Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Re: Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

Мнение от Don_Diego » 22 Апр 2023, 16:34

:OT: заради всички лоши черти на комунизма, трябва да зачеркнем дебело и добрите неща, които са направени/постигнати тогава ли? :dunno:
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 22 Апр 2023, 16:53

Казах ви да отворите военната тема, там нямаше да е офтопик. :mhihi:
Или да има една перманентно отворена соц тема. :mhihi:
И понеже Канадецът все спи като модератор, нека му свърша работата: :mhihi:
viewtopic.php?f=4&t=446400&p=4681224#p4681224
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 24 Апр 2023, 13:22

Забавни коментари!
Еле пък такива за "Комунизма", който в момента се е преродил и се казва Европейски Съвет и действа под европейското лого и знаме.
Аналогии много, и едните и другите искаха и искат да издават еднолично заповеди към всички републики и не търпяха/търпят неподчинение.
Разликата е, че при едните нямаше такива луксове , а човешката природа по същество обича материалното и парата.
ЕС се поучиха от тези неща и вече ги прилагат, ако не слушаш те правим бедняк. Ако не слушаш ти взимаме всичко и тн.
Сега, като се замисля, СССР не можа да ни направи незнам си коя по ред република и да вкарат рублата като официална валута, но ЕС ще направят.

На мен са ми най-интересни тези типове, дето са си татуирали Ботев, Левски , имат портрети на тези хора в домовете си, офиса, кабинета. Празнуват празниците на обединение и на независимост , не гласуват за "Възраждане" и в същият момент смело заявяват Европейска и Атлантическа принадлежност.
Да се чуди човек, осъзнават ли , че идеите на тези герои са в контра на идеите на ЕС :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 24 Апр 2023, 13:45

Не е "Не можа" ами е "Не искA". Иначе сме се предлагали за 16-та република, ама ... не ни искат, тва е...хем сичко ни е по ссср тертип и пак не са ни искали.:))
Гледайки настоящето - с право, без да са ни никакви и без да сме 16-та република си имат достатъчно привърженици :)))
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 24 Апр 2023, 13:53

Моджо написа:Не е "Не можа" ами е "Не искA". Иначе сме се предлагали за 16-та република, ама ... не ни искат, тва е...хем сичко ни е по ссср тертип и пак не са ни искали.:))
Гледайки настоящето - с право, без да са ни никакви и без да сме 16-та република си имат достатъчно привърженици :)))

Остави това, абсолютно нормално е за милеещите за онзи период да нямат никакви познания по събитията от тогава. Ама той приравни Левски и Ботев с Възраждане.. :shock: Явно само избирателите на коцето милеят за милата ни родина като истински възрожденци :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 24 Апр 2023, 14:01

b_u_b_o написа:
Моджо написа:Не е "Не можа" ами е "Не искA". Иначе сме се предлагали за 16-та република, ама ... не ни искат, тва е...хем сичко ни е по ссср тертип и пак не са ни искали.:))

Остави това, абсолютно нормално е за милеещите за онзи период да нямат никакви познания по събитията от тогава. Ама той приравни Левски и Ботев с Възраждане.. :shock: Явно само избирателите на коцето милеят за милата ни родина като истински възрожденци :mhihi:

Преди 2-3 години имаше трима идиотчета на стаж при нас-не бяха завършили 9-10 клас някъде.
Един ден се бъзикахме с колегите, колко прости са младежите в голямата си част и тези тримата влизат.
И аз реших да ги питам следното
-Момци, кога е създадена българската държава?

Последва мълчание около 5-6 секунди и най-отворения лайнар реши да се направи на умен и отговори с:

-Ами отдавна ще да е било.

Та това е положението, съмняваме повечето нашарени като вестници да знаят кои са Левски и Ботев. И аз виждам често такива татуировки, явно е модерно или ще знаят максимум по едно изречение за тях.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 24 Апр 2023, 14:32

b_u_b_o написа:

Оказва се, че "Четене и разбиране" за някой са две различни неща, които нямат отношение едно с друго!
Повода е долният цитат.
Ама той приравни Левски и Ботев с Възраждане..

В някаква голяма част в тезите на "Възраждане" са застъпени идеите или поне смисъла на Ботев и Левски.
Дали за да привличат хора, които смятат, че България требва да бъде по някакъв начин независима (което аз лично смятам, че няма начин) или поради други причини, вероятно защото се смята, че Левски, Ботев и още много хора от този период са били своего рода националисти и са искали България като държава да бъде независима.
Апропо, и как прецени, че съм от "милеещите за онзи период", както и "никакви познания по събитията от тогава"?!

Всеки се опитва да яхне народа по някакъв начин, ама и народа трябва да се яха редовно, че иначе не стават нещата.
Всеки влачи някаква теза и си е хванал някаква ниша.
За Възраждане разбрахме, те дърпат някаква част уж националисти и така си "продават стоката".
На другите стоката е предназначена за пенсионери и мразители на Русия и това продават хората (ПП), последно включиха и още една партия, която пък уж "интелектуалци" , но те са "по външната политика"
ГЕРБ пък разчитат на мита за бащицата.
Другите няма даже да ги коментирам.

За мен умните нито се интересуват от политика, нито искат да са съучастници на разни тъпанари, пардон, политици.
Аз споделям мнението на умните, без да се имам в тази група!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

Мнение от steeN » 24 Апр 2023, 15:04

Да бе само дето Левски е класически либерал, а Ботев анархо-комунист... а Възраждане са начинаещи фашисти :) Ма много им се припокриват идеите. :mhihi: Такова е нивото.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Последна промяна steeN на 24 Апр 2023, 15:06, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 24 Апр 2023, 15:36

Изображение

Нещо много започна да се политизира форума напоследък и все в една посока :no:

Очаквам протести и на други производители. Инфлацията в други държави е доста по-ниска, техните стоки вече започват да стават по-евтини от нашите или поне вече разликата в цената не е толкова голяма. Вече българските бири почнаха да гонят немски/чешки, при сирената това се наблюдава отдавна. В туризма да не говорим какво е положението :no: Като сложем лага в икономиката, тази година очаквам при доста стоки вноса да е по-евтин от тукашното. Нашите производители много ще реват. Все пак Х7 има фейслифт, очаква се скоро нова 5-та серия, GLS имат фейс - нЕма се излагаме с евтини цени за хората :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 24 Апр 2023, 17:48

Аз понеже за да не пипам цените в тая лудница (вероятно сме единствения производител в света, който не е вдигал цени :mhihi:) почнах да внасям много по-големи количества и да ги продавам на едро на нула. Така за мен остава суровина на старите цени. Обаче тия, дето купуват от мен гледам, че независимо, че хващат доста по-добра цена от преди на суровините, вдигат всичко мъжки. 30-50%, няма проглем, бат Спинди :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 24 Апр 2023, 17:55

Лично мен, като потребител ме интересуват разбира се по-ниските цени.
Обаче медиите добре полират мозъците на населението с репортажи за "нещастните" производители, дето заради вноса от Украйна не могат да изкарат.
Дори ей така е ставало дума в разговор с обикновени хора, как едва ли не толкова са изтормозени нашите производители, че трябвало да се забрани това онова и да им се помогне!
Разбира се, това е мое мнение и според мен..'бал съм ги , нали това е пазара, както същите тези производители обясняваха високите цени преди време.
"Щото такива са цените на борсите" обясняваха малко арогантно.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 24 Апр 2023, 17:58

Като им е евтино брашното, баничката що стана 3лв :no:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 24 Апр 2023, 18:04

TNT написа:Като им е евтино брашното, баничката що стана 3лв :no:

Да, това пък е другото.
Обяснява се , как вноса на украинско зърно видиш ли прецакал нещата, обаче в магазина не са мръднали цените.

bum_bum написа:Аз понеже за да не пипам цените в тая лудница (вероятно сме единствения производител в света, който не е вдигал цени :mhihi:) почнах да внасям много по-големи количества и да ги продавам на едро на нула. Така за мен остава суровина на старите цени. Обаче тия, дето купуват от мен гледам, че независимо, че хващат доста по-добра цена от преди на суровините, вдигат всичко мъжки. 30-50%, няма проглем, бат Спинди :mhihi:

Ето за това не си си оправил къщата още! :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 24 Апр 2023, 18:37

Ти мани къщата ами и АМГ още нямам :mhihi: Откакто вдигнаха нафтата изкарах компакта, че харчи 6, а джипа 12. Но така поне не пренасям увеличението на горивата и върху продукцията.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата