България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Модератор: Общи модератори
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?
TheDriver написа: Карането в малкия град е осезаемо по-зле на единица трафик.

- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: B48B20А
Top Gun Maverick написа:Вие обаче може да си обсъждате някакви неща със задна дата колко е зле в малките населени места
Задна, задна, колко да е задна датата - последните 4 дни точно в Казанлък да съм минал максимум 50 км, но си имаше от всичко - минаване на чисто червено, влизане обратно на движението в еднопосочна улица, предреждане на колоната на светофара през велоалеята, клаксони и присвяткане задето жената караше с 5 км/ч под ограничението в 1 през нощта, а няколко от местните ми се смяха като казах, че не пия, защото ще шофирам и ми предлагаха да ме закарат до хотела макар че те вече бяха на 3 ракии и отваряха втората бира (единия беше жена

The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Както кажеш, макар да не знам къде има велоалея до светофар, но за другото сигурно се е случило, че и е ежедневие. Нямало полиция.
Има група из фейсбука, може да ги видиш как ги снимат за всевъзможни неща. Иначе може да потърсиш и с гугъл колко често тая липсващата полиция хваща някакви все още малоумни да карат пияни или дрогирани.
В еднопосочна улица и аз съм виждал тука, ама все някакви от другаде, които не знаят къде се намират и като им сочиш знака ти се извиняват, някои даже обясняват, че не са от тука и не видели знака. Явно на много места из страната се разчита да знаеш улиците, а не да гледаш знаците.
Между другото днес смениха едно от обичайните места на триногата с около 150 метра по-надолу, има осезаем ефект като видях. Беше пълно с хора преценящи, че могат да ускорят след като са я видели, че липсва на обичайното място в този район.
Тези дни точно това си мислех, как ще сменят обичайните места леко и ще има изгорели.
Ей сега слушах по новините някакъв съсед на тоя цървул, който блъсна и уби детето на пешеходната. Разправя съвсем спокойно как го бил виждал цитирам МНОГО ПЪТИ да пие и да се качва пиян да кара. И никой не му казвал нищо.
Алоуууу, кой да му каже бе, има си полиция за тази работа. Вместо да лаят сега по телевизии и фейсбуци, да беше звъннал някой на 112, все щяха да го спипат. Нищо не се иска освен израза, че ти се струва неадекватен въпросния и е седнал зад волана, полюс номера на колата и евентуално в каква посока е тръгнал. Няма кой да ни оправи ако не се оправим ние самите. И казва как се правел на играч, бил конфликтен и веднъж разправяли как слезнал да се бие с друг мъж, а онзи бил с детето си. Името на мастията го пазят в тайна, вероятно е женена или тоя пък. Посещавала го често овцата, която най-силно излъга, че не го била усетила да е пиян.
На сатъра, всичките.

В еднопосочна улица и аз съм виждал тука, ама все някакви от другаде, които не знаят къде се намират и като им сочиш знака ти се извиняват, някои даже обясняват, че не са от тука и не видели знака. Явно на много места из страната се разчита да знаеш улиците, а не да гледаш знаците.

Ей сега слушах по новините някакъв съсед на тоя цървул, който блъсна и уби детето на пешеходната. Разправя съвсем спокойно как го бил виждал цитирам МНОГО ПЪТИ да пие и да се качва пиян да кара. И никой не му казвал нищо.

На сатъра, всичките.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
- shlosera
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 M50B20
- Мечтае да кара: e36 M3
В малките градове наистина си е чудо, при нас в Самоков специално си се пие и си се кара постоянно от време оно (вече предимно хора над 40, но за сметка на това младите са друсани) наистина полицаите компромис с пияни не правят без значение кой си какъв си хванат ли те гориш, но масово са си с коли по кръчмите (положителното е че вече около 50% гледат да имат по един трезвен за шофьор, преди години макс 10%) “хареса ли те” някой полицай те спира постоянно, но откакто се пенсионираха част от старите полицаи много по-рядко засичам патрулки вечер. Спира се навсякъде, без значение знаци и тн, мигачи се понаучиха да ползват, на пешеходна да ти спре някой над 45-50 е рядко срещано явление, паркиране около блоковете е ужас на 8 паркоместа ако спрат повече от 5 коли е чудо, на светофар светещ 20 секунди зелено минават около 4 коли.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: B48B20А
За тук става дума.Top Gun Maverick написа:не знам къде има велоалея до светофар
Top Gun Maverick написа:Няма кой да ни оправи ако не се оправим ние самите.

Ще допълня с цитат на един колега от форума, който отдавна вече не влиза тук, но е активен из фейсбук.
Начинът за протест не е да се коленичи пред МВР, те това не знаят какво значи, не го разбират, просто чакат да свърши и да се прибирате. Начинът за протест е да направите забележка на следващия, когото видите да кара с превишена скорост. Да го снимате, да му качите лицето в някоя група. Българинът е патриархален още и много срамежлив, страх го е "какво ще кажат хората". Ако трябва, направете приличен скандал, звъннете на 112, те няма да дойдат, но вие звъннете, и на тях да им създадете стрес, да усетят и те, че не правят нищо, не само да тежи като убеждение в обществото. Разбирането, че ни трябва толерантност, е много изкривено - навън прелива от толерантност към нарушения "само за малко" и "на кого пречи?". Не е за малко и е достатъчно да пречи само на един. Разкарайте някой, паркирал на ъгъл на кръстовище, заради него други десетки шофьори ще видят късно десетки пешеходци и ще стане каквото ще стане. Когато колата пред вас не спре на пешеходец, настигнете я, поговорете си, ако не става създайте стрес. Покажете, че така вече не може. Гражданският ви дълг не е да клечите и да лазите, а да го изправите тоя гръбнак и да изисквате.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Сигурно голямо колоездене пада там , щом има отделно платно за велосипедиЗа тук става дума.

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
Най-интересното е че почва и свършва в нищото. 
И в тоя град да не съм чул повече за платено паркиране,че ми казаха по телефона им да си търся паркомат,за да паркирам.
Абе доволен останах от пребиваването си там де.

И в тоя град да не съм чул повече за платено паркиране,че ми казаха по телефона им да си търся паркомат,за да паркирам.
Абе доволен останах от пребиваването си там де.

- TNT
- младши ентусиаст
-
Само трябва да се отвори линка и за 30сек видях мангали, спрели коли на главния път, на спирка, паркирали в зелени площи. Повече няма да разглеждам Кьолнзанлъка 

- ID A
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E83 M57T2
- Мечтае да кара: фърчило
https://trud.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B ... %82%D0%B5/
Да добавя и стикерите за ГТП. Чудесно е, да са електронни, но съвсем друго е за го има и с един поглед, да се определя валидността на ГТП.
Тошко Йорданов към Настимир Ананиев написа:А да кажа и за звездата на пътното законодателство г-н Ананиев, който даже е бил председател на транспортната комисия в едно друго Народно събрание, без да има книжка. Първо - за конфискацията. Естествено, че е тъпотия да се посяга на частна собственост. Вие комунистите освен да взимате собствеността на другите хора нищо друго не можете да измислите. Да, ако кара дрогиран, наложете му глоба 10 000 лева. Защо трябва да взимат да речем семейна кола и така да лишавате цялото семейство от кола. Майката с децата при криза на кого да се обади да я закара, сигурно ще я закарате вие, дето ако ви кача на полигон, сигурно ще блъснете всички колчета. Вие като ги спрете тези млади шофьори да шофират нощно време една година, те след една година ще могат ли да шофират нощем бе, г-н Ананиев, творецо? Вие вечер шофирал ли сте, знаете ли, че от светлините преценката за разстоянието, дистанцията и габаритите на колите са различни? Той, като шофира през деня, как ще го придобие това умение за вечерно шофиране, без да е шофирал? На вас, ако имате книжка, трябва да ви я вземат, защото вие сте опасен за шофирането! И да се возите като куфар в някоя кола.
Да добавя и стикерите за ГТП. Чудесно е, да са електронни, но съвсем друго е за го има и с един поглед, да се определя валидността на ГТП.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Тошко е едно простовато инфантилно момченце, което когато и да напусне народното събрание ще е късно. Българинът явно най-страшното нещо за него се оказа не да ходи в затвора или да му бръкнат в джоба, а да му вземат мобилния кенеф. Тъжно.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- alozavar
- Потребител
-
- Кара: F31
ID A написа:Докато пешеходци изскачат на платното без да се оглеждат, няма как да се намалят смъртните случаи. И сега има ограничение в града от 50, но пак някой лети със 100. И сега е забранено шофирането след употреба на алкохол и упойващи вещества и въпреки това карат. Шофьорите са хора, а хората допускат грешки. Апропо преди време един от шефовете на голяма автомобилна компания каза, че и автономните коли няма да се опитват да избегнат сблъсъка с човек на всяка цена.
Как по-точно да се напукаш на животно с 2 промила, да качиш още двама човека с теб в колата и да минеш по Гурко с над 80км/ч може да се класифицира като "грешка"? Или момчето, с 2 месеца стаж, което с около 100км/ч блъсна хората по Сливница? Излиза, че може да летим по пътя с колкото ни е кеф, а пешеходците трябва да слаломират между колите, само и само да не тръгнат да пресичат пред поредния Верстапен

А всъщност и как знаем дали момчето не се е огледало - с 80км/ч ще минеш 50м за кажи-речи 3 секунди. Ако е идвала колата от отсрещната лента на движение, по тъмно, може да е била доста далеч с изгледи "да спре". Ама това не го знаем, много е лесно да се каже, че не се е огледал. И аз се оглеждам, но съм имал ситуация на паметника Левски (демек може би най-голямата пешеходна пътека в София), в която такси е на приблизително на 30-40м дистанция, отново по тъмно, чакам го да намали, чакам го (не караше особено бързо и със сигурност можеше да спре навреме), не ме видя въобще и го изчаках да мине. След като се разминахме от вътре един от клиентите му ми извика от задна лява врата "луд ли си да пресичаш бе" или нещо от сорта

Постоянно виждам и масово как не се спазва правилото за паркиране около пешеходни пътеки, при което пешеходците стават много трудно забележими. Типичен пример е на Красно село, спират от всички страни, вчера имаше една S класа спряна буквално на 20см от пътеката, в обратната посока на движението. Демек представете си за какво паркиране става въпрос. Дори нямаше аварийки пуснати, с прибрани огледала, както си му е редът. А там гъмжи от хора постоянно

- TNT
- младши ентусиаст
-
ID A написа:
А дали няма да е 100 пъти по-ефективно камерите направо да снимат за изтекли прегледи и граждански ? Мислят и опция за известяване по имейл/телефон

- ID A
- кандидат ентусиаст
-
@alozavar За съжаление едва ли се е огледал. С 88 км/ч това са под 25м/с. Няма как да стъпиш на пътека ако виждаш кола да "лети" към тебе. Същата случка и с онова момче с Форд Ка-то и двамата млади. Не може при 4 ленти да и кола да се движи в една, ти да не я видиш. Няма как. А дали е грешка да седнеш къркан зад волана, да грешка е. И карането с превишена скорост... и много други неща.
Вчера гледам едно момче, 4-5 клас пресича на пешеходна и си върти непрекъснато главата наляво надясно. То беше по-скоро комично, отколкото да има някакво предпазващо действие.
Спомням си и аз (79 набор съм), когато бях в 2-3 клас и имахме часове по пътна безопасност и класната ни извеждаше на двора и учихме как се пресича на коридорите за 50 метра. Използваше вратите на 3те футболни игрища за ориентир, ако кола се намира еди къде си, дали можем да пресечем или да чакаме. И това някъде 87-88, защото от 4ти клас отпадаше изискането родител да ни води и взема от училище.
@TNT а в чужбина кои камери ще следят? Как американци, германци, чехи и други могат да си лепят стикери по номерата, докога са валидни, ние само на таблети да гледаме? Държавата да ти напомня за изтичащи документи
? Спряха ме когато ми изтичаше книжката преди години и полицая като видя картончето за получаване на нова от КАТ, веднага се върна да оглежда по-подробно книжката, дали не е изтекла. Дали искаше ме подсети или предвкусваше, как ще ми свали номера за шофиране без книжка.
Вчера гледам едно момче, 4-5 клас пресича на пешеходна и си върти непрекъснато главата наляво надясно. То беше по-скоро комично, отколкото да има някакво предпазващо действие.
Спомням си и аз (79 набор съм), когато бях в 2-3 клас и имахме часове по пътна безопасност и класната ни извеждаше на двора и учихме как се пресича на коридорите за 50 метра. Използваше вратите на 3те футболни игрища за ориентир, ако кола се намира еди къде си, дали можем да пресечем или да чакаме. И това някъде 87-88, защото от 4ти клас отпадаше изискането родител да ни води и взема от училище.
@TNT а в чужбина кои камери ще следят? Как американци, германци, чехи и други могат да си лепят стикери по номерата, докога са валидни, ние само на таблети да гледаме? Държавата да ти напомня за изтичащи документи

- TNT
- младши ентусиаст
-
Ама ние трябва да улесняваме полицаите в другите страни, да ни следят по-лесно ли ? Или на излизане от страната да светка кой няма ГО/преглед, преди да излезне от страната, щото камерата преди 500м го е щракнала ?
Държавата не е длъжна да ти напомня за никакви документи, това си е задължение и отговорност на всеки. За ГО има ли възможност да си я купиш отнякъде, без да получаваш напомняне със СМС ? Аз и за преглед получавам от СБА.

- ID A
- кандидат ентусиаст
-
Нали драпаме за Шенген? Какви проверки? То и за самите водачи е по-полезно, но карай.