СПАМ ТЕМА

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Re: СПАМ ТЕМА

Мнение от Lenco » 09 Фев 2023, 15:49

barty написа:Добро утро фенове!
Имате ли впечатления от моторно масло Бардал 5w40 за бензинови двигатели?
А за добавката Maxi compression?
Колата е Mercedes W203 с мотор М271 обем 1.8 компресор.
Беше с Петронас масло 5w40 но не ми харесва как работи мотора а и го харчи.
Трябва да сменя маслото и обмислям между Бардал и Мотул :dunno:

Повече от 80 000км карам Bardahl - XTC 5W40 плюс добавка Anti-Wear Treatment и при нормално каране нямам никакви ядове. При често каране над 220 започва да намалява след 6-7000 км. Мотора на 18-ката :mhihi: е чист, като в аптека. Взимам го от доставчик.
След време ще имам мнение и за Bardahl - XTEC 5W40.
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Фев 2023, 15:50

Ивайло Димов написа::ok: Нищо му няма на приста бре ,присъства в официалните листи на BMW ,VAG и MB .

https://www.youtube.com/watch?v=4V5JK5hxg8o

Ето колко е живо :yes: след 7300 км и 222 моточаса

баси- ма тая марка дръпнала бе :ok:

за видеото- ти... мисля, че мога да ти намеря доста такива където ти показват нагледно, че земята е плоска... и такива за рептилите... и тн..

аз ти говоря за масла които аз лично съм пращал за тест-ване защото... ми е практика поне веднъж в годината за колите за които ме е еня да им правя "кръвна картина"... едно хубаво синтетично масло на 16к км все още бива ако и да е към края си... ако не вярваш питай порше що на техните наточни модели интервала е 16к км за маслото, или 12к за амг-тата :winky:
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 09 Фев 2023, 15:55

Може ,ама по нашия край хубавите синтетики се броят на пръстите на едната ръка ,останалото са маркетингови VHVI минералки :ok: .И пак зависи от стила на шофиране и употреба на колата :mrgreen:

https://www.youtube.com/watch?v=dTDySacA010

Ето я същата марка масло само при извънградски пробег и висока средна скорост .

Само не разбрах маслото и колата е дръпната :ok:
Последна промяна Ивайло Димов на 09 Фев 2023, 15:59, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 09 Фев 2023, 15:55

Ти ся нямаше ли си друга работа ми баш с Ravenol SSL да дадеш пример.... Да се чудя дали да го наливам в Zката :mhihi:
Хубаво, че не стигам тия работни часове от смяна до смяна
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 09 Фев 2023, 16:01

Нищо му няма SSL-а ако колата я дрънкаш по магистрала само ще изкара 15 000 без проблем :yes:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Фев 2023, 16:09

Ивайло Димов написа:Може ,ама по нашия край хубавите синтетики се броят на пръстите на едната ръка

мисля, че говориме за истински нормални синтетики от известни фирми..

аз минерално масло бих си сложил само в косачката за трева. всъщност дори в нея слагам отработена синтетика ама друга тема
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 09 Фев 2023, 16:14

И аз съм на това мнение :yes: има коли и двигатели за които не си струва да се прави икономия с евтини масла

https://www.youtube.com/watch?v=UIisBkBWJTc

Ето още един пример на убито масло на 5000 км при само градска езда 8)

В момента ,в който TBN и TAN се изравнят маслото е свършило .Дори и присадките да са в кондиция ,базата е станала с киселинна среда и вече е вредно за двигателя .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 09 Фев 2023, 16:21

СипАх му БардаК пък да видим :mhihi:
:yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 09 Фев 2023, 16:21

Ивайло Димов написа:Нищо му няма SSL-а ако колата я дрънкаш по магистрала само ще изкара 15 000 без проблем :yes:

Ами имам основно магистрала и извънградско каране с нея, като на вторите си я понастъпвам доволно :twisted:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 09 Фев 2023, 16:25

:yes: По всички книги дебели това са идеални условия за експлоатация на двигател и масло .Всичко останало -градско,черен път ,задръствания ,кратки пътувания се водят тежки условия .По-горе дадох пример за масло в идеална кондиция и след 25 000 км ,но с много висока средна скорост .

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Фев 2023, 16:43

Ивайло Димов написа::yes: По всички книги дебели това са идеални условия за експлоатация на двигател и масло .Всичко останало -градско,черен път ,задръствания ,кратки пътувания се водят тежки условия .По-горе дадох пример за масло в идеална кондиция и след 25 000 км ,но с много висока средна скорост .

колега, това което описваш е параметрите на компромиса. това "уравнение" вече е сметнато от по-умните от нас и тойота изисква всеки 7500 мили ново минерално масло, м и амг изискват нова синтетика всеки 7500 мили и порше изисква всеки 10к мили... освен ако нещо са пропуснали което ти знаеш а те - не...
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 09 Фев 2023, 17:00

Тойота и Нисан в Япония препоръчват на 5000 км смяна на масло :) Мерцедес от години работят с Fuchs на конвейра и сервизите за гаранционно обслужване .Предполагам ,че AMG не се слагат различни масла в техните коли .А това с тези Long Life интервали е коментирано много и какви са причините ,позеленяването на ЕС е в основата на всичко ...а като ти източат маслото то трябва или да се утилизира или да се преработи ,а за това се плаща от всички .Нещата не винаги са черни или бели ,винаги има нюанси .Държавата плаща дотации на компаниите ,които преработват масла и ги влагат отново в други масла ,а парите ги взима от данъкоплатците и производителите на автомобили :) .Да не говорим ,че средностатистическия европеец си сменя колата на 5-7 години и му е през чепа дали се сменя масло на 15-20 000 или на 30 000 км ,контрата остава във втория собственик ...има достатъчно печални примери на коли пристигнали от цивилизована Европа в състояние на двигателя за основен ремонт именно заради такъв тип периоди на обслужване .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 09 Фев 2023, 17:27

Алх , дай да я видим тая кръвна картина дето я правиш всяка година че ми стана интересно . Преди да го налееш в колата маслото кръвна картина и след 15 000 както ти препоръчваш - кръвна картина . Дай да го видим това масло дето е още "живо " по твоите твърдения след 15к километра . Не ми излизай с номера обече че караш само на магистрала с 80 тия 15 000 :mhihi:
Пак ти казвам - в Япония масло на кола се сменя на 5000км на 10 000 масло и филтър , това е стандартното положение с маслата .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Фев 2023, 17:35

Ивайло Димов написа:Тойота и Нисан в Япония препоръчват на 5000 км смяна на масло :) Мерцедес от години работят с Fuchs на конвейра и сервизите за гаранционно обслужване .Предполагам ,че AMG не се слагат различни масла в техните коли .А това с тези Long Life интервали е коментирано много и какви са причините ,позеленяването на ЕС е в основата на всичко ...а като ти източат маслото то трябва или да се утилизира или да се преработи ,а за това се плаща от всички .Нещата не винаги са черни или бели ,винаги има нюанси .Държавата плаща дотации на компаниите ,които преработват масла и ги влагат отново в други масла ,а парите ги взима от данъкоплатците и производителите на автомобили :) .Да не говорим ,че средностатистическия европеец си сменя колата на 5-7 години и му е през чепа дали се сменя масло на 15-20 000 или на 30 000 км ,контрата остава във втория собственик ...има достатъчно печални примери на коли пристигнали от цивилизована Европа в състояние на двигателя за основен ремонт именно заради такъв тип периоди на обслужване .

нищо от това което написа не разбрах защото не са доводи в полза на твоята кауза.

мерцедес работят с мобил за маслата на двигателите
амг не слагат други масла- да. може би малко по- гъсти, но марките и типа е същия- да.
лонг лайф имат просто много повече присадки за да има резерв. това разбира се разваля малко мазането, но лонг лайф никога не са били "спортни" масла
държавата не знам да плаща нещо на някого дето преработва - използваното масло е "безплатно" добито (разходи само по транспорта и съхранението) а се продава за сериозни пари (за промишлено отопление предимно) - това е един изключително печеливш бизнес които граничи с мафия. държавата няма пръст в това. имам приятел в германия които има такава фирма. бизнеса му е безумно печеливш и до колкото знам не получава една стотинка от държавата. печели и от двете страни на бизнеса- плащат му да вземе отработеното и му плащат като го продава.
за печалните коли- има ги навсякъде но да знаеш от мене, че маслото ако не е менте- почти никога не е източника на проблема
Последна промяна alx на 09 Фев 2023, 17:40, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 09 Фев 2023, 17:37

Работят в Fuchs не с мобил ,в Русия работеха с Лукойл :)

Ти правиш ли разлика между утилизиране на отработени масла и тяхната преработка ,изчистване ,и повторната им употреба в нови масла ?Това е много скъп и сложен процес ,и аз знам само за Exxon Mobil да го правят в Европа .И ако в моторно масло има такива отработени масла трябва да е описано на тубата .И да държавата си плаща ,както се плаща на екарисажите да унищожават храни с изтекъл срок на годност .В крайна сметка всичко излиза от джоба на крайния потребител ,в момента в който си смениш маслото и си платиш в тая сума влиза и цената на преработка или утилизация .
Последна промяна Ивайло Димов на 09 Фев 2023, 17:42, променена общо 1 път

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата