България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Jordana » 23 Яну 2023, 11:35

Ако спираш да даваш предимство на някой който чака на път без предимство , трябва да се отчита факта че това не е регламентирано никъде в закона и дефакто създава рискова ситуация . Около тебе има и други водачи не си само ти да им налагаш твоя си алтруизъм . Всеки ден минавам тука в квартала на едно такова кръстовище регулирано със знаци - пътя с предимство се пресича от път без предимство и тези които излизат на главния винаги чакат за ляв и десен завой . И винаги става мазало щото ако някой услужливко спре да пропусне тия които излизат от пътя без предимство зад него има автомобили които го заобикалят в насрещното платно има автомобили които също са с предимство . А тоя от пресечката като види че го пускат отнема предимството на всички заради един услужливко който принуждава всички на това кърстовище да набият спирачки .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 23 Яну 2023, 12:00

Petrolhead написа:имам въпрос.
как постъпвате в ситуация, когато седите в задръстване, пъплите полека напред, а от дясно има пресечка с включващи се автомобили?
Пускате ли ги?
Какво правите ако нагло си врат броните пред вас?

Е то си има неписано правило за такива ситуации, на принципа на ципа - пуснаш един само.

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 23 Яну 2023, 12:03

Jordana написа:Ако спираш да даваш предимство на някой който чака на път без предимство...

А как да бъдем културни на пътя и да успяват всички да се включат?
Като се включваш на цариградско в 8:21 сутринта все някой трябва да те пусне да минеш пред него - хората зад него трябва да намалят...
Отделно, на доста ключови места трафикът е много интензивен и без подобен алтруизъм, може да си отчака няколко минути чакащия. Особено ако е по-плах в живота и шофирането.
На симеоновско в горната част има едно кръстовище до бензиностанцията, където редовно някой намали/спре да пусне излизащ от пресечка със знак стоп автомобил и някоя блейка/преценяч го натресе отзад - кой е виновен - този, дето е спрял, или този, дето не очаква колата пред него да спре?

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 23 Яну 2023, 12:25

Първо гледам назад как са нещата, ако няма някой летящ махам с ръка да мине един, но най-много с предимство при мен са разни жени, които ми изглеждат неуверени или учебни коли, понеже знам какво е да си след тях в такъв път без предимство и каква колона ще направят. Услужливко или не , спирам и даже да не тръгват ги подканям защото след тях става ужас, смятайте щом не излизат при махане, светне, свирене, кога ще се натиснат да минат. Като свършат колите. :shock: :mhihi: Такъв видя ли отдалеч почвам да му светя и ръкомахам да се ориентира. Ако е втора кола също мятам като хеликоптер на първия. Освен ако...не бързам много, не съм чак такъв самарянин тогава. :mhihi: Тия зад мен...ще чакат, несъвършенствата на живота, какво да правиш. Той е пълен с такива и аз съм живия пример за това. :mhihi: Пак опираме до...не е лесно да си жив.
Това от Мирафиори като се излиза и искаш да идеш в крайна лява там на Асен Йорданов било то за обратен посока летището или към Цариградско за ляв, как ще идеш в крайна лява лента? Супер добро впечатление ми е правило точно там как три ли, четири ленти ли бяха, винаги ме пускат, без значение дали съм с хубава кола или с такава за 1000лв. Винаги!
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 23 Яну 2023, 12:34

Обучавате ги, просто чакаш да те "помоли" с някакъв знак този, който иска да се включи и това е!
Като гледа като "борсук", все едно му е право по конституция да влезе в движението, ще чака.
Аз пускам един, един вид "минимум гражданска позиция" , следващият ако ми махне и се държи приятелски, няма проблем, че дори и следващият, но в никакъв случай "борсук" или някой, който говори по телефона в тоя момент.
Аз, когато чакам да се включа в движение винаги не нахално давам сигнал и с добронамерена физиономия. Има някой, дето в задръстване може да ме пусне и да погледне към мен за да види евентуално моят сигнал, но умишлено гледа като "теле" на друга страна и чака да светне зелено, такива изчаквам да минат, даже не им се "моля".

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 23 Яну 2023, 12:39

Пускам само такива дето половината кола е в кръстовището и не мога да ги заобиколя :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jorixa » 23 Яну 2023, 12:42

Е кво значение има как те гледа някой или дали ти маха или не :lol: Вобще не ме интересува маха ли ми, среден пръст ли ми показва, усмихва ли се и тн. Има си правила на пътя и се спазват. Аз винаги оставям минимум 1 кола разстояние пред мене, да може който поиска да се включва. Така е по закон.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 23 Яну 2023, 18:04

Jorixa написа:
Petrolhead написа:имам въпрос.
как постъпвате в ситуация, когато седите в задръстване, пъплите полека напред, а от дясно има пресечка с включващи се автомобили?
Пускате ли ги?
Какво правите ако нагло си врат броните пред вас?

Е то си има неписано правило за такива ситуации, на принципа на ципа - пуснаш един само.

да- принципа на ципа - всеки пуска по един. коректно е.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 318i
Мечтае да кара: На челна стойка.
Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.

Мнение от ceco_kd » 23 Яну 2023, 20:21

Пускам поне един....ако следващия не дреме и види, че му давам път - ок, ако дреме - сори. Ама лошото е, че някой път си отседявам по 7-8 коли чакайки някой да се сети да остави място за включване, ама здраве да е....по принцип гледам да не бързам!

Изпратено от моят SM-A725F с помощта на Tapatalk
Карам бавно! Стигам Бързо!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 23 Яну 2023, 20:26

Аз пускам почти винаги, не е приятно да си на мястото на чакащите в час пик.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 23 Яну 2023, 20:28

Така е, но не е и приятно да пуснеш някой и да се наврат 7-8 коли. Waze не е само за полицаите, помага и в трафик.
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 26 Яну 2023, 11:47

Аз като обяснявам, моето все е хейт, а останалите много ги разбират нещата.
Супер, ама фактите сочат, че съм прав :idea:

Сега очаквам пак да ми кажете, как тук всичко е цветя и рози.
Как това е най-хубавото място за живот. Как всичко останали са ваксинирани джендъри и т.н. :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Маверик, нали бяха много примерни ченгетата, ко стана? :mhihi:

Задържаха полицай с над 1,6 промила алкохол по време на дежурство

Униформен полицай е задържан снощи в Казанлък, предаде БГНЕС.
Той е бил с над 1,6 промила алкохол, установен с дрегер.
Полицаят е бил дежурен по време на задържането.

https://bntnews.bg/news/zadarzhaha-policai-s-nad-16-promila-alkohol-po-vreme-na-dezhurstvo-1221545news.html
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 26 Яну 2023, 12:12

zAcK написа:Аз като обяснявам, моето все е хейт, а останалите много ги разбират нещата.

Как това е най-хубавото място за живот. Как всичко останали са ваксинирани джендъри и т.н. :mhihi: :mhihi: :mhihi:

https://bntnews.bg/news/zadarzhaha-policai-s-nad-16-promila-alkohol-po-vreme-na-dezhurstvo-1221545news.html

А вчера хванаха полицай с дрога в колата.
Кое е по-добре - да го има и да го хванат или да го има и да не го хванат?
Да понесе някакви последствия, може би не каквито на повечето хора би ни се искало, или да не понесе никакви?

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 26 Яну 2023, 12:26

zAcK написа:Аз като обяснявам, моето все е хейт, а останалите много ги разбират нещата.

Заааак, Зак, пак черногледство, стига бе човек, как виждаш чашата наполовина празна все специално за някои неща? Сега да ти го кажа ли през моите очи как го виждам? Още преди време бях писал, че в районното е останал един полицай, който си позволява това, но го забиха горе на паметника на Шипка, понеже там работата му е да спи основно и като забръска вятъра няма кой да ходи да краде и се налива спокойно човека. Но...не е тоя, друг е. Винаги има изключения съм казвал, ама медиите пак не казват дори точните факти. Тия се води към Казанлък, ама не баш, а към община Павел Баня. Там по принцип никой не ги търси, обаче ти бях казал, че вътрешна сигурност тука си вършат работата и са си я свършили. Тъкмо един мой колега го прибирал, че го познава и му станало странно, че е без пагони и без връзки на кубинките. А колегата не е на два дена(двама братя полицаи имаше)и знае, че така ги правят като ги разжалват. И го карал точно в Павел Баня като го питал къде работи сега и оня един такъв тука работя, по-спокойно е :idea: тоест той като не е в града е решил, че в Павел Баня може да работи и да сръмва. Но ...вече не. Повече няма да е полицай никога, а е над 50 вече някъде, тоест ще му изгорят и 15-те или 20 брутни заплати :idea: за всичките години служба. Остава на улицата и получава доход нула от утре. Явно е преспал в районното защото е бил задържан и толкова. И всичко това благодарение работата на полицията защото можеше и да не го хванат, нали? Та тъй, в Казанлък, ама не баш, обаче пък хората от Казанлък са си свършили работата и още едно кофти ченге го няма. Не е като пиян полицай в София блъсна не знам си колко коли, хора и т.н. нали?
Айде сега ти ми кажи как така тоя полицай не се е отървал пиян като е? Нали е колега, нали всичко му е позволено, нали никой не ги дебне, нали това онова? Разсъждавай си ти, аз знам отговора защо и другия път като ти казвам, че тука някой пие ли ще изгърми рано или късно и че всички ги е страх да пият и карат или докато работят, вземи малко ми хвани вяра, че мога да знам някои неща от първо лице. Една шепа град сме, колкото квартал на София и то от малките. :idea: Минаха ОТДАВНА тия времена когато работейки нощем виждахме ченгетата с частните си коли да се движат. После мина и периода в който почнаха да ги дебнат и си хващаха таксита без да плащат, много отдавна сме в периода в който ченгетата се возят вечер на такси, не им виждаме частните коли(а ги знаем)и си плащат без да искат да ги возиш без пари. На колегата сега също си е платил, макар тоя вече да е бивш. :mhihi:
Последна промяна Top Gun Maverick на 26 Яну 2023, 12:28, променена общо 1 път
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jorixa » 26 Яну 2023, 12:28

driver69 написа:

А вчера хванаха полицай с дрога в колата.
Кое е по-добре - да го има и да го хванат или да го има и да не го хванат?
Да понесе някакви последствия, може би не каквито на повечето хора би ни се искало, или да не понесе никакви?

Не само с дрога, ми и с кантарче, демек е продавал.

Са е време Маверик да каже как тва че хващат по 5 полицатя на седмица в тежки престъпления нищо не значи, и попринцип всички са суепр свестни и съвестни :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата