България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Модератор: Общи модератори
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Та не познават хората правилата и това си е.
В двойна лента в посока в града , аз карам в лява лента и тръгвам да отминавам учебен камион.
До мен зад камиона кара един СУВ , някакъв хуйдай и тъкмо вече го отминавам и онзи решава да изпреварва учебният камион, на което аз разбира се му сигнализирам.
Та ето интересното, онзи сваля прозореца и ми обяснява "Не виждаш ли, че пред мен има камион!".
Не влизам вече в словесни престрелки и обяснения, майка му, къде е гледала, когато баща му е поискал да го правят, да не говорим, че въпросният беше на над 50 години.
Подозирах, че следващата реплика ще е "Ама аз съм ти дясно стоящ", че и такива неща са се случвали.
В двойна лента в посока в града , аз карам в лява лента и тръгвам да отминавам учебен камион.
До мен зад камиона кара един СУВ , някакъв хуйдай и тъкмо вече го отминавам и онзи решава да изпреварва учебният камион, на което аз разбира се му сигнализирам.
Та ето интересното, онзи сваля прозореца и ми обяснява "Не виждаш ли, че пред мен има камион!".
Не влизам вече в словесни престрелки и обяснения, майка му, къде е гледала, когато баща му е поискал да го правят, да не говорим, че въпросният беше на над 50 години.
Подозирах, че следващата реплика ще е "Ама аз съм ти дясно стоящ", че и такива неща са се случвали.
- mr_petroff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
- Мечтае да кара: BMW 2002 tii
Случва се постоянно , ама днес беше върхът . Три пъти най-малко настигам коли които поради забрана или лоша видимост не мога да изпреваря , а те се движат неадекватно . Бавно по завоите , засилват , криволичат и така 5-10 мин./с буса съм/. В момента който ги изпреварвам , виждам как си джъткат телефоните идиотчетата . А зад тях вече сме 5-6 коли опашка, как да не ошамариш някого въпреки възпитанието и нормите за поведение
.Що имало после конфликти и агресия на пътя.
Утре се записвам на йога и почвам да пия валидол

Утре се записвам на йога и почвам да пия валидол

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Масово се гледа и рови в телефона в движение.
Вчера една леля по Цариградско кара с 60+ и рови..
Те без ровене едвам карат, ама сега съвсем стана чудо
Чудя се как не се удрят по-често
Вчера една леля по Цариградско кара с 60+ и рови..
Те без ровене едвам карат, ама сега съвсем стана чудо
Чудя се как не се удрят по-често
steeN написа:Нямам търпение да сложат на колонките POS терминали и да се свърши с тва кибичене по 20 мин в бензиностанцията. Не знам защо не го правят, страх ги е, че няма никой да им влезе в тъпия магазин или какъв е проблема.
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Мисля че е свързано с правилата за пожарна и аварийна безопасност.
Аз също ги отпращам когато мога и с удоволствие бих си платил с карта на колонката, но май ще трябват нормативни промени.
Случвало ми се е управителка на бензиностанция да ми гаси колонката от офиса, защото съм отпратил бензинджията и зареждам аз...

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Ама как, друго си е да ти олее около капачката, пък ако си с дизел получаваш бонус - почти вечно неизмирисване и разтапяне на пластмаса. 

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
Няма угодия
Тва което ме кефи тук е,че все още масово си има персонал който да налива гориво.На запад това е рядкост.Тук почти винаги като има някой които се върти около колонките и предпочитам той да ми налива,отколкото да си умирисвам ръцете като пипам пистолета,но като няма хващам и си сипвам аз.А има хора и дремат пред колонката като прани гащи и чакат някой да се появи за им сипе.Вчера например спирам 2ра кола на и някъв младеж дреме от кога и аз не знам,чакам го една минута и ако не го бях подканил да се самообслужи щеше още да виси на колонката.Единствено с газта ги разбирам да си чакат някой от персонала.

Няма общо с правилата за пожарна безопасност. Разликата е в протокола за комуникация между каса и колонка - ако няма бензинджия и касиер трябва да се извършва пре-оторизация. За момента само ОМВ го могат, другите още се стискат 

Live it like you Love it
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Аз съм на моменти. Почти винаги си зареждам аз, но след това се налага да си мия ръцете заради оцапани пистолети..
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Който кара дизел да му мисли
Аз не съм имал драма до сега, ако го няма бензинаджията или се мотае си слагам сам.
Никой не ми е правил забележка или нещо, че е забранено и то винаги зареждам на големи вериги.

TheDriver написа:...
Аз не съм имал драма до сега, ако го няма бензинаджията или се мотае си слагам сам.

Никой не ми е правил забележка или нещо, че е забранено и то винаги зареждам на големи вериги.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
Оказа се, че дамата е на поста от ден два и е попрекалила с четенето на правилата.
Аз освен в колата се бях подготвил да сипя и в туба(сертифицирана за бензин и дизел). Тя видяла тубата и се уплашила, че нарушавам правилата и за това ми спря колонката. Но е единственият краен случай който имам.
Аз обаче доста често пълня и в туби, което провокира реакция по линия на правилата за безопасност.

Аз освен в колата се бях подготвил да сипя и в туба(сертифицирана за бензин и дизел). Тя видяла тубата и се уплашила, че нарушавам правилата и за това ми спря колонката. Но е единственият краен случай който имам.

- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
В царството на кеша(сивата икономика) автоматизирането на бензиностанциите граничи с невъзможното. Мен също би ми се искало да ги няма тия примати по колонките, а долнопробните спекулативни нужници принадени към тях да са само по магистралите, но това се търси по нашите географски ширини - това се предлага. Премиум гъзария се явава тази "услуга".
Това го казвам като човек, който е работил летните ваканции в училище точно на бензиностанции. Така и не успях да разбера за чих гоня таргет за студен чай и дъвки на двойна цена на 200 метра от супермаркета. За приготвяната "храна" по-добре да не разправям.
Проблемите с изцапаните пистолети и миришещите ръце са само при дизелите, но слава Богу до такава ерес не съм се докосвал от почти десетилетие!
Това го казвам като човек, който е работил летните ваканции в училище точно на бензиностанции. Така и не успях да разбера за чих гоня таргет за студен чай и дъвки на двойна цена на 200 метра от супермаркета. За приготвяната "храна" по-добре да не разправям.

Проблемите с изцапаните пистолети и миришещите ръце са само при дизелите, но слава Богу до такава ерес не съм се докосвал от почти десетилетие!
Хайде малко от кредитната кухня- както каза блясъчко- за пос на колонката се изисква пре- оторизация- обикновено е 1 лев. По този начин се постигат две неща- едното е че се валидира картата другото е че ако си сипеш и духнеш този 1 лев се прави там за колкото си сипал и си плащаш. Ако не сипеш този един лев таймаут-ва след 24-48 часа и всичко е точно
Проблема е че няма бензиностанция която да иска да работи с карти защото за плащане с карти има такса- обикновено 1.5 до 5% от стойността която яде от печалбата. Допълнително транзакция с пре-оторизация също носи допълнителна такса. И последно ако платиш на колонката няма да влезеш вътре и си купиш нещо с 200-500% надценка. На всичкото отгоре плащането с карта няма скриване…
За пълненето - в Щатите има щати в които е противозаконно да си сипеш сам- визирам примерно ню Джързи… там винаги ти сипват и ако човека то няма и тръгнеш сам- ти се карат. Защо е така- не знам.
Проблема е че няма бензиностанция която да иска да работи с карти защото за плащане с карти има такса- обикновено 1.5 до 5% от стойността която яде от печалбата. Допълнително транзакция с пре-оторизация също носи допълнителна такса. И последно ако платиш на колонката няма да влезеш вътре и си купиш нещо с 200-500% надценка. На всичкото отгоре плащането с карта няма скриване…
За пълненето - в Щатите има щати в които е противозаконно да си сипеш сам- визирам примерно ню Джързи… там винаги ти сипват и ако човека то няма и тръгнеш сам- ти се карат. Защо е така- не знам.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Интересно,
аз не си спомням кога съм плащал кеш на бензиностанция.
Сигурен съм, че са минали поне 7-8-9 години от последното плащане в брой на бензиностанция.
Дори и в местната железария плащането може да е с карта.
Или се говори за нещо друго
аз не си спомням кога съм плащал кеш на бензиностанция.
Сигурен съм, че са минали поне 7-8-9 години от последното плащане в брой на бензиностанция.
Дори и в местната железария плащането може да е с карта.
Или се говори за нещо друго

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
То и сега повечето хора плащат с карта на касата, т.е. евентуално остава таксата за пре-оторизация. Която пък не знам колко толкова , в момента висят няколко човека на заплати. Основно кеш се плаща по малките градове, където в другата тема коментирахме... са в сивия сектор. Ако не се лъжа, на Лукойл им важаха отстъпките за зареждане само при кеш плащане.

- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: B48B20А
Не са Лукойл, а Марешки.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.