Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар
Кара: E46 320d

Re: Икономическата криза 2020-2023

Мнение от stean » 16 Апр 2023, 22:24

Не съм чел всичко, но да оговоря на колегите които са ме репликирали..

In_Memoriam написа:Интересна логика. От златото като имаш печалба (нереализирана) си много доволен, но тези които са купували койни на 45 и на 15 имат загуба (пак нереализирана) трябва да ближат рани :shock: Докато не се реализира печалба/загуба не е ли едно и също и не трябва нито да ближеш рани, нито да се радваш, или аз не ги разбирам нещата?

Точно така е, разбираш ги нещата, обаче къде видя да съм писал за реализирана печалба? Точно обратното съм написал, защото това което правя е не за да печеля, а да не загубя. Има разлика. Просто така съм възпитан, че трябва да изработвам нуждите си, а не да чакам да дойдат някъде от въздуха. Съответно, това изработеното трябва да намеря начин да го съхраня и за момента не виждам много по-добра алтернатива. Обаче не спирам да търся и определено в хазарта няма да стъпя.

Има и друга съществена разлика. Примерно, сега ми изпада изгоден имот или сделка, то аз мога веднага, на момента, на секундата да осребря (реализирам) тия 100 бона. Докато този с койните, дори да му изпадне, няма много да му се иска (да реализира загуба), освен ако не го притисне някоя здравна услуга. Тоест, това за мен е равносилно да НЕ разполагаш с парите си.

Маверикът не разбрах за какви Опели ми говори и с какво точно ги сравнява, но накратко да му кажа: Снощи, с ръчката на БМВ-то си подрифтих, покефих се и не усетих кой знае каква финансова загуба. За този, с ръчката в игралната зала, не знам какъв кеф е изпитал, но с 90% вероятност е загубил пари.

Сега, ако някой държи солиден кеш + няколко койна и е седнал да ми обяснява колко е яко криптото... това ще бъде лицемерна игра, която няма да играя. Щото съм почти сигурен, че няма койнър който е готов всичките му активи вкл. заплатата да бъдат приравнени с някоя криптовалута. Например 1/20 ВТС. Когато е 100 - взимаш 5, като падне на 20 - хилядарка и не мрънкаш. Да, понякога боли от фиатки, но да крещиш с пълно гърло когато те пощипват, а да си затваряш очите на звучния шамар от крипто.. такова поведение не е прецедент. Това към b-u-b-o, понеже говоря чутовни глупости.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 16 Апр 2023, 22:37

Това, че се правиш на луд, какво значение има сравнения на цени едното измерено в ябълки а другото в круши ще го подмина.
Замислял ли си се защо е отречен златния стандарт? Дали защото "ограничава" икономиката да цъвти, или защото ограничава едни хора да харчат едни пари които до преди малко не са съществували? Ти самия постоянно говориш за дългови кризи и кризите при капитализма, обаче сега си пръв на амбразурата да защитаваш счупената система...ай земи се изясни със себе си. :mhihi: Последното изречение също е тотална глупост, ама не ми се обяснява, щом още не си го схванал, явно просто не искаш, щото аргументите са ясни.

Крипто технологиите са просто технология за верифициране на транзакциите , по същия начин могат да бъде верифицирана всяка една дигитална валута . Просто разликата е че зад крипто емитираните пари няма никакво покритие , мога да пусна 2 милиона шишенца с урина вместо коини и резултата ще същия . Докато зад фиатните дигитални пари стои централна банка и държава със своята икономика .Системата е счупена но крипто парите я чупят още повече . Крипто парите могат да бъдат наречени измамата на 21 век и няма да е пресилено .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 16 Апр 2023, 22:40

dhtj написа:Фиатните пари ги яде инфлацията, но това го приемам като такса "наличност".

А не трябва. Инфлацията е такса "спестовност". Наказваме тези които умеят да отлагат удоволствията, а уж живота ни учи на точно обратното. :dunno: Докато я приемаме като нещо нормално, а не като последствие от счупена и корумпирана система, нещата ще стават по-зле.

Естествено е, че пари които смяташ да изхарчиш след 6м най-глупавото е да инвестираш в каквото и да било. Ама какво правиш с тия които не смяташ да харчиш следващите 10 или 20 години? Сега ти че нямаш таквиа е отделен въпрос, според мен всеки би трябвало да има. :mhihi:

stean написа:Има и друга съществена разлика. Примерно, сега ми изпада изгоден имот или сделка, то аз мога веднага, на момента, на секундата да осребря (реализирам) тия 100 бона. Докато този с койните, дори да му изпадне, няма много да му се иска (да реализира загуба), освен ако не го притисне някоя здравна услуга. Тоест, това за мен е равносилно да НЕ разполагаш с парите си.

Искаш да ми кажеш, че ако си държиш парите в злато гаранитрано никога не си на загуба така ли? Златото както всеки друг актив има силни и слаби периоди, разликата идва само от това колко голяма ще е тази загуба и колко дълго ще седи под предния си връх актива.

stean написа:Щото съм почти сигурен, че няма койнър който е готов всичките му активи вкл. заплатата да бъдат приравнени с някоя криптовалута. Например 1/20 ВТС. Когато е 100 - взимаш 5, като падне на 20 - хилядарка и не мрънкаш.

Що, ти ще се навиеш ли заплатата ти да е в злато? Щото и там ще си ту напред ту назад? Ако съм си договорил заплата от 1btc когато е бил 5 бона, сега не бих имал нищо против да. :lol: А това беше само преди 4 години, ти за да взимаш в злато 6 пъти повече във фиатки ще е трябвало да се върнеш към 2000ната година и от тогава да чакаш "повишение".

Потребител
Аватар

Мнение от stean » 16 Апр 2023, 23:08

Ами гледайки графики, златото никога не е имало рязък спад в порядъци (например 3 пъти) за кратко време. Нека си има движение, не ми пречи, но то обикновено е обвързано с други стоки и услуги. Съвсем хипотетично - горивата стават $5, цени на разни материали, услуги и др. поскъпват, съответно на тия дето го копат с драгите, започва да им става нерентабилно. Или фалират или си отстояват тяхното и предизвикват дефицит и ето ти цената нагоре. Може и обратното, както казах, не ми пречи. И да, навит съм заплатата ми да е в злато.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 16 Апр 2023, 23:14

А дали в първите години на златото преди няколко хилядолетия не е имало колебания в цената? :mhihi: Говориш за актив с много трилиони капитализация, нормално е трудно да се движи вече. Както виждаш и нагоре трудно се движи. Убеден съм, че тогава не само масово хората не са искали да им плащат в злато, ами даже са мислели, че е някаква глупост, която ще отмине. Нещо евтино, лъскаво и тежко, което трябва да крият от хорски очи, не може да го ядеш, каква стойност може да има? Я за по-лесно да си разменяме крави срещу свине и картофи срещу домати. :mhihi:
Данчо пък говори за пирамидата на 21-ви век, не знам, бая умни хора познавам, които са излъгани явно да влезнат в тая пирамида, някак ми е трудно да повярвам, че всичките грешат, но има време и ще видим какво ще излезе, може вие да сте прави накрая.

Самият факт обаче, че вече много народ скачате срещу криптото и сравнявате всякакви активи с него за мен показва хубави времена, които предстоят, а през това време всеки може да си говори каквото си иска.

П.п: Имаше едно смешно видео от преди години как някакъв ходи и се мъчи да предлага злато преди хилядолетия на хора за да го размени за някакви обикновени неща и никой не му го иска. Той му обяснява свойствата и казва, че ще струва много след време, ама не му вярват. Яд ме е, че не мога да го намеря, много смях е. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

Потребител
Аватар

Мнение от stean » 16 Апр 2023, 23:49

Абе кво ви става, бе хора? Защо да ме интересува какво било преди хилядолетия? Защо не си купихте койни на 30 стинки, да не би някой да ви ги е скрил? Ти що не си продаде нивата в койни? Нали се ядат, пък и нищо не тежат. Аз поне съм сигурен, че няма да ми отнеме много време да убедя някой да ми даде кокошка срещу жълтица. Все ще се намери някой да му я вземе срещу чувал с картофи. Върви сега ти обяснявай кави единици и нули имаш на някакъв сървър в някакъв сайт, който утре може да ти изпише 404.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 16 Апр 2023, 23:57

stean написа:Ами гледайки графики, златото никога не е имало рязък спад в порядъци (например 3 пъти) за кратко време. Нека си има движение, не ми пречи, но то обикновено е обвързано с други стоки и услуги. Съвсем хипотетично - горивата стават $5, цени на разни материали, услуги и др. поскъпват, съответно на тия дето го копат с драгите, започва да им става нерентабилно. Или фалират или си отстояват тяхното и предизвикват дефицит и ето ти цената нагоре. Може и обратното, както казах, не ми пречи. И да, навит съм заплатата ми да е в злато.

Май не си гледал много много как се е движила цената на златото последните 50тина години... само ще ти кажа, че 80те цената му пада близо 4 пъти и му отнема повече от 25 години да се възстанови. Та да ви имам стабилността дето я възхвалявате. :bchug:

stean написа:Върви сега ти обяснявай кави единици и нули имаш на някакъв сървър в някакъв сайт, който утре може да ти изпише 404.

Тва не го казвай на всеослушание щото хората които разбират поне малко какво е биткойн много ще ти се смеят.

Потребител
Аватар

Мнение от stean » 17 Апр 2023, 0:17

Очевидно не схващаш за какво ти говоря. Нещо общо да виждаш в тези графики?

Изображение
Изображение

b_u_b_o написа:Тва не го казвай на всеослушание щото хората които разбират поне малко какво е биткойн много ще ти се смеят.

Ааа добре, твоите са в нощното шкафче..

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 17 Апр 2023, 0:49

Какво искаш да ми кажеш с тея графики, че златото е било евтино щото петрола е бил евтин? Нещо няма да се съглася, че тая релация е вярна.

Но иначе сте прави де, златото си е доста стабилно, от 80та 20 години е стабилно на долу само. Това си е мечтана инвестиция. :yes: А да не говорим за преди това едни 40 години в които тренда е бил надолу. Сигурно е било много як момент да спестяваш в него, цял живот купуваш и то става все по-евтино. :ok:

stean написа:Ааа добре, твоите са в нощното шкафче..

В нощното шкашче не са, но не са и "на някакъв сървър в някакъв сайт". :lol: И всъщност са на безкрайно по-сигурно място от твоето злато, със сигурност. Ако ще говориш на някоя тема е хубаво да имаш поне някаква бегла идея по нея, иначе е смешно. :winky:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 17 Апр 2023, 1:05

b_u_b_o написа:...златото...

За златото ОК, но за "моите" земи нищо не каза.

Взимаш ли рента от твоите койни? Можеш ли да си отглеждаш храна от койните? :D

Според мен всеки трябва да има няколко десетки/стотин декара.
Хем ти гарантират сигурен доход всяка година, хем ако си на зор можеш да ги продадеш, хем цената им не е спирала да расте, хем в някакъв апокалиптичен сценарий можеш да почнеш сам да си ги работиш в краен случай.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 17 Апр 2023, 7:09

Защо не си продадох нивата в койни ли? Ами нямаше кой да коня плати в койни, иначе бях навит. :mhihi: Но виж, няколко месеца продавах М4-ката с възможност директно в Биткойн или някакъв Тетер като от цяла Европа и околията интерес към такова нещо прояви само един руснак, но нещата не станаха. Бях си обявил и къщата за възможност в койни, но в крайна сметка сме много рано явно и тука масово хората още мислят, че трябва да можеш буквално да ги ядеш койните, а тези които ги имат в този момент едва ли искаха да ги разменят за ниви, коли или къщи, ама да не задълбавам сега защо, че ще се изкриви темата.
Та наистина като питаш защо е добре да си зададеш въпроса дали този въпрос небе бил задаван преди това от някой друг, а не да си сигурен, че някой не е искал да размени за койни нещо. :yes:
Вече има много неща в България, които можеш да си купиш в койни, един познат продава даже една професионална прахосмукачка за 3800, писал е цена в крипто 3000. Вероятно и във Фиат ще свали нещо, но не му се занимава. Та адопцията си тече, няма да подмине и нас в един момент.

Целият спор е безмислен ако вие само отричате всичко. Знаем предимствата на злато и ниви, както казах някой ден ще си купя пак нива и вероятно някакво злато, много малко, но сигурно ще купя ако се почувствам готов.
От спора с вас двамата се чудя само едно и съм сигурен в това - кой от двама ви пръв ще си купи Биткойн в даден момент. :ok: Данчо не го вкарвам умишлено, той се опъва като магаре на лед по принцип. :mhihi:
Но за вас двамата съм почти сигурен, че ще вземете като единия поне ще купи на 99.99999% в някакъв момент от живота си. Моля преди това да си зададете правилните въпроси в другата тема, очаквам ви там. :ok: Или поне единия сигурен от двама ви. Казвам го така уверено защото и аз съм мислел почти като вас преди не чак толкова много години, даже мненията ми в тая тема стоят. :ok:
Защо не съм взел на 3 цента? Ами тогава едва ли съм щял да знам как и от къде, а от 2013-та когато вече силно се чуваше до 2017-та толкова съм го подценявал, че не е истина, а после го забравих и игнорирах изцяло.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 17 Апр 2023, 10:14

Идеята на златото е била точно за подобен 'еталон'. Ясно е, че никой няма да тръгне да купува хляб с него... И според мен, то създава трудности, защото стоките и услугите се увеличават, което 'генерира' някаква нова 'стойност', но в същото време не се е 'появило' някъде толкова злато, за да 'обезпечи' тази нова 'стойност' (нали идеята е била всяка парична единица да има златна равностойност). Самото му добиване, както и съхранение 'изкривява' нещата доста... Според мен трябва да има еталон за 'стойността', но също не мисля, че това ще са крипто-валутите.
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 17 Апр 2023, 14:26

dhtj написа:
b_u_b_o написа:...златото...

За златото ОК, но за "моите" земи нищо не каза.

Какво да кажа, за мен не е правилно земите да се ползват за инвестиционна цел. Защото ще стане същото като с апартаментите в София. Ще им се надуе цената до степен, да стане все по-невъзможно на хората които им трябват за основното им предназначение - да живееш в тях, да си ги позволят. Като надуеш цената на обработваемата земя ще доведе до две неща според мен. Първо рентата ще стане несъразмерна с цената на земята, което ще накара много хора купили ги да си съхранят паричките, да не им се занимава с отдаването ѝ за никакви пари, довеждайки до много пустеещи земи. И второ, ще доведе до вдигане на разходите за тези които ще я обработват, респективно ще вдигне цената на храните. И по този начин ще обложиш дори и безимотните хора да плащат цената на това ти да си държиш парите в земя.

Аа и още един недостатък на земята според мен, твоя е само на хартия докато не спре да е твоя. Примерно докато не дойде 44та или някой не реши да построи примерно магистрала отгоре и тогава се налага да разчиташ на нечия милост да ти я плати на цена каквато той реши.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 17 Апр 2023, 15:06

Top Gun Maverick написа:П.п: Имаше едно смешно видео от преди години как някакъв ходи и се мъчи да предлага злато преди хилядолетия на хора за да го размени за някакви обикновени неща и никой не му го иска. Той му обяснява свойствата и казва, че ще струва много след време, ама не му вярват. Яд ме е, че не мога да го намеря, много смях е. :mhihi:

https://www.youtube.com/watch?v=YHjYt6Jm5j8

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 17 Апр 2023, 15:35

Във Варна има открито злато (обработвано от хора) датирано на 4000 години преди христа. "Take a minute to think about it". :lol:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата