България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Top Gun Maverick » 26 Фев 2023, 1:33

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 28 Фев 2023, 13:57

https://www.segabg.com/hot/category-eco ... drastichno

Деyба теориите деyба. Колко време ще издържат другите компании, като преценячите се изсипят при тях? :mhihi:

Поевтиняването на "Гражданска отговорност” при двете компании важи както за преподписване на договори без инциденти с ПТП, където се предлагат 20-30% отстъпка, така и за нови клиенти, посочват брокери. Това показват и електронните калкулатори, които някои застрахователни посредници предлагат. При попълване на данни за колата и за собственика се виждат фрапантни разлики в цените на задължителната застраховка - от 180 лв. до 300 лв. за леките автомобили.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 28 Фев 2023, 14:13

Дам, при мен е по-евтинко. Последно септември сключвах, сега калкулатора дава 90лв по-малко.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 28 Фев 2023, 14:16

И при мен има чувствително поевтиняване - средно над 80лв на кола :bchug:
Изображение

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 28 Фев 2023, 14:26

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48

Мнение от Jorixa » 28 Фев 2023, 15:41

Kroki написа:https://nova.bg/news/view/2023/02/28/402881/%D1%88%D0%B8%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%82-6-%D1%81%D0%BC-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F/

но всичко е точно

То че половината пари са окрадени е ясно, все пак е правено от ГЕРБ. Евала че все пак след 6 години най-после се намери някой една елементарна проверка да направи. Как все ги правят тия проверки след като изтече гаранционния срок ми е интересно :roll:

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 28 Фев 2023, 15:49

Северната тангента има проблеми още след първата година, няколко пъти е кърпена и в момента е на ГъЗ.
Най-интересното е, че повече от 30 години демокрация няма поне един разстрелян на жълтите павета, сори, те и на тях еб@ха мамата.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jorixa » 28 Фев 2023, 15:59

То тая тангента не просто е пестено от материали ми от квот се сетиш. На 6 платна градска магистрала направили изход 1 платно към околовръсното, после що всяка сутрин стават катастрофи и километрична опашка там... Абе хубава работа ама българска дет се вика, нищо не е като хората. После ми обясняват в тая тема че не били пътищата виновни ми хората :mhihi:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 28 Фев 2023, 16:20

Jorixa написа:То тая тангента не просто е пестено от материали ми от квот се сетиш. На 6 платна градска магистрала направили изход 1 платно към околовръсното, после що всяка сутрин стават катастрофи и километрична опашка там... Абе хубава работа ама българска дет се вика, нищо не е като хората. После ми обясняват в тая тема че не били пътищата виновни ми хората :mhihi:

мисли го така- всеки път като видиж на живо или на видео катастрофа си задай въпроса- ако всеки един от участниците спазваше правилника дали щеше да се случи сакатлъка? в 99.999% от случайте отговора е, че някой от участниците в птп-то не е спазвал закона.... останалите 0.001% ти е виновна инфраструктурата.

това мислене, че други са ни виновни е много опасно защото ни кара нас самите нищо да правиме по въпроса/ проблема...

по въпроса за проверките - сега трябва да се установи на кой е било възложено да проверява качеството на строежа при предаване и да го разкатаят публично... надежди някакви...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 28 Фев 2023, 16:26

alx написа:това мислене, че други са ни виновни е много опасно защото ни кара нас самите нищо да правиме по въпроса/ проблема...

Особености на местната народо-психология.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 28 Фев 2023, 16:28

Да кажеш, че пътя ти е виновен и това да е вярно е все едно да излезеш на черен път и да искаш да караш с 200, да се помъчиш да го направиш и като се преобърнеш още рано-рано на 100 някъде да кажеш, че е станало така защото има дупки, коловоз, пясък и т.н. :mhihi:
Това, че пътят е кофти значи, че трябва да внимаваш повече и да караш по-бавно. Не знам как се спори още за такива неща. И ако имахме пътища като немските според тая логика, то тогава щеше да се лети с 250+ защото пътя позволява видиш ли и кое щеше да е виновно, че не са направили въздушни магистрали ли?

Сега, давам много тъп пример с две места тука. Едно е на завой при влизане в село. Масово съм слушал тъпотиите как тоя завой е много гаден, защото има километър права преди него, а той може да се вземе само с около 120 от опитен шофьор на влизане вече в селото където е ограничението. :mhihi: Снимах ви даже катастрофа скоро там, трети стълб събориха. Обаче пътят бил виновен защото много народ се блъска там, леко подскача на влизане ако караш с над 100 при ограничение 50. С 60 се влиза без да се наклони колата дори.

Другото е едно близо кръстовище пак за влизане в село където се изпотрепаха ония мангали преди години 5-6 на брой, някои от вас помнят, убиха един зъболекар от Габрово в насрещното, колата направи салто при удара. :shock: Та митове и легенди само да слушаш как имало турски гробища едни време, разкопали ги и затова някой умирал. Нямало видимост, а тя е идеална. Огромни табели за птп има, но единствено помага като сложат триногата там на ограничение 60. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 28 Фев 2023, 16:44

Ай кат цепите буквата на закона да задам риторчния въпрос : пътищата отговарят ли на закона като асфалт маркировка проектиране изпълнение и т.н ?
Къде в закона пише че трябва да има бабуни над 100 да подскача , къде пише че трябва асфалта да е пързалка , къде пише че може и без маркировка , че може да е ями , къде пише че може без мантинели , къде пише че може пътя да е говно и да е безопасен ? Да не стане така че ако се гледа буквата на закона тия българските пътища са извън всякакви закони изобщо ?!!!
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 28 Фев 2023, 17:07

Даже и летенето не е толкова проблем, когато се прави с акъл. Т.е. като си си сам на пътя. Ганьовщината си е проблема и всичките страници в темата само го доказват. Да засече някой, да пробва с колко може да вземе завоя, да лети между лентите, да мине през аварийна, да направи задръстване, щото се прави на тарикат през грешната лента... да не спазва дистанция, да не ползва мигачи, колана си е за педали и т.н. Единствено един добре направен бонус-малус би укротило тази селящина, но ще трябва да минат много години. През това време Ганьо ще намери всички вратички, ще кара колата на сестра му, леля му, стринка му, кола под наем, ще сменя табели. Сигурен съм, че ще се намери начин :lol:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jorixa » 28 Фев 2023, 17:13

alx написа:това мислене, че други са ни виновни е много опасно защото ни кара нас самите нищо да правиме по въпроса/ проблема...

Тоест според теб за тва че очевидно за пореден път са прибрани едни милиони за сметка на качеството на пътя, аз съм си виновен, така ли? Да сезирам прокуратурата да ми повдигнат обвинение освен?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 28 Фев 2023, 17:27

TNT написа:През това време Ганьо ще намери всички вратички, ще кара колата на сестра му, леля му, стринка му, кола под наем, ще сменя табели. Сигурен съм, че ще се намери начин :lol:

Това колко пъти може да го повтори? Както и с контрола на скоростта. В началото всички си казват... е то нищо не е, това са глупости... минават 2-3 години, натрупали са едно тесте актове и накрая рано или късно ги застигат и почват да карат супер наведено... waze maze бият спирачки на всичко синьо дето свети... мислят си че са открили топлата вода, но накрая пак ще го изядат (по един или друг начин).

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата