България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
master of the force
Аватар

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от alx » 04 Юли 2023, 13:03

аз кат се замисля, като седна в една кола първата ми раота е да изключа всички предпазители дето могат да се изключат , че само пречат...

... ама на мокро и на сухо карам бавно - явно не съм шОфер и определено не съм карач- ниджа според безсмъртните... :driving:
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 04 Юли 2023, 13:41

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 04 Юли 2023, 14:20

alx написа: да изключа всички предпазители дето могат да се изключат , че само пречат...

Пречат ако не знаеш как сработват и какво точно правят :yes: (разбира се има го и варианта да са настроени прекалено 'safe", да се наместват много агресивно дори при малко своеволие и тогава наистина пречат :bchug: )
Много хора се стряскат от сработването на някоя система и започват да "реагират" и на нея, с което само влошават нещата. При поднасяне например е много по-лесно да направиш "камшик" с включена система, отколкото с изключена. Едно от хубавите неща, които научих в старата работа беше - когато си взимам нова кола, да си намеря голям плац, на който да си "поиграя" с колата и да видя кога как реагира, коя система как сработва и тн за да не съм изненадан когато нещо сработи :bchug:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 04 Юли 2023, 14:21

Jorixa написа:
steeN написа:https://news.bg/regions/zhertva-i-petima-raneni-pri-chelna-katastrofa-kray-kiten.html

Младият водач предприел рисково изпреварване на колона от автомобили. Заради мократа настилка обаче колата му поднася и се удря челно в насрещно движещ се автомобил.

Поредната ненужна катастрофа и отнет живот, и съсипани други. Поредното "перфектно" "поддържано" старо BMW, за което физиката не важи.

Ми тука пак опираме до простия манталитет на българина че за 5 бона по-добре да вземе 25 годишно БМВ, вместо 10 годишно Пежо примерно... Като дадеш старо БМВ на задно, без системи за сигурност и нищо на детето дето току що си е взело книжката, си за затвора направо. Сигурно и едни гуми от Илиенци за 40 лева бройката му е турил и айде тръгвай на морето.

Винаги винаги ама винаги бих си взел 25 годишно Бенве пред 10 годишен пластмасник като Пежо . Просто защото зад еднат акола колкоот и да я мразят всички има доста разработни в насока теглово разпределение, докато Пежото например е просто евтино . И не, няма смисъл да се опитваш д ами обясниш колко е надежно - предпочитам да не влизам в ситуация, отколкото да чакам на системите да ме измъкнат защото тоалетната с теглово разпределение 90/10 е поднесла . Имах преди години Лагуна 2, която фабрично идва с доста safety системи ... Заклеам се че с нея съм се въртял повече отколкото с 34-ката . Сега карам една кекава А4-ка Б5, която въпреки че е комби пак си е крива откъм тегло .
Тааааа, винаги бих си взел нещо което е мислено да не ходи накъдето иска само и после да чакам ESP да ме хване . Всъщност, един единствен път това ESP ме измъкна на един лед .
И ще обяснявам нещо, което в акъла на това "дете" не е дошло (няма и да дойде за съжаление) - мокро и "задно" трябва много да се внимава . Точно заради тия неща . Гледайки снимки е било завой, какво е изпреварвал да го прави баш там - нямам идея . Фактори много, основните са два - годините/опит зад волана ииии колата .
Лека му пръст !
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 04 Юли 2023, 14:38

Don_Diego написа:
alx написа: да изключа всички предпазители дето могат да се изключат , че само пречат...

Пречат ако не знаеш как сработват и какво точно правят :yes: (разбира се има го и варианта да са настроени прекалено 'safe", да се наместват много агресивно дори при малко своеволие и тогава наистина пречат :bchug: )
Много хора се стряскат от сработването на някоя система и започват да "реагират" и на нея, с което само влошават нещата. При поднасяне например е много по-лесно да направиш "камшик" с включена система, отколкото с изключена. Едно от хубавите неща, които научих в старата работа беше - когато си взимам нова кола, да си намеря голям плац, на който да си "поиграя" с колата и да видя кога как реагира, коя система как сработва и тн за да не съм изненадан когато нещо сработи :bchug:

жокер - всеки които може да кара добре състезателно първото нещо което прави е да ги изключи системите. това е заучено положение изключват се че като се занесе или недозавие да няма много мамуни на клона да се опитват да го оправят :angel:

едно бързо търсене...

By switching off the traction control, racing drivers will use their intuition on the throttle and wheel to help push the car, rather than potentially being held back by the car's ECU. This is because traction control can limit the power and torque that can be applied to the wheels, which can ultimately affect the car's performance.

https://www.trackdays.co.uk/news/what-i ... n-control/
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 04 Юли 2023, 14:40

Като цяло, ако в ежедневието се включва някоя система... нещо не правиш както трябва. Примера с летенето в дъжд е показателен. Ако чакаш да те спаси системата, а ти си в аквапланинг със 180... успех.

Някои системи само леко пречат в България. Като тази за лентата. Заобикаляш дупка и те връща в нея :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 04 Юли 2023, 15:06

alx написа:
Don_Diego написа:

жокер - всеки които може да кара добре състезателно първото нещо което прави е да ги изключи системите. това е заучено положение изключват се че като се занесе или недозавие да няма много мамуни на клона да се опитват да го оправят :angel:

едно бързо търсене...

By switching off the traction control, racing drivers will use their intuition on the throttle and wheel to help push the car, rather than potentially being held back by the car's ECU. This is because traction control can limit the power and torque that can be applied to the wheels, which can ultimately affect the car's performance.

Toчно "онагледяване" на каквото казах аз - състезателите знаят коя система как реагира и какво прави, съответно я изключват за да са по-бързи имайки пълен контрол над колата.
Болшинството от шофьорите обаче се "борят" и със системата когато сработи защото се панират и не знаят какво се случва :bchug:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 04 Юли 2023, 15:12

Алекс пусни го целия цитат. Така поднесен е крайно подвеждащ!

.....racing drivers would choose to turn off their traction control system when out on the track.

It is important to note that turning off the traction control system can be dangerous. It is not recommended to switch it off for everyday driving and should only be done in a controlled racing environment.

Вероятно нямам твоят опит и вероятно не карам добре състезателно, но според мен всички които твърдите, че сте по-добри от системите на улицата(а в определени случаи и на пистата) говорите пълни глупости. :dunno:
За масовия тракшън разбирам защо се гаси на пистата, просто е настроен супер консервативно, което е напълно нормално имайки предвид каква е целта му.
Убеден съм обаче, че никой не може да победи 4 канален ABS в кола проектирана да работи с такъв. Изключения може да има с първите поколения дву-канални и някакви криви ситуации на супер наводнена писта.

На улицата обаче никой не е по-добър от системите, просто защото никой не може да е в състояние на пълна концентрация в продължение на часове. И дори и тези със състезателното каране са с друга настройка на ума докато отиват с жената на почивка в близкия ски курорт.
Последна промяна TheDriver на 04 Юли 2023, 15:36, променена общо 1 път

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 04 Юли 2023, 15:15

Don_Diego написа:
alx написа:
Don_Diego написа:

едно бързо търсене...

Toчно "онагледяване" на каквото казах аз - състезателите знаят коя система как реагира и какво прави, съответно я изключват за да са по-бързи имайки пълен контрол над колата.
Болшинството от шофьорите обаче се "борят" и със системата когато сработи защото се панират и не знаят какво се случва :bchug:

мисълта ми беше становището ти че пречат ако не знаш какво правят или са много чувствителни. и аз просто споделих, че има група хора които знаят какво правят тези системи и колко са чувствителни е без значение защото ги изключват така или иначе да не се мешат като се засерат нещата :ok:

примерно ако се занеса на излизане от завоя искам да си изляза хубаво с вратите напред вместо да ми бие спирачки отзад и да мине на недозавиване и да изора канавката 20 метра след завоя...

за цитата - написано е така защото е взето от сайт за трак дей. ако потърсиш ще видиш, че при хората които карат добре това си е заучено положение независимо от терена.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 04 Юли 2023, 15:20

alx написа: примерно ако се занеса на излизане от завоя искам да си изляза хубаво с вратите напред

Пробвай с Пежо .... :driving:
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 04 Юли 2023, 15:31

ивчо написа:
alx написа: примерно ако се занеса на излизане от завоя искам да си изляза хубаво с вратите напред

Пробвай с Пежо .... :driving:

пак ма Убиди... :ok:

тука говориме за коли бе младеж :mhihi:
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 04 Юли 2023, 15:35

Колко такива тривиални поднасяния ще хванеш(казвам тривиални и изключвам ситуации при които се влиза в завоя с глупаво висока скорост).

7/10? 8/10?

Мислиш ли, че резултатът на модерно ESP ще бъде по-лош?

Как предпочиташ да удариш канавката, банкета, тревата - с вратите настрани или 20 метра по-напред с предницата по посока на движение?

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 04 Юли 2023, 15:42

TheDriver написа:Колко такива тривиални поднасяния ще хванеш(казвам тривиални и изключвам ситуации при които се влиза в завоя с глупаво висока скорост).

7/10? 8/10?

Мислиш ли, че резултатът на модерно ESP ще бъде по-лош?

Как предпочиташ да удариш канавката, банкета, тревата - с вратите настрани или 20 метра по-напред с предницата по посока на движение?

аз лично предпочитам винаги да свръхзавия от колкото да недозавия... да разбира се - удара отпред е по- малко опасен от колкото тоя във вратите - затова и повечето модерни коли като ги настъпиш започват да недозавиват- писал съм го и преди... но аз лично имам повече контрол като ми се пързаля задницата от колкото предницата.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 04 Юли 2023, 15:52

Драйвер до драйвера. То е контрол, то е сливане с машината, то е чудо, и накрая челен в пикапа...
Да не съм голословен, припомням тази статия. Всички са за пример, а се пребиват постоянно, баси парадокса :dunno:
https://automedia.investor.bg/a/2-novin ... -shofirane

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 04 Юли 2023, 16:08

90% от българите определят себе си като „шофьор за пример“

Тва е като тоя виц, че в анкета 90% от шофьорите отговорили, че карат над средното ниво :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата