България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Top Gun Maverick » 28 Юли 2023, 12:55

Jorixa написа:
Top Gun Maverick написа:Ясно е, че моторът е карал бързо, но и тоя си му отнема предимството.

Е ако е карал с много превишена скорост, реално не е отнемане на предимство, тъй като в момента на излизане мотора е бил далече.

Няма такъв филм. Дано никой не блъска някой така та да разбере как няма да проработи това с високата скорост на другия. Отнемане на предимство като вина за настъпило ПТП. Вече ако е карал по-бавно, че е можело да не умре е ясно, но е второстепенно за настъпването. Сега той ще каже, че го е заслепило слънцето, ама все тая, това даже е повод да се оглежда повече, особено като пресича път с по две платна в посока. А ако се окаже, че не е имал право от тоя път въобще така да се включва...няма да лежи, ама и книжка няма да види много години. На това място иначе има 60, триногата стои в другата посока понякога, ама като го видиш това 60 с ей това пътче излизащо на главния ще си кажеш, че е поредната хранилка, ама понякога стават сакатлъци.

На Тракия та днес пак груби, селски прояви, един намаля, друг не преценя добре дистанцията и го удря отзад и то даже намалилия е камион, тоест не спира рязко като кола и голям да се вижда. Малко след това нова катастрофа близко до тая. Явно ги пече слънцето посока морето...не знам. Имало пострадали и деца. :help:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 28 Юли 2023, 13:31

Случая е идентичен с Местаня дето уби лапето като отне предимство с излизане на главен път . Изкараха го че оня дето бил с предимството карал бързо , даже не го вкараха в ареста и без гаранция го пуснаха щото бил беден Местан..Така че както преценят , всеки случай е сам за себе си :dunno:
https://bntnews.bg/bg/a/6-mesechno-bebe ... tvi-mestan
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 28 Юли 2023, 14:14

Така е, ако си с пари и властимащ могат да тълкуват. Ще ви кажа какво ще стане с шофьора след време. Тука единственият бонус е, че не се знае дали е имал право да излиза в тая посока.
Иначе и аз имам случай, който ми разправя един катаджия. В града при ограничение 50 един спира на стоп и минава, но от жп прелеза с предимство долита някакъв, който буквално е летял в града минимум със 140 и отнася колата. А познайте дали е имало превишена скорост или онзи на стопа го отнася?

П.п: Децата на Тракия били леко пострадали. Катастрофите със значение станаха 3 в тоя участък за морето до обяд, а още не са тръгнали маосов петъчно всички. Явно вече от София до Ямбол ги изнервя слънцето ли, не знам, губят търпение, че им остава още един час след карани три в посока...все е нещо.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 28 Юли 2023, 14:28

Иначе и аз имам случай, който ми разправя един катаджия.
Ето картинка как ме удари един бакшиш пред много години :mhihi: В последния момент да не чака тоя дето завива на дясно мина в лява лента и пак в дясна и ме удари точно като потеглям . Бях си спрял на стопа , гледам тоя завива надясно и ...бях виновен . Ушака вика оня е с предимство . Беше с една шкодичка бакшиша падна и десния калник врати колонки щото не можа да ме удари както трябва заби се в преден ляв калник измести ме настрани . За стотни от секундата ми се размина да ме центрира точно в шофьорската врата със 60-70км
R11P3.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 28 Юли 2023, 14:40

Top Gun Maverick написа:
Jorixa написа:
Top Gun Maverick написа:Ясно е, че моторът е карал бързо, но и тоя си му отнема предимството.

Е ако е карал с много превишена скорост, реално не е отнемане на предимство, тъй като в момента на излизане мотора е бил далече.

Няма такъв филм.

Е кое няма. Той мотора теоритично може да е карал с 300, как да го видиш и прецениш в такъв случай ?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 28 Юли 2023, 14:45

Зависи от конкретната ситуация. На винаги, това че си на път с предимство не значи, че не си виновен. По дефолт не си, обаче зависи и от конкретиката. В случая мотор в далечината, като нормален индивид , очаквам и другия да кара с позволената скорост или 10-20 км отгоре и тръгвам след като е далеч и е безопасно. Та не е много сигурно дали ще съм виновния аз. Да, ще трябват експертизи, съд...ма може и да не съм виновен накрая.
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 28 Юли 2023, 15:58

Моджо написа:Да, ще трябват експертизи, съд...ма може и да не съм виновен накрая.

Зависи и от съда! На жена ми чичо ѝ така "засече" един рацер в Бусманци преди време и след бая разправии, експертизи и т.н. излезе чист от цялата работа. Някакъв див късмет извади, че не пострада сериозно, понеже колата му беше на кроасан.
Друг познат от Пловдив обаче "засече" грешното синче и си опра пешкира като пич.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Compact M43B16
Детайли за колата: BMW Compact, 1994/10, автоматик, М43B16

Мнение от Vasko_G » 28 Юли 2023, 16:25

Два, три пъти с един рокер попадаме в ситуация на едно и също място , при която той много държи да ме изпревари в кръстовището и с жестове показва, че го засичам, така че винаги трябва да се подхожда с внимание към твърденията на тези, дето викат, че са били засечени.

Изпратено от моят Lenovo TB-8505X с помощта на Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 28 Юли 2023, 16:53

Мдам, сещам се за едно милионерско синче (пишеше тук преди бая време) ... постоянно го засичаха, ама нашия под 200 на магистралата не кара :mhihi: :mhihi: :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 28 Юли 2023, 18:56

Днес тръгвам за работа, ама вече закъснявам доста. Улицата ми е нормална, сравнително широка улица, две коли си се разминават без проблем. От където излизам един съсед леко ми пречи, обикновено минавам с една маневра, но понякога ми се налага да върна назад, ако не съм свил достатъчно рано. Та днес така стана и докато връщам назад, зад мен се появи някакъв чичак с ван иззад завоя, който е на 7-8 метра зад мен. Та тръгвам аз напред и понеже закъснявам, вместо обичайното пъплене на първа до края на улицата, се позасилих леко и закачих втора, ама да съм карал с 20-25км/ч. Улицата е 60-70 метра и има Т образно накрая, няма смисъл да се засилвам. Е, чичака явно бързаше, щото си ме изпревари и се нареди за ляв завой в насрещното накрая на улицата. Доста го попсувах.
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 29 Юли 2023, 0:42

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2023/07 ... _NaiNovoto

може и по- добре, но поне е в правилната посока...
алекс
трабант 601с
разни други возила

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 29 Юли 2023, 7:22

Мда, вчера се тупаха, че вдигнали там с по 2 години едното и с 3 другото ли беше като долна граница. Недостатъчно е, но нека почнем с това когато има алкаж или наркоман убиец да няма такъв филм като условна.

Малко внасяне яснота по случая с автобуса и моториста, тази сутрин ходих до там да видя точно пресечката от която излиза този автобус за да пресече главния път. Ами има си знак стоп, но което е най-важното има знак за задължителен завой само надясно. Но...понеже така се налага автобуса да мине около 2 километра в еднопосочното за да обърне, той решава да влезе в насрещното и да кара така около 10-15 метра и тогава да влезе от другата страна, което му е изцяло и ушите. Правата е около 7-800 метра, има едни малини ли са, къпини ли, които леко пречат на видимостта, но според мен слънцето и бързането да влезе в насрещното са били причина да не се огледа хубаво защото той така трябва да гледа и в двете посоки, понеже знае, че е в нарушение. Предполагам му е било практика(сигурен съм даже)да минава така, всички минават така там и съм си задавал въпроса защо не изрежат мантинелата точно срещу пресечката, ами ги превръщат в нарушители и принуждават да карат тези 10-15 метра в насрещното. Предполагам, ама само предполагам, че не са я изрязали десетилетия защото като тръгнеш да пресичаш така пътя и има опастност да останеш на средата защото реално пресичаш главен път София - Бургас и това 60 там няма да е достатъчно да предотврати инциденти. Затова са си решили проблема с тоя знак само надясно. Ако някой ме пита бих съединил мантинелата, понеже тя е орязана защото преди десетилетия са минавали вагони за Арсенал. Сега е неизползваем прелез с бурени и всеки сече пътя за да не обикаля. А се ходи там до ракиджийна и розоварна, тоест не е натоварено. Но всяка година има ПТП, понякога няколко заради правещите обратен. Трябва нещо такова да стане за да се повдигне въпрос.
Загиналият моторист се оказа роднина на познати, от тука е, но били в Англия с жена си, той си дошъл преди няколко дни и щяла и тя да си идва, но иначе живеели в София...абе голямо дърво.
И малко разсъждения, тоя беше ударил една кола, която спира на пешеходна преди около 2 години, беше лъгал тогава, че му отказали спирачките на рейса, багажника беше бая ударен на колата. Научих обаче важна подробност за миналото му. Преди мнооооого години прави катастрофа в която умира някакво момиче. Тоя за да избегне последствията заживява с майката на момичето, била значително по-голяма от него. Наскоро умряла и викаха сега тъкмо се бил отървал и айде пак. И си говоря с една лелка тая сутрин и ми каза нещо интересно от сорта, че без значение кой в какво вярва(религия или сила или нещо си там)вярващия е по-добре от невярващия защото възмездието идва рано или късно и много пъти хората се питат защо на мен и според нея(а и според мен)в много от тези питания има нещо в миналото където сме минали метър. Та и тоя сега малко като във филма "Final destination".

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от steeN » 29 Юли 2023, 15:59

Това с конфискацията или еквивалентната глоба според мен ще има доста добър ефект, особено на тези, които се правят на мъже с чужди коли, които не могат да си позволят. Като цяло наистина малко, но отваря вратата за повече.

Виждам, че пешеходната пътека също е станала "по-скъпа"... мин 5 или мин 10 години.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: B48B20А

Мнение от streetz » 30 Юли 2023, 18:06

Аз друг ефект освен вдигане на мизите на прокурори и съдии не виждам. :lol: Поредната недомислица сътворена от 240 некадърни тулупа.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 30 Юли 2023, 20:30

За удар отзад всеки не- камион дето удари камион отзад трябва автоматично да му взимат книжката за поне година… плюс точки, глоби и тн…

За изпълненията на междуградско каране- сега карам в прованса из Франция- как един не ме изпревари на непресечена линия бе? Можело значи… хем франсетата не са най- примерните шофьори
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата