България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
младши ентусиаст
Аватар

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от pampo » 06 Дек 2022, 11:25

На софийското метро какво му е, освен, че не е престижно колкото 15годишен "премиум"?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 06 Дек 2022, 11:54

Софийското не покрива и 1/10 от това което покрива тяхното, но нашето е по-ново и по-чисто. Ако искаш да се тригърваш, давай смело... само имай предвид, че на мен ми Лондон ми е примера за отвратителен и сбъркан европейски град, въпреки това на градския транспорт там няма да им стъпим и след 100 години.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 06 Дек 2022, 12:33

В лето господне 1860то след Христа(ако не се бъркам) са пуснати първите подземни влакове в Лондон, теглени от слепи коне.
Наскоро дългогодишен ел.енженер от трамвайния транспорт в София ми сподели, че "бързият" влак София-Варна в момента се движи по-бавно отколкото през 1978ма.
Вие сериозно ли се опитвате да сравнявате жп транспорта на двете места? :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Върпеки епохалните разлики, нашето метро си е екстра и върши чудесна работа. Предвид колко е откраднато покрай строежа му си е чист инженерен шедьовър дори.

Чистотата във всички големи европейски градове е под всякаква критика. В това отношение дано никога не настигнем останалата Европа.

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 06 Дек 2022, 13:06

empar написа:Наскоро дългогодишен ел.енженер от трамвайния транспорт в София ми сподели, че "бързият" влак София-Варна в момента се движи по-бавно отколкото през 1978ма.

Малка поправка, годината за сравнение е 1987, а средната скорост е 47 км/ч (по спомен) след няколко милиарда евро заровени в инфраструктура и подвижен състав, но както казват някой в този подфорум "България се развива".
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 06 Дек 2022, 13:45

Lenco написа:
empar написа:Наскоро дългогодишен ел.енженер от трамвайния транспорт в София ми сподели, че "бързият" влак София-Варна в момента се движи по-бавно отколкото през 1978ма.

Малка поправка, годината за сравнение е 1987, а средната скорост е 47 км/ч (по спомен) след няколко милиарда евро заровени в инфраструктура и подвижен състав, но както казват някой в този подфорум "България се развива".

Пропусна да споменеш, че тогава и нищо не се е крадяло :mhihi:
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 06 Дек 2022, 14:06

Lenco написа:

Аз като кажа, че сме най-крадливата нация, всички ми се карат :dunno:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 06 Дек 2022, 15:20

zAcK написа:
Lenco написа:

Аз като кажа, че сме най-крадливата нация, всички ми се карат :dunno:

Не си имал работа с италианци :OT:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 06 Дек 2022, 16:41

Пак се започна кои колко зле били, крадливи и прости.., обаче не виждам италианци масово да идват да работят в рая-България, нито някакви други.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 06 Дек 2022, 16:45

Lenco написа:

Бърз поглед на разписанието на сайта на БДЖ показва, бърз влак София - Варна, 543км, 7:35 време на пътуване ~72 км/ч средна скорост.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 06 Дек 2022, 17:22

Ай ся...носталгията и "едно време как беше".... къде ги слагаш :) А, да...и открадените милиарди забравих.
Може па трамваите да са одили до варна :ok:
И Зак да не пропусне и той да си каже :nono:
ПП. Първата ми работа беше да погледна разписанието, ама ся...инженеро е казал така...кой съм аз, че да споря с него.
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: B48B20А

Мнение от streetz » 06 Дек 2022, 18:32

47 км/ч е средната скорост на пътническите превози с БДЖ изобщо, а конкретно София-Варна е по-бавен с 40 минути спрямо 1988. Само не разбирам защо във форума на милионерите се обсъждат влакове, този презрян плебейски транспорт. :mhihi:
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 06 Дек 2022, 18:47

streetz написа:47 км/ч е средната скорост на пътническите превози с БДЖ изобщо, а конкретно София-Варна е по-бавен с 40 минути спрямо 1988. Само не разбирам защо във форума на милионерите се обсъждат влакове, този презрян плебейски транспорт. :mhihi:

Моя грешка! Посипвам си глава с пепел, скъпи баровци-съфорумци. :oops:
То си има един виц за китайци, който се изненадали колко е голяма България, щом ти трябват 9 часа да я прекосиш с влак.
Тоталната пародия в бе-де-же за ужас на соц.онанистите не датира от 89та, а от края на 30те години, когато техните идеологически предшественици са нападали композициите, за да се борят с фашизЪма!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 06 Дек 2022, 18:56

Дай да видим как е бил по-бърз. Иначе по думи и 1911 е бил още по-бърз. Ама едно към едно, маршрут, спирки и стоене на спирките. Че некак си колкото пъти съм пътувал до Бургас по онова време едно бая време си беше. Сравнимо със сегашното до Варна.

ПП. Барикада точка Ком, ще умра :banghead:
Хм,хм...

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 06 Дек 2022, 20:32

Нямам никаква носталгия към "онова" време, но фактите са тъжни.
Средната скорост на влаковете в България включва всички влакове и маршрути, примерно Стара Загора - Велико Търново е около 100 км, пътува се от 2 часа и 30 мин до 3 часа и 24 мин .....
Странно е и защо АМ Струма в участъка Перник - Дупница от 20 години е 120 км/ч или пък защо втора или трета година новия двоен път Поморие - Равда е със скорост 70 км/ч, и мнооооого други странности, дали някой е крал, всеки сам може да си отговори.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 06 Дек 2022, 20:43

Нали беше за София Варна.
Няма нищо странно в 120 Перник-Дупница. Като даже до Благоевград е 120, ма и там няма нищо странно.
Много по-странно е 140, което няма никакво основание.
ПП 6 спирки по маршрута ВТ СТЗ с престои...През планина...е за час, час и нещо нема как да стане.
Последна промяна Моджо на 06 Дек 2022, 20:56, променена общо 2 пъти
Хм,хм...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата