СПАМ ТЕМА

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Re: СПАМ ТЕМА

Мнение от немо » 28 Фев 2023, 23:39

alx написа:
това разбира се не е вярно. нулата е нула за да върне тока обратно в трафопоста и друга функция (за предотвратяване на късо примерно) няма. както казах- основни положения не са ти ясни. остави.

Грешиш. Ток в дадена верига протича вследствие на потенциалната разлика м/у "фазата" и "нулата" , тоест без "нула" ток не протича. Токът не тече като вода в градински маркуч. Късо съединение означава прекалени ниско съпротивление, водещо до увеличение на тока във веригата до неприемливи стойности. Предпазителите са за това: да ограничават тока. А заземяването е друго. Ако трябва да сме точни в една трипроводна инсталация земята и "нулата" не би следвало да се обединяват в таблото , а да са разделени, тоест земя да значи заземяване без да има връзка с "нулата" на токоизточника.
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 01 Мар 2023, 0:17

немо написа:
alx написа:
това разбира се не е вярно. нулата е нула за да върне тока обратно в трафопоста и друга функция (за предотвратяване на късо примерно) няма. както казах- основни положения не са ти ясни. остави.

Грешиш. Ток в дадена верига протича вследствие на потенциалната разлика м/у "фазата" и "нулата" , тоест без "нула" ток не протича. Токът не тече като вода в градински маркуч. Късо съединение означава прекалени ниско съпротивление, водещо до увеличение на тока във веригата до неприемливи стойности. Предпазителите са за това: да ограничават тока. А заземяването е друго. Ако трябва да сме точни в една трипроводна инсталация земята и "нулата" не би следвало да се обединяват в таблото , а да са разделени, тоест земя да значи заземяване без да има връзка с "нулата" на токоизточника.

говориме за едно и също нещо, но тука просто не са ти ги обяснили нещата достатъчно…ако земята ти в къщата не е вързана за нулата в таблото когато стане късо в дома по "земята" потича ток към... земята. щото нали е забита в земята буквално. от земята отива до трафа и там се качва в трафа и от там по фазата пак се връща в таблото ти. проблема е, че съпротивлението на земята е значително и е много вероятно да не се вдигне тока достатъчно, че да сработи бушона. получава се един много опасен феномен когато имаш късо, ама тока не е достатъчно голям да сработи бушона... ако не си на някоя високоволтова система (600+ волта) ако измериш тока на земната жица и той е над 1 ампер... лошо... но когато ти е закачена земята за неутралната в таблото късото през земята вдига тока веднага защото използва неутралната жица обратно то трафа. не забравяй, че шасито на всеки уред не е закачено за нулата а за земята... и ако тръгне ток по шасито нулата най- вероятно няма да го "види" и ще имаш "горещо" шаси което като го хванеш ще си ти пътя до земята... но ако шасито стане "горещо" тогава потича тока през земната жица и виж по-горе. нещата не са сложни, но трябва да се прочетат внимателно и да се визуализират и проумеят... това между другото съм го преподавал ;)
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 01 Мар 2023, 0:52

немо написа:Грешиш. Ток в дадена верига протича вследствие на потенциалната разлика м/у "фазата" и "нулата" , тоест без "нула" ток не протича.

Сериозно? Разкажете моля ви колега как работи според вас трифазен двигател вързан по схема триъгълник и захранван само по три проводника, по един за всяка фаза?

На моята къща съм с T T схема за заземяване. Собствено заземление, отделно от нулата на мрежата.

За Никълбака, не си ли разбрал, че ти носиш отговорността как да си тестваш нещата. Или правиш лаборатория със стабилизирани захранвания и си играеш с минус равен на земя или отделен или както ти трябва там. Като свършиш с тестовете, дебело подчертаваш какво да е захранването и да се оправят кой как може.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 01 Мар 2023, 1:02

ID A написа:Сериозно? Разкажете моля ви колега как работи според вас трифазен двигател вързан по схема триъгълник и захранван само по три проводника, по един за всяка фаза?

ее ти си бутоните напред... тоя сценарии дето си дал не се брои :) при нас е подобно- кабела дето влиза във всяка американска къща е две "фази" (щото фазата е една всъщност отместена на 180 градуса) и нула (не земя, а нула)... между двете фази е 240 волта, между всяка фаза и нулата са 120 волта... на 120 волта са всичките домашни уреди без фурната, сушилнята и тн големи консуматори които са на 240 волта...без нула, но със земя ... и ако тая земя не е закачена за нулата в ел. табло- смятай кво зло е сушилня със горещи 240 волта по шасито :mhihi:
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 01 Мар 2023, 1:17

ID A написа:За Никълбака, не си ли разбрал, че ти носиш отговорността как да си тестваш нещата. Или правиш лаборатория със стабилизирани захранвания и си играеш с минус равен на земя или отделен или както ти трябва там. Като свършиш с тестовете, дебело подчертаваш какво да е захранването и да се оправят кой как може.

По принцип не нося, 'щото съм прос' софтуерист :mhihi: Другото (им) е бонус и ми е през шмайзера :mhihi:
Иначе да, разбрал съм, разбирам и какво имаш предвид. Есенцията беше към колегите - внимавайте с лаптопите ;)

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 01 Мар 2023, 1:32

Аз си знам, че от ток нищо не разбирам, ама като чета последните мнения, наистина нищо не разбирам от токове :D
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 01 Мар 2023, 1:47

alx написа:
ID A написа:Сериозно? Разкажете моля ви колега как работи според вас трифазен двигател вързан по схема триъгълник и захранван само по три проводника, по един за всяка фаза?

ее ти си бутоните напред... тоя сценарии дето си дал не се брои :) при нас е подобно- кабела дето влиза във всяка американска къща е две "фази" (щото фазата е една всъщност отместена на 180 градуса) и нула (не земя, а нула)... между двете фази е 240 волта, между всяка фаза и нулата са 120 волта... на 120 волта са всичките домашни уреди без фурната, сушилнята и тн големи консуматори които са на 240 волта...без нула, но със земя ... и ако тая земя не е закачена за нулата в ел. табло- смятай кво зло е сушилня със горещи 240 волта по шасито :mhihi:

Не това ми беше целта. При вас са две фази, защото една е 115V. При нас е 230V. 2300вата са 10 А по жицата. При вас ще са 20 А. Затова уредите ви работят с по две фази. А заземен корпус ще има винаги, когато е метален. Ако направят пералнята или сушилнята от карбон, току виж и заземяването отпадне. Иначе много ме кефи американската система, как всичко е с различен контакт в зависимост от ампери и фази.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 01 Мар 2023, 2:11

ID A написа:Не това ми беше целта. При вас са две фази, защото една е 115V. При нас е 230V. 2300вата са 10 А по жицата. При вас ще са 20 А. Затова уредите ви работят с по две фази. А заземен корпус ще има винаги, когато е метален. Ако направят пералнята или сушилнята от карбон, току виж и заземяването отпадне. Иначе много ме кефи американската система, как всичко е с различен контакт в зависимост от ампери и фази.

една фаза... просто са през 180 градуса щото така са закачени на трафовете ни ...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 01 Мар 2023, 3:57

Ще го напиша отново че вече и аз се обърках от тия американски глупости . Има различни варианти на тия трафове дето са на улицата , нямам идея как е при тебе но предполагам че става въпрос за 2 напрежения х120 волта и 1 х240 . Получават се като намотката на трафа е изходно 240 волта със средна точка която ти е нулата и имаш 2 отделни фази х120 спрямо тази нула/земя . Това дето му викаш че е завъртяна на 180 едната фаза не е баш така , наполовина е вярно щото имаш две отделни фази 120 имаш и 240 което 240 не "зъвъртяно " на никъде и е монофазно . Но имате и друг вариант на изпълнение което си е 3 отделни фази като трафа е тип делта със заземен ъгъл . Има вариант и с три отделни фазови намотки като със заземен център както е в европа .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 01 Мар 2023, 7:38

drifty написа:Аз си знам, че от ток нищо не разбирам, ама като чета последните мнения, наистина нищо не разбирам от токове :D

И аз, само правят темата скучна тея хора :mhihi:
Добро утро , суттешен въпрос: Колко кафета пиете на ден, имате ли си час за последното, аз след 3 часа не пия че после няма спане.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 01 Мар 2023, 7:44

ivanski_2 написа:
drifty написа:Аз си знам, че от ток нищо не разбирам, ама като чета последните мнения, наистина нищо не разбирам от токове :D

И аз, само правят темата скучна тея хора :mhihi:
Добро утро , суттешен въпрос: Колко кафета пиете на ден, имате ли си час за последното, аз след 3 часа не пия че после няма спане.

Добро утро, пия едно леко кафе сутрин и евентуално едно капучино на обяд. Повече не.
Сърцето ми вече не е добре за повече.
:yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 01 Мар 2023, 7:49

Добро утро ,ЧЕСТИТА БАБА МАРТА здраве и късмет за вас и близките ви. :yes:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 01 Мар 2023, 7:50

Ся е първото, после още 2-3. Ма не кафенца от по глътка. В голяма чаша. Е, верно- Нес е, не е еспресо. Кога ми се пие - тогава. Няма ограничение. И късно вечер може да е.
И ЧБМ на всички.
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: M62B44

Мнение от anttonev » 01 Мар 2023, 8:19

Къде са дежурните цици, не мое така, сяка сутрин пускате, а днес йок!

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 01 Мар 2023, 8:26

Днес е баба Марта, честита да ви е!
Без цици на баби моля :mhihi:
:yes:

ПредишнаСледваща