Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

големия брат на Монтоя
Аватар

Re: Икономическата криза 2020-2023

Мнение от BMW_POWER » 18 Фев 2023, 15:36

zAcK написа:Цената на газа е най-ниска от 2 години

Заки, бензинът ми е два пъти по-скъп, в сравнение с 2021.

2023-02-18 07_25_52-Window.png

Виж, колко ми струва и газът за отопление

2023-02-18 07_30_32-Window.png

Кога според теб да очаквам, цените да паднат под тези от 2021г?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 18 Фев 2023, 16:14

zAcK написа:Цената на газа е най-ниска от 2 години

В България февруари '21 - 30 лв/мв, февруари '23 - 130лв/мв. Какво ти помага, че някъде по света цената била друга?

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 18 Фев 2023, 22:30

Ем хубаво му е на човека!
Пък евтиното официално свърши. :mhihi:

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 18 Фев 2023, 22:34

То тук много неща са сбъркани. Купуваме много по-евтин руски петрол, дизелът ни 3.40 :dunno:
Дори не искам да коментирам всички гадове, дето ни гърбят яко.

Всичко падна, включително стомана, газ, петрол и т.н., цените се качват.
Ама тук е ясно, че ще се качват, щото каквото и да става, потреблението не спира. Например на жилищата.

Пловдив намалял с 20000 човека, в момента се строят хиляди нови жилища, м2 например в Отдих и култура е по 2000 евро и повече :dunno:
Т.е. строителните материали и без пари да ги раздават, пак ще е скъпо, щото българинът купува на скъпото и го боли фара. Та как да е евтино.

P.S. За Канада не зная. Явно и там сте богати като в БГ...
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 18 Фев 2023, 22:52

zAcK написа:То тук много неща са сбъркани. Купуваме много по-евтин руски петрол, дизелът ни 3.40 :dunno:
Дори не искам да коментирам всички гадове, дето ни гърбят яко.

Всичко падна, включително стомана, газ, петрол и т.н., цените се качват.
Ама тук е ясно, че ще се качват, щото каквото и да става, потреблението не спира. Например на жилищата.

Пловдив намалял с 20000 човека, в момента се строят хиляди нови жилища, м2 например в Отдих и култура е по 2000 евро и повече :dunno:
Т.е. строителните материали и без пари да ги раздават, пак ще е скъпо, щото българинът купува на скъпото и го боли фара. Та как да е евтино.

P.S. За Канада не зная. Явно и там сте богати като в БГ...

Замислял ли си се, че може би текат някакви процеси които явно не разбираш? Аз лично купуването на нови жилища си го обяснявам с това, че панелките /а и не само те/ са на 50 + години, и ако преди беше някога, момента наближава за смяната им.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 18 Фев 2023, 23:46

///M Power написа:
zAcK написа:...

...

Процесът май се нарича "Изкупуване на безценица". Ниските лихви бяха десет години. Народът масово се набълбука с кредити. Жилища, коли, какво ли не. "Само са...". Така поне тук се нарича "безплатното сиренце", преди да хлопне капана. Сега лихвите се утроиха, не искам да казвам, че станаха х4. Директен пример от днес. Ходих да оправяме документите за "нова кола втора употреба". Бабето ще го пращаме на пазара и взимаме друга. Платихме % кеш, взимаме остатъка на месечни вноски. Лихвата на сайта беше 8.9%, на място се оказва 9.5%. Като има една особенност. Тази лихва остава за времето на целия договор. Подписвате за 84 месеца изплащане, за цялото време това ви е на главата. Да, можете да внесете и погасите всичко, когато искате. Но ако нямате възможност, при лихва 9.5% колата реално ще удвои цената си за целия срок на договора :conf:

Преди две години колите ги раздаваха. Три месеца не плащаш нищо, само и само да я вземеш. Едно приятелче разказа, как върху гумата на една Тойота имало гнездо. Сега петгодишна кола се пордава на цената, на която дилъра я е продал като нова....

Едно приятелче купи къща, купи нова кола и е нагъзен с едни +500К. И е на 48, не на 30. Кога ще ги изплаща, нямам идея. Не говоря за как.

Та всичко си ева мамата, та дори и газът някъде да стане безплатен.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 19 Фев 2023, 0:02

///M Power написа:Аз лично купуването на нови жилища си го обяснявам с това, че панелките /а и не само те/ са на 50 + години, и ако преди беше някога, момента наближава за смяната им.

В такъв случай защо не поевтиняват панелките?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ///M Power » 19 Фев 2023, 0:31

steeN написа:
///M Power написа:Аз лично купуването на нови жилища си го обяснявам с това, че панелките /а и не само те/ са на 50 + години, и ако преди беше някога, момента наближава за смяната им.

Панелките са по-евтини от новото строителство. Според мен скоро /5-10г./ ще почнат да падат, особенно в определени квартали. Но както казах това си е мое предположение, може да не съм прав. Ако имате друго обяснение давайте.
- Mario Andretti

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F15

Мнение от theraven_nz » 19 Фев 2023, 0:39

Всичко ще е до първата паднала панелка. Никой няма и да пита колко тераси, стени и колони са избушени преди това. И пак ще намажат новите строители с новия бум.
---

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 19 Фев 2023, 2:49

///M Power написа:Ако имате друго обяснение давайте.

Инвеститори, сър :smoke: :bchug:
Те на ATH купуваха биткойн преди малко над година, на ATH купуваха злато около 2012г. (и сега също), сега на ATH купуват апартаменти, пък ти търсиш обяснение. Хората чули че имотите ще подскъпват, край на ниски лихви, цени на всичко нагоре с по-20-30% като дойде еврото... и си купуват на скъпото в момента. Това със старостта на сградите, поне ако съдя по хората около мен, май не притеснява почти никого. Двама близки имам, които взеха наскоро панелки. Аз лично не бих, но също не защото се притеснявам, че ще се разпадне, а просто защото новото повече ми харесва.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ///M Power » 19 Фев 2023, 19:48

vixx написа:
///M Power написа:Ако имате друго обяснение давайте.

Инвеститори, сър :smoke: :bchug:
Те на ATH купуваха биткойн преди малко над година, на ATH купуваха злато около 2012г. (и сега също), сега на ATH купуват апартаменти, пък ти търсиш обяснение. Хората чули че имотите ще подскъпват, край на ниски лихви, цени на всичко нагоре с по-20-30% като дойде еврото... и си купуват на скъпото в момента. Това със старостта на сградите, поне ако съдя по хората около мен, май не притеснява почти никого. Двама близки имам, които взеха наскоро панелки. Аз лично не бих, но също не защото се притеснявам, че ще се разпадне, а просто защото новото повече ми харесва.

Сигурно има и такива, но да са масово?
- Mario Andretti

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 19 Фев 2023, 21:02

Няма криза, газът е евтин. В Европа ядат бубулечки, в Америка препоръчват да не се закусва.

https://www.wsj.com/livecoverage/cpi-re ... APhUFb2jgy

Интресно ми е, кога ще забранят да се избиват хлебарките и ще излезе първата готварска рецепта с тях? А в САЩ може да спрат и с обядите. "Стой и работи, не ходи в обедна почивка". "Изкарай пари, а не ги харчи за храна!". "Докато ти ядеш, колегата ти прави пари!"...

42 милиона американци получават талони за храна :shock:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 20 Фев 2023, 10:23

Какво имаш предвид за това с бубулечките? Малко изглежда като оная руска реклама където семейството изяде домашния любимец на момичето.
Не е зле американците да се замислят да понамалят яденето, може и да им се отрази добре. :mhihi:
Депресията кога ще е? Отдавна я чакаме. Иначе да, тука всичко е скъпо и не поевтинява, но някак се връзва края, засега. Но дали ще тръгнат нагоре или надолу нещата, кой да ти каже...
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 20 Фев 2023, 12:56

///M Power написа:
steeN написа:

Панелките са по-евтини от новото строителство. Според мен скоро /5-10г./ ще почнат да падат, особенно в определени квартали. Но както казах това си е мое предположение, може да не съм прав. Ако имате друго обяснение давайте.

Няма смисъл да ти вадя сравнения, но изобщо не си прав. Панелките държат безобразни цени, предвид факта, че повечето са за саниране (ама цялостно, с инсталации и т.н.) и с тях си купуваш такава палитра от съседи и проблеми, че ти е бедна фантазията...
Never mistake motion for action...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 23 Фев 2023, 5:01

Един готин виц по темата:

- Специалистите казват, че животът е станал по-добър!
- Но хората твърдят, че това не е вярно!?
- Да, но хората не са специалисти!

:ok:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата