Здравословен живот, или...
Модератор: Общи модератори
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
Re: Здравословен живот, или...
Алкохолът като напитка не съдържа само етилов алкохол.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
drago_pavlov написа:Сега от няколко години се храня само вечер и почти без въглехидрати и 4-5 дни на вода изобщо не ги усещам, ходя си на работа, катеря си планини![]()
Не губиш ли мускулна маса?
Аз един ден като стана и бързам да върша работа, пропусна ли да ям нещо до следобяд и вече не мога да вдигна 20кг и имам чувството, че бицепсите ми изтъняват.

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
dhtj написа:drago_pavlov написа:Сега от няколко години се храня само вечер и почти без въглехидрати и 4-5 дни на вода изобщо не ги усещам, ходя си на работа, катеря си планини![]()
Аз един ден като стана и бързам да върша работа, пропусна ли да ям нещо до следобяд и вече не мога да вдигна 20кг и имам чувството, че бицепсите ми изтъняват.
На мен мускулната маса не ми е приоритет от около 20 години

За мен е важно да мога да направя преход 30 км с 15 кг раница без да припадна, да мога да плувам 2-3 часа, да чОкам 1-2 часа и т.н.

Вчера на Мусала имаше няколко якички момчета по на около 20 дето бяха много надъхани на лифта, но после бързо окапаха по пътя и докато нагъваха десертчета чичака им дръпна 30 мин преднина само до заслона

На един му давах вода, че изпи всичко до средата на маршрута... То с толкова сладко...
На друг трябваше приятелката му да свалям (буквално) под ръка, че той самият едвам слезе

Та за какво са ми тия бицепси ако съм така? За украса...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
drago_pavlov написа:dhtj написа:drago_pavlov написа:Сега от няколко години се храня само вечер и почти без въглехидрати и 4-5 дни на вода изобщо не ги усещам, ходя си на работа, катеря си планини![]()
За мен е важно да мога да направя преход 30 км с 15 кг раница без да припадна, да мога да плувам 2-3 часа, да чОкам 1-2 часа и т.н.![]()
Ако няма голяма денивелация за това изобщо не се изисква кой знае каква подготовка/физика, просто здрава психика и време.
Та даже след 30-те км може да си чОкаш доста прилично време, без да си кой знае какъв атлет.
Справка :Пътят към Сантяго
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
dhtj написа:drago_pavlov написа:Сега от няколко години се храня само вечер и почти без въглехидрати и 4-5 дни на вода изобщо не ги усещам, ходя си на работа, катеря си планини![]()
Там е една от разликите да получаваш енергия от мазнини и от гликоген (въглехидрати). Когато разчиташ на гликогена имаш да речем в себе си запас от около 350-500гр в скелетната мускулатура и 100-тина грама в черния дроб. Малко и в някои от другите органи, но количеството е незначително. Т.е. в най-оптималния вариант това са 2400 калории, които са ти на разположение да разградиш и освободиш под формата на глюкоза. Щом това количество се изчерпи падаш по очи. Това при идеални условия, защото в реалния живот наличната глюкоза ще я изчерпиш бързо и докато разградиш гликоген за още кръвната захар ще падне, ще ти бъде зле и ще се наложи да зареждаш с прости въглехидрати, които да ти дадат бързо енергия. Ако искаш вече да извлечеш максимума тук може да се възползваш и от метаболитната гъвкавост. Тялото може да гори бързи въглехидрати за незабавна енергия (някой ако зоби такива неща да има предвид, че не се яде захар, плодове, банани и т.н., а чиста глюкоза), бавни въглехидрати и продукти, които бързо ще се метаболизират до кетони - МСТ масло и екзогенни кетони.
В случая с Драго, който е адаптиран да гори свободни мастни киселини и кетони може спокойно да гладува цял ден и после да отиде на фитнес. Ако тялото му при тегло да речем 80кг има 20% мазнини, това означава, че преди да достигне минимума мазнини, който е нужен за функциуноране на тялото той има запас от над 100 000 калории. 2400 срещу 100 000. Естествено тези калории от мазнините не са на разположение веднага при тежко физическо натоварване, но при ниско интензивни упражнения като колоездене, ходене, маратон и т.н. дават много повече и по-стабилна енергия.
Другото е независимостта от кръвната захар и инсулина. Ако ти не се храниш цял ден и отидеш на фитнес кръвната ти захар ще падне хипогликемични стойности и ако упорстваш повече с натоварването е много вероятно да трябва да викат бърза помощ при нива от 2 и нещо ммол. Докато ако Драго си измери кръвната захар ако не е ял нищо два дни ще е със същите стойности. Но това по никой начин няма да му попречи да се натовари във фитнеса или да отиде да тича. Нива, при които нормален човек ще се оглежда за захар и шоколади за да си вдигне кръвната захар или ще го вкарат в болницата при него няма да имат никакви симптоми и няма да създадат никакви проблеми.
Относно мускулите. Всеки грам гликоген в тялото ти е свързан с 3-4гр вода. При едно нормално телосложение като изгориш гликогена и 2 кила мускули са си заминали. А се сещаш как изглежда 2 кила мускулатура. Цели сантиметри отвсякъде липсват.
Това е и причината голяма част от батките да не харесват нисковъглехидратното хранене. Това, което много хора виждат като мускули са всъщност вода и мазнини. Ако един средностатистически батка от залата свали от да речем 20% телесни мазнини до 12-14 и изгуби гликогена 43 сантиметровите ръки ще отидат на нещо като 37-38, което е истинска трагедия за повечето от тях.
А всъщност не е станало нищо страшно. Ще носи 5-6 кила по-малко мазнини. Още там някъде вода и вместо да е подут балон с големи ръки и голямо шкембе вече от един бегъл поглед човек може да каже, че изглежда атлетично.
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
ivanski_2 написа:Ако няма голяма денивелация за това изобщо не се изисква кой знае каква подготовка/физика, просто здрава психика и време.
Та даже след 30-те км може да си чОкаш доста прилично време, без да си кой знае какъв атлет.
Справка :Пътят към Сантяго
Аз изобщо не се имам за някакъв топ ултрамаратонец или някакъв друг атлет...
Разговорът тръгна от друго място - аз мога да го правя това 3 дни подред само на вода, а 90% от батките, дето са много надъхани, през половин час вадят нещо сладко от раницата "да се подкрепят"

Лошото е, че и планинските водачи го препоръчват това... За повечето от тях висококалорична храна са ядки, шоколад, протеинов бар...
Като им кажа, че в 1 кг храна нося над 5000 калории и ме гледат е така

Ама нищо чудно - един носеше буркан с лютеница

Как ли не бих мъкнал 2-3 дни буркан с лютеница дето има 100-150 калории на 100 грама, а ако сложим и теглото на буркана отиде коня у ряката

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
В нормални условия само миокарда в тялото използва мастни киселини за енергия . Другите мускули използват приоритетно енергия от глюкоза . Колкото и "бързи" да са оцетната киселина ацетил бутата и ацетона в митохондриалния матрикс те не могат да се се сравянват с бързината и добива на енергия от мол с глюкозата . Така че ми е трудно да повярвам че човек който е паднал под 20% запаси на мазнини съответно е редуцирал и мускулна маса да има същата сила като нормално захранен физически здрав индивид . Той просто бавно се превръща в един скелет.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Така е. Няма ли коремче, броим му времето до умирачка
То корем от лошо няма - все е от ядене и пиене 

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Jordana написа:В нормални условия само миокарда в тялото използва мастни киселини за енергия . Другите мускули използват приоритетно енергия от глюкоза . Колкото и "бързи" да са оцетната киселина ацетил бутата и ацетона в митохондриалния матрикс те не могат да се се сравянват с бързината и добива на енергия от мол с глюкозата . Така че ми е трудно да повярвам че човек който е паднал под 20% запаси на мазнини съответно е редуцирал и мускулна маса да има същата сила като нормално захранен физически здрав индивид . Той просто бавно се превръща в един скелет.
Доведи ми един аматьорски трениращ нескелет на мойте кила, който не е на зоб (ако намериш изобщо такъв) и ще клякаме, ще правим тяга, каквото иска. Без лежанка, че не правя, но може кофички с тежест. И не съм 20%, а по-скоро 12-14.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Jordana написа:Зависи от тъканите в които се метаболизира алкохола концентрациите в кръвта активноста на алкохолдехидрогеназата и още куп неща . Източник на калории става ацетата в кръвта не самия алкохол , като се намесва в цикъла на лимонената киселина / цикъл на Кребс и инхибира окислението на дълговерижни мастни киселини . По същество нито самия етанол нито ацеталдехида могат да бъдат източник на енергия . Ето тука е обяснено на разбираем език![]()
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 7720300797
Верно стана комично как в алкохола няма калории... единственото без калории е водата всъщност. От същия линк: Translated into kilocalories (cal), for an 80 kg man this is 73 cal/h while for 60 kg women it is 55 cal/h. A 70 kg (155 lb) person expends about 102 cal/h working on a computer, 120 cal/h sitting in meetings, 130 cal/h during desk work or sitting in class, 186 cal/h doing police work, bartending or waitressing (Table 2). Maintenance diets for average adults are 2000 cal/day for females (83 cal/h) and 2600 cal/day (108 cal/h) for males. As such, ethanol becomes responsible for more than 50% of each individual’s energy metabolism until it is eliminated.
Затова ги наричат "празни калории" - с тях не получаваш хранителни вещества. Затова алкохолиците не ядат - постоянно са сити, а същевременно са с тежки дефицити на различни вещества. Освен всичко, както отбеляза колегата горе, в алкохолните напитки (с изключение на водката) има остатъчна захар в различни количества. В бирата и виното най-много, изключвам сладките ликьори.
Never mistake motion for action...
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
То верно стана детска градина
Какви са тия "празните " калории аз за пълна калория не съм чувал ? Явно си го пуснал по диагонал линка това което ти пасва на теорията за "калоричния " алкохол . Малко пак ще напиша за биохимията сигурно пак ще ме нападнете някои хора
Алкохола не съдържа калории , в смисъл тези 7 калории дето ги четете на грам са хипотетични калории . Той не е подходящ за окисление в организма както глюкозата . Затова минава през ацеталдехид после оцетна киселина и тогава чак оцетната киселина е годна да се включи в един от четирите основни биохимични процеса за добив на енергия в клетката . При кетозата също мастните киселини минават през оцетна киселина ама не им викате празни калории ? Що така ? С това си включване обаче ацетата в цикъла на лимонената киселина се получава изместване на хомеостазата на метаболитните процеси в клетката . Почти напълно спира метаболзима на глюкозата и мастните киселини отиват към синтез на дълговерижни например триглецириди . Енергийния добив намалява с около 30% и организма няма откъде да го набави , докато има алкохол в кръвта метаболизма се занимава с алкохола . Това не са празни калории които ти се лепят а нещо съвсем друго . Калориите от метаболизма на алкохола не се складират никъде . След як запой организма има недостиг на калории не излишни "празни " калории . Освен това метаболизма на алкохола зависи много от нивата в кръвта , от генетични особености на дехидрогеназите , от възраста , от размера на черния дроб от куп неща . Ако е малко количеството поет алкохол той се метаболизира по един начин ако е голямо по друг . Затова ти казах че алкохолиците са слаби като изсушени чирози . И изобщо не знам в какво точно ме упрекваш ??!! 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Е, къде видя упрек...? Наричат се "празни", защото не вървят с макро и микро-нутриенти, просто израз, възприет в сферата на храненето. Кока-колата също е празни калории. Съгласен съм че метаболизирането на алкохола не е като на типична храна, но крайният резултат е дори по-лош. Приключвам с тая тема, няма да спорим повече на тема алкохол, така или иначе не е част от здравословния начин на живот.
Never mistake motion for action...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Jordana написа:тези 7 калории дето ги четете на грам са хипотетични калории
Няма такова нещо като хипотетични калории. При изгарянето на 1гр етанол се отделят 7 калории.
Jordana написа: Затова минава през ацеталдехид после оцетна киселина и тогава чак оцетната киселина
Тая тема не е точно за форум за коли, но накратко- ацеталдехидът се окислява допълнително до ацетат, същият краен метаболит, който се получава от от всички други хранителни вещества - въглехидрати, мазнини и протеини; ацетатът може да се превърне в CO2, мастни киселини, кетонови тела, холестерол и т.н..
Отделно имаме и други пътища, които зависят от концентрацията на алкохол и други фактори- субстратни совалки, каталазно окисление и т.н.
Иначе в интерес на истината колко калории има грам алкохол е труден въпрос. По-правилно би било да търсим колко от тях се усвояват. Единственото сигурно е, че са по-малко от тези във въглехидратите и протеина или поне нямат същата хранителна стойност, но не са нула в никой случай. Консенсус със сигурност още няма и зависимостите са много, количество, опит на човека, който го е пил, физическо състояние, дали е нахранен или не и разни други.
- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4
А ве пичове, не е точно по темата, но ми е интересно.. Тези, които хапвате повече мазничко и почти никакви въглехидрати, какво правите когато искате да покачите мускулна маса? Просто започвате да ядете повече или има и други трикове? 

- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
То като дигнеш въглехидратите ако мислиш, че качваш мускул жестоко се лъжеш..