България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от b_u_b_o » 26 Авг 2023, 17:49

Аз съм жив пример, в рамките на няколко месеца получих 4 честитки, хем все си мислех как последните години карам доста кротко. И сега особено в града съм през 95% от времето в ограниченията. Ама признавам никак не е лесно, особено извън час пик сега лятото, пред теб 3 лентов булевард няма кой да те напсува и ти се търкаляш с 50.. Има много места където не е адекватна разрешената скорост, ама каквато такава, свикнах да ме псуват всички дето се опитват да ме прескочат, че бързат :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 26 Авг 2023, 21:35

Абе то е хубаво и пътища да има.
Преди малко направих една бърза обиколка колкото да си пробвам магистралните степенки как са настроени.
Е ми само старото околовръстно става за каране.
От там тангентата на обратно...подскачам като топка на мостовете.Дясна лента...трагедия...
Слизам на ботевградско и тръгвам покрай джъмбо за Яна...дясна лента е само за луноходи.
На обратно през отбивката за Яна,горни Богров...пътя в навсякъде или вълни или кръпки.
Къде са тия пътища дето трябва да плащаме за да караме по тях!?
До толкова ме отвращават,че ми идва да си продам чопъра и да мина на ендуро баси.
Хранилките са в действие.Пречи ли това на пишман мотористите по къси гащи и тениска да карат с 200+ по тангентата...не пречи...
А аз се варя с ботушите,якето,кожените ръкавици и протектори барабар с кевларените дънки.
Тъп ли съм,че плащам и карам както трябва,облечен както трябва макар и за няма и час време!?...явно...

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 26 Авг 2023, 21:45

Като го казвал, две пишлемета днес возещи се на умрял, но бръмчащ пистак ме изпревариха на основата като отсреща си имаше движение и скоростта беше доста над 100. Отсреща един му свети и мина на малко, ама пък бая бръмчеше...макар и грозно. След това един тъпак със скутер от тия модерните, грозни, големи и отвратително силно бръмчащи(това не може да е в нормите)ме изпревари в кръгово отдясно при стрелка само надясно, а аз си излизах направо и просто ми влезе в лентата като ми бе в сляпа зона за миг и на късмет ги видях. По едно време се бяха кротнали леко мотористите, сега са се навъдили доста идиоти. Ония с пистакът бяха по къси гащи ъфкорс и вятъра им вдигаше селската тениските към гърба... :conf:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 26 Авг 2023, 23:48

Ходих днес до Боровец, та ето една равносметка за преценячите дето срещнах днес (както винаги пътувах през магистралата до Дупница, посока Сепарева баня и нагоре към Самоков)

Излизам от вкъщи, първите две кръстовища ми отнемат предимство: веднъж не спиране на Стоп, после ляв завой…и двата пъти се включи Pre-Sense системата да пищи и опъва коланите преди да накове спирачките.
Включвам се на магистралата - някак си успявам да се добера и до лявата лента, слагам 160 на круиз контрола и нагласям дистроника на минимална дистанция с идеята да не се завират пред мен…е не се получи. Около 16 пъти колана щеше да ме беси щпто някой решава, че има достатъчно място между мен и предния да влезе с 15-20км/ч по-ниска скорост :banghead: . Слизам от магистралата, започнаха неделните шофьори един след друг…на правата всичката газ, на завоя се намаля до 30 :ranting:
Влизам в Самоков, завивам посока Боровец и се оказва, че има кола движеща се в насрещното срещу мен :shock: . Излязъл от някой от магазините ама явно повече трафик има и не издържал да чака ред за включване, та решил през насрещното да се бута :kuku:
Наобратно една лелка така излезе от двора на заден, че чак аварийните се включиха от изправянето на спирачките, малко по-късно същата и предимство ми отне :banghead:

Продължавайте да гледате треската (кофти пътищата и лошата маркировка/знаци) и не виждайте гредата в окото си (манталитет на шофиране и преценка) :wave:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 27 Авг 2023, 0:20

Треската е с размерите на секвоя. И преценячите камерите няма да ги научат да шофират.
За темпомата на 160...дистроника и преценките... абе... можеща нация сме.
Спете спокойно има 5 нови камери подаващи се зад някоя спирка или храст... ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 27 Авг 2023, 9:06

Ако не използваш подобна екстра няма как да знаеш защо се наглася така :bchug: .
Хинт: постоянно си “закачен” за предната кола, разстоянието е малко, но безопасно и не би се очаквало да се навират коли в тази малка дупка ама….шанс :banghead:
И за да ти сваля кръвното - в нито един момент не вдигнах над 140 вчера, просто трафика не го позволяваше :bchug:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 27 Авг 2023, 9:50

Аз проблем с кръвното нямам... пу. пу.. имам с преценячите дето карат срещу мен повтаряйки алах акбар.
Как и да е.Темпомата е правен да работи там дето всички карат по един начин по които тук не се кара.
А само за протокола и ние сядаме да караме коли дето не са от 5лв от време на време та сме ползвали разни екстри. ;)
Успехи и по малко снимки по пътищата пожелавам.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 27 Авг 2023, 18:54

https://www.facebook.com/10000058239538 ... 0019223145
орки+бмв=резултата винаги един и същ :bang:

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 28 Авг 2023, 7:20

kiko написа:https://www.facebook.com/100000582395380/videos/pcb.7211506525545356/986630019223145

https://www.vesti.bg/bulgaria/piian-shofior-se-blysna-v-druga-kola-i-izlyga-che-zad-volana-bil-12-godishniiat-mu-sin-6176821

Дейба и орките... :banghead:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 28 Авг 2023, 8:40

zAcK написа:
kiko написа:https://www.facebook.com/100000582395380/videos/pcb.7211506525545356/986630019223145

https://www.vesti.bg/bulgaria/piian-shofior-se-blysna-v-druga-kola-i-izlyga-che-zad-volana-bil-12-godishniiat-mu-sin-6176821

Дейба и орките... :banghead:

Тоя как поднесе на тоя прав път бе ебаси олигофрена.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 28 Авг 2023, 9:57

zAcK написа: Дейба и орките... :banghead:

Поредният който ще се размине и толкова ... :banghead: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored:
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 28 Авг 2023, 10:25

А дали ще му се размине? Във всички случаи ще го отнесе, дори за това, че е оставил достъп до тия ключове на келеша. Колата му е ударена също, но тези две неща ще са ни утешение ако не го изгърмят както трябва. Все пак има запис и то не един както се вижда, ще се направи експертиза за автентичност, плюс това минимум един свидетел в лицето на жената от пострадалата кола, ако има и още някой с нея...не знам кой съдия ще оправдае орка.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: B48B20А

Мнение от streetz » 28 Авг 2023, 10:41

Какво да му оправдава съда - 1 промил алкохол е 1000 лв глоба. Шофиране без книжка 300 лв. Вдругиден пак ще кара.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 28 Авг 2023, 11:05

streetz написа:Какво да му оправдава съда - 1 промил алкохол е 1000 лв глоба. Шофиране без книжка 300 лв. Вдругиден пак ще кара.

Май не е лоша и идеята да конфискуват мпс-то ако караш без книжка.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 28 Авг 2023, 11:37

streetz написа:Какво да му оправдава съда - 1 промил алкохол е 1000 лв глоба.

И сваляне на номера + отнемане на книжката за година

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата