България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от bum_bum » 08 Май 2023, 14:18

Все едно как ще го класифицират, така или иначе смъртна присъда няма. Но човек убил друг след алкохол и/или наркотици не мисля, че има място на свобода до края на живота си.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: B48B20А

Мнение от streetz » 08 Май 2023, 14:24

ID A написа:Още не ми е ясно как ги е помел на тротоара. Няма нищо което да го накара да изгуби контрол.

Минава на червено и блъска момичето на пешеходната пътека докато пресича. След няколкостотин метра губи контрол и се завърта като помита няколко човека на тротоара и убива втората си жертва.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

Photographer
Аватар
Кара: му се нещо старо

Мнение от randity » 08 Май 2023, 14:24

Слушах одеве по новините разказ на свидетел (участник в ПТП-то), който твърди, че е карал в лява лента и е видял тоя Фитипалди в огледалото да кара бързо. Решил е да се отмести в дясно за да му направи път, а тоя го е ударил отзад и натам вече нещата са ясни.
Аз отново съм на мнение, че липсата на горните неща, които изброих в съчетание с липсата и на опит, дават този резултат.
В случая не бих го конкретизирал като умишлено убийство, а по-скоро в такова по невнимание, което разбира се не смекчава нещата.
Но да, съгласен съм с Бум, че употребявайки алкохол и наркотици и качвайки се зад волана, ти умишлено го правиш и в този случай съм ЗА доживотна без право на замяна. Един, втори, десети. Туко-виж нещата се подобрят.

Изпратено от моят SAMSUNG S22+ с помощта на Tapatalk
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 08 Май 2023, 14:39

randity написа:Слушах одеве по новините разказ на свидетел (участник в ПТП-то), който твърди, че е карал в лява лента и е видял тоя Фитипалди в огледалото да кара бързо. Решил е да се отмести в дясно за да му направи път, а тоя го е ударил отзад и натам вече нещата са ясни.
Аз отново съм на мнение, че липсата на горните неща, които изброих в съчетание с липсата и на опит, дават този резултат.
В случая не бих го конкретизирал като умишлено убийство, а по-скоро в такова по невнимание, което разбира се не смекчава нещата.
Но да, съгласен съм с Бум, че употребявайки алкохол и наркотици и качвайки се зад волана, ти умишлено го правиш и в този случай съм ЗА доживотна без право на замяна. Един, втори, десети. Туко-виж нещата се подобрят.

Напълно умишленИ убийства са това :idea: :idea: :idea:
Да изброявам ли?
- не изпълнява полицейски разпореждания и бяга от МВР;
- не спазва правилника за движение;
- прави ПТП и бяга;
- след това убива човек на пешеходна на червен светофар и бяга от мястото на престъплението;
- след това убива друг човек и ранява тежко още двама;
- отново се опитва да избяга.

И всичко това на трезво!
Едно е да се случи нещо по невнимание, но този боклук е извършил серия от престъпления, две убийства, но не едновременно и т.н.
Това е сериен убиец и заслужава най-тежкото наказание!
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 08 Май 2023, 16:11

Само на мен ли ми прави впечатление колко несвързани и неясни неща има от каквото се говори за тази катастрофа: гонела го полиция, пък не го гонела после в официално изявление; удрял коли и продължавал...това е Форд КА, не F350 Heavy Duty че да гази наред и да не може да спре :kuku: .
Единственото ясно е, че е летял ниско както прави всеки там, всяка вечер. Преди няколко дни едни пишлемета минаха с над 120 покрай мен на моста в посока Орион с дизелов Сеат Леон и изобщо не отразиха светофара с Кукуш :conf: :kuku: .

ПП: Също съм "ЗА" при смърт на пешеходна пътека/тротоар или след употреба на алкохол/наркотици да се квалифицира като предумишлено престъпление и наказанията да са завишени :bchug:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 08 Май 2023, 16:16

Какво стана с твоя познат детето удари онова бягащо момче на пътека?
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 08 Май 2023, 16:18

Няма как да е предумишлено. Ако ей сега дойдеш и ме удариш, а аз извадя веднага пистолет и те гръмна също не се води непредумишлено, вие искате това да е предумишлено. Нека да е непредумишлено, пак влизаш с двата крака за много. Въпросът е да не бъде класифицирано като убийство по непредпазливост. :idea: Тогава много им снижават. Защото по непредпазливост си е да излезеш да караш и просто да блъснеш някой, някак. Ама не и да блъснеш един, от там да тръгне да блъскаш друг, в някоя западна държава веднага можеха да го лепнат за терористичен акт ако тоя беше някакъв мюсюлманин примерно.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 08 Май 2023, 16:26

drifty написа:Какво стана с твоя познат детето удари онова бягащо момче на пътека?

Условна, 3 или 5 години без книжка и някаква кръвнина имаше да плаща мисля... видеото където се вижда червения пешеходен светофар и скоростта му в ограничението го "спасиха"
Между другото след тази случка се промени като човек при това към добро
Изображение

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 08 Май 2023, 16:40

ID A написа:
Lenco написа:Тъжна история, но важното е камерите и паяците да работят, така или иначе ще се изтрепем помежду си.

И в каква връзка е този коментар? Какво общо имат паяци с катастрофа в полунощ? А камерите ще хвърлят малко светлина какво всъщност е станало. Загинали са двама млади, трети си е объркал целия живот.
Пише, че момчето било не 19, а 18 годишно. Вероятно без книжка и с малък стаж. Иначе как ще изгуби контрол на сухо, на булевард с 3-4 ленти?

По принцип, само си намирам работа, де факто съм против поредните олигофренски мерки и пазаруването на още камери и броенето на жертвите във форума.
Ако половината от дузината калпаци, оня ден не си пазиха камерите по Тракия, а обикаляха из София, можеше да срещнат този и останалите състезатели. Обясняваха за някъв "линеен контрол", тва къде :dunno: 1/3 не спират на пешеходни пътеки, на червено, не спазват маркировки, завиват как си искат, не знаят за какво служи мигача....ааааааа не са доходоносни, като камерите.
Сега чувам, тротинетките ще имат предимство отдясно, но ще слизат на пешеходните пътеки :banghead: никой не може да накара велосипедистите да слизат, а тая напаст разпасана .... кой ще контролира.
Слушам ги за каруцата "несъобразена" и "превишена" скорост, от бедния си опит в тоя живот научих, че калпака използва ли в едно изречение по няколко пъти тези определения, нещо не е ОК.
И за любителите на камерите, задайте въпрос на някой отговорен, колко камери работят на дежурство, ще останете изненадани, а искате още. С похарчените милиони можеха да оправят Кресна или Русе - Велико Търново.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 08 Май 2023, 19:22

Кви каруци и несъобръзени скорости , аз съм свидетел лично на такава катастрофа . Циганина налага коня с една сопа и добитчето побесня , само го виждам как галопира в насрещното и мина в нашата лента . Пред мен имаше малък автомобил с някаква жена докато намали , коня се се заби отпред и смачка вратата и калника . Краката му бяха пичти вътре в колата . Кървища ламарина , женката излезе през дясната врата и избяга с писъци в нивата край пътя . Тия каруци нямат работа на пътя , още повече в тъмната част на денонощието . В коя нормална европейска държава има такива дивотии каруци и коли да се движат заедно ? Само тука и не знам как това се толерира и приема за нормално :kuku:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 08 Май 2023, 19:49

https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/780254

„Две години ни лъжат, че ще има 28 полигона за екстремно шофиране - на хлъзгаво, мокро и заледено. Къде са полигоните? Как този млад човек ще се научи да спира на мокро, няма как да ги учим. Слагаме им найлони да спират на него”, призна инструкторът.

А може ли да вземат да го научат да спира като види палка първо, преди да го готвят за световния рали шампионат? Лайното бяга от полиция, липсата на полигони бил проблема :kuku: .

Върти сучи всеки си бута неговия си дневен ред, нищо че няма нищо общо.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 08 Май 2023, 20:20

Бащата гледах по новините. Молеше се това да спряло някак, каза сина ми и снаха ми... :help: спомена, че там карали доста бързо, а камера никога не е виждал или това за камерата го каза друг човек, обърках го малко май, но става дума за това място.

И да споменем, те вървят по една и съща пешеходна пътека май, а момчето е намерено на 300 метра от нея.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 08 Май 2023, 20:21

randity написа:Но да, съгласен съм с Бум, че употребявайки алкохол и наркотици и качвайки се зад волана, ти умишлено го правиш и в този случай съм ЗА доживотна без право на замяна. Един, втори, десети. Туко-виж нещата се подобрят.

Изпратено от моят SAMSUNG S22+ с помощта на Tapatalk

Тук има доста юристи, може би е редно някой от тях да обясни какво точно се разбира под понятието “умисъл”.

Ясно е, че никой, който се е напил и качил на кола не убива умишлено в буквалния смисъл, но мисля, че определени обстоятелства позволяват деянието да се квалифицира като умишлено. Има понятия като пряк и косвен умисъл, които предполага повечето тук не ги разбиране.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: B48B20А

Мнение от streetz » 08 Май 2023, 21:18

Не съм юрист и не знам дали в нашите закони е дефинирано или май го има само като предложение засега, но са два вида умисъл - пряк и евентуален. Прекият е ясен - нарочно търсиш кого да премажеш, тоест това ти е целта. При евентуалния имаш друга цел (примерно да се направиш на голям карач пред някоя пикла), нарушаваш правилата съзнателно, тоест си наясно, че може да стане беля, но не ти дреме.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 09 Май 2023, 8:08

Това с алкохола няма как да мине за умишлено пряко косвено и каквото и да е . Считат го за утежняващо вината обстоятелство , умисъл при извършване на престъпление има съвсем други характеристики и условия да има умисъл за извършване на престъпление . Самата употреба на алкохол също не е престъпление , дори когато се качваш пил в колата е нарушение с административна санкция чак до 1 промил . Няма как да вменяват такъв умисъл за извършане на престъпление на всеки който е пил алкохол . От това че си пил не следва че ще извършваш престъпление . Предполагам че тоя случай последния е бил с някаква дрога която полевия тест не е открил , като му излязат кръвните проби ще си покаже .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата