България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Модератор: Общи модератори
Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?
vicho написа:alx написа:Не разбирам защо намирането на нарушителя е проблем. Изпраща се честитката на последния известен адрес и с това се приключва. Ама загубила се, ама той/тя не живее вече там… товс е проблем на нарушителя. След 6 месеца неплащане се отнема книжката и при едно спиране те арестуват за управление с отнета книжка.
не било хуманно така
първо се опитват да ти връчат постановлението 2 години, после още 2 години се води връчено и "тече" давност и след това я камилата, я камиларя
Знам. Мисълта ми беше че всеки които се цепи по пътищата могат да го разкатаят ама…. Няма желание.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Цялата тая работа с тия връчвания е АБСОЛЮТНА ПРОСТОТИЯ
Нарушаваш закона, това е документирано, ама ако не ти връчат нещо си и все едно не си го нарушил?
Ама не си бил на адреса, не си карал ти колата - БОЛИ МЕ К0РА
Да не си я предоставял на друг да я шофира и т.н.
Това си е твой проблем, както каза Алекс. Нарушаваш, санкционират те. Не плащаш - не караш.
Ама кога ще стане това в тая скотска територия, не е ясно....... Стана 2023 година ние още 2 закона не можем да измислим и прилагаме, хората ще летят до Марс...
Колкото стана това с Еко(БГ) стикерите, забраната на стари коли някъде си и т.н. Всичко тук е ТАШАК работа...
През това време само миналата седмица има 25 загина по пътищата, на фона на многомилионното население на кочината...

Нарушаваш закона, това е документирано, ама ако не ти връчат нещо си и все едно не си го нарушил?

Ама не си бил на адреса, не си карал ти колата - БОЛИ МЕ К0РА

Това си е твой проблем, както каза Алекс. Нарушаваш, санкционират те. Не плащаш - не караш.
Ама кога ще стане това в тая скотска територия, не е ясно....... Стана 2023 година ние още 2 закона не можем да измислим и прилагаме, хората ще летят до Марс...

Колкото стана това с Еко(БГ) стикерите, забраната на стари коли някъде си и т.н. Всичко тук е ТАШАК работа...

През това време само миналата седмица има 25 загина по пътищата, на фона на многомилионното население на кочината...
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
zAcK написа:Ама кога ще стане това в тая скотска територия, не е ясно.......
след 10-15-20-30 години

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Никога няма да стане щото никъде не е станало по този начин.
Връчване , обжалване и т.н. има насекъде.
Дали е по ефективно и бързо - сигурно, ама го има.
Хм,хм...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Процеса е бавен, но вече са на лице "правилните" стимули (incentives) и колелото е задвижено. Аз съм малко на друго мнение, според мен от няколко години насам, желание има.
Няма връщане назад по отношение на контрола на пътя/глобите. Това е един от случаите на "керванът си върви". Ще се пробват различни начини за връчване, все някой ще сработи с особеностите на законодателството ни.
Няма връщане назад по отношение на контрола на пътя/глобите. Това е един от случаите на "керванът си върви". Ще се пробват различни начини за връчване, все някой ще сработи с особеностите на законодателството ни.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
steeN написа:Няма връщане назад по отношение на контрола на пътя/глобите.
Тва е така на 100%, последните няколко месеца получих 4 честитки за миналата година, всичките в рамките на София. И както си мислех, че карам бавно сега съвсем почнах да карам навсякъде с ограниченията. Доста пъти се чувствам спрял по 3 лентови булеварди с 50, ама тва е положението...
- carmanf1
- младши ентусиаст
-
За 3-лентовите булеварди, не съм съгласен с тия 50, спокойно може да си е 70, на повечето места.
Ама кво праим в кварталните улички, където няма камери - лайномети.
Тук в нашия квартал имаме много тихи, малки улички, с детски градини, детски ясли и училища.
На едната има 2 легнали полицая, щот има детска ясла и детска градина.
Дори и да ги нямаше, минавам си бавно, щот е пълно с деца, колички, баби, майки, татковци и т.н.
Колко пъти са ме увиквали, че карам бавно, не е истина. Минават с 50-60 през легналите полицаи и не им дреме на олигофрените
Последния път един бакшиш, свири като луд, изравни се с мен и ми вика: "аре ве охлюв, кво я пазиш тая кола, не карай като пОтка"
К'во да му обясниш на такъв неандерталец
Ама кво праим в кварталните улички, където няма камери - лайномети.
Тук в нашия квартал имаме много тихи, малки улички, с детски градини, детски ясли и училища.
На едната има 2 легнали полицая, щот има детска ясла и детска градина.
Дори и да ги нямаше, минавам си бавно, щот е пълно с деца, колички, баби, майки, татковци и т.н.
Колко пъти са ме увиквали, че карам бавно, не е истина. Минават с 50-60 през легналите полицаи и не им дреме на олигофрените

Последния път един бакшиш, свири като луд, изравни се с мен и ми вика: "аре ве охлюв, кво я пазиш тая кола, не карай като пОтка"

К'во да му обясниш на такъв неандерталец

Моджо написа:Никога няма да стане щото никъде не е станало по този начин.
Аз просто написах как е (станало) в Щатите

Изпращат ти една честитка по пощата. Една. Не препоръчана- съвсем обикновена поща на адреса на собственика на колата. След шест месеца ако виси ти спират книжката и пре/регистрациите на колите. Ако отидеш да регистрираш трябва да платиш първо каквото виси. Ако те спрат преди това отиваш в затвора директно от пътя. И така. Тоя филм съм го гледал няколко пъти с приятели и познати. По тая схема една глоба за паркиране от $50 може да ти излезе около $2500 след лихви, разходи по репатрирането на колата и съдебни разходи (щото като те арестуват до два бизнес дена трябва да те изправят пред съдия). Не говориме за качването на застраховката ако е било пътно нарушение- това е допълнително…
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Щатите не е Европа.
Па и там пощите са друга работа
)
Аз нямам нищо против да се налагат глоби, даже ако от мен зависи ще ги направя електронни и всяко нарушение ще отива в портала, а ангажимента всеки да си проверява има ли нема ли глоби ще го прехвърля на хората. Ако искат да проверяват ако искат да не, техна си работа. Ни ще ги търся, ни ще ги гоня. Евентуално приложение вързано към тел номер и ще си получваш нотификация като има нещо. После ако искаш обжалвай, прави струвай....
И при всеко зимане даване с държава/община първо треа да си си платил. Демек да се вижда навсякъде. Най-малкото при правене на ГО или ТО.
Ама за да стане така бая закони трябва да се променят. И специално за ЕУ даже не знам дали изобщо може да стане.
Па и там пощите са друга работа

Аз нямам нищо против да се налагат глоби, даже ако от мен зависи ще ги направя електронни и всяко нарушение ще отива в портала, а ангажимента всеки да си проверява има ли нема ли глоби ще го прехвърля на хората. Ако искат да проверяват ако искат да не, техна си работа. Ни ще ги търся, ни ще ги гоня. Евентуално приложение вързано към тел номер и ще си получваш нотификация като има нещо. После ако искаш обжалвай, прави струвай....
И при всеко зимане даване с държава/община първо треа да си си платил. Демек да се вижда навсякъде. Най-малкото при правене на ГО или ТО.
Ама за да стане така бая закони трябва да се променят. И специално за ЕУ даже не знам дали изобщо може да стане.
Хм,хм...
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
В целия нормален свят е както казва алх.vicho написа:alx написа:Не разбирам защо намирането на нарушителя е проблем. Изпраща се честитката на последния известен адрес и с това се приключва. Ама загубила се, ама той/тя не живее вече там… товс е проблем на нарушителя. След 6 месеца неплащане се отнема книжката и при едно спиране те арестуват за управление с отнета книжка.
не било хуманно така
първо се опитват да ти връчат постановлението 2 години, после още 2 години се води връчено и "тече" давност и след това я камилата, я камиларя
На шофьора е проблем да си получи честитката, а не на институциите да го издирват.
От страх да не изтърва някоя чиститка съм и онлайн записан, защото както се каза пускат, ако не я получиш или те няма на адреса твой проблем.
След 1 месец няма намаление, след още 1 скача 20-30%, след това още един път и накрая някоя сутрин се събуждаш с директно взети пари от сметката ти или ако е било 100€ и е можело да се платят 60€, накрая става 200+€..
- mr_petroff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
- Мечтае да кара: BMW 2002 tii
За последните два месеца, три наказателни постановления ми ги връчват полицаи. Звънят на телефона, уговаряме се, връчват, подписвам се и така. Става дума за Търговище, в други РУ не знам как е.
- drifty
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
На един бивш колега наскоро идваха до офиса да го търсят да му връчват честитка.

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Някой да е чувал за "система за сигурно електронно връчване"?
И аз не бях допреди малко. Ма ето на. Има. Накрая треа си изкарам един кеп да го ева.
И аз не бях допреди малко. Ма ето на. Има. Накрая треа си изкарам един кеп да го ева.
Хм,хм...
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: B48B20А
Аз имам регистрация там от няколко години, но като цяло само за справки става. И един ПИК за НОИ поръчах онлайн, спестих си ходенето на гише.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Какво казахте за скоростта в града?
Това е от днес. И тази си е мислила, че някой тъпак е сложил тия ограничения и е карала как тя си прецени, примерно със 100 км/ч
https://btvnovinite.bg/bulgaria/kola-blasna-dve-zheni-na-peshehodna-pateka-v-plovdiv-ednata-pochina.html
Това е от днес. И тази си е мислила, че някой тъпак е сложил тия ограничения и е карала как тя си прецени, примерно със 100 км/ч

Майка и дъщеря бяха пометени от кола на пешеходна пътека в Пловдив. По-младата жена е загинала.
Тежкият пътен инцидент е станал ул. "Брезовско шосе" около 17:20 часа днес.
Зад волана на колата също е била жена. Тя се движила с несъобразена скорост и въобще не направила опит да спре на пешеходната пътека.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/kola-blasna-dve-zheni-na-peshehodna-pateka-v-plovdiv-ednata-pochina.html
Последна промяна zAcK на 11 Юли 2023, 23:46, променена общо 1 път
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!