България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Top Gun Maverick » 07 Яну 2023, 10:29

То буквално не е само, но е основното и най-лесно да се направи при желание.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 07 Яну 2023, 11:01

Един адекватен бонус-малус би решил проблема за 2-3 години. Да се понатрупат малко нарушения. Ще е добре и за околната среда - доста хора ще се качат на колело :mhihi: Това с камерите за средна скорост няма да има чак-такъв ефект. Да не кажа, че може да стане обратен. Няма да има възможност да се направи навсякъде и Ганьо ще е като отвързан в участъците без камери :wave: Глобите за скорост и сега са високи, но в града се лети масово.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 07 Яну 2023, 11:45

Според мен глобите на фона на доходите са доста адекватни, но полза никаква, защото или не се налагат, или като се наложат не се плащат. Ако знаеш, че няма измъкване от глоба, ще почнеш да внимаваш повече.

Маверика спомена за гледането за знаците, имам прясна история от това. Наскоро пътувахме група приятели, реших да не се предлагам за шофьор, тъй като едно от момчетата напоследък има голямо желание да е шофер, та пътувахме с неговата астра Ф. Пътуването като цяло беше спокойно, но с едно не малко НО. Момчето изкара книжка миналата година и си купи кола, врътнал и е 5-6 хиляди км вече, преди това да е покарал на техните и на брат си колата, абе скромен опит. Обаче такъв философ, спори за всичко, обяснява ни ЗДВП, кое как било, как трябва да бъде, стана майстор на автомобили, вече познава типа масло като го види как се стича. Вероятно тук много от вас са се сетили за някой познат, който е същия тип, щото аз поне срещам страшно много многознайковци. Возил ме е из града - окей, сега за пръв път ме вози извънграда и теориите му рязко издишаха. Особено на връщане от Беклемето - 120тина км път, от които 70-80 някъде бяха по Е79, тоест сравнително скоростен път - пътувахме 2 часа и 40 минути. Маверик, авера ми не пропусна нито един знак, особено тия с ограничение 60, дори на Севлиево на главния път карахме с 30, щото някой след ремонта е заебал знаците там. с 30, по главен път!!! Само дето от толкова гледане на знаците бяха пропуснати много други неща. На отиване към Беклемето след два знака път без предимство, които видя, явно не му остана време да види, че по пътя с предимство се движи кола и излезе пред нея.. Аз стоях зад него, не виждах пътя и знаците, през цялото време виждах джипката, чието предимство отнехме, мислейки си, че сме на главен път .. На връщане от Беклемето - имах усещането, че влизаме с по-висока скорост в завоите от колкото после се движехме по Е79, постоянно спирачки в завоите, не се отчете фактора, че е мокро и по банкета има още сняг, макар и времето да беше топло и със сигурност над 0 градуса. По главния път после през по-голямата част от времето се движехме със 70-80км/ч, преди всеки завой се връща 4-та и се намаля до под 70, тоест не се поддържа постоянна скорост - нещо поне за мен изключително изнервящо и създаващо опасности, тъй като се задържаха коли зад нас. На изкачването пък за Беклемето не може да прецени на коя скорост да се движи, въобще не си познава машината. Ще кажеш, че още е рано - така е, ама е редно като не си запознат, да не философстваш много, нали? И накрая, реши, че трябва да пуши, пропусна една отбивка, натовари се и в момента, в който видя уширение на пътя - отби, но се оказа, че е изход от главния път и вместо да продължи до следваща отбивка - просто влезе в тревата и угаси колата, остави я без светлини, в тъмното.

Аз това го отдавам в графа манталитет, много знаем, ама като опре да покажем какво можем - разлика от земята до небето. И от много гледане на знаци, забравяме да си гледаме пътя.
Не знам дали това може да се оправи с глоби, по-скоро не, но както бум бум е казвал неведнъж - не може да гледаме на проблема без да отчитаме всички фактори. Решаването на един проблем на парче не води до нищо.
Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 07 Яну 2023, 11:57

Виж сега, ти влизаш в съвсем друга посока, която нито пътищата ще оправят, нито курсовете, нито нищо освен ако самия водач сам не реши да се оправи с времето. Може да няма кой да го учи или той да не иска. Това с карането газ спирачка по изкачване е много тъпо, освен ако не си тръгнал да си правиш кефа или не гониш време, но това е рядко. Да гледаш знаците не значи да си малоумник, който не може да мисли като твоя познат. Малоумник имам предвид не като цяло, ами конкретно към карането.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 07 Яну 2023, 12:17

В друга посока, но по темата. Сляпото следване на правила не гарантира безопасно пътуване. Вярвам, че моя авер с още някой километър стаж ще се очупи и ще свикне и с колата и с пътя и обстановката, има материал между ушите. Ама като се замисля с какви хора се срещам и че те също шофират.. За мен винаги най-важно е било да гледам пътя преди всичко останало. Предпочитам да пропусна някой знак за скорост, от колкото камион/кола/пешеходец или някакво опасно препятствие.
Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 07 Яну 2023, 12:28

Не говорим за предпочитане и по-малкото зло, на пътя няма място за такива неща тип предпочитам онова, отколкото другото. Гледаш всичко, а като пропуснеш знак в повечето случаи няма да е фатално да.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 07 Яну 2023, 13:13

Top Gun Maverick написа:Защо ганЦо като иде в Германия и спазва? :mhihi: Променя си манталитета ли?

Едва ли има друг народ, който сам да се нарича с най-обидното нарицателно за всичко лошо на всяка дума. Но както и да е..

Да, българите в чужбина си променят манталитета. И не толкова заради глобите.

Глобите да речем в Германия са по-високи като абсолютна стойност (но май са по-ниски сравнено с МРЗ), но ако караш с 20км отгоре в населено място ти е 70 евра, не е нещо невиждано, че да те стресне чак пък толкова.

Но в Германия виждаш как всичко е подредено, чисто, поддържано, обмислено и приветливо. И ти става неудобно да бъдеш джигит, да си хвърлиш боклука на улицата или да направиш каквато и е да било друга противообществена проява.

Oт друга страна в Индия при средна заплата от около 700лв глобата ти е 40-80лв, което е 5-10% от заплатата, при второ нарушение в някакъв там период ти взимат книжката. Ако те хванат без книжка- 200+, т.е. 1/3 от заплатата. За гонки пак е толкова. Фашива книжка е двойно. (Това по данни от един форум за мотористи, но вярвам е актуално). Ако не си плащаш глобите директно отиваш на съд и може да те вкарат за някакви 50лв.

И като резултат какво? Пусни си един клип и виж дали дори в България културата ни на движение не е цветуща пред това, което става там.

Същото можеш да го видиш и при разните майстори. Ако му закараш една кочина ще влезе вътре с мазния гащеризон и ще опипа всичко с омаслените ръце. Ако му закараш нова, спретната и лъскава кола ще бъде далеч по-внимателен. А и сами ремонт има шанс да бъде извършен далеч по-качествено. Тия строителите са същите. Ако живееш в кочина ще влезе с калните обувки, без изобщо да му пука. В другия случай ще се събуе по чорапки.

Та да, манталитета се променя в зависимост от средата.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 07 Яну 2023, 13:22

Да, да... Ма не.
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от steeN » 07 Яну 2023, 13:25

70 евро ама ти взимат и точка... и на 4-5 точки ходиш на семинарчета и психолог... и не фиктивно... , а на 8-9 оставаш без книжка, ма лежи на тая кълка колко са меки глобите в DE. :mhihi: Плюс че там ще ги акумулираш няколко пъти по-бързо от тук.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 07 Яну 2023, 13:27

Та и сам си плащаш и семинарчето и психолога. Беше няколко хиляди евра по спомен.
И никой не се оправдава, че пътя му е крив, че дрифти с 5 км/час, че пешо си хвърля боклука от балкона.
Хм,хм...

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 07 Яну 2023, 13:31

Имам нлизък приятел който развива доста успешен бизнес със строителство в Берлин и пътува доста често БГ-ДЕ. Кара доста интересни коли и по спомен доскоро за превишена скорост в града с малко км е било 30€, сега май са ги били дигнали на 50€.

Обаче...

Шибаната пътна настилка има зверско сцепление. Направихме му Е36 комби със S54, отиде и си го регистрира там и стана на въпрос как тука колата не може да влезе в пътя, буквално боксува на почти всяка предавка, а там е мъка и не мотора, не е 150 коня.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 07 Яну 2023, 14:39

Само да вметна, че ганЦо си го викам закачливо и не искам да звучи обидно, а по-скоро да предизвиква усмивка като нещо си нашо. :mhihi: И не, нито мисля, че сме толкова лоши като народ, нито че с нещо отстъпваме на западняците. Просто ние сме били исторически в един такъв особен район и може би един от най-апетитните в Европа и това е наложило много, много беди върху психологията ни. Принудило ни е да оцеляваме по начини непонятни за западните колонизатори и тези начини дават отражение и днес. После пък сме били под съветска власт, което още дава отражение в много неща.

Пример от преди пет минути. Идва човек от Варна и паркира в насрещното където са паркирали още 2-3 коли, мястото е широко, спокойно минават коли, но има знак. Местните знаят, че събота и неделя няма проблем защото паяка не работи, само не запушват изхода на блока защото ще ги ошари тогава полицията ако мине. Въпреки това пак избягват местни да спират там дори събота и неделя. :mhihi: Та Варненеца спира точно на изхода на блока :shock: и заключва колата. Жена му излиза и тръгва, той обаче вижда отсреща знака, че сивее(от задната му страна защото нали е в насрещното)и отива да го види отпред. Връща се и казва на жена си "ей такъв голям знак са ми сложили" (на влизане не го е видял), отиде си в колата и я премести на платения паркинг. :mhihi: Хайде сега на вас оставям да разрешите трудната задача тоя защото са го шарили някъде ли отиде да си премести колата СЛЕД като вече беше спрял в нарушение по две точки(първо знака и второ в насрещното на двупосочна улица)или защото морално му беше неудобно. Другите две коли на снимката също са варненски, първия е спрял в насрещното и той.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 07 Яну 2023, 14:54

Човека е адаптивно същество поне онези индивиди които не са асоциални с мания за величие та в тоя ред на мисли когато е поставен в добра среда или се нагажда и живее според наложените правила и порядки или останалите от стадото го отбягват естествен подбор ,ако и това не помогне вече идва изкуствения /закона/ .Така ,че наш Андрешко като премине в подредена държава претърпява уникална трансформация и става примерен ,обратно когато при нас дойдат на алкохолен туризъм от Скандинавия ,Германия ,UK .........просто стават свине каквито няма как да са по родните си места .Тук могат да се насерат 2 седмици с евтина пиячка ,никой не ги познава ,плащат си за да се държат като неандерталци .
Ще се оправим някога ........когато минете зад жилищен блок и не видите хвърлен боклук през терасата .

П.П. Честит празник на всички именници :bchug:

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 07 Яну 2023, 15:05

Честит на теб!
Съгласен съм с написаното, но отчасти. Без закон не става. Ако ставаше, ония в Германия нямаше да имат закони много преди всякакви имигранти да ги налазят. Но споделям за адаптивността и човека де. Обаче разходи се някой път из квартали на Берлин да видиш зад блоковете няма ли боклук. При все, че там много повече се чисти. :idea: Да не помисли някой сега, че ги изкарвам по-мърлячи от нас, нищо такова. Още не съм видял някой там да мята кофичка или чашка в напитка през прозореца на колата. Ако видиш, ще е мангал от някъде си.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 07 Яну 2023, 16:02

Благодаря ,да сме здрави па другото ще се оправи с времето .

Законите се пишат от хора за хората ,така се прави в демократичните общества .......въпроса е ,че има неписани правила за норми и поведение които моделират един индивид .Порядки ,култура ,начин на изразяване ,на поведение ......всичко това може да се промени от средата защото иначе останалите ще те игнорират и заклеймят .Аз съм убеден ,че и в уредените държави има свинщина и мърлячи но тук при нас е гнусен и вреден навик ,манталитета ни е такъв .....лошото е ,че младите го смятат за cool и да си арогантен простак /особено/ на пътя е голямо "геройство" .Просто някаква зараза ,познавам хора които като се качат в колите си стават пълни профани .Миналата седмица две хлапета ме засичат и изпреварват от дясно на място където ако бях се заинатил отиваха в стълб ,на следващото кръстовище спреха на червено аз до тях .....отварям прозореца и задавам екзестенциалния въпрос "Пораснаха ли ви пишките след тази маневра " гледаха ме като ученички без домашно .

Не е по темата но злите езици говорят ,че синчето на пернишкия прокурор са го смазали от бой в ареста ..........дали е имало и ректална агресия не се знае .

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата