И със всичкия си, вдигайте тежести :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 30 Ное 2022, 10:13

Кой спори за професионалния спорт? Естествено, че ако тренираш отвъд възможностите си и взимаш стероиди за да се възстановяваш по-бързо накрая ще увредиш една камара системи в тялото.

Но ако ходиш на фитнес по час или два всеки ден и вдигаш колкото можеш повече, единственото, което ще ти се случи е да бъдеш по-здрав. Естествено, много аматьори страдат от различни травми, но това е 90% от липсата на техника и мобилност.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 02 Дек 2022, 10:53

В тялто има няколко вида клетки класифицирани по скороста на митозата , има такива които се делят бързо при нужда например лигавиците . Такива които се делят на равномерни интервали и такива които не се делят статични клетки . Такива дето не се делят са клеткита в мозъка и сърцето например . Точно двата органа в тялото от които зависи живота на човек са обречени да умират бавно с годините . И това не може да се промени с никакви упражнения , може само да се забави с малко повече късмет . За мозъка е ясно защо няма делене на клетките , невроните само намаляват от момента на раждането до смърта . Ако неврона се дели през живота на човек просто ще се наруши работата на мозъка , със сърцето не знам защо е така . Казвам го щото очевидно не е ясно че човешката физиология е ограничена физически като ресурс още при раждането на човек. Това не може да се прескочи с никакви упражнения , колкото и мускули да трупате и да се напъвате това с нищо не удължава живота . Единственото предостатъчно нещо е да се подържа нормален статус на организма със средно статистически показатели . Умерено като количество балансирано хранене и физическа активност съобразена с начина на живот .
Последна промяна Jordana на 02 Дек 2022, 14:19, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 02 Дек 2022, 11:07

Аз не съм казал, че ще живееш по-дълго ако спортуваш. Макар, че има и косвена такава връзка. Сърцето също се поддава на тренировка и запазва функциите си по-дълго, ако си активен. Същото важи и за когнитивните функции. Но ако оставим всичко това настрана ако спортуваш цял живот е много по-вероятно да клякаш с двойното си тегло, докато на наборите ти някой им сменя памперсите.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 02 Дек 2022, 14:31

Ако отделиш време да разгледаш стари фотографии на хора от преди 50 години и назад , ще видиш че 99.99 % са визуално в топ форма . Атлетични фигури без наднормено тегло , оскъдната храна и ежедневния физически труд плюс липсата на автомобили с които да ходят до кенефа са ги направили такива . Водили са доста по здравословен живот от днешните хора . И после като погледнеш статистиката за продължителноста на живота и смъртноста , разбираш че ключа за доброто здраве не е под изтривалката . Нещата не са толкова елементарни и не опират само до храна и спорт макар да са добра предпоставка . Требва си и малко от омразната медицина за върхови постижения . :lol:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 06 Дек 2022, 14:32

Да и не само. 15- ти век населението на земята е 500 милиона. Сега е 7 млрд. 14 пъти увеличение.

Производството на храна изчислено в долари от тогава до сега се е увеличило 240!!! пъти.

А консумацията 115 пъти. (Разликата явно е разхищението в развитите страни).

Та и без горните фактори затлъстяването си има обяснение.

Но дори и така формата е в ръцете на всеки един от нас. Какво правим или не правим за нея решава как ще изглеждаме.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е83 05, К25 06

Мнение от NiksGS » 06 Дек 2022, 16:20

Аз бих намесил лекарите - защо не ни казват истината, от началото и в очите. Имам чувството, че всичко е за пари и то отдавна.
Ще дам 2 примера, в които съм потърпевш да плащам, докато мога или докато реша, че това не е вярното решение.
Пример 1 имах разширени вени, отивам на личния лекар - изписва ми мазило и аз мажа цяло лято, в момента в който спреш да мажеш - нещата са в изходното трагично положение. В един момент отивам на съдов хирург - премахват ми разширените вени за час, възстановявам се за 2-3 седмици. Ходейки на крака, през цялото време. След това забравих за проблема. Значи решението е било - операция премахване и финал.
Пример 2 силна болка в кръста/ гърба отивам директно на невролог - изписва ми хапчета и ме убеждава, че още утре съм на крака, да си върша каквото там имам и т.н. След седмица няма никакво подобрение, колега от работа ме съветва - увисни на лост, разтегни си гръбнака, направи няколко движения с краката във въздуха и виж как си. Ами резултата за мен от увисването беше наистина потресаващ. Още няколко пъти след това и нещата започват да отшумяват. Нима т.нар. "лекар" не е знаел? А защо не е искал? Не съм си платил прегледа ли? Не съм си платил осигуровките ли?

Сега на 40+ трябва медицина ли да уча, за да знам, кое е най- бързото и правилно решение, защото на лекар не отивам по желание...
Ultimate Riding Machine

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 06 Дек 2022, 17:53

По т.1 Какво ичакваш да направи личния /общо практикуващ / лекар ? Да те оперира ? Естествено, че първо ще ти предпише някакво мазило. Та чак после специалист ако не работи.
По т.2 Е същото и след като няма подобрение се ходи пак. Ако трябва и на друг лекар трети или път. Тва с колегата дето ти е казал па ти си зел , че си го направил, си извадил късмет, че не е станало нещо по-лошо.
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 06 Дек 2022, 19:20

NiksGS написа:...

Преди близо 30 години един доцент ни разправяше как медицината ще стане бизнес и лекарите няма да имат много голям интерес да те излекуват, защото ще изгубят клиент. Тогава мислех, че нещо е луд. Днес съм по-склонен да се съглася.

От друга страна седят тези, които само по звание са доктори. Защото и с 3 и с 6 накрая пак си лекар. Но качеството на услугата, която ще получи пациента е коренно различна.

А една от най-честите причини за смърт е лекарска грешка. Това е факт, документиран и неподлежащ на тълкувание.

Но пък от друга страна съвременната медицина донякъде е причината да имаме по-голяма продължителност на живота. Болести и състояния, които днес са тривиални вчера са били животозастрашаващи.

За мен една голяма част от проблема е, че съвременната медицина твърде много разчита на симптоматично лечение- имаш разширени вени- мажи се с това. Спреш ли си пак в изходно положение. Боли те кръста - пий това. Може да помогне, може и да не помогне. Но при всички положения лекува основно симптома, а не и причината. А причината за голямата част от ставните болки и травми е лошата мобилност. 90% от хората имат мобилност на умряла котка. Това с времето товари цялата кинетична верига и е въпрос кога, а не дали ще имаш проблем.

Та Джордана колкото и да е против тренировките, те са до голяма степен отговора на една голяма част от проблемите.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 06 Дек 2022, 19:27

Спреш ли си пак в изходно положение. Боли те кръста - пий това. Може да помогне, може и да не помогне. Но при всички положения лекува основно симптома, а не и причината. А причината за голямата част от ставните болки и травми е лошата мобилност.
Има 200 заболявания на опорния апарат , лечението не е само симптоматично . Специално болките в кръста може да са от възпалени и притиснати нерви . Колегата просто е туширал възпалението с мазилото и после е разместил малко прешлените да се намести и айде доктора виновен . Иначе че са търгаши и никой не му пука това е ясно , ако нямаш пари да платиш ще се влачиш болен докато не намериш пари за добър специалист . По лошото от това е че много хора са в лекарската професия заради парите а не стават за чеп за зеле . А това е професия като всяка друга , нищо свръхестествено няма измислена е от хора и се практикува от хора . Но човек трябва да спазва професионална етика и морал преди всичко а такива не виждам да има напоследък .

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата