Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Re: Икономическата криза 2020-2023

Мнение от Е.Димитров » 13 Фев 2023, 11:25

Добре, че зимата не беше такава свирепа, че щяхме тогава да видим ние цени на горива.
Ето и тези с пелетите, дето се кълняха, че сметката им започва да се появява на над 1000 лева на тон почнаха да вадят и по 650 лева на тон пелети.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 13 Фев 2023, 15:19

Да, миналият ден един който ми каза цена от 750 лева на тон миналия юли, сега пуснал обява в нета за 650 и това по време на кучешките студове от минус 15. :ok: Ще ги поизчакам да поогладнеят още май месец и тогава мисля да ги питам на колко ще ми продадат. Никакво съжаление за тия гниди, искаха да се възползват от големия студ и цени на газта, ама...йок. Късно е и да върнат многото се отказали от пелети и дърва и минали на климатици. На колко народ го казвах, че ще се откажат много хора от твърдото гориво за отопление, явно на тях е нямало кой да им каже и мятаха мантрите, че работят почти на загуба. :mhihi: Сега на кой ще си продават пелетите догодина? Ако май месец пак се направят на отворени и разчитат на сурова зима, догодина тотално няма да е останал народ за техните продукти. Като гледам само утре сутрин я дават студена, после нещата си отиват към пролетни температури, а и в следващите 5-6 години я има една истински студена зима, я не.
Шанс, какво да правиш. :mhihi:

Данните за инфлацията е ЕС се очаква да са още по-ниски от вече очакваните по-ниски на ония високите, които очакваха официалните лица в съюза, а и особено тия извън него. :mhihi: Нещата отиват към избягване на рецесия, ама зимата ще е виновна, че не дойде чичо Скреж, сега е ред на чичо Скрудж, само да свърши и шибаната война. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 13 Фев 2023, 18:12

seimo написа:На тея китайски москали им давам максимум 1-2 години да работят на загуба преди да бият кепенците

Май много им дадох :mhihi:
https://fakti.bg/avto/755105-izkluchite ... -prodadeni

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 13 Фев 2023, 20:29

Top Gun Maverick написа:
Данните за инфлацията е ЕС се очаква да са още по-ниски от вече очакваните по-ниски на ония високите, които очакваха официалните лица в съюза, а и особено тия извън него. :mhihi: Нещата отиват към избягване на рецесия, ама зимата ще е виновна, че не дойде чичо Скреж, сега е ред на чичо Скрудж, само да свърши и шибаната война. :mhihi:

Curb your enthusiasm...

https://www.reuters.com/business/energy ... 023-02-13/

:wave:

Тез почти трилион еврака някой трябва да ги покрие :mrgreen:
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 13 Фев 2023, 21:46

Не го мисли, ще ги покрием всички рано или късно чрез данък инфлация. Интересно е, че за 22ра ЕС изпревари и САЩ и Китай по ръст на БВП. Сега, това си има обяснение, Китайците я проспаха 2022 в локдаун през повечето време, пък и при тях свърши ония растеж и ще става все по-малък и по-малък докато не го закъсат яко с демографската криза. САЩ пък сами си бутат икономиката умишлено с вдигането на лихвите. ЕС забави вдигането на лихвите с цел да избегне рецесия за сметка на по-голяма инфлация. Не съм сигурен кой подход е по-добър, но догодина най-късно ще разберем. :mhihi:

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 14 Фев 2023, 8:52

Викаш и на нас с тебе точно тогава ни трябва да се види кой кум и кой сват, някъде от април/май догодина нататък. :mhihi: :yes:

Има голяма вероятност да излезе, че джендърите от ЕС изиграха по-добре тоя финт(защото според мен(а и не само :mhihi: ) нямаше правилно изиграване)от и империята зад океана и нещата с тотално потъване, умиране първо на еврото и т.н. отново няма да се получат както бяха масовите очаквания. Виж туземците на острова как ще ги засегне е друга работа, но упс...те отдавна не са в ЕС. А щяха да цъфнат и вържат като се махнат. :mhihi: Ама на никой не му трябва този ЕС, само назад е който е вътре. Как не можа Орбан, този мъж на място да получи и той някой орден от Путин и да се опита да ги изкара, че да лъснат някои неща още повече.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Икономическата криза 2020-2023

Мнение от steeN » 14 Фев 2023, 12:43

Той и без да излиза се е качил на същата писта като Ердоган. Стръмна и само надолу :) Към инфлацията им като добавиш колко се е обезценил форинта и картинката става много неприятна. Спрямо лева се почти се е преполвил последните 10 години.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 15 Фев 2023, 3:16

Живи да ги оплачеш тия унгарци

Minimum Wages 579 EUR/Month

Average Wages 1430 EUR (November 2022)

Погледнах от любопитство само колко струва литър мляко

The price of 1 liter (1 qt.) of whole fat milk in Budapest is 489 Ft (1.29 евро или 2.52лв/л)

В София 3.29лв за литър видях най-евтиното, поне онлайн.

Може да намериш и други стоки :ok:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 15 Фев 2023, 7:14

Млякото в цяла Европа е около 1-1,10€ винаги във всеки магазин има някакви намалени на оферта.

Ама там няма толкова крадене и алчни търгаши и успяват дори с по-високи разходи и заплати да имат по-ниски крайни цени.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 15 Фев 2023, 8:59

Тука се прекупува и препродава по няколко пъти и всеки жъне по веригата . Това си е чист капитализъм и така работи за съжаление . Върху един фермер дето произвежда литър мляко за 1лв се накачулени капиталисти дето правят още 2.50лв печалба от нищото .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 15 Фев 2023, 9:06

Изображение

Толкова са добре, че дори румънците ги изпапкаха, растежа (отдясно скалата) се вижда, че е най-ниския за централна/източна (защо ли). Бяха добре да, но обедняват бързо. Виждат се чертичките от 2013 и за 10 години са изпаднали тотално. Дори Латвия със закрит завод за VEF-ове ги е отвяла.

Последните 10 години средногодишния растеж на минималната ни заплата е 10% на тях 5%... само с ядене не става, трябва и акъл :)

п.с. близостта с русия им помага за евтин бензин... само 3.20 лв на литър, а доматите някакси ще си ги провериш понеже знам, че много ги харесваш.

Последна промяна steeN на 15 Фев 2023, 11:35, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 15 Фев 2023, 9:23

Аз гориво в Унгария минавайки съм зареждал САМО веднъж преди 3 години някъде, колкото да разбера, че трябва да я зачеркна тая държава от картата за гориво. И това беше още тогава, сега си представям какво е и за колко литра гориво им стигат тия минимални 1100 лева. :mhihi: Не ги знам колко мляко пият, ама съм сигурен, че с тия 1100 лева не могат да си купят гориво колкото нас дори с нашите 750-800 или колкото е там минималната заплата. Смятай, чак не ми го побира акъла, Унгария която беше сочена за какво ли не положително ще излезе съвсем друга работа и от Австро-Унгария скоро ще се приближи повече към Българо-Унгария. Та голям автогол си вкара с тая статистика, само потвърди пропадането им. А за мляко на 3.50, че било най-евтините в София...пак си вкарваш автогол. Първо София не е България изцяло и второ, аз не знам някой в София да бачка за минималната заплата. :ok:
Та давай нататък, за мен са такива аборигени в Унгария, че спокойно минавам без да купя винетка след като не спирам никъде защото ченгетата им чакат точно на края на отбивките за почивка са те видят дали имаш винетка. :mhihi: Е, това в Австрия не бих си го и помислил да го направя, понеже знам, че камерите им за винетки работят безотказно. :mhihi: В Румъния също минавам без винетка, но виж в България вече не мога да си го помисля освен ако не е да сваля номерата само на първия пост ако трябва да си купя от Лукойла във Видин. Какъв е извода? В някои отношения много бързо се приближихме до Австрия, а Унгария явно не им се дават пари за свестни камери с които да те ловят като Австрийците. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 15 Фев 2023, 9:34

Тя тази война аз почвам да разбирам за какво наистина стана. Много дръпнаха бившите съветски сателити и трябвашв някакво извинение да ги спънат малко, да постегнат редиците вкъщи, че руския Ганьо пътува напред назад и почна да се захласва прекалено много :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 15 Фев 2023, 9:37

Вчера слушах по 'Хоризонт' 'разбори' за цената на млякото у нас... Казаха, че имало и голям внос на мляко на 0,85лв от Европа (Унгария и още някакви) и затова ги 'натискали' с толкова ниски изкупни цени... За високите крайни цени на млечните продукти обаче, не успяха да дадат 'логично' обяснение :mhihi: :mhihi: Пак сравнено с европейските... Някой дори пита, колко би струвало с 'нормални' ставки за печалба..Явно 'подозират', че тук не са особено 'нормални'! Накрая се обединиха в надеждата си, цените да паднат леко, поради поевтиняването на енерго-носителите и нямането на нужда продавачите да се 'застраховат' за бъдещи рискове с тези високи цени :mhihi: :mhihi:
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 15 Фев 2023, 9:53

ildivvy написа:Вчера слушах по 'Хоризонт' 'разбори' за цената на млякото у нас... Казаха, че имало и голям внос на мляко на 0,85лв от Европа (Унгария и още някакви) и затова ги 'натискали' с толкова ниски изкупни цени... За високите крайни цени на млечните продукти обаче, не успяха да дадат 'логично' обяснение :mhihi: :mhihi: Пак сравнено с европейските... Някой дори пита, колко би струвало с 'нормални' ставки за печалба..Явно 'подозират', че тук не са особено 'нормални'! Накрая се обединиха в надеждата си, цените да паднат леко, поради поевтиняването на енерго-носителите и нямането на нужда продавачите да се 'застраховат' за бъдещи рискове с тези високи цени :mhihi: :mhihi:

Аз слушах нещо подобно, ама само откъс май в новините на Радио 1. Та казаха, че държавата щяло да е пагубно ако се намеси да регулира цените(явно виждат, че са високи)и съвсем скоро пазара щял да да се саморегулира и да паднат цените от самосебе си. Тези процеси били започнали с по-ниските цени на енергията и петрола и още нещо си казаха, ама на мен не ми звучеше много убедително. Може и да стане, ама тия дефлационни процеси, които очакват в много храни...не знам. Освен с евтин внос от вънка не виждам как ще станат без да се намеси поне малко държавата. Аз бе мога да ги разбера, все реклами по тв как Била примерно купува директно домати от на бай Пешо градината, тоест няма прекупвачи, пък на таблото не пише каквото трябва, че да повярваме. :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата