Съвет за летни гуми
Модератор: Общи модератори
Re: Съвет за летни гуми
Реших да пробвам как ще са тези:
https://www.margel.info/bg/avtomobilni- ... -1272.html
Да видим колатта как ще се държи и колко точно ще друса с тези подсилени гуми
https://www.margel.info/bg/avtomobilni- ... -1272.html
Да видим колатта как ще се държи и колко точно ще друса с тези подсилени гуми

- mirko0
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E91 320A
Здравейте,
Някой дали има впечатления от гуми NOKIAN POWERPROOF SUV XL?
Съмнително евтини ми се виждат.
https://www.gumi7.com/bg/avtomobilni-gu ... -4442.html
На Grand Cherokee ще се карат 235/65/17, ако има значение.
Поздрави
Поздрави
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Някъде из тая или другата тема за зумни гуми май го споменаха този модел колегите. Моите зимни са нокиан и са топ.

- mirko0
- кандидат ентусиаст
-
drifty написа:Някъде из тая или другата тема за зумни гуми май го споменаха този модел колегите. Моите зимни са нокиан и са топ.
Благодаря. Намерих коментарите. Изглежда повечето отзиви за летните им гуми са негативни и май няма да се рискува с тях.
Поздрави
- Alexch
- ентусиаст
-
- Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
- Мечтае да кара: Z8
mirko0 написа:Здравейте,
Поздрави
Нокиан наистина са известни със зимните си гуми, но за тия (без) пари според мен си струва да се пробват и летните. Индексът на мокро им е А, а пък това Чероки не е самолет все пак.
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност
- mirko0
- кандидат ентусиаст
-
Alexch написа:mirko0 написа:Здравейте,
Поздрави
Нокиан наистина са известни със зимните си гуми, но за тия (без) пари според мен си струва да се пробват и летните. Индексът на мокро им е А, а пък това Чероки не е самолет все пак.
И на мен това ми беше идеята, но твърде ниската цена ме накара да се усъмня. Впоследствие намерих доста отзиви, че протекторът се нацепвал сериозно само за 1-2 сезона. Дори вчера на един роднина случайно видях летни гуми Нокиан други модел, като и неговите бяха страшно напукани, а не бяха износени много. В случая колата се кара сравнително малко и се цели среден клас гуми, които да изкарат максимално дълго. Вече клоня към Nexen. Примерни нещото такова https://bg.avtogumi.bg/oscommerce/letni ... 94970.html
Поздрави
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Аз карах N'Blue HD Plus и за возене бяха чеудесни. N'Fera серията нямам никакви впечатления
Тествах през седмицата Potenza Sport-a на сериозен дъжд...държаат много!!! В кръговото на Банкя, най-вътрешната лента колата си се движи с 100+ и не трепва като излезеш от сухата част под моста. За протокола теста беше осъществен през нощта и нямаше нито една друга кола в близост до кръговото
Тествах през седмицата Potenza Sport-a на сериозен дъжд...държаат много!!! В кръговото на Банкя, най-вътрешната лента колата си се движи с 100+ и не трепва като излезеш от сухата част под моста. За протокола теста беше осъществен през нощта и нямаше нито една друга кола в близост до кръговото

- drifty
- кандидат ентусиаст
-
koziak написа:Чакам да споделиш мнение за кумхото, че и аз към него съм се насочил.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Покарах известно време с KUMHO ECSTA PS71 255/40 R17 94Y и съм доволен за сега. Държат доста добре на сухо и мокро, като се има предвид, че карам нормално. На мокро ги пробвах и си пързалям с вратите, но се справят добре, става сравнително плавно пързалянето.
От друга страна, не съм кой знае колко впечатлен от Ханкук Вентус прайм 4-ките, които сложих отпред. Спират сякаш по-добре от 5 годишния гудиър, който свалих от колата, но до там, не усещам друга разлика, да не кажа, че в някои отношения гудиъра си беше по-добре, въпреки 5те лета на пътя. Чак ми е трудно да го повярвам.

- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
Предстои ми покупка на летни гуми за следващото лято и се чудя кога е най-подходящия момент с оглед на цените.
Да поръчам ли веднага, да изчакам ли да наближи зимата, за да почнат да падат цените или да поръчам чак напролет?
За дота не съм капризен, тва не е сирене че да ми дреме дали е на 2 дена или на 40 седмици.
Да поръчам ли веднага, да изчакам ли да наближи зимата, за да почнат да падат цените или да поръчам чак напролет?
За дота не съм капризен, тва не е сирене че да ми дреме дали е на 2 дена или на 40 седмици.

- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Аз тази година имах същата чужденка и изядох дървото
: започнах да следя цените, като започнаха да увеличават цената поръчах преди да се вдигне прекалено много. В крайна сметка в началото на сезона цената беше под тази, на която купих, че дори и малко под тази при която започнах да следя. Бонус - дойдоха гуми със стар Дот (+1 година на това дето бих взел в началото на сезона
).
Та дет' се вика...ти си знаеш

Та дет' се вика...ти си знаеш

- NiksGS
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е83 05, К25 06
От опит - зимните ги купих през август, летните през февруари, цената беше около 100лв надолу от сезонната. DOT идваше около месец преди покупката, като не съм го търсил. Явно целогодишно произвеждат всякакви.
Ultimate Riding Machine
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
dhtj написа:Предстои ми покупка на летни гуми за следващото лято и се чудя кога е най-подходящия момент с оглед на цените.
Недей така безхаберно за ДОТ-а, че и аз бях така, щото ми беше писнало да пиша за проверка на дот , като всички гуми които съм купувал са били на няколко седмици... Е тази година от небезивестния сайт Гуми7 си купих 4бр Dunlop RT 2 19ki без да питам за ДОТ и избрах монтаж в Маргел - там не проверих гумите и направо ми ги монтираха - на 3 години и 4 месец дафак

- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
NiksGS написа:От опит - зимните ги купих през август, летните през февруари, цената беше около 100лв надолу от сезонната. DOT идваше около месец преди покупката, като не съм го търсил. Явно целогодишно произвеждат всякакви.
супер, мерси!
acho.rs написа:Недей така безхаберно за ДОТ-а, че и аз бях така, щото ми беше писнало да пиша за проверка на дот , като всички гуми които съм купувал са били на няколко седмици... Е тази година от небезивестния сайт Гуми7 си купих 4бр Dunlop RT 2 19ki без да питам за ДОТ и избрах монтаж в Маргел - там не проверих гумите и направо ми ги монтираха - на 3 години и 4 месец дафакАко исках рекламаци- демонтаж и монтаж и после пак монтаж-демонтаж за моя сметка - 380лв
Та си карам с гуми на 4 години и само бог знае как са.били съхранявани
Гумите или стават или не. Вкиснати не съм виждал досега.

Единствено могат да се деформират нещо ако стоят затиснати под някаква тежест или да изгорят на слънце, друг проблем не виждам при престой на гума за 2-3-5 години.
Сегашните ми са летни ханкук от 2013-та... 10 годишни гуми, с тях взех джантите миналата година и реших да ги доизтъркам преди да ги сменя. Колата ми е 330д на задно с хибридно турбо, даунпайп, кулер и генерация, стейдж 3 на кутията, махнати екологии, не съм я мерил, но трябва да е около 380 коня и над 700 нютона. Ако знаеш какъв старт от място прави с тея 10 годишни гуми, на хубав асфалт тръгва като куатро, без майтап.

Така че верно нямам проблеми да си взема 1-2-3 годишни гуми сега, особено ако са с корекция в цената.
Сега в маргел има пирелита Р7 дот 2019та 255/40/18 намалени от 360 на 199лв... Баткооо, тъкмо ги поръчвам и се сетих че моя размер е 255/35/18 и ако знаеш колко яд ме хвана, че изтървах далаверата.

- mr_petroff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
- Мечтае да кара: BMW 2002 tii
Колеги, не се втелявайте с този ДОТ. 4-5 че и повече годишни гуми нови от склад нямат разлика с " пресен ДОТ" - поне не и която може да се усети. Каучуковите смеси са невероятно издръжливи на всякакви условия, с изключение на по агресивни химикали.