България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от ID A » 15 Май 2023, 9:25

Поредна глупост. Книжката не кара кола, както се видя в случая с 18 годишното момче.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 15 Май 2023, 10:41

за сметка на това ВСИЧКИ водачи знаят, че пътищата и условията са лоши, но продължават със същата, че и по-висока скорост :dunno: :paranoid:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 15 Май 2023, 10:42

alx написа:Казвал съм го и преди- карайте по бавно за да дсдете шанс на себе си и околните да отреагирате адекватно като преценката излезе крива…

alx написа:е60 м5 - градско 19-20/100... извънградско нормално каране - 12/100.... извънградско мое каране - 17/100

М5-цата по-малко гори като я караш по-бавно или преценката ти е по-бърза от на нормалните хора, че се обърках нещо?
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 15 Май 2023, 10:51

Е60 М5 зор да дава под 25 градско, освен ако не е на празни булеварди, нормално си гори 25 без да я гониш изобщо. Извън града съм я свалял до под 8 ако караш до 90!!! Интересното беше, че новите уж турбинирани Ф10-ки не можеха и да мечтаят за този разход, при тях разликата идваше в някакво средно каране, тогава горяха малко по-малко от атмосферните, като ги подгониш пак горяха много като лимит нямаше на разхода. :mhihi:
Но е хубаво да се припомня на всички, че не сме били светци. :mhihi:
Отсега ти казвам, че това 17 на 100 му е давало като е поддържал 160-180. Тая кола извън града гореше колкото пише на километража разделено на 10 след като минеш 100. :winky: :mhihi:
Ако я помпиш спокойно 40 на 100 извън града ги хваща.

П.п: Сега като се замисля съм я свалял до 6.8 извънградско, имах снимки из темите някъде и си пазя на компа. :mhihi: На един събор към Калояново ли беше за 70-80 километра пълзене с ограниченията и водач на колоната. :wave:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 15 Май 2023, 11:58

Шофьор на загина при катастрофа в община Попово, съобщиха от полицията.

Тази нощ, около 1:00 часа между селата Дриново и Кардам, 69-годишен мъж – поданик на Великобритания, управлявайки бус в посока от Разград към Попово, е навлязъл в насрещното платно.

Бусът се е блъснал в товарен автомобил – фирмена собственост, управляван от 56-годишен мъж – гражданин на Сърбия.

На водача на товарния автомобил са взети проби за алкохол и наркотици, като те са отрицателни.

По случая се води разследване.

Кой е виновен? Англичанина, сърбина или някой българин?

Top Gun Maverick написа:Но е хубаво да се припомня на всички, че не сме били светци. :mhihi:

Именно, щото има още няколко моралисти за които мога да изкарам изказвания, които нямат нищо общо със сегашните. Да не говорим, че една голяма част от пишещите ходеха всяка седмица да "карат" на Бояна. Сами можем да се сетим какво представляваше това каране.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 15 Май 2023, 12:13

Лошото е, че тъпчем на едно място, та в някои отношение дори се връщаме назад.
Аз също съм вършил тон глупости и благодарение на късмет до голяма степен не съм по хрониките. Трябва ли обаче всички да минават през това "чистилище"?

Малко се получава като в борбата с наркотиците - махаш босовете, настъпва хаус и си в по-лоша ситуация отколкото преди.
Сбирките на Бояна, Божурище, Военна рампа и много други ги няма и тези страсти се избиват навсякъде и по всяко време. :dunno:

Аз лично имам почти нулев успех в това да спра някакви млади хора да минат през това. :dunno: Единственият минимален 'успех', който отчитам е, че получавам снимки и клипове от Бухово и Панчарево от малкия ми(18 годишен) братовчед и приятелите му. :dunno: А хората около мен и родителите му тотално не разбират, защо се радвам и защо го отчитам като успех. :paranoid:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 15 Май 2023, 12:20

Два пъти над ограничението на скоростта
Мнение от steeN » Чет, 28/Юли/2005, 19:03

http://today.reuters.co.uk/news/newsart ... EEDING.XML

За тези, който не разбират англииски, разяснявам. Австралииски тийнейджър, хванат да кара със 195 км/ч при ограничение 100 км/ч се оправдава с това, че е предозирал протеинова напитка след тренировка във фитнес и отчаяно е търсил тоалетна. Естествено това не впечатлило съдията и му била наложена глоба от 926 канадски долара (около 433 паунда). Последствията за него, обаче, тепърва предстоят. Годишната застраховка за колата му ще бъде C$8000 за година.

Кога ли ще има и такива санкции в България?

Бонус малуса ми е детска мечта и ще се сбъдне :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 15 Май 2023, 12:28

Отсечката по пътя за Бузлуджа. Които е идвал на първите национални БМВ събори може би я помни, там се проведоха два от националните ни събори, аз бях зрител тогава, около 2003-2004-та бяха тези два събора. Отсечката е дълга и се ускорява по нагорнище леко, лесно се виждаха възможностите на колите. Накрая на отсечката баира става стръмен и се спира доста по-лесно. :idea: Пази боже някой да излети в страни, всичко е ново и треви, никой няма да се утрепе, накрая също се излиза по треви и черен път. Абе общо взето мечтано място. Коли от там минават мноооооого рядко, има идеална видимост нагоре дали идва някой и ако случайно се появи такъв да се спуска, то той се вижда доста преди завоя и гонката приключва. Там дори на националните събори се правеше драг, когато колите посещаващи съборите не бяха невъобразимо много. Та на клуба тая отсечка не беше препоръчана случайно точно там да е драга. :mhihi: Топлата вода беше открита много по-рано и си имаше традиция, всеки четвъртък да се ходи там да си се гоним с всякакви кошници и най-разнообразни хора идваха, дори от други градове в един момент. Да, но всякакви пискливи хора решиха, че трябва да ни преебат заниманието при положение, че през повечето време то си беше като събор тип първата гонка от Бързи и яростни - много хора с еднакви мераци се събират да си лафят и може някой да се пусне да премери някоя машина с друга или чист кошник в масовия вариант. Е, почнаха да звънят на куките и те всеки четвъртък взеха да се появяват. Естествено нямаше как да стоим повече там защото то става досадно, ония се крият в гората горе и наблюдават, чакат някой да тръгне и да хукнат да го гонят защото самото събиране не беше противозаконно, после измислиха нещо там и взеха да тормозят присъстващите по всякакви начини. Е, изгониха ни. А познайте дали никой в града не се е гонил никъде. Изнесоха се за известно време на главния път Казанлък - Стара Загора защото е еднопосочно, но има невъобразимо повече трафик. Трябва да дебнеш да свърши, за да се пуснат две коли, понякога тия две коли тръгват с 20 и блокират другите отзад за няколко секунди да се изниже напред трафика и да се освободи писта...
Мисълта ми беше, че оная отсечка на Бузлуджа си е супер и хората си я откриха неслучайно, но трябваше да ни изгонят още след 2010-та някъде, забравил съм точно.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 15 Май 2023, 12:28

bum_bum написа:
alx написа:Казвал съм го и преди- карайте по бавно за да дсдете шанс на себе си и околните да отреагирате адекватно като преценката излезе крива…

alx написа:е60 м5 - градско 19-20/100... извънградско нормално каране - 12/100.... извънградско мое каране - 17/100

М5-цата по-малко гори като я караш по-бавно или преценката ти е по-бърза от на нормалните хора, че се обърках нещо?

Е alx е най-добрият шофьор в тоя форум и за него физиката не важи, не си ли чел темата за електричките :mhihi:

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 15 Май 2023, 12:48

///M Power написа:
Kroki написа:
///M Power написа:Ами това другите времена и акъл са си абсолютни глупости

Кви глупости, нито законите бяха толкова строги, нито имаше толкова проверки, нито имаше тооооолкова много бързи коли.

И какво точно от това, те спира да отнесеш няколко човека на спирката с 316-ката преди 15г.? Не знам защо хората си мислят, че са по-различни от останалите, или пък тяхните действия са все оправдани, а реално няма разлика...

НЕ че нещо, но в БГ ли живееш? Възпитанието на децата беше друго, когато сме карали сме били по-ниски от мравките и не се снимахме, за да ставаме известни. Не мога да твърдя, че не сме правили простотии, но някакси бяха по-нормални, адекватни и некви такива. :bchug:

BMW_POWER написа:
Kroki написа:Преди 15г бяха други времена и акъл. :)

Сори за спама, ама не се сдържах :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Kroki написа:Търся за лятото някаква работа,да помагам нещо,квото и да е,да изкарам някакви пари че искам да си купя моторетка,имам събрани,ама още трябват.От Плевен съм,на 16 години,ако някой може да помогне да каже :)

p.s. словоредът е запазен :smoke:
p.s.s. Колко от днешните 16 годишни търсят работа лятото, за да изкарат пари :?: :?: :?:

Това не знам с какъв контекст го пусна, но лично за себе си ми е гордост, за нещата как са се развили.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 15 Май 2023, 14:07

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2023/05 ... i/#4483208

Поредният. Помислил си че е трамвай, човека. :kuku:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 15 Май 2023, 14:16

Населението на територията е тотално сбъркано!
Лошото е, че тия по-младите за чеп за зеле не стават. От около 15 години се занимавам с разни стажанти и т.н., все по-зле е...
И всичките се мислят за нещо средно между Вин Дизел и Джордан Белфърт :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored:

Пиян, дрогиран и без книжка блъска патрула в Русе :censored:

19-годишен пиян и дрогиран шофьор без книжка катастрофира с луксозен джип "Порше Кайен" в полицейски автомобил

https://glasnews.bg/krimi/bil-i-bez-knizhka-509792/

Пиян и дрогиран с крадена кола в Плевен :help: :banghead:

Задържаха 18-годишен пиян и дрогиран шофьор с краден автомобил в Плевен, съобщиха от полицията.

https://dariknews.bg/regioni/pleven/hvanaha-18-godishen-piian-i-drogiran-shofior-s-kradena-kola-2347128

P.S. Може да се обзаложим, че никой от тия няма да влезе в затвора! :censored:
Последна промяна zAcK на 15 Май 2023, 14:22, променена общо 1 път
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 15 Май 2023, 14:20

bum_bum написа:

Веднага ще ти отговоря - аз НЕ карам бавно… Или бързо. Карам според условията и според възможностите на возилото. И явно “преценката” ми е добра защото за всичките ми години имам точно 0 (да се чете “нула”) птп-та по моя вина и незначителна бройка не по моя вина по публичните пътища. Удрял съм се доста и съм смлял сериозна цифра на тренировки и състезания по писти, но това е друго.

С риск да прозвучи малко елитистки казвам генерално да се кара по- бавно за да дадете възможност на по- слабите си умения и автомобили да не ви вкарват с беля. Защото всичките несъмнено сте поне с уменията на Верстапен и карате болиди ама реално като гледам 99% от хората по пътищата нито могат да карат нито имат нещо за “каране”.

Та Разбираш ли? Последното нещо което съм е светец. Просто се опитвам да ви предпазя от самите себе си…/ и най- универсалния начин за това е да се кара по- бавно.
алекс
трабант 601с
разни други возила

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 15 Май 2023, 14:26

Зак, тия от Ветово ще са мангали. Там е меката на телефонните измамници.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 15 Май 2023, 14:33

Top Gun Maverick написа:Зак, тия от Ветово ще са мангали. Там е меката на телефонните измамници.

демек са над нещата и закон не ги лОви :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата