България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от drifty » 21 Яну 2023, 11:02

Пътя убав, прав..
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 21 Яну 2023, 11:25

Между другото като каваш пътя Убав, прав... много тъпо впечатление ми е правило като возя някой си или просто ми коментира даден път и вика нещо от сорта "път кАт слънце, може ли да караш с 80" като визира някой по пътя. И не става дума за магистрала естествено, айде там е оправдано да не е с 80, ама на път с насрещно какво ти пука кой с колко кара? Като искаш и можеш да караш бързо и ти се рискува ок, ама за какво и другите трябва да карат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО? Виждал съм чак идиоти да свирят на някой само защото кара с под 90. :shock: Честно, прекалено приматско ми идва. И го казвам като любител на скоростите и на човек, чиято работа често е свързана с това са се бърза за някъде. :idea: Представям си в очите на хората, които в 100% от случаите са на пътя просто за да се придвижват как е.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 21 Яну 2023, 11:32

Абе какви мърди има по пътя ,някой път направо ти дигат кръвното :D Говоря за тези дето карат с 50 , на някаква идея само за завой бият спирачки и правят колони зад себе си.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 21 Яну 2023, 11:47

Top Gun Maverick написа:"път кАт слънце, може ли да караш с 80" като визира някой по пътя. И не става дума за магистрала естествено, айде там е оправдано да не е с 80, ама на път с насрещно какво ти пука кой с колко кара? Като искаш и можеш да караш бързо и ти се рискува ок, ама за какво и другите трябва да карат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО? Виждал съм чак идиоти да свирят на някой само защото кара с под 90. :shock:

Има само един проблем в карането със 80км, почваш да пречиш на тирове и рейсове, от там се натрупва трафик и почват изпълненията. Доста рискови ситуации съм виждал при такива случаи.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 21 Яну 2023, 11:54

Значи въвеждаме минимална скорост на движение 92-93(щото тировете често карат с толкова)и всичко си идва на мястото? Да не говорим как тира с 500-600 коня мотор на баир може пак да кара с 90 и в много случаи го прави като съм ги виждал ненормалници и да са залепени зад бронята на кола с цел видимо да притеснят шофьора. За автобусите да не говоря относно скорост, там да видиш автобус със 120-140 е нещо не чак необичайно. И то не на магистралата задължително! :idea:
Тировете бързат, автобусите бързат, търговските представители бързат да спестят половин един час за целия им работен ден(работодателя им втълпява тая идиотщина още преди да ги е наел с думите относно работното време "ами ако се справяш бързо с магазините ще работиш 5-6 часа" :dummy: )бакшишите бързаме, куриерите на убиване бързат, човек, линейките що не бързат като ненормални в повечето случаи след като тяхната работа е на живот и смърт? :shock: Само другите бързаме за на майка си това. :banghead:
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 21 Яну 2023, 11:58

Ако всички поддържат еднаква скорост, пътуването е много по-приятно и безопасно. Колегата е прав, когато някой задържа трафика, започват изпълнения. Като попадна в колона винаги гледам да се измъкна по-експедитивно, преди да са започнали изпълненията.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 21 Яну 2023, 12:05

Като свикнеш да не бързаш изобщо няма да ти прави впечатление дали некой кара с 60.
или че се движиш в колона.
Хм,хм...

Scrapyard user
Аватар
Кара: Peugeot 3008 + Yamaha Tracer 9GT

Мнение от Spit-Fire » 21 Яну 2023, 14:33

drifty написа:Ако всички поддържат еднаква скорост, пътуването е много по-приятно и безопасно. Колегата е прав, когато някой задържа трафика, започват изпълнения. Като попадна в колона винаги гледам да се измъкна по-експедитивно, преди да са започнали изпълненията.

Аз като попадна в колона, която видимо няма да мога да изпреваря в следващите километри (тип планински път ли такъв с много завой) просто пускам педала на газта да се отвори една дупка между мен и тях от 100-200 метра и продължавам да си карам спокойно. Който има бърза работа да натиска и да рискува. Ей го, преди седмица пак пътувах към Велинград и макар и да знам какво да очаквам там, все още се изумявам на дъргелите по 100 коня пред разпад, дето те натискат в бронята и в един момент те изпреварват по най-безумния начин и като се изравнят с тебе ти теглят една п*тка майна или любимото ми - "глей го тоя глупак, купил си мощно БМВ пък не мое да кара" :mhihi:
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 21 Яну 2023, 15:03

Top Gun Maverick написа:Тя хубаво върви, ама кьорав кон ли е? То бива да не преценяш, ама...и оня отсреща стои като препариран, не може да вземе решение. Още отдалеч като гледаш, че идва такъв тъпак, намаляш и влизаш ти в банкета, понеже тъпака просто на чист късмет не го уби. Чист късмет. Но тоя стои, явно неподготвен шофьор, да, вината не е негова, но като го убие тоя кухия, каква полза кой е виновен? Да, ако беше тръгнал късно пък да бяга вдясно тоя с летящата чиния можеше да го удари, но много по-лесно е ти да отбиеш вдясно, дори с такъв банкет ако паднеш долу поне ще си жив.
Супер, че нищо не стана. Идеално щеше да е тоя с 46-цата да се хлъзне и да падне в канавката (БЕЗ ДА ИМА никой сериозно ударен в колата му разбира се)та да си вземе поука, понеже сега едва ли ще го отчете като чист късмет, а ще го отдава на майсторството си, че не се блъсна челно или не се хлъзна и гледайки Бързи и яростни ще вика как е правил и по-луди неща.

Според мен тоя палячо съвсем съзнателно си тръгна за тройно разминаване макар че можеше спокойно да се прибере зад камиона. Даже като чета коментарите под видеото съм сигурен че е така. Жалко само че насреща не беше някоя Скания да му прекрати състезателната кариера :banghead:

Алфа Въшкар
Аватар
Кара: ч
Мечтае да кара: Countach през 80-те

Мнение от sme666ko » 21 Яну 2023, 15:14

Шофьорът, създал изключително рискова ситуация на главен път Пловдив-Хасково, е задържан в полицията в Първомай.

Действията на служителите на реда последвали веднага след публикация в социалната мрежа вчера.

Около 14.30 часа водач споделил клип от видеорегистратора на своя автомобил, от който се вижда как БМВ се движи с много висока скорост на прав участък между Първомай и село Бяла река. В даден момент въпросната кола започва да изпреварва камион и за секунди се разминава с насрещно движещия се автомобил, преминавайки вляво по банкета.

В така създалата се ситуация вероятността от челен сблъсък е била много голяма, а за участвалите в нея водачи - и изключително стресова.

Три часа след преглед на кадрите и благодарение на бързите си действия, полицаите от Първомай установили самоличността на шофьора на БМВ-то.

Той е 26-годишен местен жител, със системни нарушения на пътя и множество наложени административни наказания по ЗДвП. Задържан е за 24 часа, а по случая-образувано бързо производство по чл.325, ал. 3 от НК. Джигитът с немското возило е със седем акта и 21 фиша.

Хубаво са го хванали, ама дано и хубаво да го накажат.
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 21 Яну 2023, 15:14

Spit-Fire написа:
drifty написа:Ако всички поддържат еднаква скорост, пътуването е много по-приятно и безопасно. Колегата е прав, когато някой задържа трафика, започват изпълнения. Като попадна в колона винаги гледам да се измъкна по-експедитивно, преди да са започнали изпълненията.

Аз като попадна в колона, която видимо няма да мога да изпреваря в следващите километри (тип планински път ли такъв с много завой) просто пускам педала на газта да се отвори една дупка между мен и тях от 100-200 метра и продължавам да си карам спокойно. Който има бърза работа да натиска и да рискува. Ей го, преди седмица пак пътувах към Велинград и макар и да знам какво да очаквам там, все още се изумявам на дъргелите по 100 коня пред разпад, дето те натискат в бронята и в един момент те изпреварват по най-безумния начин и като се изравнят с тебе ти теглят една п*тка майна или любимото ми - "глей го тоя глупак, купил си мощно БМВ пък не мое да кара" :mhihi:

По този път към Велинград редовно ми се случва :idea:
Дори съм описвал няколко пъти подобни ситуации в тази тема :help:

Най-интересното е, че това са точно някакви брутални кокошарници с по 100 коня,
дето едва отлепват, ама как лошо гледат, като те изпреварят :shock: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Хубавото е, че вече хич не им се връзвам. Дори намалям, че да не утрепят някой насрещно движещ се :idea: :censored: :dunno:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 21 Яну 2023, 15:25

Абе аз я ида веднъж в годината натам, я не обаче съм забелязал абсолютно същото на тоя път. :mhihi:
Даже аз по нагорнищата си карам далеч не бавно, но по спусканията обичам да карам почти без спирачка(съответно не давам газ, а спускам на някоя висока предавка) и направо е ужас от Фитипалдита с курници и вярно те гледат някак като минат пред теб, нямам думи да го опиша. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 21 Яну 2023, 15:50

Exclusive89 написа:БМВ браДд, ‘ного върви…
https://www.facebook.com/yordan.georgie ... 3010219711

Е тоя олигофрен толко ли не можа да изчака 5 секунди бе, 1 кола беше...

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 21 Яну 2023, 16:00

Jorixa написа:
Exclusive89 написа:БМВ браДд, ‘ного върви…
https://www.facebook.com/yordan.georgie ... 3010219711

Е тоя олигофрен толко ли не можа да изчака 5 секунди бе, 1 кола беше...

Мангалите нямат време да чакат... :banghead:

https://www.facebook.com/ali.mirem1829/photos

Той е 26-годишен местен жител, със системни нарушения на пътя и множество наложени административни наказания по ЗДвП. Задържан е за 24часа, а по случая-образувано бързо производство.
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Яну 2023, 17:15

mr_petroff написа:Абе какви мърди има по пътя ,някой път направо ти дигат кръвното :D Говоря за тези дето карат с 50 , на някаква идея само за завой бият спирачки и правят колони зад себе си.

Колега, никога не знаеш какво му е на човека пред тебе- може да не вижда добре- особено в тъмното, може да го боли нещо, може да е умислен, може много неща. Затова винаги ги възприемай такива като да им влезеш в положението - много по- добре е за нервната ти система а също така и шанса да създадеш предпоставка за катастрофа като изнервено решиш дс го задминеш рисковано е по- малък.

Научете се да се “леете” по пътя - мазно, без нерви, без припряност и винаги нервните ти окончания да са под контрол.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата