Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: Икономическата криза 2020-2023

Мнение от Top Gun Maverick » 16 Апр 2023, 15:11

Ами...не. Първо откъде знаеш, че съм под вода? :mhihi: Не знаеш колко съм купил тогава, не знаеш и сега колко съм купил, което може да ми е компенсирало доста от тогавашните пари, че не знаеш колко може и да съм отгоре вече. Това 45 какво да му се надявам бе човек, аз МИСЛЯ, че някой ден ще иде на милион МИНИМУМ в днешни пари, това ми е най-най-най-песимистичната прогноза. Кога? Не знам, ама и не бързам. Това, което съм купил на 40 няма да го барам вероятно никога и просто ще си стои. Имам достатъчно според моите усещания да се чувствам комфортно, което да продам когато си поискам.
Да ти отговоря директно, не се надявам да иде на 45 за да съм на фитка, въобще не ме вълнува тая цена. :mhihi:
Ако толкова ти е интересно криптото, коментирай в неговата тема, тука говорехме за злато, вие отидохте в друга посока. На темата не и подхожда дори да се споменава крипто, това е пирамида за мечтатели. :mhihi: Печелите, смейте се и т.н. едва ли някой в крипто го бърка.
Тука се търсят далеч по-сигурни инвестиции.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 16 Апр 2023, 16:24

Обяснявам ти го съвсем просто да можеш да разбереш за какво иде реч . Ако си купил 1 ВТС на 45000 сега капитала ти е паднал на 30 000 , но ако не беше го купил щеше да имаш 45000 тоест 15 000 разлика я печелиш дори като не купуваш крипто :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 16 Апр 2023, 17:14

Мале тук пак се леят мъдрости. Ми ако си купил биткойн на 45K в момента си в същата ситуация в която са били хората купували злато 2011та през 2016та примерно. И ако на тях им се е наложило да чакат 2020 за да си подадат носа над водата, на тоя с биткойна най-вероятно ще му трябва още година. Но при всички случаи и двамата не са особено умни, че са набили каквото имат на куп. Ако беше правил DCA от 45К до днес, средната му цена днес щеше да е под настоящата и щеше да е на печалба всъщност още днес. А с нивата трудно ще купуваш всяка седмица по 20 квадрата. :mhihi:

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 16 Апр 2023, 17:36

Мда, на мен също ми се е искало в много малко моменти макар, но все пак да си мисля, че мога да знам кога ще се вдигне едно и след колко дена ще падне, кога да купя кон, да го продам, да върна в долар щото беше нисък, после пък да разкарам долара и да взема злато, ама на разбрах, че няма смисъл да се мъча да гасят и тая игра не е за мен, понеже има хора с милиарди, които я определят, а аз мога само да се мъча отстрани да хвана някоя троха и то без да бързам понеже нищо не е сигурно. :mhihi: Искрено завиждам на тези с малко капитал когато знаят кога и какво да купят. :yes:
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 16 Апр 2023, 18:14

Top Gun Maverick написа:Искрено завиждам на тези с малко капитал когато знаят кога и какво да купят. :yes:

Не се фомо-вай мноо мноо… такива хора за които говориш системно няма. Има такива дето удрят кьоравото веднъж дваж ама генерално няма. Много е лесно да прожектираш успех като уцелиш някой койн/ ниво/ тайминг и тн и си купиш едно-две ламбота и ги покажеш на ютюб. Никой не е успял да направи сериозни пари като тайм-ва пазара. Хората с парите са играчи с дългосрочна стратегия/ хоризонт

Така че не му се хващай на тоя лъскав сън :bchug:
алекс
трабант 601с
разни други возила

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 16 Апр 2023, 18:36

Знам, затова не се и опитвам, трябваше да схванеш иронията ми. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 16 Апр 2023, 18:55

Ми ако си купил биткойн на 45K в момента си в същата ситуация в която са били хората купували злато 2011та през 2016та примерно. И ако на тях им се е наложило да чакат 2020 за да си подадат носа над водата, на тоя с биткойна най-вероятно ще му трябва още година
Верно ли сравни крипто пирамидите със инвестиция в злато? :shock: Ето ти цената на златото за 30 години , ако има и за 100 години назад ще е същото но по бавно да предположим . Златото е като машина на времето за парите които си сложил в злато , запазва им покупателната сила и дори добавя още отгоре без да ти съсипва психиката като криптото . :mhihi:
gold_30_year_o_aud_x.png
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 16 Апр 2023, 19:08

Jordana написа:
Ми ако си купил биткойн на 45K в момента си в същата ситуация в която са били хората купували злато 2011та през 2016та примерно. И ако на тях им се е наложило да чакат 2020 за да си подадат носа над водата, на тоя с биткойна най-вероятно ще му трябва още година
Верно ли сравни крипто пирамидите със инвестиция в злато? :shock: Ето ти цената на златото за 30 години , ако има и за 100 години назад ще е същото но по бавно да предположим . Златото е като машина на времето за парите които си сложил в злато , запазва им покупателната сила и дори добавя още отгоре без да ти съсипва психиката като криптото . :mhihi:
gold_30_year_o_aud_x.png

А в зимбабвийски долари няма ли да ми покажеш графиката? :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 16 Апр 2023, 20:38

Според мен, за да се правят каквито и да е сравнения, трябва да има някакъв 'еталон', спрямо който да става това! Т.е. кое е това, чиято стойност не се променя и е 'константа' и би било добре всичко да се сравнява спрямо него? Само така ще можем да 'пресметнем' дали от нещо сме на печалба или загуба в някакъв момент! Без значение дали е злато, земя, 'койни', имоти и т.н. Май няма такъв към момента...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 16 Апр 2023, 21:11

Няма такъв универсален еталон който да е с точно определена стойност . Сравнението за дадена икономика става през покупателната способност на парите за единица злато сега и преди . Тъй като златото хиляди години е било универсален еталон и има натрупана огромна статистическа информация за паритетната му стойност в някои валути , с относителна точност може да се изчисли колко дадена валута е загубила от стойноста си през годините като се отчита и поскъпването на златото .

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 16 Апр 2023, 21:19

Ако ще се прави сравнение между различни активи, да им гледаш цената в USD е напълно достатъчно(а не единия в USD а другия в AUD :mhihi: ). И вече ако цената не расте средно с поне 5% на година, значи губиш пари, защото фиатките се обезценяват средно г/д с толкова, а в бъдеще тоя процент ще расте.

stean написа:Ако не беше омразната фиатна система да им индексира заплатите, сигурно още по-зле щяха да се чувстват.

Това изпуснах да го коментирам каква чутовна глупост е. Ако не беше тая фиатна система, нямаше да се налага индексация на заплатите. Радваш ѝ се, че първо те ограби, а после те "спаси" ли? :mhihi: Щото индексацията закрепва положението за текущите ти доходи, ама спестяванията ти няма кой да индексира.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 16 Апр 2023, 21:26

Кво значение има дали е в долари лева или австралийски кенгура ? Цената на златото е борсова , напълно паритетна е във всяка от валутите които не са със фиксиран курс . Фиатните пари имат едно единствено предимство спрямо златото и то е че могат да бъдат емитирани в неограничено количество . Златния стандарт е ограничение за икономиката , стабилност да но тази стабилност е равна на стагнация и застой . Затова съвременната финансова сситема е отхвърлила златния стандарт като отживелица . А крипто парите искат да наложат отново една отживелица леко префасонирана за съвременните условия като емитират ограничен брой крипто пари , това е равносилно на налагане на златен стандарт обече в още по лош вариант щото вместо златно покритие няма нищо зад крипто парите ..просто една празна яма в дъното на пирамидата която хората пълнят с пари а богоизбрани индивиди изгребват периодично .
Последна промяна Jordana на 16 Апр 2023, 21:39, променена общо 2 пъти

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 16 Апр 2023, 21:34

b_u_b_o написа:.... ама спестяванията ти няма кой да индексира.

Така е, но поне имаш някаква гарантирана наличност и ако си спестил 100к евро, знаеш че утре ако ти се докара М3, вадиш спестяванията и си го купуваш, ако ти се купува къща, вадиш и купуваш...

A ако вместо 100к евро спестяванията ти бяха под формата на 1 биткойн и ти се докара М3, не се знае дали ще можеш да си го купиш в конкретния момент, щото тогава биткойна може да струва 100к, но може да струва и 15к и ще трябва да си купиш 318д на 15 години. :lol:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 16 Апр 2023, 21:53

Jordana написа:Кво значение има дали е в долари лева или австралийски кенгура ? Цената на златото е борсова , напълно паритетна е във всяка от валутите които не са със фиксиран курс . Фиатните пари имат едно единствено предимство спрямо златото и то е че могат да бъдат емитирани в неограничено количество . Златния стандарт е ограничение за икономиката , стабилност да но тази стабилност е равна на стагнация и застой . Затова съвременната финансова сситема е отхврлила златния стандарт като отживелица . А крипто парите искат да наложат отнова една отживелица леко префасонирана за съвременните условия като емитират ограничен брой крипто пари , това е равносилно на на налагане на златен стандарт обече в още по лош вариант щото вместо златно покритие няма нищо зад крипто парите ..просто една празна яма в дъното на пирамидата която хората пълнят с пари а богоизбарни индивиди изгребват периодично .

Това, че се правиш на луд, какво значение има сравнения на цени едното измерено в ябълки а другото в круши ще го подмина.
Замислял ли си се защо е отречен златния стандарт? Дали защото "ограничава" икономиката да цъвти, или защото ограничава едни хора да харчат едни пари които до преди малко не са съществували? Ти самия постоянно говориш за дългови кризи и кризите при капитализма, обаче сега си пръв на амбразурата да защитаваш счупената система...ай земи се изясни със себе си. :mhihi: Последното изречение също е тотална глупост, ама не ми се обяснява, щом още не си го схванал, явно просто не искаш, щото аргументите са ясни.

dhtj написа:
b_u_b_o написа:.... ама спестяванията ти няма кой да индексира.

Така е, но поне имаш някаква гарантирана наличност и ако си спестил 100к евро, знаеш че утре ако ти се докара М3, вадиш спестяванията и си го купуваш, ако ти се купува къща, вадиш и купуваш...

A ако вместо 100к евро спестяванията ти бяха под формата на 1 биткойн и ти се докара М3, не се знае дали ще можеш да си го купиш в конкретния момент, щото тогава биткойна може да струва 100к, но може да струва и 15к и ще трябва да си купиш 318д на 15 години. :lol:

Решението е лесно, не държиш парите за М3ката в биткойн. :mhihi: Щото тая твоята логика отрича всички активи, щото няма такъв чиято цена да е била винаги и само на горе. Така ми казваш, че трябва да си държа парите в банката да може винаги да имам достъп до "пълната" им стойност. Само дето ако преди 3 години съм имал пари за М3, днеска нямам. :dunno: Докато ако съм ги вложил в нещо(без значение биткойн, злато, акции) да днеска може също да нямам, ама е силно вероятно след 3 години да имам поне за М5, а ти ако продължиш да си ги държиш в банката тогава вече ГАРАНТИРАНО ще избираш някое доста по-постно бмв, ако изобщо и за това стигнат.

Та в обобщение и за двамата, вместо да се напиняте и да злобеете срещу "койновете", замислете се наистина ли ви харесват парите дето са ви в джоба и в банковата сметка. Защо са толкова счупени, кой ги прави такива и дали пък няма как да не ви ограбват периодично чрез инфлация. :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 16 Апр 2023, 22:04

b_u_b_o написа:Решението е лесно, не държиш парите за М3ката в биткойн. :mhihi: Щото тая твоята логика отрича всички активи, щото няма такъв чиято цена да е била винаги и само на горе...

Откакто се помня и се интересувам - земята е само нагоре. А и се взима рента от нея докато я притежаваш, така че за мен това е най-добрата инвестиция.
Златото също не ми изглежда зле.

Биткойна не го хейтя, но е рисков и ненадежден.

Фиатните пари ги яде инфлацията, но това го приемам като такса "наличност".
Примерно аз имам някакви хиляди и тва лято искам да си купя апартамент. Сега за няколко месеца докато не излезе хубав имот ще си ги държа в банката, пък нека си ги яде инфлацията, по-добро решение нямам за момента. Не мога да ги инвестирам в нещо и след 23 дена ако ми се наложи да ги извадя лесно.

Аз реално досега свободни пари не съм имал за инвестиране. Първо съм наливал в образование, после в коли, почивки и купони, сега в апартамент... Дано след апартамента да почват да ми остават излишни и аз да почна да се чудя в ква глупост да ги инвестирам (например в койни :mrgreen: ) , но не вярвам, мисля че пак ще ги харча за коли и почивки. :lol:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата