Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Re: Икономическата криза 2020-2023

Мнение от ///M Power » 11 Яну 2023, 11:22

zAcK написа:Най-странното е, че напушиеният Илънчо продължава да увеличава производството, докато другите не могат да доставят по 1-2 години някаква пиклива барака :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Всъщност, в България вече 3 месеца и половина не можеш да си купиш iPhone 14 Pro, вие за нов автомобил ми говорите :!:
В Германия, Англия и т.н. ги има налични с доставка на следващия ден, тук искам да се пробвате да си купите, или някой да ви даде дата за доставка :help: :banghead:

Вчера след 101 дни чакане и след като ми обявиха, че нямат никаква представа кога ще ми го доставят и след запитване на всички,
включително iStyle, където уж съм в някакъв списък, Поликомп, Ябълка, Уямиянко и т.н., а бе всички, си поръчах от Амазон.де :banghead:

Ебем ти и държавата пробита. Коли нямало. Пак казвам. Телефон се чака по 150 дни, щото скоро няма да има, та какво остава за автомобили :help: :censored:

България не е никакъв пазар, затова и доставките на определени стоки са на принципа "каквото остане", и това идва от производителите. Но за автомобили се чака навсякъде.

пс: Признавам си не мога да те разбера, в ИТ сектора си, поне телефон лесно се поръчва от където си поискаш, че да чакаш?
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 11 Яну 2023, 13:01

Това с чиповете (съответно автомобили и т.н.) е пряко следствие от Китай и тяхната политика за ковид.
Не е индикатор за края на света, нито е ще е вечно така.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 11 Яну 2023, 13:06

Даже тези дни гледах, че някои представители имат и коли на склад :lol: Според Forbes ще започват да падат цените през 2023.
https://www.forbes.com/sites/jonathanpo ... r-to-fall/
"New and used car prices likely will decline through most of 2023"

Дали ще станат както преди - съмнявам се. Но и на мен ми прави впечатление, че като че ли паднаха малко цените. А доста от скъпите коли си стоят повече от година на обява :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 11 Яну 2023, 14:54

Хората свикнаха да ги купуват и скъпи, при това с охота и хъс, що да падат? Гледам, че Сеат и Тойота продават джипки на цената на Х3 преди 2 години, страх ме е да погледна колко е станало БМВ-то :mhihi: Но БМВ пак са с рекордни продажби за миналата година. Пазарът втора ръка в България не е показателен за нищо и не върви с тенденциите. Тук 95% от продажбите са на коптори, важното е да са евтини. Търговците просто започнаха да купуват по-скапани коли, за да държат ниски цени.
Never mistake motion for action...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 11 Яну 2023, 15:19

Top Gun Maverick написа:Вече не е толкова лесно дилъра да ти обясни колко много имаш нужда от повечето технологични тъпотии в една кола, особено когато вече имаш не чак толкова хубава лихва.

Ти си мислиш така. Моята Баба Яга в момента струва точно толкова, колкото съм я купил преди малко повече от 7 години. Дилърите са в Рая сега. Не искаш да купиш нова кола, не е притеснявай. Ще я продадат още същия ден. Навсякъде има опашки. Палачинката се обърна само за 12 месеца. Както се молеха да влезеш, така се оказа на опашката пред дилър шипа. И лихвите са 8.99$. За сега :idea: Снощи погледнах РАВ4 на втора употреба. Внасям 30% от цената и останалото на изплащане. За 5 години вноските са точно такива, каквито за нова.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 11 Яну 2023, 15:25

Имам прятел в Тойота - всичко се изкупува на момента, коли на 2-3 години се продават по-скъпо, отколкото са купени нови и не се задържат повече от 3-4 дни. Иначе сме в криза де.
Never mistake motion for action...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 11 Яну 2023, 15:53

Leon написа:Имам прятел в Тойота - всичко се изкупува на момента, коли на 2-3 години се продават по-скъпо, отколкото са купени нови и не се задържат повече от 3-4 дни. Иначе сме в криза де.

Тя палачинката ще се обърне, но харата са с къса памет :winky:
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от M-coupe » 11 Яну 2023, 15:58

Някой спомня ли си какво стана с цената на автомобилите след кризата 2008-9 :idea:
..Bayerische Motoren Werke..
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus

Мнение от peshehodetz » 11 Яну 2023, 16:09

Стана точно това което става и в момента. Аз не знам какви са тия истории дето масово се купували коли и дилърите си дигали цените както си искат и хората безпроблемно си ги купуват. Да може би беше така преди около година или няколко месеца, ма сега е съвсем различно. Това дето си слагаха по $5к върху MSRP просто в момента граничи с глупоста ако някой въобще си помисли да го прави. Като гледам щатските дилъри как са си напълнили паркингите с нови и употребявани коли в гаранция дето няма кой да ги купи, нещо хич е ми се връзва в Канада където цените и лихвите са по високи някой масово да ги изкупува, че да се чака и паркингите им да са празни, еле пък в Европа.

keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 11 Яну 2023, 16:17

Канадата просто е с инфо от година назад. Пазарът винаги изпреварва мисленето ни и отдавна отчете всичко. Сега започва да отчита, че тая тъпотия с чиповете няма да е вечна и нещата започват да си идват по местата. Чакали се три години за Рав 4. :mhihi: Може би, някъде, някога, ама има и други марки, хората се преориентират и толкова. И в БМВ се чакаше за нова М4-ка 10 месеца, но иди сега си поръчах да видиш колко бързо ще ти я направят. Палачинката няма да се обърне един ден, тя вече се обръща, просто някои си мислят, че всякакви течения продължават до безкрайност. Нормална човешка психология.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 11 Яну 2023, 16:43

Top Gun Maverick написа:Канадата просто е с инфо от година назад. Пазарът винаги изпреварва мисленето ни и отдавна отчете всичко. Сега започва да отчита, че тая тъпотия с чиповете няма да е вечна и нещата започват да си идват по местата. Чакали се три години за....

Ей, Маверика, пръстите ти са по-бързи от мисълта ти. На предната страница дадох линк с дилър на Тойота. Върни и виж, колко нови коли има. Липсата е такава, че хората започнаха да купуват дори и Форд. Днес ще гледам да ти снимам някой дилърски двор, да видиш колко е празно

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 11 Яну 2023, 16:50

Top Gun Maverick написа:Канадата просто е с инфо от година назад. Пазарът винаги изпреварва мисленето ни и отдавна отчете всичко. Сега започва да отчита, че тая тъпотия с чиповете няма да е вечна и нещата започват да си идват по местата. Чакали се три години за Рав 4. :mhihi: Може би, някъде, някога, ама има и други марки, хората се преориентират и толкова. И в БМВ се чакаше за нова М4-ка 10 месеца, но иди сега си поръчах да видиш колко бързо ще ти я направят. Палачинката няма да се обърне един ден, тя вече се обръща, просто някои си мислят, че всякакви течения продължават до безкрайност. Нормална човешка психология.

2023 760 преди две седмици някъде ми дадоха дата втората седмица на април... но по думите на дилъра- най- вероятно юни- юли. не 10 месеца, но 6... преди кризата беше 8 седмици чакането за каквото и да е от германия.

нещата ще се оправят, но все още има проблеми с доставките.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 11 Яну 2023, 17:01

Факт, но тенденцията е ясна. То се видяха абсурдни цени. Още по-абсурдното беше, че се е и продаваха коли на такива цени :lol: Но няма какво да се лъжем - колата за повечето е необходимост и опре ли ножа - купуваш на каквито са цените. В край на сметка не са вечни колите.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus

Мнение от peshehodetz » 11 Яну 2023, 17:13

На мен за Х5 ми казаха местните дилъри за поръчка около 4 седмици, понеже евентуално се замислям и за Х7 там е около 8 седмици. Това е ако я поръчам както аз я искам иначе на паркингите имат готови коли ма повечето са т.нар. "наблъскани с екстри" дето повечето колеги им се възхищават на такива, не че въобще някога ще ползват повечети опции де. Аз обаче съм леко пресметлив и за неща дето няма да ги ползвам и не са ми необходими хич не ми се дават пари. Иначе за коли от Германия ми казаха че си отиват 4-6 месеца според модела и това ако не са М-ки, при М моделите около година. При Мерцедес положението за всеки модел е около двойно на това на БМВ за идентичен модел.
keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 11 Яну 2023, 17:48

Leon написа:Хората свикнаха да ги купуват и скъпи, при това с охота и хъс, що да падат? ...

Погледни го от друга гледна точка - цените на контейнерите Шанхай - Ротердам бяха стигнали ~$15к - сега мисля отново са на $2.5 - $3к.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата